Afyonkarahisar’da termal seracılık yükselen değer
Jeotermal kaynaklı seracılığın Afyonkarahisar için yükselen bir değer olduğuna dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yatırımı devam eden çalışmaların 2015 yıl sonu itibariyle bitmesi ile sera varlığının bin dekara ulaşacağını açıkladı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, jeotermal kaynaklı teknolojik sera varlığının 2011 yılında 201 dekarken, 2012 yılında 235 [&hellip]
Jeotermal kaynaklı seracılığın Afyonkarahisar için yükselen bir değer olduğuna dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yatırımı devam eden çalışmaların
2015 yıl sonu itibariyle bitmesi ile sera
varlığının bin dekara ulaşacağını açıkladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, jeotermal kaynaklı teknolojik sera varlığının 2011 yılında 201 dekarken, 2012 yılında 235 dekar, bu yıl itiabriyle 660 dekara ulaştığını kaydetti.
TERMAL SERACILIK AVANTAJLI
İl Müdürü Hüseyin Arap, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımlarında devam eden işlerin de olduğundan söz etti. Jeotermal kaynaklı teknolojik seracılıkta bin dekara ulaşmanın hedef olarak belirlendiğini söyleyen Arap; “İlimizin çok önemli bir yeraltı zenginliği olan jeotermal kaynağı var. Bizim jeotermal kaynaklı serada maliyeti düşürüp, bu imkanlardan yararlanmamız gerekmektedir. Afyonkarahisar’ın iklim şartları da 12 ay boyunca seracılık yapılabilecek bir iş. Bu durumu avantaja dönüştürmek gerekiyor. İmkanlar doğrultusunda jeotermal yeraltı kaynağını değerlendirip, ne kadar süre neye yeteceğini hesaplayarak, sürdürülebilirliği de ortaya koyarak bu kaynağı değerlendirmek şart.” dedi.
2015 SONUNDA SERACILIK
BİN DEKARA ULAŞACAK
Yaklaşık 1,5 yıl önce sadece 350 dekar alanda Türkiye’de ilk kurulacak Organize Seracılık Bölgesinin kurulması planlamasının yapıldığını anlatan Arap şöyle konuştu: “Bazı nedenlerden dolayı bu seranın kurulması aksadı. Tekrar başlatılması adına çalışma yapılması gerekiyor. Bakanlık onayı var. Eğer bu çalışma faaliyeti başlarda belki Afyon bin 350 dekarlık jeotermal kaynaklı tarımsal ürün üreten seralara sahip olacaktır. Toplamda şu anda 660 bin metrekare sera varlığımız var. Yatırımı devam eden çalışmalar var. Bu çalışmalar 2015 yıl sonu itibariyle bittiğinde bin dekara ulaşılarak bir milyon metrekare sera ortaya çıkmış olacak. Hali hazırda ki seralarımızda genelde domates, salatalık ve biber üretimi yapılıyor. İlerleyen zamanda kesme çiçekçilik ve tıbbı bitkilerin sera üretiminde alternatif ürünler olabileceği düşünülmektedir.”
>> Burcu AYDIN’ın haberi