• Haberler
  • Genel
  • 'Afyonkarahisar'da çok şey değişecek' – Kocatepe Gazetesi

'Afyonkarahisar'da çok şey değişecek' – Kocatepe Gazetesi

Polatlı ve Konya Ticaret Borsaları gezisi dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran ve iddialı konuşan ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, zamanla Afyon'da çok şeyin değişeceğini söyledi. Afyonkarahisarlı medya mensuplarıyla Polatlı ve Konya Ticaret Borsalarının hububat işlem salonlarını gezip, Polatlı Borsası'nda bir seansını izleyen ATB Başkanı Mehmet Mühsürler inceleme gezisini değerlendirdi. Mühsürler, kendisine sorulan soruları samimiyetle cevaplandırdı 'SET ÇEKMEYİN [&hellip]

“Afyonkarahisar’da çok şey değişecek”

Polatlı ve Konya Ticaret Borsaları gezisi dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran ve iddialı konuşan ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, zamanla Afyon’da çok şeyin değişeceğini söyledi. Afyonkarahisarlı medya mensuplarıyla Polatlı ve Konya Ticaret Borsalarının hububat işlem salonlarını gezip, Polatlı Borsası’nda bir seansını izleyen ATB Başkanı Mehmet Mühsürler inceleme gezisini değerlendirdi. Mühsürler, kendisine sorulan soruları samimiyetle cevaplandırdı

“SET ÇEKMEYİN YETER”
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ilk olarak, inceleme gezisi izlenimlerini ve beklentilerinin ne olduğunu sorusunu cevaplandırdı. Mühsürler, Afyonkarahisar için düşündüğü borsacılık faaliyetinde en büyük desteğin medya kanalıyla verileceğini söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Karnınızın doymayacağı yerde açlığınızı hissettirmeyin.” sözünü örnek olarak veren Mühsürler, hiç kimseden talepkar olmadıklarını ancak önlerine set çekilmemesini istedi. Yapıcı ve yönlendirici eleştirilere her zaman açık olacağının altını çizen Mühsürler; “Ben son seçimle birlikte 5. görev yılıma başladım. Benim hayalimde; Tarım Ticaret Merkezi, Canlı Hayvan Borsası, Afyon’a yakışır yöresel ürünlerle ilgili bir satış salonu ve Allah nasip ederse Afyon Borsa Ekonomi Üniversitesi’nin kurulması vardı. Biz inşallah bunları gerçekleştireceğiz. Bunların içinde yer alan üniversiteyi kurmak hayal değil. Hepinizin alım, satımların, seansların nasıl yapıldığını ticaretlerini gördünüz. Bazı insanlar beni hayalperest olarak tanımlayabilir. Ama ben Polatlı ve Konya’da alım satımların canlı şekilde basın tarafından görülerek tarafsız bir gözle Afyon kamuoyuna durumun aktarılmasını istedim. Bu amaçla böyle bir gezi düzenleme ihtiyacı doğdu.” dedi.
“ZAMANINDA BİRİLERİ
SET ÇEKTİ”
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, yapılan gözlemlerin ardından 22 yıllık ATB’nin zihinlerde daha iyi değerlendirileceğini söyledi. Geçmişteki ATB Başkanları ve yönetim kurulu üyelerini karalamak gibi bir amacı olmadığını vurgulayan Mühsürler; “Geçmişteki yöneticilerimizin hepsinden Allah razı olsun. Ama yapılanların göz önüne alınmasını istiyoruz. Bizim yapmamız gereken gerçek canlı satış borsacılığın temel kaidelerinden bir tanesi de budur. Bunu Afyonumuzun basını canlı olarak izledi. Biz Borsa olarak asli işimizi yapmak mecburiyetindeyiz. Ondan sonra başkaca sosyal sorumluluk gerektiren işler içinde de seve seve yer alırız. Öncelikle biz üyelerimize hizmetimizi yapıp alım satım salonlarımızı gerçekleştirip daha iyi şartları oluşturmak zorundayız. Polatlı’da ve Konya’da lisanslı depoculuğun nasıl yapıldığını gördünüz. Bizim 8 yıl önce Hakkı Oruç Başkanımızla bir düşüncemiz vardı. Ama birileri set koydu. Ama biz set konulmasının arkasına sığınmadan ömrüm elverdikçe nasipse alnımızın akıyla bu işi zirveye taşımak niyetindeyiz. Allah razı olsun denilmesi bizim için yeterlidir. Bu gezi ile asıl amacım bire bir gözlem yapılmasıdır.” diye konuştu.
“HEDEF AFYON’U ZİRVEYE TAŞIMAK”
Mehmet Mühsürler, Afyonkarahisar medya çalışanlarından inceleme gezisine katılanların önceki, şu anki ve yakın gelecekteki ATB’nin durumunu en iyi şekilde yorumlama şansının olacağını söyledi. “Afyon’un daha iyi kazanması için uğraşıyoruz.” diyen Mühsürler; “Bana göre Afyon 25 yıldır tarım ve hayvancılık sektöründe devamlı geriye düşüyor. Çok arka sıralara geçti. İnşallah Canlı Hayvan Borsası ile, Tarım Ticaret Merkezi ile bunu zirveye taş��mak niyetindeyiz. Afyonumuzu en iyi yerlerde temsil etmek bizim boynumuzun borcu. Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır. Beş yıldır birlikte çalışıyoruz. 20 yıldır sivil toplum örgütlerinde bulunan, çalışan bir insanım.” şeklinde konuştu.
“BANA ÇOK SALLIYORSUN DEDİLER”
Kendisinin internet üzerinden alım satım yapılması için bir sistem kuracağını söylediğinde şehrin bazı ileri gelen isimlerinin, “Mehmet çok sallıyorsun.” dediklerini belirten Mühsürler; “Bizim vekilimiz de, kefilimiz de Allah. Ebu Cehil de Peygamber Efendimize çukurlar kazmıştı. Ama kazdığı çukurlara kendisi düştü. Düşündüğümüz alım satım salonlarını Canlı Hayvan Borsası’nın bulunduğu alanın yakınlarına yapacağız. Kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Hedefim komple 2015 yılı içinde komple bitirmek. İnsanlarımızı, üyelerimizi mülk sahibi yapmak istiyoruz. Hububat kalitesinin inceleneceği laboratuarda mühendisleri istihdam edeceğiz. Herkes kendi işini yapma imkânı bulacak. Üç boyutlu projede çalışmayı kamuoyu ile paylaşacağız. Emirdağ ilçesi benim için önemli. Orada iznimizi aldık. Allah nasip ederse Dinar ilçemiz ve il merkezimize de gerekeni yapacağız. İl ile ilçeleri kucaklaştıracağız. Babamın deyimi ile çiçek gibi açılmak yerine lahana gibi kıvrılacağız.” ifadelerini kullandı.
“UÇUKLUK DEĞİL OLMASI
GEREKENİN PEŞİNDEYİM”
Kâğıt üzerinde işlem yapmak kadar lisanslı depoculuk yapmanın da Borsaların görevi olduğunu kaydeden Mehmet Mühsürler şunları söyledi: “Polatlı Ticaret Borsası, TMO ve TOBB ortaklaşa lisanslı depoculuk yaptılar. Yaklaşık 7 yıl önce Afyon’da da OSB’de 10 bin tonluk lisanslı depoculuk kurmak istedik. İşlem borsasında lisanslı depoculuğu biz kurmak mecburiyetindeyiz. Olmazsa olmazlarımızın içerisindedir. Neden olmasın? İnsanların birlik ve beraberliklerini, satış işlemlerini hep birlikte gördük. Gezip, yerinde görmek kadar güzel bir şey yok. Bazı insanlar benim bu düşüncelerimi uçuk şeyler olarak yorumluyor. Bunlar uçuk kaçık şeyler değil. Bunlar yapılması gerekenlerdir.”
ATB TÜRKİYE’DE İLK 10’DA
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyon’un Başmakçı ilçesinde yumurta ile ilgili alım satım salonlarının kurulabileceğini belirtti. Her bölgede alım satım ürünü dolayısıyla işlemlerin farklı olduğunu kaydeden Mühsürler sözlerine şöyle devam etti: “Borsa alıcı ile satıcıyı bir araya getiren kuruluştur. Ne alıcıdan ne de satıcıdan taraftır. Amerika Canlı Hayvan Borsasını 50 yıl önce yapmış. Adamlar çok şeyi yıllar önce açmış. Zaman her şeyin ilacıdır. Afyon’da zamanla çok şeylerin değişeceğini göreceğiz. Biz Afyon olarak küçük bir Borsa değiliz. Türkiye’de ilk 10’ün içinde yer alıyoruz. Ama gezdiğimiz bu Borsaların gelirleri bizden fazla ancak işlem oranları düşüktür.” (Kocatepe)

İlk durak TOBB depoları

ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, medya için düzenlediği inceleme gezisinde ilk olarak borsa için model olarak gördüğü TMO TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş depolarını ziyaret etti.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler, medyaya yönelik Polatlı ve Konya Ticaret Borsası faaliyetlerini inceleme gezi yolculuğunda ilk olarak TMO TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş depolarını ziyaret etti.
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, inceleme gezisi sırasında Ankara karayolu üzerinde yer alan TMO TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş depolarının önünde ilk açıklamasını yaptı. Mühsürler; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TMO tarafından kurulan Lisanslı Depoculuk A.Ş’yi TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu odalar ve borsaların kendi işlerini yapabilmeleri açısından kurdu. Bizim de Afyonkarahisar Ticaret Borsası olarak amacımız Afyon Borsa A.Ş Lisanslı Depoculuk yaparak kâğıt üzerinde işlem yapmaktır. Yani elindeki malı buraya indirdiğinde benim 30 ton arpam, yüz ton buğdayım var dediği takdirde kâğıt üzerinden satışı Allah izin verirse gerçekleştireceğiz. Bu nedenle burayı medyamıza göstermek istedim. İnşallah bunun aynısını Afyon’da da gerçekleştireceğiz. Kayıt altında profesyonelce ATB’da da kurumsal bir hizmet sunmuş olacağız.” dedi. (Kocatepe)

Polatlı Borsası un ve yem politikalarını belirliyor

PTB Genel Sekreteri Ahmet Yılmaz, Borsa olarak ilklere imza attıklarını,
şu anda yapılan hububat işlemleri sonucu ortaya çıkan fiyatlarla Türkiye
genelinde un, yem sanayicilerinin politikalarını şekillendirildiğine işaret etti

PTB FİYAT BELİRLEYEN BORSA
Polatlı Ticaret Borsası (PTB) Genel Sekreteri Ahmet Yılmaz, borsanın alım satım salonu faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. 1990 yılından itibaren görev yaptığını belirten Yılmaz, PTB’nin 1984 yılında kurulduğunu söyledi. PTB’nın kurulduğu yıldan itibaren hububat ürünleri üzerine satış işlerini düzenleyen bir Borsa olduğunu anlatan Yılmaz; “Borsamız hububat satımı için oluşturduğu satış salonunda üreticileri ve alıcıları uygun bir spot işlem piyasasında buluşturmaktadır. Arz ve talebi bir araya getirerek düzenli fiyat oluşumunu sağlamaktadır. PTB ilk kurulduğu yıllarda sadece ilçe üreticilerine hitap ederken gelişen teknoloji ve uygulamalarla birlikte çevre bölgelerinde borsası konumuna gelmiştir. Bugün itibariyle de Türkiye piyasalarında hububat fiyatlarını belirleyen bir borsa konumundadır.” dedi.
İŞLEM HACMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
PTB Genel Sekreteri Ahmet Yılmaz, satış salonunda hasat dönemlerinde günlük işlem hacminin 10 bin tona kadar işlem hacminin gerçekleştiğini kaydetti. Tescil işlemleri miktarının ise 12 bin tona kadar çıktığını belirten Yılmaz; “Üreticilerin getirdiği günlük 650 civarında araç işlem görmektedir. Polatlı ilçemizin hububat üretimi 400 bin tonla 600 bin ton arasında yıllar itibariyle değişmektedir. Ancak borsamızda işlem gören ürün miktarı 800 bin ile 1 milyon 200 bin tona kadar çıkmaktadır. Bu rakamlar gösteriyor Borsamız, sadece Polatlı ilçesine hitap etmiyor. Aynı zamanda; Eskişehir’in Sivrihisar, Günyüzü, Konya’nın Yunak, Çeltik, Beypazarı, Ankara’nın Kırıkkale, Gölbaşı ilçeleri Haymana gibi bölgelere hitap ederek işlem hacmini gün geçtikçe artırmaktır.” diye konuştu.
365 GÜN ÜRÜN GELİYOR
Polatlı Ticaret Borsası’nın 231 üyesinin olduğunu aktaran Genel Sekreter Ahmet Yılmaz, satış salonunda aktif olarak yüze yakın üretici ürünlerinin satın alındığını dile getirdi. Yılın 365 gününde Borsa’ya ürün geldiğini söyleyen Yılmaz; “Hasat dönemi Haziran ayının 15. günü itibariyle başladı. Aslında bölgemiz için erken bir dönemdi. Şu anda hasadın sonuna doğru yaklaşmış bulunmaktayız. Yaklaşık olarak hasadın yüzde 80’i bitmiş durumda. Önümüzdeki günlerde de tahmini bir 5 gün içerisinde hasadın tamamlanacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
HUBUBATLAR KALİTE
SINIFLANMASINA TABİ
PTB’nın yatırım yapan bir borsa olduğunu belirten Genel Sekreter Ahmet Yılmaz, bölge itibari ile ürün ticaretinin gelişmesi üzerine yatırımların sürdüğünü söyledi. 2008 yılından itibaren bölgede lisanslı depoculuk konusunda faaliyetlere başlanıldığını anlatan Yılmaz şunları söyledi: “2011 yılında ilk depoculuk lisansı bakanlık tarafından Polatlı’daki tesislere verilmiştir. Yaklaşık 3 yıldır da lisanslı depoculuk faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Polatlı Ticaret Borsası ilklerin Borsası’dır. 2000 yılından itibaren yapmış olduğu yatırımlarla ilk defa Türkiye genelinde hububatların TSE standartlarında kalite ve sınıflandırılması belirlenerek satışa sunulmasını gerçekleştirmiştir. Laboratuarımız bu dönemden sonra 2005 yılında akredite olmuştur. Son olarak da Bakanlık tarafından da yetkili sınıflandırıcı lisansına sahip bir laboratuarımız mevcuttur.”
ÜRETİCİLER ve ÜYELER
BİR ARAYA GELİYOR
Borsamızda lisanslı depolar tarafından üretilen ürün senetlerinin tamamı alım ve satım işlemine tabi tutulmaktadır. İki yıldır üst üste TMO tarafından bölgemizdeki alımları ürün senedi üzerinden yapıyor. Üreticimiz teslim ettiği ürünün senedini alarak TMO’nun açıkladığı müdahale fiyatlarından TMO’ya ürünlerini satmaktadır. Ürün senetlerinin ciro işlemleri yine Borsamız tarafından yapılıyor. İşlemlerin yapıldığı spot piyasada üreticilerin ürettikleri ürünleri ihtiyaçları kapsamında hasat döneminde serbest piyasaya arz ederek burada ürünlerini değerlendirmeye çalışıyorlar. Borsa olarak üreticilerimizle üyelerimizi bir araya getirerek bir pazar oluşturuyoruz. Her gün hububat alım ve satımın oluşturduğu fiyat belirmesi yapılmaktadır. Bu fiyatlar Türkiye genelindeki un ve yem sanayicilerinin politikalarını belirlemektedir. Türkiye’de hububat fiyatlarını belirleyen bir Borsa olarak görev yapıyoruz. Getirilen ürünlerden alınan numuneler laboratuvarda TSE standartlarına göre kalite ve sınıflandırması yapılıyor. Üretici sattığı ürünün kalitesini biliyor. Alıcılarda satın aldıkları ürünün kalitesini bilerek burada alım satım işlemini gerçekleştiriyor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme