• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar'da şehit düşen kahraman Giresunlular anıldı

Afyonkarahisar'da şehit düşen kahraman Giresunlular anıldı

Büyük zaferimizin 88. yıl kutlamaları kapsamında İscehisar ilçesinde bulunan 47. Giresun Gönüllü Alayı şehitlerinin bulunduğu Giresunlular Şehitliği'nde törende kahraman Giresun’un uşakları saygı, rahmet ve şükranla anıldılar. Törene Giresun’dan da çok sayıda vatandaşın katıldığı gözlenirken, gönüllü asker, Giresun Uşaklarının başlı başına bir tarih sayfası oldukları, cephelerde cansiperane çarpışıp, cesur, vatanperver ve milliyetperver insanların oluşturduğu bu topluluğun, [&hellip]

Büyük zaferimizin 88. yıl kutlamaları kapsamında İscehisar ilçesinde bulunan 47. Giresun Gönüllü Alayı şehitlerinin bulunduğu Giresunlular Şehitliği’nde törende kahraman Giresun’un uşakları saygı, rahmet ve şükranla anıldılar.

Törene Giresun’dan da çok sayıda vatandaşın katıldığı gözlenirken, gönüllü asker, Giresun Uşaklarının başlı başına bir tarih sayfası oldukları, cephelerde cansiperane çarpışıp, cesur, vatanperver ve milliyetperver insanların oluşturduğu bu topluluğun, Türk’ü temsil eden kudretin yarattığı bir tarih sayfası olduğuna işaret edildi. İşe protesto mitingiyle başlandı
47. Giresun Gönüllü Alayı Şehitliği’ndeki törende Afyonkarahisar Valiliği, Giresun Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, Giresun Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü, Baro Başkanlığı, İscehisar Belediye Başkanlığı, Doğanlar Köyü Muhtarlığı’nın çelenkleri anıta sunuldu. Yüzbaşı Timur Taymaz, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Yüzbaşı Timur Taymaz şehitleri anma konuşması yaptı. Vatan, millet uğruna canlarını seve seve veren 47. Giresun Alayına mensup kahraman şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anmak için toplanıldığını
kaydetti. Kurtuluş Savaşı’nda Giresunluların verdiği mücadele hakkında bilgiler veren Yüzbaşı Taymaz; Giresunluların İzmir işgalini protesto etmek için 17 Mayıs 1915’de Belediye Reisi olan Topal Osman’ın Başkanlığı’nda büyük bir protesto mitingi düzenlediklerini söyledi. Yüzbaşı Taymaz; “Giresun’da siyah çerçeveler içinde ‘İzmir Faciasını Unutmayınız’ başlığı ile yayınlanan Işık Gazetesi işgalin etkisini şöyle ifade etmişti: ‘Göklerden yıldırımlar yağsa, dağlardan kanlu volkanlar fışkırsa denizler taşsa da araziyi tufanlara boğsa idi, Türklüğe, Alem-i İslamiyet’e belki o kadar tesir göstermezdi.’ Bu düşüncelerdeki Giresunlu’lar önce bölgedeki Pontusçu Rumların korkulu rüyası olmuş, göçmen adı altında yörede liman ve iskelelere çıkarılmak istenen Rumlara imkan tanımamıştır.”dedi.
Bir gecede engeli kaldırdılar
Yüzbaşı Timur Taymaz, TBMM’nin kuruluşu sonrasında 42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarının teşkil edilip bu alayların Koçkiri ayaklanmasının bastırılmasında görev aldığını söyledi. İki alayın Sakarya Meydan Muharebesine katıldıklarını bu savaşta 42. alayın büyük bir kısmının şehit düştüğünü belirten Yüzbaşı Taymaz; “47. Alay ise savaşın sonuna kadar çarpışmış, zaferi kutlayarak ve şehit olan kardeşlerine dualar okuyarak Ankara’ya dönmüştür. 47. Alayın Büyük Taarruz öncesinde gönüllü olarak Topal Osman komutasında Afyonkarahisar bölgesine gelmiştir. 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal’in emriyle büyük taarruz başlamıştır. Bu sırada 47. Giresun Gönüllü Alayı İscehisar ilçesi Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki Kapaçkıran ve Dedesivri mevkilerinde mevzilenmiş olan düşmanla savaşmışlardır. Tepelerin yamaçlarına Yunanlar tel örgülerle tahkimat yapmışlardır. Gece yarısı bu engel manzumesinin kesilmesi gerekmektedir. 38 Cesur Giresun uşağı sağdan soldan temin ettikleri paslı makaslarla bu engel manzumesini bir gecede kesmeye muvaffak olmuşlardır. Ancak Yunanlıların yaklaşan Türk askerini fark ederek mermi yağdırmaya başlamasıyla 14 yiğit Giresun uşağı şehit düşmüştür.”diye konuştu.
Giresun uşakları tarih sayfası
Ahmet Halis arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne gidip döndükten sonra 14 arkadaşının şehit edilmiş olarak bulduğunu kaydeden Yüzbaşı Timur Taymaz, acele ile dualar ve gözyaşları arasında şehitlerin bulundukları yere gömüldüklerini belirtti. 36 Saat süren bir taarruzdan sonra Giresun uşaklarının düşmanı Dedesivri tepesi mevkisinden atmaya muvaffak olduklarını anlatan Yüzbaşı Taymaz; “İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği üyesi olan Ahmet Halis Asal hem savaştıkları alanları gezmek hem de arkadaşlarının mezarlarını ziyaret etmek için 1964 yılında Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yapmaya karar verir. Makbuzlar bastırır, yardımlar toplar. Zamanın Giresun Belediye Başkanı emekil General Ali Rıza Erkan ile Afyon Valisi Ahmet Balkan ve Batı Menzil Komutanlığı’nın da yardımlarıyla 1966 yılında şehitliği yapar. ‘Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin. Beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın.’diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal 1977 yılında öldüğünde Giresun’dan alınarak arkadaşlarının yanına şehitliğe 15. kişi olarak defin edilir. Gönüllü asker, Giresun Uşağı başlı başına bir tarih sayfasıdır. Atatürk’ün gerek Anadolu seyahatlerinde gerekse Ankara’da muhafızlığını yapmış, cephelerde cansiperane çarpışmış, cesur, vatanperver ve milliyetperver insanların oluşturduğu bu topluluk, Türk’ü temsil eden kudretin yarattığı bir tarih sayfasıdır. Ruhları şad olsun.”şeklinde konuştu.
Rahmet minnet ve saygıyla anıldılar
Giresunlular adına konuşan Giresun Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz, şanlı Türk tarihinin bir sayfasını bir kez daha hatırlamak, vatan için bu topraklarda can veren aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanıldığını kaydetti. Ulus olarak dünyada benzeri görülmemiş bir Kurtuluş mücadelesi verilidiğini kaydeden Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz; “Sayısız kahramanlıkların yaşandığı bu topraklarda vatan toprağını, onurunu, namusunu korumak için gözünü kırpmadan canını veren binlerce şehidimiz yatmaktadır. Bunların içinde Giresun gönüllüleri büyük Atatürk’ün tabiriyle Giresun uşakları da bulunmaktadır. Balkan savaşı gazisi Topal Osman Ağanın teşebbüs ve gayreti ile Giresun halkından oluşturulan, Giresunlu gönüllü kuvvetler evlerini ve ailelerini hiç düşünmeden geride bırakıp gönüllü olarak savaşmaya daha doğrusu ölüme koşmuşlar Kurtuluş Mücadelesi boyunca büyük yararlılıklar göstermişlerdir. Tüm ihtiyaçları vatan sevdalısı Giresun halkı tarafından karşılanarak oluşturulan 42. ve 47. Giresun gönüllü alaylarının Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan ve Topal Osman Ağa komutasında, Sakarya Savaşı’nın kaderini etkileyen önemli unsurlardan olmuşlar sonrasında büyük taarruza katılmışlardır. 47. Alaya mensup kahramanlardan bazıları huzurunda bulunduğumuz şehitlikte uğrunda öldükleri vatan toprağında yatıyor. Kendilerini rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz.”ifadelerini kullandı. Şehitlere hitaben konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Ey şanlı şehitlerimiz, size tüm Giresun’luların özlem, selam ve saygılarını getirdik. Burada göstermiş olduğunuz kahramanlık sayesinde kazanılan şeref ve gururu Giresun’l evlatlarınız ebediyete kadar yaşayacak ve hiç unutmayacaklardır. Bizler de aynen sizler gibi vatan için gerektiğinde canımızı vermeye hazırız. Bize güvenin ve kabirlerinizde huzur içinde uyuyun. Ruhunuz şad olsun.” Tören şehitliğin gezilmesi ile sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme