• Haberler
  • Genel
  • 'Afyonkarahisar'da 6,5 şiddetinde deprem olabilir'

'Afyonkarahisar'da 6,5 şiddetinde deprem olabilir'

Gün FM'de yayınlanan Gündem Özel programına AFJET Genel Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk ile AFJET İşletme Müdürü Makine Mühendisi İsmail Açıkgöz konuk olarak katıldılar. Programda konuşan AFJET Müdürü Ulutürk, doğanın şakası yok, Afyonkarahisar'da meydana gelebilecek depremin şiddeti 6 – 6,5 olabilir dedi Deprem gerçeği hatırlandıİlimizin ikinci derece deprem kuşağında yer [&hellip]

“Afyonkarahisar’da 6,5 şiddetinde deprem olabilir”

Gün FM’de yayınlanan Gündem Özel programına AFJET Genel Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk ile AFJET İşletme Müdürü Makine Mühendisi İsmail Açıkgöz konuk olarak katıldılar. Programda konuşan AFJET Müdürü Ulutürk, doğanın şakası yok, Afyonkarahisar’da meydana gelebilecek depremin şiddeti 6 – 6,5 olabilir dedi

Deprem gerçeği hatırlandı
İlimizin ikinci derece deprem kuşağında yer almasına rağmen herhangi bir depremde zemin yapısı itibari çoğu yerleşim birimlerinin depremi bi-rinci derece hissedeceğini kaydeden AFJET Genel Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dr. Yusuf Ulutürk, “3 Şubat 2002 Sultandağı-Çay depreminde, Büyük Çobanlar ilçemize kadar Sultandağı fayı kırılmıştır. Kütahya-Gediz’e kadar uzanan bu fay enerji birikiminin zeminin doğal direncini açtığı bir zamanda kırılacaktır. Bundan dolayı zemin sıvılaşmasının ve yeraltı suyunun yüksek olduğu Uydukent, Sahipata, Fatih gibi yerleşim alanlarımız bu kırılmadan ilk önce etkilenecektir. Bunun yanında eski dere yatağı olan dolgu malzeme birikiminden oluşan yerleşim yerleri de bundan etki-lenecektir. Bundan dolayı yüksek katlı binalar yerine daha az katlı olan binalar yapılmalıdır. Zemin sıvılaşmasının beklendiği yerleşim yerlerinde mutlaka zemin iyileştirilmesi yapılmalı, eğer yüksek katlı binalar yapılması mecburi ise yapıyı fore kazık sistemi ile dizayn edilmelidir. Özellikle zemin etüt raporunu yazan jeoloji mühendislerinin öneri ve tavsiyelerine uyulmalıdır. Unutmayalım ki doğanın şakası yok. İlimizde meydana gelecek depremin şiddeti 6–6,5 şiddetinde olabilir” diye konuştu.
Van depreminin unutulan deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını belirten Ulutürk, “Meydana gelen depremler ne ilk ne de son olacaktır. Ülkemizin yüzde 92’si deprem riski altındadır. Ülkemiz depremle birlikte yaşamayı öğrenmek, geçmişten ders çıkarmak zorundadır. Önemli olan deprem, sel gibi doğal afetlere hazırlıklı olmak, can ve mal kaybını en aza indirmektir. Doğa olaylarının doğal afetlere dönüşmemesi için deprem politikası oluşturmak zorundayız. Böyle bir politikanın oluşturulmasında bilimsel çalışmalar temel alınmalıdır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Sistemimiz rayına girdi”
Programda AFJET’in çalışmalarından bahseden AFJET İşletme Müdürü İsmail Açıkgöz, “Sistemimiz şu an rayına girmiş durumda. Bazı geçici sorunlar yaşansa da büyük ölçüde sorunlar çözüldü. 5 Ekim itibariyle merkezde kazı çalışmalarımız bitti. Uydukent’te şu an çalışmalarımız devam ediyor. Aralık ayı gibi Uydukent’te çalışmalarımızı tamamlayarak, o bölgeyi ısıtmayı planlıyoruz. Bunun dışında merkezde otomasyon sistemine geçiyoruz. Bu da Aralık ayını bulabilir”dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme