“Afyonkarahisar’da aylık bin 373 ton et işlemi yapılıyor”
Et sektöründe önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’da, mevcut 300 bin adet besi materyalinin 10 yıl içerisinde bir milyona çıkarılması bekleniyor. Türkiye et ihtiyacının yüzde 5’ini, İstanbul’un et ihtiyacının ise yüzde 18’ini karşılayan Afyonkarahisar’da et ve et işleme sektörü de hızla gelişiyor Firmalar arsa arayışı içindeAyda bin 373 ton et üretimi yapılan şehirde yatırım yapmak [&hellip]
Et sektöründe önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’da, mevcut 300 bin adet besi materyalinin 10 yıl içerisinde bir milyona çıkarılması bekleniyor. Türkiye et ihtiyacının yüzde 5’ini, İstanbul’un et ihtiyacının ise yüzde 18’ini karşılayan Afyonkarahisar’da et ve et işleme sektörü de hızla gelişiyor
Firmalar arsa arayışı içinde
Ayda bin 373 ton et üretimi yapılan şehirde yatırım yapmak için bazı firmalar arsa arayışına girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile 3 adet Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler, yeni yapılan çalışma ve yatırımlar ile 10 yıl içinde besi hayvan varlığının bir milyona çıkacağını söyledi. Afyonkarahisar’ın Termal başkentten sonra ‘etin merkezi’ olacağını ve yıldızının hızla parladığını kaydeden Mühsürler, “Bu hedefi yakalamak için çeşitli yatırımlar yapılıyor. Bakanlığımızın desteği ile Şuhut Karacaöaren’e Organize Sanayi Bölgesi kuruyo-ruz. 35 bin besi kapasiteli olacak. Önümüzdeki yıllarda bir iki tane daha bu tesislerden kurulması planlanıyor. Ayrıca Köydes ile üreticilerimize 40–50 başlık çiftlikler kurduruldu.” dedi.
Mühsürler, şimdiden Türkiye’deki bazı ünlü firmaların sucuk ve et işleme tesisi kurmak için mevcut organize sanayi bölgesinden arsa talebi olduğunu belirtti. Et sektörünün ülke genelinde 200 milyar liralık bir piyasa olduğunu ifade eden Mühsürler, Afyonkarahisar’da aylık bin 373 ton et işlemi yapıldığını, 17 et kombinası ile birlikte 80’in üzerinde imalathane olduğunu anlattı.
Maliyet düşürücü projeler uygulanmalı
ATB Başkanı Mühsürler, önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılığın stratejik sektör olarak ele alınarak ve bu duruma göre destekleme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Mühsürler, kırımızı et sektöründe kayıt dışını azaltmak ve asgariye indirebilmek için Temmuz 2011’e kadar büyükbaş canlı hayvanlara verilen 300 liralık desteğin devam ettirilmesi gerektiğini anlattı.
Toptan et satışlarında Kdv oranının 2008 yılı başında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 8’e yükseltildiğini ifade eden Mühsürler, Kdv’den satıcının da sorumlu tutulmasının haksız bir uygulama olduğunu, bu uygulamanın ticari eti zorlaştırdığını anlattı. Mühsürler, sektörün bazı sorunlarına ilişkin olarak şunları sıraladı: “Kırmızı et fiyatlarındaki dalgalanmaların ve sektördeki haksız kazançların gideril-mesi, piyasa fiyatlarının istikrarı için Bakanlık (EBK) tarafından sektör temsilcilerinin de içinde bulunduğu fiyat mekanizması oluşturulmalı ve bu mekanizma biran önce hayata geçi-rilmelidir. Süt tüketimini artıracak destek ve teşvikler verilmelidir. İthalatta iç üretimdeki maliyetler göz önüne alınarak politikalar oluşturulmalıdır. Türkiye’deki karkas et tanımının bir an önce belirlenerek, AB standartlarına kavuşturulması gerekmektedir.”
Mehmet Mühsürler, Kurban Bayramı’nda ülke genelinde Yaygın olarak yapılan inek-düve kesimlerini azaltmak, üreme yeteneği olan dişi hayvan kesimlerini önlemek için zamanında önlem alınması için etkin bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi. Mühsürler, yem fiyatlarının önemli bir etken olduğunu, yem fiyatlarının ucuzlaması için desteklerin ürün bazında verilmesi gerektiğini vurguladı. Mühsürler, besicilikte maliyeti arttıran unsurlar göz önüne alınarak maliyet düşürücü projelerin devreye sokulması gerektiğini anlattı. (Kocatepe)