Afyonkarahisar'dan Nijer'e bir damla hayat
Afyonkarahisar İl Müftülüğü ve TDV Şubesi öncülüğünde Ramazan ayında toplanan bağışlarla Nijer, Zimbabve ve Togo’da toplam maliyeti 850 bin lirayı bulan 5 su kuyusu inşa edildi     Kuyular, Türkiye’den giden TDV yetkilileri ile yerel otoriteler ve bölge halkının hazır bulunduğu törenle hizmete açıldı. Nijer’in başkenti Niamey’e yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Maurey bölgesindeki su kuyusunun [&hellip]
Afyonkarahisar İl Müftülüğü ve TDV Şubesi öncülüğünde Ramazan ayında toplanan bağışlarla Nijer, Zimbabve ve Togo’da toplam maliyeti 850 bin lirayı bulan 5 su kuyusu inşa edildi
Kuyular, Türkiye’den giden TDV yetkilileri ile yerel otoriteler ve bölge halkının hazır bulunduğu törenle hizmete açıldı. Nijer’in başkenti Niamey’e yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Maurey bölgesindeki su kuyusunun açılışına katılan Afyonkarahisar İl Müftüsü ve Türkiye Dinayet Vakfı (TDV) Afyonkarahisar Şube Başkanı Şükrü Kabukçu, Afrika’da hayatın özellikle çocuklar ve kadınlar için çok zor olduğunu söyledi.
“YOKSULLUK BURADA
ÇOK FARKLI HİSSEDİLİYOR”
Afrika’da kırsal bölgelerde su ve elektrik olmadığını kaydeden Müftü Şükrü Kabukçu, “Yoksulluk burada çok farklı hissediliyor. Gözlemleyebildiğim kadarıyla su ihtiyacını temin etme görevin kadın ve çocuklarda. Bize rehberlik eden arkadaşımızdan öğrendiğime göre Nijer’de sadece 3 ay yağmur yağıyor, sonrasındaki 9 ay ise neredeyse hiç yağış almıyor.” dedi.
Çocuk ve kadınların günde bazen neredeyse 5 kilometre yol yürüyüp, geceden itibaren su sırasına girdiklerini ve su doldurdukları kapları başlarının üstünde eve kadar getirdiklerini anlatan Kabukçu, “Türkiye Diyanet Vakfımızın denetiminde açılan kuyuların teknik olarak da donanımlı ve güçlü olduklarını gördük. Güneş enerjisi panelli, on ton su depolama tankı ve derinlik olarak da imkanlar dahilinde yüz metre civarında kuyular açılmaya çalışıldığını gördük. Teknik olarak bunun suyun daha temiz olması ve daha çok su rezervine ulaşmak demek olduğu ifade edildi. Açılışını yaptığımız bu su istasyonu vasıtasıyla insanlar artık evlerine çok yakın bir mesafeden çeşmeden su alabilecek. Böylece kazandıkları vakti ailelerine ve çocuklarına ayırabilecekler. Çocuklar da eğitimlerine rahatça devam edebilecek.” ifadelerini kullandı.
Müftü Kabukçu, TDV’nin açtığı su istasyonu vasıtası ile bölge halkının 12 ay temiz, içilebilir suya kesintisiz kavuşacaklarını kaydederek, böyle bir hayra vesile oldukları için Afyonkarahisar halkına özellikle bayan cemaate ve okullarda katkı yapan öğrencilere teşekkür etti. Öte yandan Nijer, Zimbabve ve Togo’da açılan su kuyularının yanına ağaç fidanları da dikildi.
“5 BİN KİŞİYE SU HİZMETİ”
TDV Hayır Hizmetleri Uzmanı Selman Aktaş da proje kapsamında Nijer’in farklı bölgelerinde şu ana kadar 40 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açıldığını aktardı.
Aktaş, son açılan Dar Salam Köyü’ndeki kuyunun ise 90 metre derinlikte olduğunu, 8 güneş enerjisi paneli ve 10 tonluk su deposu ile 5 bin kişiye kesintisiz hizmet vereceğini dile getirdi.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Afrika’nın en fakir ülkesi olan Nijer, kuraklık ve kıtlığın yol açtığı açlık kriziyle mücadele ediyor.