• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’ın geleceği için fikir üretilecek

Afyonkarahisar’ın geleceği için fikir üretilecek

Valilik internet sitesinde, vatandaşların 2015 ve 2023 yıllarındaki Afyonkarahisar’a ilişkin beklenti ve önerilerini paylaşabilecekleri “http://m.kocatepegazetesi.com/”Fikir Üretim Merkezi”http://m.kocatepegazetesi.com/” adlı bir bölüm açıldı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Fikir Üretim Merkezi”http://m.kocatepegazetesi.com/”ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini hedef-lediklerini belirterek, hedefe giden yolda Afyonkarahisar’ın en [&hellip]

Afyonkarahisar'ın geleceği için fikir üretilecek

Valilik internet sitesinde, vatandaşların 2015 ve 2023 yıllarındaki Afyonkarahisar’a ilişkin beklenti ve önerilerini paylaşabilecekleri “http://m.kocatepegazetesi.com/”Fikir Üretim Merkezi”http://m.kocatepegazetesi.com/” adlı bir bölüm açıldı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Fikir Üretim Merkezi”http://m.kocatepegazetesi.com/”ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini hedef-lediklerini belirterek, hedefe giden yolda Afyonkarahisar’ın en önde koşacağını kaydetti. Büyük hedefleri olan milletlerin ilerlediğini, büyük idealleri olan devletlerin yükseldiğini bildiren Eroğlu, şunları ifade etti: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Hedefi olmayan milletler tarih sahnesinden silinmeye mahkumdur. Hükümetimizin de çok büyük bir hedefi vardır. 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına ülkemizi yükseltmek en büyük hedefimizdir. 21. asır Türklerin asrı olacaktır. 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya ulaşmış, kendi tankını, topunu, tüfeğini, savaş uçağını, harp gemisini yapabilen ve uzaya uydusunu gönderen büyük Türkiye hepimizin özlemidir. Birlik ve beraberlik içinde çalıştığımızda bu hedefi gerçekleştirmek hiç de zor değildir. Ancak, bu büyük hedefi yakalamak için, bütün milletimizin, kamu kurum kuruluşlarının, özel sektörün ve bütün illerimizin hedefe kilitlenmesi gerekir. Hedefe giden bu yolda Afyonkarahisar da en önde koşacaktır.”http://m.kocatepegazetesi.com/” Çevre ve Orman Bakanlığı olarak, Afyonkarahisar’a büyük hizmetler getirdiklerini ifade eden Eroğlu, kenti 2023 yılında özlemi duyulan konuma ulaştırmak için yapılacak çok şey olduğunu belirtti.
“Hemşehrilerimiz mümkün
olduğu kadar büyük düşünmelidir”
Bakan Eroğlu, açıklamasında şunları ifade etti: “http://m.kocatepegazetesi.com/”2015 yılını basamak olarak almak kaydıyla, 2015 ve 2023 yılları için nasıl bir Afyonkarahisar hayal ediyorsunuz, Afyonkarahisar’ın 2015 ve 2023 hedefleri nelerdir? Bu konuda bütün hemşehrilerimizin fikir ve düşüncelerini ortaya koyarak, müşterek bir hedef belirlememiz isabetli olacaktır. Hemşehrilerimizden mümkün olduğu kadar büyük düşünmelerini, hayal edebildikleri kadar engin hayal etmelerini bekliyorum. Bu maksatla, Afyonkarahisar Valiliğimizin internet sitesinde ‘Fikir Üretim Merkezi’ adıyla bir bölüm açıldı. Fikir ve düşüncelerinizi bekliyoruz. El ele verdiğimizde, Ege’nin parlayan yıldızı, daha güzel Afyonkarahisar’ı birlikte oluşturacağız.”http://m.kocatepegazetesi.com/” Vatandaşlar, Valiliğin resmi internet sitesi “http://m.kocatepegazetesi.com/”www.afyonkarahisar.gov.tr”http://m.kocatepegazetesi.com/” üzerinden Fikir Üretim Merkezi’ne mesajlarını iletebilecek.

Protokol üyeleri ne dediler

Fikir Üretim Merkezinde görüşlerini ilk paylaşanlar İlimiz protokol üyeleri oldu. İlimiz protokol üylerinin 2015’deki Türkiye ve Afyonkarahisar için görüşleri:

Eroğlu; İlk hedefimiz:2015
“Sevgili Hemşehrilerim, Malum olduğu üzere büyük hedefleri olan milletler ilerler, büyük idealleri olan devletler yükselir. Hedefi olmayan milletler tarih sahnesinden silin-meye mahkûmdur. Hükümetimizin de çok büyük bir hedefi vardır. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında Dünya’daki 10 büyük ekonomi arasına ülke-mizi yükseltmek en büyük hedefimizdir. 21. Asır Türklerin asrı olacaktır.
500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25.000 dolarlık gayri safi yurtiçi hâsılaya ulaşmış, kendi tankını, topunu, tüfeğini, savaş uçağını, harp gemisini yapabilen ve uzaya uydusunu gönderen büyük Türkiye hepimizin özlemidir.
Birlik ve beraberlik içerisinde çalıştığımızda bu hedefi gerçekleştirmek hiç de zor değildir. Ancak, bu büyük hedefi yakalamak için, bütün milletimizin, kamu kurum kuruluşlarının, özel sektörün ve bütün illerimizin hedefe kilitlenmesi gerekir. Hedefe giden bu yolda Afyonkarahisar’ımız da en önde koşacaktır.
Sizler de farkındasınız ki ilimize çok büyük hizmetler getirdik. Hizmet aşkıyla gönül verdiğimiz Afyonkarahi-sar’ımızı, 2023 yılında özlemini duyduğumuz konuma ulaştırmak için yapılacak çok şeyler vardır.
İşte bu düşünce ile 2015 yılını bir basamak olarak almak kaydıyla, 2015 ve 2023 yılları için nasıl bir Afyonkarahisar hayal ediyorsunuz, Afyonkarahisar’ın 2015 ve 2023 hedefleri nelerdir? Bu konuda bütün hemşehrileri-mizin fikir ve düşüncelerini ortaya koyarak müşterek bir hedef belirlememiz isabetli olacaktır.
Hemşerilerimizden mümkün olduğu kadar büyük düşünmelerini, hayal edebildikleri kadar engin hayal etmelerini bekliyorum. Bu maksatla Afyonkarahisar Valiliğimizin internet sitesinde “Fikir Üretim Merkezi” adıyla bir bölüm açılmıştır. Fikir ve düşüncelerinizi bekliyoruz. El ele verdiğimizde; Ege’nin parlayan yıldızı, daha güzel Afyonkarahisar’ı birlikte oluşturacağız. Bu vesileyle bütün hemşehrilerimi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum”
Vali Balkanlıoğlu:Proje ve önerilerinizi bekliyoruz
“Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar olan ilimizin 2015 yılında ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında bölgemizin en gelişmiş ve kalkınmış ili olması için birlik ve beraberlik içerisinde her türlü çabayı göstermek zorundayız.
Türkiye’de çok az kentin sahip olduğu yer üstü ve yer altı doğal kaynağın bulunduğu ilimizi hak ettiği yere getirmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Birçok ürünü dünya çapında bir marka haline gelen ilimizde, bu markalaşma sürecini seçilmiş ve atanmış kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri ve basınımız tarafından yaratılan sinerji sayesinde daha üst noktalara çıkarmak en önemli hedefimiz olmalıdır. Kamu kaynaklarının daha akılcı bir şekilde kullanılarak daha iyi hizmet etmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Eğitim, sağlık, kültür, ulaşım, alt yapı, güvenlik ve çevre gibi hizmet alanlarında hiçbir sorunu olmayan il konumuna gelmeliyiz. Engellileri, yaşlıları, korunmaya muhtaç çocukları, kimsesizleri ve mağdur vatandaşlarımızı daha çok sahiplenerek sosyal devlet ilkesinin gereklerini yerine getirerek toplum içerisinde onurlu bir yere sahip olmalarını sağlamalıyız. Bu konuda sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşları ile sürekli istişare içerisinde bulunarak katılımı en üst seviyeye çıkarmalıyız. Halkımızın huzurunun, mal ve can emniyetinin sağlanması, refah seviyesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için her türlü tedbiri almalıyız. Öncelikli hedefimiz, Devletle milletin kaynaşmasını sağlamak olmalı ve devlet ve milletin kucaklaşması için yapılan çalışmaları da sonuna kadar desteklemeliyiz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın amir, müdür ve tüm çalışanları, şefkatle ve tebessümle hizmet ederek vatandaşlarımızın taleplerini süratle değerlendirmelidir.
Sosyal Devlet ilkesi ile hareket ederek ve çağın gereklerine uyum sağlayarak ilimizi çağdaş ve yaşanılabilir bir kent haline getirmeliyiz. Bu kapsamda daha fazla hizmet üretebilmemiz için tüm kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri uyum ve istişare içerisinde hareket etmelidir.Bu kapsamda, vatandaş odaklı hizmetlerin arttırılarak kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektör anlayışı ile vatandaşlarımızın hizmetinde olduğunu göstermeliyiz. Vatandaş memnuniyetini ön plana çıkararak, 2023 yılında kamu adına güç kullanan kamu erkindeki herkesin öncelikle karar mekanizmasında, sonra icra mekanizmasında bulunanların seçimle geldiği bir yönetim şeklinin ilimizin ve ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir rol oynayacağı inancındayız. Bu nedenle, öncelikle kısa dönem hedefimiz olan 2015 yılını, uzun dönem olarak ve tarihsel açıdan çok önemli olan 2023 yılını da baz alarak, kısa ve uzun dönemli plan ve programlar yaparak, her alanda olumlu yönde gelişmemizi sağlayarak hedefimize ulaşmalıyız. Afyonkarahisar iline atandıktan sonra, kentte çok önemli gelişmelerin yaşandığını tespit ettim. Merkezi hükümetin desteği ve yerel yönetimlerin gayretiyle ilimizde sürdürülen sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan çok önemli projelerin hayata geçirilerek, vatandaşlarımızın refah seviyesinin yük-seleceğine yürekten inanıyorum. Sektörel gelişimlerin, ekonomiye her geçen gün olumlu etkisini gösterdiği ilimizde özellikle turizm sektöründe yeni istihdam alanlarının açılması sağlanmalıdır. Bölgemizin cazibe merkezi haline gelen İlimiz, yatırımcıları hızla çekmeye devam etmektedir. Tarih, inanç, doğa, kültür ve termal turizminin en önemli merkezlerinden olan ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayısı, gerçekleşen yatırımlar ve programa alınan projelerin hayata geçirilmesiyle daha da artacaktır. Termal tesislerimizden yararlanmak amacıyla ilimize gelen başta emekli durumunda olan yerli ve yabancı turistlerin sürekli ilimizde kalmaları için gerekli tanıtımlar yapılarak ve bu doğrultuda projeler üretilmelidir.
Ayrıca ilimize gelen yerli ve yabancı konukların termal tesislerimizden yararlanmalarının yanı sıra ilimiz merkezinde ve diğer ilçelerimizde bulunan tarihi ve turistik değerlerimi-zin de gezi programlarına alınarak il merkezinin de cazibe merkezi haline getirilmesi için gerekli projeler üretilmelidir.
Afyonkarahisar’ın coğrafi konumu itibariyle kara, hava ve demiryolu ağının tam ortasında bulunması, ülkemizi doğudan batıya, kuzeyden güneye bağlayan bölgelerarası bir kapı konumunda olması ilimiz adına çok önemli bir avantajdır. Kentimizin mevcut potansiyelini daha akılcı bir şekilde kullanmak için sinerjisini ve kent dinamiklerini harekete geçirerek bu avantajı lehimize çevirmek zorundayız.
İlimiz için “ben de bir şeyler yapabilirim” düşüncesinde olan; üreten, icat eden ve kendi ayakları üzerinde durmak için gayret gösteren ilim adamlarımızı ve girişimci gençlerimizi toplum dinamiklerini ön plana çıkararak desteklemeliyiz. İli-mizin sosyal, kültürel ve ekonomik alanda gelişerek kalkınması ve hak ettiği yeri alması için el ele, gönül gönüle vererek yapacağımız çalışmalara katkıda bulunmak isteyen yurt içi ve yurtdışında yaşamlarını sürdüren değerli vatandaşlarımızın hemşehrilerimizin her türlü proje ve önerilerini bekliyoruz”
Başkan Çoban: Dört ana hedef belirledik
“Küreselleşen dünyada yerel yönetimlerin dünya ile bütünleşme çabaları, belediyeleri neredeyse kendi devletleri ile yarışır bir hız ve anlayışla çalışmaya sevk etmiştir. Özellikle yabancı yatırımcıları cezbetmede, beldenin önde gelen endüstri kolları, tarım ve hayvancılık gibi eldeki üretim potansiyelini değerlendirmeye yönelik çabalar konusunda ve turizm gelirlerini artırmada yerel yönetimler ve yerel giri-şimciler, hedeflerini artık Türkiye ile sınırlı tutmamaktadır. Dünyanın dört bir tarafından müşterilere hitap etmek, mal satmak ve irtibat kurmak, artık yaygın bir vizyon olarak yerel düzeyde bile benimsenmiştir. Belediyeler de sunmakta oldukları hizmetlerle ilgili yeterli asgari düzeyi çoktan aşmışlar; en ileri ülkelerde yerel hizmet standartlarını ve teknolojilerini araştırıp inceleyerek kendi vatandaşlarına aynı kalitede hizmet sunmanın gayreti içine girmişlerdir.
Bu çerçevede Afyonkarahisar Belediyesi olarak “Ege’nin Yıldızı Afyonkarahisar” vizyonumuzu gerçekleştirmek üzere 2015 yılına kadar dört ana hedef belirledik. Bu hedeflerin temelinde “küresel düşün yerel davran” prensibi yatmaktadır. Yerel sorunlarımızı gelişmiş ülkelerde kullanılan teknoloji ve yöntemlerle çözmek, yeni yönetim anlayışlarını teşkilatımıza uyarlamak, şehrimizin ve insanımızın potansiyelini kalkınma için fırsata çevirmek gibi prensiplerimizin tamamı, dünya ile kendi yerel değerlerimizi doğru harmanladığımızı da gösteriyor. Bu prensipler, uygulamada dört somut ana hedef olarak 2015 yılına kadar gerçekleştirilme-ye devam ediyor.Bunlardan ilk hedefimiz kendi bünyemize dönük olup belediye teşkilatını ve personel yapısını verim-lilik ilkesine yönetmek; teknolojinin imkânlarından israfa kaçmadan yararlanarak “kurumsal kapasitemizi ve hizmet kalitemizi geliştirmektir”. İş akış şemaları hazırlamak, dijital ve elektronik bilgi yönetim sistemleri kurmak, katılımcı yönetim anlayışını hakim kılmak, personel giderlerinin yatırımları baskılamasını önlemek, rantabl lojistik ve makine ekipman parkı kurmak gibi tedbirlerin tamamı, belediye teşkilatının hızlı, kaliteli ve verimli hizmetler sunma alt hedeflerine ulaşmamızda kilit öneme sahiptir.
İkinci hedefimiz, “yaşanabilir kentsel fiziksel doku” hedefidir. Çevre ve hava kirliliğinin azaltılması, rekreasyon alanlarının korunması ve artırılması, su ve kanalizasyon şebekesinin sağlıklı hale getirilmesi, israfa yol açan kayıp kaçakların azaltılması, katı ve sıvı atıkların çevreye duyarlı tesislerle bertaraf edilmesi, kentin önünü açıcı aynı zamanda mekanın kullanımında kuşaklararası dengeyi, adaleti ve çevreyi gözeten imar düzenlemeleri, temiz sokaklar, yol, kaldırım ve park sorunu çözülmüş bir şehir hedeflenmektedir.
Üçüncü ana hedefimiz ise “kalkınmada öncü belediye” olmaktır. Şehrin gelişme potansiyeline ilişkin vektörleri uzak görüşlülükle kavrayıp buna göre arsa üretimi, turizm, sağlık, spor, hayvancılık, inşaat ve gıda sektörünün gelişmesinde öncü ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenmekle belediyemiz şehrin kalkınmasında ve işsizliğin azaltılmasında bütün gücüyle çalışmaktadır.
Dördüncü büyük hedefimiz ise “yoksullukla mücadeledir”. Toplumun bütün dezavantajlı kesimlerine ulaşmaya çalışan sosyal belediyecilik anlayışı ile belediyemiz düzenli yardımlar yanında çeşitli nedenlerle iş piyasasından dışlanmış kesimlere açtığı meslek kursları ile balık tutmayı da öğretmektedir. Bilgi evleri ile fırsat eşitliğini yakalayamayan çocuklarımıza özel dershanelerle paralel kalitede sınavlara hazırlık fırsatı sunulmaktadır.
2023 hedefimiz ise yukarıda sıraladığımız dört büyük hedefi gerçekleştirmiş Egenin Yıldızı olmuş bir Afyonkarahisar’ı “Türkiye’nin ve Avrupa’nın termal başkenti” yapmaktır. Bu büyük hedefin bileşenlerinden olan Uluslar arası Zafer Havaalanı, Akarçay Rekreasyon alanı, Zafer Kent Ormanı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Spor Kompleksi, Turizm teşvikleri sonucu yapılmakta olan oteller, hızlı tren projesi, otoyol projesi, derin sondaja dayalı enerji üretimi, geniş meydanları olan sorunsuz bir kent hazırlanması, bütün çevre illerle bölünmüş yol bağlantısı, termal ve sağlık turizminde tecrübeli özel sektör ve üniversitemiz, bu hayalimizi gerçeğe dönüştürmede bizlere umut ve heyecan vermekte, çalışma azmimizi artırmaktadır”
Serteser:Doğal kaynaklarımız ekonominin lokomotifi
“Afyonkarahisar ekonomisi tarım, hayvancılık, bunlara dayalı sanayi olarak Afyonkarahisar’a özgü geleneksel gıdaların entegre tesislerde üretilerek gelişme göstermiş, doğal kaynaklarımızın en önemlisi olan mermer- doğaltaş sanayi, ve termal kaynaklarda değerlendirilerek ilimiz ekonomisinin lokomotifi konumuna gelmiştir.
Sanayileşme gerçek anlamda 1980’li yılların başında başlamıştır. Ancak özellikle kauçuk ve lastik sektörü 1960’lı yıllarda başlamış daha sonra farklı sektörlerin devreye girmesiyle imalat sektörü 1980’li yılların başından itibaren oluşmuştur. Lastik ve kauçuk sektörünün oluşumuyla özellikle konveyör band ve lastik ayakkabı yer almıştır. Afyonkarahisar’a özgü geleneksel gıdalar entegre tesislerde üretilerek sadece yurtiçine değil yurtdışına da pazarlanarak ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Doğal kaynaklarımızın en önemlisi olan mermer-doğaltaş sanayi, ilimiz ekonomisinin lokomotifi konumundadır.Başlıca ürünlerimiz, “1-Mermer, 2-Kauçuk- lastik ayakkabı,3-Toprak sanayii-tuğla, 4-Ağaç ve ağaç ürünleri, 5- Un-Yem , 6- Tekstil, 7-Plastik ve lastik, 8-Makina imalat, 9-Ambalaj ve Lojistik, 10-Kimya sanayi 11-Çimento gereçleri, 12- Kırmızı et ve et ürünleri, 13-Şekerleme (lokum, kaymaklı şeker, helva, tahin, reçel,vb), 14-Tavuk-yumurta, 15-Emaye, 16-Ayçiçek yağı, 17-Haşhaş ezmesi” dir.
Doğaltaş sektörü Afyonkarahisar sanayinin en önemli potansiyelini oluşturmaktadır. Ve bu sektöre bağlı olarak gelişen makina üretimi gelişmekte olan sanayi sektörlerimizdendir.Afyonkarahisar’ın mermer üretim kapasitesi yaklaşık olarak yılda 120.000 m3 dür. İşlenebilir mermer re-zervinin yaklaşık 3/1’ İscehisar havzasında bulunmaktadır. İlimizin toplam mermer rezervinden aldığı pay %40, toplam mermer ihracatından aldığı pay ise 3 büyük şehirden sonra %16’dır. 294 firma faaliyet göstermekte olup, 5.452 kişi is-tihdam edilmektedir.
Gıda, şekerleme, lokum, et ve et ürünleri, yumurta güçlü üretim sektörleri arasındadır. İlimizin toplam yumurta üretiminden aldığı pay %15 olup var olan kurulu kapasitesi ülkemizin yumurta ihtiyacının %50 den daha fazladır. 2010 yılında 30 milyon dolardan fazla yumurta ihracatı yapılmıştır. Gıda sektöründe; bakliyat, küp şeker, toz şeker ve sargılı şeker imalatı da yer almaktadır. Modern altyapıya sahip tesislerde üretilen ürünler yurdun her tarafında satışa sunulmaktadır. Yılda 750 bin ton civarında un imali, 7.500 ton lokum, 1.100 ton pişmaniye, 4.700 ton helva, 6.000 ton reçel, 2.600 ton tahin ve 500 tonda şekerleme ürünü,1.700 ton yoğurt, 41 ton Afyonkarahisar kaymağı, 3.500 ton peynir ve 800 ton ayran 30.000 ton civarı karkas et imali kapasitesinde sahip olup bunun 13.000 ton sucuk olarak değerlendirilmekte diğer et ürünleri ise pastırma, salam, sosis. Kavurma, hamburgerlik köftelik vb. Yine 150 ton civarında haşhaş ezmesi imal edilmektedir.
Ayrıca kavşak noktası olma avantajını kullanarak günde yaklaşık 100 bin aracın uğrak noktasıdır. Bu avantaj geniş bir güzergahın termal turizme ve dinlenme tesislerinin işlerliğine imkan vermektedir.”
Mühsürler: Göç sorunu yaşıyoruz
“Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 2010 yılında bir önceki yıla göre % 5,39 oranında azalmıştır. Ege Bölgesi içerisinde nüfusu gerileyen tek il Afyonkarahisar’dır. İlimizde bir göç sorunu olduğu görülmektedir. Göç, kısa ve uzun vadede İl ile ilgili projeksiyonlarda bulunmayı veya hedefler koymayı zorlaştırmaktadır. Çünkü göç nitelikli işgücünün azalmasına ve sermaye kaybına yol açacaktır. Bu nedenle, en başta göçü önleyici tedbirler alınmalıdır. Kişi başına geliri artırıcı önlemler alınmalıdır. İlimizde inşası devam eden 400 Yataklı Araştırma Hastanesi ve AKÜ Araştırma Hastanesinin yapımı en kısa sürede bitecek durumdadır. Böylece sağlık alanındaki yatak sayısı artırılmış olacaktır. İlimizin kısa vadede en büyük hedefi Afyonkarahisarda ikamet eden vatandaşının hertürlü sağlık sorununun yerinde çözüleceği fiziki ve beşeri ortamı oluşturmak olmalıdır. Hiçbir Afyonlu sağlık sorunu nedeniyle İl dışına çıkmak zorunda kalmamalıdır.
Hastane yapımlarının tamamlanmasından sonra, bu hastanelerde görev yapacak kalifiye sağlık personelinin is-tihdamı büyük bir önem arz etmektedir. Bununla ilgili doktor ve personel yetiştirilmesi konusunda Afyon Kocatepe Üniversitesine ve Araştırma Hastanesine büyük bir görev düşmektedir.
İlimizin termal sularının zenginliği sağlık sektöründe doğal bir imkan ve fırsat oluşturmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda termal sularımızın da kullanımıyla Ülke çapında bir sağlık üssü kurulması gerekmektedir. Kısa vadede gerçekleştirilemese de uzun vadede mutlaka kurulması gerektiğini düşündüğümüz bu sağlık üssü ile hem ülke geneline hizmet verilebileceği gibi hem de yurtdışındaki hastalara da hizmet verilecek ve İlimize döviz kazandırılacakt��r. İlimiz genç nüfusunun eğitimi büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle İlçe merkezinde nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yeni İlköğretim okullarının yapılması gerekmektedir. Sınıf mevcutlarının 45-50 kişi olduğu sınıflarda başarı beklemek hayalciliktir. Bu nedenle, şehir merkezinde yeni okulların yapılması kısa vadede birincil hedefimiz olmalıdır.
Genç nüfus, İlimiz potansiyelleri ve önde gelen iş alanları doğrultusunda eğitilmelidir. Bunlarla ilgili Meslek Liselerinin yapımına önem verilmelidir. Meslek Liselerinde eğitim görecek gençler (fizik tedavi ve rehabilitasyon, termal turizm, mermercilik, tarım hayvancılık..vb) konularında hazır işgücü olacaklardır. Ayrıca, İl bazında ikinci ve üçüncü Üniversitenin kurulması ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve uzun vadede gerçekleştirilmelidir. İlimiz tarım ve hayvancılık alanında büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, bu ürünlerin yeterince ekonomiye kazandırıldığı söylenemez. Bu ürünlere katma değer kazandıracak yeterli sayıda sanayi yatırımı bulunmamaktadır. Yani ürettiğimiz ürünleri yeterince işleyip, katma değer kazandıramıyoruz. İlimizde elde edilen, kırmızı etin, yumurtanın, haşhaşın, kirazın, elmanın, vişnenin işlenebildiği ve katma değerinin artırıldığı sanayi tesislerinin sayısı artırılmalıdır. Ayrıca, İlimize özgü ürünlerde hak ettiğimiz Afyonkarahisar Markasına sahip çıkılmalıdır. ATB olarak ilimiz tarım ve hayvancılığına hizmet verecek Tarım Ticaret Merkezi’de kısa vadede hayata geçirilecektir. Bu merkezde, senenin tüm günü işleyecek Canlı Havyan Pazaryeri, açık kapalı padoglar, firma padogları, müzayede salonu, 50 adet hububat ve tahıl depo ve işyeri, laboratuar ve kantar binaları bulunacaktır. Böylece İlimiz tarım ürünlerinin değerinin artırılması yönünde yatırımımız tamamlanacak ve fiyat oluşumuna yardımcı olunacaktır.
Tarımsal ürünlerde verimliliği artırıcı çalışmalar yapılmalı ve bu ürünlerin pazarlanması konularında rekabeti artırıcı örgütlenmeleri desteklenmelidir.
Yine İlimiz için büyük önem arz eden Termal Seracılık konusunda arazi oluşturulmalı ve Valilik öncülüğünde Termal Sera OSB kurulması ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır.
İlin kısa ve uzun vadede hedeflerinin gerçekleştirile-bilmesi için ulaşım imkanlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Her şeyden önce, İlimize de hizmet verecek Zafer Havaalanının tamamlanması büyük önem arzetmektedir. Ayrıca, büyük İllere bağlanacağımız hızlı tren hatlarına İlimizin de dahil edilmesi büyük fırsatlar yaratacaktır. Yapımı planlanan yeni otoyolların İlimizden geçmesi de önemlidir.
Şehir içi ulaşım da ise mesafeler uzamaktadır. Mevcut yollar ise şehir ulaşımına yeterli gelmemektedir. Bu nedenle mevcut yollara yeni yollar eklenmeli veya mevcut yolların genişletilmesi gerekmektedir. Şehir trafiğinin akışı gözden geçirilip büyük yatırımlar yapılmalıdır. Toplu ulaşım ile ilgili alternatifler gözden geçirilmelidir.”

Bakmadan Geçme