Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

AFYONKARAHİSAR’DA YUNAN VAHŞETİ(2)-3 – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 12 Haziran 2017 Pazartesi 14:12:17
 

(Dünden Devamı)
6. Namuslu kız ve kadınların zorla ırzlarına geçtikten sonra bunları siperlere götürmüşler, orada da bunlara pek çok hakarette bulunarak kötü emellerinde kullanmışlardır.
7. Kasabada zaten sınırlı olan çeşmeleri Yunanlılar tutarak suya giden Müslüman kadınlara su vermemek ve Ermeni çocuklara taşlatmak suretiyle Müslümanların su almalarını engellemişlerdir.
8. Birer bahane ile zenginleri hapis edip kendilerinden para, kıymetli eşya ve kadınların ziynet takımlarını istemişler ve zorla almışlardır.
9. Köylü ve kasabalıların öküz, inek, koyun gibi hayvanlarını toplamışlar, köylünün elinde ancak birkaç manda ile cılız-zayıf birkaç öküzden başka bir şey bırakmamışlardır.
10. Birçok köylerin ev kerestelerini alarak bir kısmını istihkâmların yapımında, diğer bir kısmını da odun olarak kullanmışlardır. Özellikle Akçin, Sipsin, Selimiye, Bavırdı, Alcalı, Kumartaş (Erenler), Bostanlı, Eski Eymir, Susuz, Ablak, Eydemir, Tekrime? [Tefriciye], köylerinin evlerinin kerestelerini tamamen alıp tahrîbât yapmışlar ve köyleri [evsiz barksız] açıkta bırakmışlardır.
11. Köylerin zâhiresini (tahıllarını) almışlar ve hayvansızlık yüzünden ziraat yapılamamakla birlikte bu sıkıntılara rağmen tarlalarını ekmek isteyenlere de çeşitli zorluklar çıkarmışlardır. Köy bahçelerinde ve bağlarında ve civarlarında bulunan meyveli ve meyvesiz ne kadar ağaç varsa tamamını keserek tahrip etmişler, hatta bağların kütüklerini bile sökmüşlerdir.
12. Yunanlılar bozguna uğrayıp kaçarken Eğret köyüne vardıklarında köylüleri harman yerinde toplayarak kendilerinden memnun olup olmadıklarını sormuşlar ve sert karşılık veren köylülerin harmanlarını ateşe vermişlerdir.
13. Karahisar’ı terk ederken Hükümet binası çevresini, İzmir ve İstanbul İstasyonları çevresinde bulunan binaları ve istasyonları ateşe vermişler ve Karahisar kasabasını yakmak üzere bir tahrip müfrezesi düzenlemişlerdir. Allah’a şükür ki, bu Yunan Yangın Müfrezesi Afyonkarahisar’ı yakmağa vakit bulamamıştır.
14. Yunanlılar Afyonkarahisar’dan kaçarken Ermenilere “şehri terkediniz, Balmahmud’a kadar gidiniz” diyerek Ermeni halkından bir kişi bile bırakmadan beraberlerinde alıp götürmüşlerdir.
15. Karahisar’ı terk ederken İmaret Camisi’ne Müslümanlardan 600 kişiyi hapsetmişler, bunları diri diri yakmak istemişledir. Fakat kahraman ordumuzun yetiştiğini haber alan cesur kadınlarımız camiye hücum etmişler, caminin kilitlerini kırarak erkekleri boşaltmış ve onları ölümden kurtarmışlardır.
16. Müslümanlara asla ticaret yaptırmamışlar, ne kadar dükkân varsa hepsine el koyarak buralara İzmir’den ve çeşitli yerlerden gelen Rum ve Ermenilere vermişler, Müslümanları ticaret yapmaktan, alışverişten bu şekilde yasaklamışlardır.
17. Birçok hastalıklı ve frengili Rum kadın ve erkek getirmişler, Müslüman halktan kadın ve erkekleri bunlarla temasta bulundurarak Müslümanlara frengi ve diğer hastalıkları bulaştırmışlardır.
18. Kasaba mahallelerinden ve köylerinden parça parça gelen (Yunan mezalimi ile ilgili) belgelerin incelenmesinden, Afyonkarahisar merkez ilçesinde 12 mahalle ile 55 köyde çeşitli, korkunç zulüm ve işkenceler yaptıkları tespit edilmiştir.
19. İşbu mahalle ve köylerde 250 şehit, 50 yaralanma, 132 esir, 500 hapis, 3.600 kişiyi döğme ve çeşitli şekillerde işkence edilmiş ve 2.079 evin yakılarak harap edildiği anlaşılmıştır.
20. Yunanlılar tarafından yakılan ve harap edilen on iki mahallenin zararı dokuz yüz otuz iki bin beş yüz kırk yedi (932.547) liradır. Elli beş köyün zararı ise kırk iki milyon yüz doksan altı bin sekiz yüz altı (42.196.806) liradan ibaret olduğu arz olunur.
Karahisar-ı Sahib Mutasarrıfı-Ali Rıza.
            (Devamı Yarın)

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER