Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYONKARAHİSAR’DA YUNAN VAHŞETİ(2)-5 – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 14 Haziran 2017 Çarşamba 12:09:35
 

(Dünden Devamı)
SONUÇ
Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i işgaliyle başlattıkları Yunan zulüm vahşeti dalga dalga genişleyerek bütün Batı Anadolu, Marmara ve Orta Anadolu’yu sararak Türklere, özellikle sivil halka karşı bir soykırımı girişiminde bulunulmuştur. Türk ve Müslüman olması sanki suç isnat edilerek her türlü vahşet denemesi, cinayet, gasp, soygun, yağma ve yıkma bu işgal sırasında Yunanlılar tarafından Türklere uygulanılmıştır. Bu vahşete bazı Ermeniler ve eşkıyalar da ortak olmuşlardır.
Afyonkarahisar mutasarrıfının açıklamasına göre merkez ilçenin 12 mahallesi ile 55 köyde çeşitli, korkunç zulüm ve işkenceler yapılmıştır. Mahalle ve köylerde 250 şehit, 50 yaralama, 132 esir, 500 hapis, 3.600 kişiyi dövme ve çeşitli şekillerde işkence yapıldığı ve 2079 evin yakılarak harap edildiği anlaşılmaktadır.
Yunanlılar tarafından yakılan ve harap edilen on iki mahallenin zararı dokuz yüz otuz iki bin beş yüz kırk yedi (932.547) lira; elli beş köyün zararı ise kırk iki milyon yüz doksan altı bin sekiz yüz altı (42.196.806) liradır. Ancak resmi kayıtlara girmeyen ve tespit edilemeyen daha pek çok zararın olduğu muhakkaktır.
Türk ırkını yok etmek için her çareye başvuran Yunanlıların sönmeyen kinlerinin ve soykırımının son örneği, 1974’te Kıbrıs’taki toplu öldürmelerde görülmüştür.
Yunanlılar Millî Mücadele döneminde kaç köy, kasaba ve şehrimizi yakmışlardır. Bu yerleşim alanlarında ne kadar ev yanmış ne kadar para, altın, büyük ve küçükbaş hayvan, tahıl vs. yağmalamışlar; ne kadar servet mahvolmuştur?
Ne kadar kadın ve kızlarımızın ırzına geçilmiş, ne kadar insanımız öldürülmüştür, Yunanistan’a esir giden ne kadardır? Kısaca Yunanlıların Millî Mücadelede işgal ettikleri bölgelerde Türk milletine verdikleri zarar ne kadardır? Kanaatimize göre bunlar hala tam olarak tespit edilmiş değildir. Ancak o günlerde İsmet İnönü Paşa’nın verdiği beyanata göre, Yunanlılar kesin olmamakla birlikte o günün değeri ile 1.500.000.000 TL. değerinde bir zarar vermiş, Yunan askerleri Türklerden 200.000.000 TL. değerinde servet almışlardır. Anadolu’da 280.000 ev yakmışlardır. Ancak bu tespitler bile tam olarak yapılmış değildir12.
Lozan Antlaşması’ndan sonra Yunan zulüm ve vahşeti küllenmeye terk edilmiştir. Yunanlılar, suskunluğumuzdan ve iyi niyetlerimizden yararlanarak dünyayı aldatmaya devam etmişlerdir. Anadolu’da yapılan Yunan mezalimi unutturulmuştur. Yaşanan korkunç olayları, genç nesillerimize hatırlatacak küçük bir anıt bile dikilmemiştir. “Yunan mezalimini komşumuza kin duygularını artırmak için değil, fakat onun ne olduğunu bilmek, eline geçecek ilk fırsatta neler yapabileceğini öğrenmek için kamuoyumuza öğretmek zorundayız. Kin gütmek için değil, fakat uyanık kalmak için, buna mecburuz.”13.

 

12 AYZV., 2. kısım, s. 61-62.
13  Em. Korg. Hüseyin Işık, “Anadolu’da Yunan Mezalimi”, Tarih Boyunca Türk-Yunan İlişkileri (20 Temmuz 1974’e Kadar), Üçüncü Askeri Tarih Semineri Bildiriler, Ankara 1986, s. 392-394.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER