Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYONKARAHİSAR’I İŞGAL EDEN YUNAN IV. TÜMENİ-1

Hasan Tahsin Günek 21 Eylül 2018 Cuma 10:48:19
 

1921 yılında Afyonkarahisar ve yakın çevresinin işgali için Yunan Hükümeti tarafından görevlendirilen Yunan birliği IV. Piyade Tümeniydi. 1921 Mart ayında gerçekleşen kısa süreli birinci işgalin ardından Temmuz 1921’de bir yıldan uzun sürecek ikinci işgalin uygulayıcısıdır.
IV. Piyade Tümeni, Yunanistan’da Mora Yarımadası merkezli olarak kurulmuştur. I. ve II. Balkan Savaşları ile I. Dünya Savaşına katılmış ve ardından Yunan Ordusunun Anadolu işgalinde görevlendirilmiştir. Temmuz 1921 ortalarında şehrimizi işgal ederek yerleşen Yunan IV. Piyade Tümeni, Büyük Taarruzla birlikte Türk ordusunca yerinden sökülüp atılmıştır. Aynı zamanda işgal sırasında yaşanan birçok mezalim, eziyet, talan ve Türklerin katledilmesi gibi birçok acı hadiseden sorumlu olan Yunan birliklerinin başında gelmektedir.
Tümenin Tarihçesi
Tümen, Eleftherios Venizelos (1864-1936) Hükümeti tarafından 7 Ocak 1912 tarihinde Atina’nın güneyinde, Mora Yarımadasında bulunan Nafplion merkezli olarak oluşturulmuştur.I.Balkan Savaşında 10.500 kişilik piyade ve topçu kuvvetiyle Yunan Teselya Ordusunda yer aldı. Sarantoporon muharebesinde Türk savunma hatlarının arkasına sarkarak etkili oldu.
Giannitsa (Yenice Vardar) şehrinin Kuzeybatısına yönelik taarruzda bütün cepheyi sarsacak ve şehrin ele geçirilmesine katkıda bulunacak kadar güçlüydü. IV. Tümenin belirleyici rolü Giannitsa’da oldu. Sarantaporo’da kazanılan zafer, Selanik’in ele geçirilmesini ve Teselya’daki Türk kuvvetlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.
Teselya ordusundan sonra Epir bölgesinin ele geçirilmesi için oluşturulan orduya IV. Tümen gayet güçlendirilmiş bir şekilde katıldı. Bizaniou ve Yanya şehirlerinin ele geçirilmesine yönelik harekâtlarda yer aldı.
II. Balkan Savaşı sırasında bir kez daha en ön cephede yer alan IV. Tümen, Bulgarlara karşı Kılkış ve Lachanas cephesinde mücadele etti. Çok bozulmamış ve çok fazla bilinmeyen bir cephe hattına saldıran Tümen, burada çok fazla zayiat vererek Kılkış şehrine yaklaşmış ve şehrin ele geçirilmesinden sonra toplam 1257 subay ve asker kaybederek Terpyllos’a ulaştı. Barış anlaşması imzalanana kadar Doiranis, Kresna ve Tzoumagias savaşlarına katıldı.
Yunanistan tarafından Merkezi İmparatorluklara karşı (Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı) 15 Haziran 1917 tarihinde IV. Tümen ile 11 ve 35’nci alaylaroluşturuldu. I. Dünya Savaşı harekâtlarındaIV. Tümen 108 ölü ve 354 yaralı vermiştir. Tümen elde ettiği başarılardan sonra ödüllendirilmiştir.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER