• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’da 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapılıyor

Afyonkarahisar’da 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapılıyor

Afyonkarahisar'da 1,5 milyon liraya kurulan tıbbi atık sterilizasyon tesisinde 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapıldığı gibi çevre ve insan sağlığına da zararsız hale getiriliyor Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çöpten elektrik elde edilen ve geçtiğimiz günlerde açılışını yaptıkları katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi sayesinde 70 belediyenin, [&hellip]

Afyonkarahisar'da 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapılıyor

Afyonkarahisar’da 1,5 milyon liraya kurulan tıbbi atık sterilizasyon tesisinde 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapıldığı gibi çevre ve insan sağlığına da zararsız hale getiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çöpten elektrik elde edilen ve geçtiğimiz günlerde açılışını yaptıkları katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi sayesinde 70 belediyenin, köylerin çöplerinin bertaraf edildiğini kaydetti. Eroğlu, Afyonkarahisar’a ilçe ve beldelerinde kullanılmak üzere 7 ve 14 ton kapasiteli sıkıştırmalı çöp toplama araçlarından 30 adet kazandırıldığını belirtti. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti. “Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de faaliyet göstermektedir. Bu tesise ilave olarak 1,5 milyon lira harcanarak ikinci bir tıbbi atık sterilizasyon tesisi kurulmuştur. Burada; Afyonkarahisar, Manisa, Antalya, Burdur, Uşak illeri ile Akşehir ilçesinin tamamının tıbbi atıklarının sterilizasyonunun yapılmaktadır.” dedi. Eroğlu, işletmeye açılan tesisle birlik yıllık olarak 60 bin lira gelir elde ettiğini belirtti.
Güzel bir Afyonkarahisar için gayret ettiklerini belirten Bakan Eroğlu, 2005 yılında Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetler Birliğini kurduklarını ve katı atıkların bertarafı için 2009 yılında Afyonkarahisar İli Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisini tamamlayarak işletmeye aldıklarını ifade etti.
Yaşanabilir çevre ve marka şehir olmanın en temel şartının çevre, ağaçlandırma faaliyetleri ve altyapı yatırımlarını tamamlamaktan geçtiğini belirten Veysel Eroğlu, “Afyonkarahisar’da 2003 yılından önce maalesef çöpler gelişi güzel ortalığa atılıyordu. Bilindiği gibi geçmişte ne yazık ki çöp patlamalarından vatandaşlarımız hayatını kaybetmişti. İstanbul Hekimbaşında metan gazı sıkışması neticesinde patlayan çöplükte 39 vatandaşımızı kaybetmiştik. Bu üzücü olayların tekrar yaşanmaması için ülke genelinde katı atık bertaraf tesislerini inşa ettik. 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15’ten 59’a çıkardık. Bugün yapılan bu tesislerle 50 milyon kişinin katı atığı toplanıyor. Çöplerimiz modern tesislerde bertaraf ediliyor” dedi.
Afyonkarahisar’da Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin 2009 yılında hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, “İşletmeye açtığımız Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile birliğe üye 70 belediyenin ve İl Özel İdaresi’ne bağlı Sandıklı, İhsaniye ve Emirdağ ilçelerindeki köylerin vahşi çöp depolama alanları kapatılarak günlük 400 ton evsel katı atığın bertarafı sağlanıyor. Yani Afyonkarahisar’ın nüfus olarak yarısından fazlasının çöpleri bu tesise gönderiliyor” diye konuştu.
Afyonkarahisar ilçe ve beldelerinde kullanılmak üzere 7 ve 14 ton kapasiteli sıkıştırmalı çöp toplama araçlarından da 30 adet kazandırıldığını belirten Veysel Eroğlu, şöyle dedi: “Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de faaliyet göstermektedir. Bu tesise ilave olarak 1,5 milyon TL harcanarak ikinci bir tıbbi atık sterilizasyon tesisi kurulmuştur. Bölgesel bir tesis konumunda olan Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi ile Afyonkarahisar, Manisa, Antalya, Burdur, Uşak illeri ile Akşehir ilçesinin tamamının tıbbi atıklarının sterilizasyonunun yapılıyor. İşletmeye alınan Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi ile Birlik yıllık olarak 50 ile 60 bin TL gelir elde ettik. Bütün Türkiye’ye örnek teşkil edecek Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ni de Afyonkarahisar’a kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Bakan Eroğlu tesisle ilgili bilgiler vererek, “Eskiden etrafa gelişi güzel atılan çöpler toplanmakla da kalmayacak artık bu çöplerden elektrik enerjisi üreteceğiz. Yaklaşık 5 milyon TL’ye kurulan Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi elektrik üretimine başlamıştır. Türkiye’de şu anda 6 ilde bu şekilde elektrik enerjisi üretiliyor ve bunların tamamı büyükşehir. Büyükşehir belediyeleri dışında il olarak ilk defa Afyonkarahisar’a kurulan tesis sayesinde saatte 1,2 Milyon Watt elektrik üretilmeye başlanmış olup, bin 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanmaktadır. En kısa sürede ikinci gaz motorunun da alınmasıyla kapasite iki katına çıkacak ve saatte 2,4 Milyon Watt elektrik üretilecektir.” (Kocatepe)

Temel atmalar hızla devam edecek

Ramazan Bayramı’nı Afyonkarahisar’da geçirecek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bayramın ardından ilçe ziyaretlerine ve temel atmalara devam edecek. Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar merkezde dahil olmak üzere Başmakçı, Dinar,
Çay ve Şuhut ilçelerinde bir çok tesisin temelini atacak

23 Ağustos Perşembe günü ilk olarak Başmakçılı hemşerileriyle bir araya gelecek olan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu burada Yaka Göleti ve Sulaması, Yaka Kasabası Taşkın Koruma Tesisi ile Çığrı Köyü Kocabay Deresi Taşkın Koruma Tesisi’nin temelini atacak.
BAŞMAKÇI’YA DEV YATIRIMLAR
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 4.790 dekar zirai araziyi suya kavuşturacak olan Yaka Göleti ve Sulaması’nın tamamlanmasıyla çiftçilere yıllık 3.720.000 TL gelir artışı sağlanacağını ifade ederek, bu dev tesisin 2015 yılının Ocak ayında tamamlanarak hizmete açılacağını ve bölgenin zirai üretimde şaha kalkacağını belirtti. Yaka beldesi Taşkın Koruma Tesisi’nin 980.000 TL’ye mal edileceğini ve 2013 yılının Mayıs ayında tamamlanacağını söyleyen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, tesisin hizmete açılmasıyla Yaka Kasabası’nın taşkın zararlarından korunacağını vurguladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bu tesisle birlikte temeli atılacak Çığrı Köyü Taşkın Koruma Tesisi’nin de 750.000 TL’ye tamamlanacağını ve bu yılsonunda hizmete açılarak Çığrı Köyü ve tarım arazilerinin Kocaçay Deresinin taşkınlarından korunacağını belirtti.
DİNAR’A İKİ TESİS İNŞA EDİLECEK
Başmakçı’dan sonra Dinar’a geçecek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada da Çayüstü Göleti ve Sulaması ile Yıprak Göleti ve Sulaması’nın temelini atacak. Çayüstü Göleti ve Sulamasının Aralık 2013’te tamamlanacağını söyleyen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: “5.040 Dekar tarım arazisini suya kavuşturacağımız bu projeyi 11.700.000 TL’ye mal edeceğiz ve Aralık 2013’te hizmete açmayı planlıyoruz. Bu projenin hayata geçmesiyle çiftçilerimize yıllık 3.300.000 TL gelir artışı sağlayacağız ve bölgeyi ihya edeceğiz.”
Yıprak Göleti ve Sulaması’nın da temelini atacaklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tesisin 6.291.000 TL’ye mal edileceğini ve 2.140 dekar tarım arazisinin suya kavuşturulacağını ve 2015’te hizmete açılacağını söyledi.
BOSTANLI GÖLET SULAMASININDA TEMELİ ATILACAK
24 Ağustos Cuma günü Afyonkarahisar’daki programlarına devam edecek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çıkrık Göleti ve Sulaması Beyyazı-Çıkrık Kasabaları ve Bostanlı-Kozluca Köyleri Taşkın Koruma Tesisleri ile Bostanlı Çiftlik Göleti ve Sulaması’nın da temelini atacak. Gölet ve sulama tesisleriyle, taşkın koruma tesislerinin Afyonkarahisar’da yapılan büyük yatırımlardan sadece bir kaçı olduğunu anlatan Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Bostanlı Çiftlik Göleti ve Sulaması’nı 3.632.000 TL’ye mal edeceğiz ve 1.110 dekar araziyi suya kavuşturacağız bu tesisi önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Yine Çıkrık Göleti ve Sulaması’nı da 2.800.000 TL’ye mal ederek önümüzdeki yıl hizmete açacağız ve 300 dekar araziye su sağlayacağız.”
Temeli atılacak taşkın koruma tesisleriyle alakalı da değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, bu tesislerin 2014’te tamamlanmasıyla Beyyazı ve Çıkrık Kasabası ile Bostanlı ve Kozluca köylerinin taşkın zararlarından korunacağını ifade etti.
ÇAY VE ŞUHUT’TA NASİPLENİYOR
25 Ağustos Cumartesi günü ise Çay ve Şuhut ilçelerinde temel atma törenlerine katılacağını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çay Eber Regülatörü ve Sulaması, İnli Kasabası Taşkın Koruma Tesisi ile Şuhut Kayabelen Göleti ve Sulaması’nın temelini atacaklarını kaydetti. Eber Regülatörü ve Sulamasının 1.000.000 TL’ye tamamlanacağını ve önümüzdeki yıl hizmete açıldıktan sonra 1.320 dekar arazinin suya kavuşturulacağı belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Çay ilçemizde bu tesisin yanı sıra bir adet taşkın koruma tesisi de inşa edeceğiz. 2.500.000 TL’ye mal olacak tesis ile İnli Kasabamızı taşkın zararından koruyacağız. Yine Şuhut Kayabelen Göleti ve Sulaması Rehebilitasyonu’nun da temelini atacağız. 2.160.000 TL’ye mal edeceğimiz bu tesisi gelecek yıl tamamlayarak 5.840 dekar araziyi suya kavuşturacağız. Memleketimizi adeta bir nakış gibi işlemeye, yeni tesisler kazandırmaya devam edeceğiz. Bütün bu tesisler ilimize, ilçelerimize, kasaba ve köylerimize hayırlı uğurlu olsun.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme