• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’da teşvik kanunu ile okul yapıldı

Afyonkarahisar’da teşvik kanunu ile okul yapıldı

Defterdar Mustafa Ceylan, Afyonkarahisar’da teşvik kanunlarından en fazla turizm alanında yapılan yatırımlardan istifade edildiğini belirterek, bu yatırımlar arasında bir tane de okulun bulunduğunu bildirdi Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak, hükümetin çıkardığı kanunların, Afyonkarahisar açısından oldukça faydalı olduğunu söyledi. Defterdar Ceylan, Afyonkarahisar’da teşvik kanunları ile tahsis edilen araziler hakkında gazetecilere bilgi [&hellip]

Afyonkarahisar'da teşvik kanunu ile okul yapıldı

Defterdar Mustafa Ceylan, Afyonkarahisar’da teşvik kanunlarından en fazla turizm alanında yapılan yatırımlardan istifade edildiğini belirterek, bu yatırımlar arasında bir tane de okulun bulunduğunu bildirdi

Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak, hükümetin çıkardığı kanunların, Afyonkarahisar açısından oldukça faydalı olduğunu söyledi. Defterdar Ceylan, Afyonkarahisar’da teşvik kanunları ile tahsis edilen araziler hakkında gazetecilere bilgi verdi. 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşvikine Yönelik Kanun ile şartları taşıyanlara bedelsiz olarak arazi tahsisinin yapıldığını dile getiren Ceylan, uzun süre boyunca bu kanunun yürürlülükte kaldığını ifade etti.
5084 Sayılı Kanun’un yatırımcıyı teşvik ettiğini anlatan Ceylan, kanun süresince 35 tane yatırımcıya arazi tahsisi yaptıklarını söyledi. 35 tane araziden 19 tanesini geri almak zorunda kaldıklarını belirten Ceylan, bunların bir kısmının gönüllü olarak geriye iade edildiğini, bir kısmının ise şartları taşımadığı için geri alındığını anlattı. Tahsis edilen 16 taşınmazda yatırımların devam ettiğini belirten Ceylan, bunların bir kısmının turizm yatırımı, bir kısmının da sanayi yatırımı olduğunu aktardı.
5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşvikine Yönelik Kanun’un sonlanmasının ardından bir kanunun daha çıktığını dile getiren Ceylan, şu ifadelere yer verdi: “Bakanlar Kurulu kararı ile, 2009’un ortalarında yeni bir teşvik mevduatı çıktı. Bu da 15199 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı. Bununla birlikte illeri dört bölgeye aldılar, bizim ilimiz de 3. bölgede yer aldı. Başlangıçta, Afyonkarahisar genelinde 24 sektör vardı, daha sonra bir sektör daha eklendi ve devlet bu 25 sektörü burada teşvik ediyor. Yine teşvik ile arazi tahsisi var ama irtifak hakkı ile. Günümüz vergisinde KDV, sigorta primi desteği, banka faizleri desteği gibi arazilerin yanında bu teşviklerde mevcut.” Halen Afyonkarahisar’da 23 tane teşvikten yararlanan yatırımın olduğunu dile getiren Ceylan, Afyonkarahisar’ın yatırımlardan istifade ettiğini belirtti. Hala yatırımlar için müracaatların devam ettiğini bildiren Ceylan, şu ana kadar 15199 Sayılı Kanuna istinaden 7 tane arazi tahsis ettiklerini ve bunlarla ilgili yazışmaları da Ankara’ya gönderdiklerini söyledi. Afyonkarahisar’daki taşınmazlara genelde turizm yatırımlarının yapıldığını dile getiren Ceylan, teşvik edilen yatırımlar arasında bir de okulun olduğunu belirtti. Ceylan, İzmir karayolu üzerinde bulunan alanda yapımı devam eden okulun ilk olarak lise düzeyinde eğitim vereceğini söyledi. Turizm yatırımlarının yanı sıra seracılık yatırımları için müracaatların giderek artmaya başladığını vurgulayan Ceylan, bu taleplere cevap verebilecek alan bulmakta güçlük çektiklerini söyledi. Mera alanlarının çok fazla olduğuna değinen Ceylan, bu meraların kaldırılması halinde seracılık çalışmalarının hız kazanacağını ifade etti. 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşvikine Yönelik Kanun’dan yararlanmak için arazi alanların bir kısmının ise sonuçlandıramadığını ve suistimallerin çok olduğunu ileten Ceylan, şunları söyledi:
“Çok fazla suistimal yaşandı. Yatırımcılar yerine getiremedi, sağolsun bazıları gönüllü iade ettiler, bir kısmını da şartları taşımadığı için geri aldık. Devlet bu arazileri geri alabilmek için sıkıntı çekti. Bu sıkıntıların neticesinde de devlet, bedelsiz devir işini bıraktı, bedelli irtifak çıktı. Bu, normal irtifak hakkına göre daha ekonomik olan irtifak hakkı. Bu dönem içerisinde tabii bedelsiz olarak devrettiğimiz arazilerde mevcut ancak onlarda yatırımlara açıldı ve bir kısmı devam ediyor.” Defterdar Ceylan, 23 tane yatırımda 3 bin 79 kişinin de istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme