Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

AFYONKARAHİSAR’DA EĞİTİMİN TARİHİ MEDRESELER -19

23. Kâhil Mahallesi Sarı Hacı Ahmet Ağa/Tevfikiye/Yonca-altı/Yonca-üstü Medresesi
Yonca-altı/Tevfikiye Medresesi, Leblebici Sarı Seyyid Ahmet Ağa tarafından 1840 yılından önce yaptırılarak eğitime açılmış, giderleri için de vakfı kurulmuştur152.
Yonca-altı/Tevfikiye Medresesi ve Camisi yeniden yapılırken: 1909. (Foto Şeref Koleksiyonu)
Bedrik Mahallesi’nden Leblebici Sarı Seyyid Abdullah oğlu süleyman oğlu Hacı Ahmet Ağa tarafından, Kâhil Mahallesi’nde Lonca diye anılan mevkie Tevfikiye, Yonca-altı ismiyle bir bina inşa ettirmiştir. Bina iki katlı olup, üst katında cami, bunun bitişiğine bir adet dershane, on bir odalı ve iki katlı bir medrese bulunmaktadır, 13 Recep 1256/11 Eylül 1840 yılında vakfiyesi düzenlemiştir. Vakfiyesinde beş mağaza ile dört dükkânını ve yedi bin kuruşunu vakfetmiştir. Medrese ile ilgili olarak vakfın yıllık gelirinden olarak, yıllık 390 kuruş müderrisine, onar kuruştan toplam 110 kuruş öğrencilere verilmesini istemiştir. Diğer taraftan yıllık 150 kuruş cami ve medresenin bakımına harcanılmasını talep etmiştir153.
Leblebici Sarı Ahmet Ağa’nın ikinci vakfiyesi, 5 Cemaziye’ahir 1260/24 Haziran 1844 tarihlidir. Hacı Ahmet Ağa daha sonra tekrar bir vakfiye düzenleyerek, çeşitli mülkünü önceden yaptırdığı cami ve medreseye vakfetmiştir. Sonraki vakfiyeden medreseye dört odanın ilave olarak yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 15 Rebiu’l-ahir 1270/15 Ocak 1854 tarihli olan bu vakfiyesinde, medresenin iki katlı, bir dershane ve on beş odadan ibaret olduğu belirtilerek, medreseyle ilgili olarak şu şartlar bulunmaktadır:
(Devamı Yarın)

 

KAYNAK
152 Daha önceki bir çalışmamızda Kâhil Mahallesi Hacı Ahmet Ağa Medresesi ile Tevfikiye/Yonca-altı Medresesini ayrı medreseler olarak değerlendirmiştik. (Bk. Vakıf Eserleri, s. 285, 297). Ancak iki vakfiyeyi incelediğimizde lâkapta ve baba adında birisinde “Seyyid Abdullah oğlu Hacı Ahmet Ağa”, diğerinde “Leblebici Sarı Seyyid Abdullah oğlu süleyman oğlu Hacı Ahmet Ağa” diye yazılıdır. Buradaki baba adının kâtip tarafından hatalı yazıldığını düşünüyoruz. Her iki vakfiyede de kardeşi İsmail Ağa diye, medresenin Kâhil Mahallesi’nde, vâkıf Ahmet Ağa’nın da Bedrik Mahallesi’nden olduğu yazılıdır. Bu bilgiler bizi bu medreselerin aynı medrese olduğu fikrini oluşturmuştur.
153 VGMA, Vakfiye Defteri, nr. 581/1, s. 35, nr. 35; Vakfiye Defteri, nr. 2228, s. 24, nr. 14.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER