Afyonkarahisar’da bin 838 cüzdan değişecek

Oy kullanmak için kimlik numarası şart 12 Haziran seçiminde vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile oy kullanacaklar. Afyonkarahisar’da değiştirilmesi gereken bin 838 adet nüfus cüzdanı olduğunu açıklayan Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, köy ve mahalle muhtarlarını bilgilendirdiMuhtarlar vatandaşlara anlatacak İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri öncesi muhtarlara [&hellip]

Afyonkarahisar'da bin 838 cüzdan değişecek

Oy kullanmak için kimlik numarası şart

12 Haziran seçiminde vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile oy kullanacaklar. Afyonkarahisar’da değiştirilmesi gereken bin 838 adet nüfus cüzdanı olduğunu açıklayan Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, köy ve mahalle muhtarlarını bilgilendirdi
Muhtarlar vatandaşlara anlatacak
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri öncesi muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu. 24. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde oy kullanacak vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile oy kullanacaklarını vurguladı. Oflu, bilgilendirme toplantısını İl Seçim Müdürlüğü, YSK ve Valililk makamının istekleri doğrultusunda düzenlendiklerini bildirdi. Muhtarlar aracılığıyla oy kullanacak vatandaşları bilgilendireceklerini söyleyen Mustafa Oflu, kimlik numarası olmayan kişi listelerinin muhtarlara verildiğini kaydetti. Muhtarların bu listeleri alarak mahallinde çalışma yaptığını ifade eden Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu; “Bize genel müdürlüğümüzden iki adet liste geldi. Bu listeler doğrultusunda çalışma başlattık. Birinci liste de bin 132 kişi vardı. İkinci listede 3 bin 323 kişi vardı. Toplam olarak Afyonkarahisar, merkez, kasaba ve köylerindeki kişi sayısı 4 bin 455’dir. Muhtarlarımızın gayretli çalışmaları, bizlerin muhtarları bilgilendirmemiz, vatandaşlarımızın bu konuda duyarlılıkları 4 bin 455 kişiden 2 bin 617 kişinin geçen hafta itibariyle cüzdanlarını değiştirdi. Yani Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı cüzdan aldılar. Genelde yaşlı kişiler cüzdanlarını değiştirmemişler. Onlarda bu vesile ile cüzdanlarını değiştirmiş oldu. Biz de cüzdanlarını yenilemiş olduk.” dedi.
Oy ancak kimlik numaralı
cüzdanla kullanılacak
Afyonkarahisar’da nüfus cüzdanı değiştirmemiş kişi sayısının bin 838 olduğunu aktaran Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, bu rakamın çok büyük bir rakam olmadığını kaydetti. 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne az bir süre kaldığını kaydeden Oflu, 12 Haziran 2011 tarihine kadar kimlik numarasız nüfus cüzdanlarını eriteceklerini söyledi. Seçimde kimlik numaralı belge ile oy kullanmanın esas olduğunu, vatandaşların sandığa gidip oy kullanmalarını sağlamak amacıyla bu tür çalışmalar yaptıklarını belirten Mustafa Oflu; “Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları düşüncesiyle bu çalışmaları yapıyoruz. Daha önceki seçim dönemlerinde kimlik numarası üzerinde bu kadar durulmuyordu. Son mahalli idareler seçiminde ve milletvekili genel seçimi, referandum, cumhurbaşkanlığı seçiminde bu zorunlu hale geldi. Bu zorunluluğu gidermek, vatandaşlarımzıın işini kolaylaştırmak için 12 Haziran 2011’de vatandaşların oy kullanmadan geri gitmemeleri için bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunu da devletimiz kamu kurum kuruluşlarında görevli kişiler eliyle halka yansıtmaktadır. Bilgilendirme zincir halkası yayılıyor. Daha önceki yıllarda kişinin üzerindeki nüfus cüzdanı mükerrer olabiliyordu. Yapraklı, kartlı nüfus cüzdanları vardı. Kimlik numaralı ve numarasız vardı. Numara olmadan normal bir ehliyetle bile oy kullanılabiliyordu. Şimdi YSK Başkanlığı vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı bir belge ile oy kullanabileceğini beyan ediyor.” diye konuştu.
Nüfusta aralıksız mesai
Nüfus Müdürlüklerinin hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri tam mesai yaptıklarını hatırlatn Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, resmi tatil günleri hariç mesailere ara verilmediğini söyledi. Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Cumartesi gününe, 1 Mayıs Emek Günü’nün Pazar gününe rast geldiğine dikkat çeken Oflu şöyle konuştu: “Resmi tatil günleri hariç 12 Haziran 2011 tarihine kadar hafta sonları Nüfüs Müdürlükleri açık olacak. Resmi daire de çalışıyor gelemiyorum ya da başkaca mazeretim var, gelemiyorum olmayacak. Bütün mazeretleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Bizim amaç ve hedefimiz belirttiğim gibi muhtarlarımızın da yakından takip ettiği üzere bin 838 kişiye nüfus cüzdanı vermektir. Biz bunun yüzde yüzüne veremeyiz. Ama düşünün ki 4 bin 455 kişiden 1838 kişiye düşmüşüz. Yani değiştirdiğimiz nüfus cüzdanı sayısı 2 bin 617’dir. Yani biz günde Afyonkarahisar Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü olarak 2 yüz ya da yüz cüzdanı da değiştiririz. Bizim için sayı önemli değil. Önemli olan evrakın düzgün olmasıdır. Tam olarak bize yansımasıdır. Nüfus cüzdan değişimi kolaylaştı. Önceki yıllarda bütün vatandaşlarımızdan nüfus cüzdanı talep belgesi istiyorduk. Eski cüzdanı olsun olmasın. Bütün vatandaşlarımızdan nüfus cüzdanı istiyorduk. Zaman ilerledikçe devlet kurumları da şartlara göre hareket etmek zorunda. Bizde öyle yapıyoruz. Yapraklı nüfus cüzdanı vardı 1976 yılında kartlıya dönüldü. Şimdi ise pilot bölge olarak Bolu’da kartlı cipli sisteme geçiyoruz. Pilot bölge çalışmaları devam ediyor. Bolu ilinin ilçelerine yansıdı. O çalışma bittikten sonra Türkiye geneline yaygınlaşacak.”
Nüfus cüzdanlarında cip dönemi yakın
Kimliklerde yaklaşık olarak 10-12 adet şifre olduğunu söyleyen Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, nüfus cüzdan taklidinin cüzdanın cipli hale dönüşmesi ile çok aza ineceğini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vatandaşa verilmesiyle tüm kurumlar arasındaki bağlantının güçlendiğine temas eden Oflu; “Bütün usülsüzlükler, yolsuzluklar, sahtelikler ortadan kalkıyor. Bu demektir ki mahalle veya köy muhtarılarını, bütün kamu görevlilerini sıkıntıdan, riskten, art niyetli zaafiyeti olan kişilerden hileden, sahtelikten kurtarıyor. Kişi gelip parmak izini okutarak cipli kartını alacak. Şimdi hem bizler hem de muhtarlarımız sıkıntıya giriyoruz. Belki sosyal ilişkiler belki farklı düşüncelerden olabilir onu bilemiyoruz. Kişi ismi vermeden bir örnek vereceğim. Bir ailede 2 erkek kardeş evli. İkisi de mağdur aile çocuğu. Birisi yeşil kart almış bir diğeri ise yeşil kart almamış. Hasta olan kişi de yeşil kart olmayan kişinin eşi. Mağduriyet var hastaneye götürecekler para yok. Yeşil kart sahibinin kartıyla hasta olan kişi hastaneye götürülüyor. Hastane de o kişi ölmüş. Yeşil kartlı kişinin kimliğiyle müracaat yapıldığı için hastane de ölüm tutanağını yeşil kartın kimlik bilgileriyle düzenlemiş. Yani sağ olan kişinin bilgiyeriyle ölüm tutanağı düzenlenmiş. Ölüm tutanağını biz işlemişiz. Burada hastane görevlileri mi suçlu yoksa bu işi tescil eden müdürlük personeli mi, yoksa Nüfus Müdürü mü suçlu? Burada muhtarın, hastanenin, Nüfus Müdürlüğü’nün suçu ne?” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme