• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’ın gündemi trafik bilinci – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın gündemi trafik bilinci – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da aynı gün, trafikle ilgili 3 ayrı kuruluşun etkinliği vardı. Dünya Sağlık Örgütü’nün ehliyet kursu eğitmenlerine yönelik 'Güvenli Sürüş' eğitimiyle başlayan günde Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü de emniyet kemeri konusunda halkı bilinçlendirmek için Anıtpark’ta simülasyon uygulaması yaptı. TUVTÜRK’ün desteğiyle de Sorumlu Vatandaş Hareketi adı altında Halk Eğitim Merkezleri’ndeki öğretmenlere seminer verildi Afyonkarahisar, trafikle ilgili çok önemli [&hellip]

Afyonkarahisar'ın gündemi trafik bilinci

Afyonkarahisar’da aynı gün, trafikle ilgili 3 ayrı kuruluşun etkinliği vardı. Dünya Sağlık Örgütü’nün ehliyet kursu eğitmenlerine yönelik “Güvenli Sürüş” eğitimiyle başlayan günde Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü de emniyet kemeri konusunda halkı bilinçlendirmek için Anıtpark’ta simülasyon uygulaması yaptı. TUVTÜRK’ün desteğiyle de Sorumlu Vatandaş Hareketi adı altında Halk Eğitim Merkezleri’ndeki öğretmenlere seminer verildi

Afyonkarahisar, trafikle ilgili çok önemli bir bilgilendirme, bilinçlenme sürecine girdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün Güvenli Trafik Projesi kapsamında Ankara ve Afyonkarahisar’ı pilot bölge olarak tayin etmesinin ardından başlayan etkinlik zinciri, adeta doruk noktasına ulaştı. Afyonkarahisar’ın 3 ayrı mekânında, 3 ayrı kuruluş tarafından düzenlenen eğitim ve uygulamalar, vatandaşların dikkatini bir kez daha “trafik”, “tedbir”, “emniyet” konularında yoğunlaştırmasını sağladı.
Trafik bilinci gelişiyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün Ankara ve Afyonkarahisar’daki Güvenli Trafik Projesi, 2013’e kadar devam edecek. Bu doğrultuda Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü de zaman zaman doğrudan Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarına destek olarak, zaman zaman da bağımsız uygulamalarla Afyonkarahisarlıların trafikteki duyarlılıklarının artmasına katkıda bulunacak. (Kocatepe)

Bu sefer, “öğreticiler” öğrendi

Afyonkarahisar’daki ilk etkinlik, Necip Fazıl Kısakürek Gençlik ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Afyonkarahisar’da yürütülen Güvenli Trafik Projesi
kapsamında motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticilerine ‘güvenli sürüş’ eğitimi verildi

Necip Fazıl Kısakürek Gençlik ve Kültür Merkezi’nde ‘güvenli sürüş’ ile ilgili olarak teorik bilgi alan motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticileri, daha sonra Fuar Alanı’nda, eğitimde anlatılanları pratik olarak gördü. ‘Güvenli sürüş’ eğitimi çalıştayının açılışında konuşan Yol ve Sürüş Güvenliği Akademisi Autodrom’un Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Genim, DSÖ’nün trafik kazalarının ve buna bağlı ölümlerin çok yüksek olduğu 10 ülkede bir çalışma başlattığını hatırlatarak, bu ülke-ler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu kaydetti. Trafik kazarlındaki ölümlerde en büyük payı hız ve emniyet kemerinin kullanılmamasının ön plana çıktığını bildiren Autodrom’un kurucusu Genim, “Emniyet kemeri kullanmadığı için şiddetli bir çarpışmada belki araçtan yaralı olarak kurtulacakken, ne yazık ki haya-tını kaybediyor. Emniyet kemeri kullanımında özellikle Türkiye’de şöyle bir şoför tabiri var: ‘Emniyet kemeri kullanmak delikanlılığı bozar.’ Ama ölmek ile emniyet kemeri takmak arasında sevdiklerimizden uzaklaşmak ve bir daha geri dönüşü olmayan bir yola çıkmak gibi fark var” dedi.
Herkes risk grubunda
Projeye Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün katkı sağladığını anlatan Ethem Genim, projenin uygulanacağı illerden biri olan Afyonkarahisar’ın bu anlamda çok şanslı olduğunu belirterek, “Bugün ve yarın yapılacak olan eğitimleri, Afyon’daki sürücülere ve yayalara kadar taşımak durumundayız. Çünkü trafik ortamı global bir ortam. 3 yaşındaki bir çocuk da diğer insanlar kadar, aynı şe-kilde trafikte riske açıktır. Bunu ilimize yaymak birinci görevimiz” diye konuştu.
Güvenli Trafik Projesi’nin T��rkiye Koordinatörü Serap Şener ise, hastalık, sağlık ve ölümler açısından son 10-20 yıllık eğimlere bakıldığında trafik kazalarına bağlı olanlar gittikçe bir yükseliş gösterdiğine dikkat çeken Serap Şener, “Geçtiğimiz yıllarda bir tsunami oldu ve 240 bin kişi öldü. Aynı yılda trafik kazasında 1 milyon 200 bin kişi öldü. Ama bu kazaların hepsi 2-3 gün içerisinde olmadığı için herkes tarafından kanıksanıyor ve kaza oldu geçti gibi düşünülüyor” diye konuştu.
Bu gidişe ‘dur’ denilmeli
Trafik kazalarının özellikle genç insanları öldürdüğünü ve sakat bıraktığını dile getiren Şener, şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü, bu gidişe bir ‘dur’ denilebileceğini düşündü. Trafik kazaları da engellenebilir. Emniyet kemerinizi takarsanız kaçınılmaz bir kaza sırasında hayatınızı koruyabilirsiniz, kask takılarak pek çok ölüm önlenebilir. Sürat yapılmadığında ölümlerin 4’te 3’ünü önleyebiliriz. 2004 yılından bu yana trafik kazalarının önlenmesi için farklı çalışmalar yürütülüyor. 10 ülkede uygulanan bir proje var. Ülkemizde de 2 yıldır çalışmalar yürütülüyor. Bu 3 yıl daha devam edecek. Afyon’dan başlayan ve bir bakıma ‘aşı’ diyebileceğimiz önlemleri yaygınlaştırıp bu kazalara bağlı yaralanma ve ölümleri engelleyebileceğiz.” Konuşmaların ardından Afyonkarahisar’daki motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticilerine, Autodrom’un ileri sürüş teknikleri uzmanı Adem Avcı tarafından bir sunum gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Çakal da bu etkinlikten dolayı Dünya Sağlık Örgütü’ne teşekkür etti. (Kocatepe)

Emniyet kemeri olmazsa olmaz

Afyonkarahisar’daki ikinci etkinlik, Anıtpark önündeydi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun da katıldığı etkinlikte emniyet kemerinin önemini vurgulayan simülasyon uygulaması yapıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı, Afyonkarahisar’da emniyet kemeri bilincini kazandırmak için emniyet kemeri simülasyon aracı ile vatandaşlara uygulama yaptırdı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Anıtpark’da kurulan simülasyon aracının tanıtımına katıldı. İlk olarak araca muhabir Ali Kemal Akan ile birlikte Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli bindi. 5 kilometre hızla ilerleyen araca kemer takmadan binen Türkmenli ve Akan, aracın takla atması üzerine sağa sola savrularak birbirlerinin üzerine düştü. Daha sonra kemer takan sürücü ve yolcu, araç takla atmasına rağmen emniyet kemeri sayesinde savrulmadı.
İki uygulama, farkı gösterdi
Simülasyon aracına binen bayan trafik polisi Eda Kaban ise zor dakikalar yaşadı. Kaban, aracın devrilmesi anında direksiyonu bırakarak bir yerlere tutunmaya çalıştı, ancak başaramadı. Kaban, 5 kilometrelik bir hızın, tedbir alınmadığı taktirde nasıl bir sonuç doğuracağını deneyerek öğrenme fırsatı bulduğunu belirterek, “Bundan sonra sürücülere kemer takmaları konusunda daha ısrarcı olacağım. Gerçekten kemer takmadığınızda kontrolsüz bir şekilde hareket ediyorsunuz. Olay anında zaten hiçbir şey aklınıza gelmiyor, her şeyi unutuyorsunuz adeta. Kemer taktığınızda ise direksiyon hakimiyetini kaybetmiyorsunuz. Kafanızı sağa sola çarpmıyorsunuz.” diye konuştu.
“Yaşanmadan anlaşılmaz”
Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli ise ilk defa böyle bir şeyi tecrübe ettiğini söyledi. Bazı şeylerin öneminin yaşanmadan anlaşılmayacağını gördüğünü ifade eden Türkmenli, şunları söyledi: “Emniyet kemerini buna dahil edebiliriz. Biz polisler, denetimlerimizde sürücülere hep emniyet kemerinin önemini anlatıyoruz. Ancak, bunu simülasyon aracında denedikten sonra daha iyi anladık.” Türkmenli, bu simülasyon aracının aynısını Emniyet Müdürlüğü olarak yaptıracaklarını, önce trafik ekipleri olmak üzere bütün personeli burada uygulamaya tabi tutacaklarını belirtti. Simülasyon aracının özellikle ilköğretim kurumlarındaki öğrencilerin trafik bilincini artırmaya yönelik de kullanılacağı belirtildi.
“Bazen ihmal ediyoruz”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da trafik daire başkanlığının gönderdiği araçta somut, canlı bir şekilde deneme yapıldığını söyledi. Balkanlıoğlu, “Sağda solda afişler görüyoruz. Ekipler söylüyor, biz bazen ihmal ediyoruz. Ancak, arabayı gördük. Sadece 5 kilometre hızla giden bir aracın devrilmesindeki pozisyonu, sürücü ve yolcuların durumunu gördük. Aradaki farkı görmüş olduk. Yaşamayınca bilemiyoruz.” dedi. (Kocatepe)

Trafikte sorumluluk artmalı

Afyonkarahisar’daki trafik ile ilgili bilinçlendirme toplantılarından bir başkası da bir termal otelde gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinasyonunda, trafik güvenliği alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşların iş birliğinde ve TÜVTURK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Sorumlu Vatandaş Hareketi isimli ayağı ile devam etti

2010 yılından beri 17 ilde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerine ve usta öğreticilerine trafik eğitimlerinin verildiği Sorumlu Vatandaş Hareketi, bu kez Afyonkarahisar’da gerçekleşti.
Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin Güvenli Taşıt Hareketi’nden sonra Afyonkarahisar’daki bu ikinci eğitimine, Afyonkarahisar’ın çeşitli ilçelerinden gelen Halk Eğitimi Merkezi müdürleri, öğretmenleri ve usta öğreticilerin yanında, Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Yeşilırmak da katıldı.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinasyonunda, trafik güvenliği alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde ve TÜVTURK’ ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, kısa zamanda pek çok çalışma gerçekleştirdi. 2010 yılında başlatılan projenin ilk ayağı olan Güvenli Taşıt Hareketi kapsamında ticari vasıta sürücülerine taşıt ve trafik güvenliği konusunda eğitim veriliyor.
Kapsamlı eğitimler veriliyor
Projenin bir diğer ayağı olan Sorumlu Vatandaş Hareketi’nin temel hedef grubu Halk Eğitimi Merkezleri. Halk Eğitimi Merkezleri öğretmenlerine ve usta öğreticilerine yönelik gerçekleştirilen seminerler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile TÜVTURK Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş. arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde yürütülüyor. Bu seminerlerde ilk etapta öğretmenlere ve usta öğreticilere, kazadan korunma, trafik işaretlerinin kazayı önlemedeki katkısı, araç muaye-nesi ve güvenliği, sorumluluğun bireye çekilmesi, trafik kurallarının günlük hayatta kullanımı gibi konularda eğitim veriliyor. Onlar da aldıkları bilgiyi projeye özgü araçlarla kendi sınıflarındaki kursiyerlere aktararak, proje hedeflerinin çok daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Proje kapsamında 2010‘dan beri 17 kentte binlerce eğitmene ulaşıldı. Eğitimlerin Afyonkarahisar ayağı, 28 Kasım’datermal bir otelde gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Yeşilırmak’ın da katıldığı seminere ilgi büyüktü: Afyonkarahisar ilçelerinden gelen Halk Eğitimi Merkezi müdürleri, öğretmenleri ve usta öğreticilerle yaklaşık 100 kişilik bir katılım sağlandı. Halk Eğitimi Merkezi seminerlerinin bir sonraki durağı ise Eskişehir olacak.
Can güvenliği için Can Dostları
Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin üçüncü ayağı olan Can Dostları Hareketi de trafikte can güvenliği konusunda ilköğretim okullarının 5. sınıf öğretmenleri, öğrencileri ve velileri ile okul servis sürücülerinin farkındalıklarını geliştirmek, trafikte sorumluluk bilincini artırmayı amaçlıyor. 2010 yılında 16 ilden 152 okul, 2011 yılında da 21 ilden 147 okul proje kapsamına dâhil olmuştur. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen eğitici eğitimine katılan temsilci öğretmenler, edindikleri bilgileri kendi okullarındaki diğer 5. sınıf öğretmenleriyle paylaşmakta, bu sayede bütün 5. sınıf öğrencilerinin trafik güvenliği konusunda proje için özel geliştirilmiş içerik ve materyallerle eğitim alması mümkün olmaktadır. 5. sınıf öğretmenleri bunun yanında öğrencilerinin velilerine de veli eğitim toplantısında trafik güvenliği konusunda bilgilendirmektedir. Proje kapsamında ayrıca servis şoförlerine bilgilendirici materyallerle ulaşılmakta, onların özellikle öğrenci taşırken dikkat etmesi gereken hususlar vurgulanmaktadır. Afyonkarahisar’da Can Dostları Hareketi uygulamaları Atatürk, Kocatepe, Mareşal Fevzi Çakmak, Osman Atilla, Şemsettin Karahisari, Hoca Ahmet Yesevi, Fatih İlköğretim Okulları’nda devam ediyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme