• Haberler
  • Gündem
  • Afyonkarahisar'a kültür ve sanat alanında büyük onur

Afyonkarahisar'a kültür ve sanat alanında büyük onur

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın titiz çalışması ile belirlenen Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu. Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği adına Hüseyin Başkadem, Türkiye'de 3 kişiye verilen ödülünü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın elinden aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende Afyonkarahisar'dan ve Afyonkarahisar'da düzenlenen Klasik Müzik ve Caz Festivalleri'nden büyük övgüyle söz edildi Kültür ve [&hellip]

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın titiz çalışması ile belirlenen Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu. Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği adına Hüseyin Başkadem, Türkiye’de 3 kişiye verilen ödülünü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın elinden aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Afyonkarahisar’dan ve Afyonkarahisar’da düzenlenen Klasik Müzik ve Caz Festivalleri’nden büyük övgüyle söz edildi

Haber

Haber

Haber

Haber

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Bu kapsamda Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri’ne layık görüldü. Afyonkarahisar’ın ödülünü Hüseyin Başkadem, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın elinden aldı. Ödül töreninde Afyonkarahisar’dan ve Başkadem’den büyük övgüyle söz edildi.
AFYON’DAN DA ÖZEL
DAVETLİLER KATILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmada, bu ödüllerin titiz bir çalışma ile belirlendiğini, kültür ve sanat dünyasına çok önemli bir katkı sağladığını söyledi. Törende yapılan konuşma ve gösterimlerde Afyonkarahisar’dan ve Afyonkarahisar’da düzenlenen Klasik Müzik ve Caz Festivallerinden övgüyle söz edildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımı planlanmasına rağmen MGK toplantısı nedeniyle Erdoğan törende yer alamadı. Ödülleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdi. Törene Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeleri, Erol Öztürk, Sinan Millik ve Sezer Küçükkurt ile NG Afyon Müdürü Mustafa Acar, Nur Lokantası sahipleri Yusuf ve Kadir Çınar da özel davetli olarak katıldılar.
“ÖDÜL SAHİPLERİ TİTİZ
ÇALIŞMA İLE BELİRLENDİ”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmada, bu ödüllerin kültür ve sanat dünyasına çok önemli bir katkı sağladığını söyledi.
Kültür ve sanatın uzun soluklu bir yolculuk olduğunu, kadim şehirlerin bir günde kurulmadığını, düşünce ekolleri, edebiyat anlayışları, bilimsel atılımlar, felsefi ve ahlaki öğretilerin de günübirlik anlayışlarla meydana gelmediğini belirten Ersoy, tarihi yapılarla tarihi yapanların köklü geleneklerin içerisinden süzülerek ortaya çıktığını ifade etti.
Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmaların gelenekselleşmesinin geçmişi geleceğe taşımada sağlayacağı katkıya inancını dile getiren Ersoy, geleneklerin diri tutulması gerektiğini vurguladı.
Bakan Ersoy şöyle devam etti:
“Eğer bunu gerçekleştirebilirsek; sinemada, romanda, resimde, güzel sanatlarda kendimize ait bir üslup kurabilirsek, geleneksel sanatları çağdaş bir anlayışla bugüne taşımayı başarabilirsek o zaman çok daha güçlü bir gelecek tasavvuruna da sahip olmamız mümkün olacaktır.”
Ödüllerin belirlenmesinde değerlendirme kurulunun son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini bildiren Ersoy, “Yapılan değerlendirme neticesinde ise 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri’ne; Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, Türk Edebiyatı Dergisi ile Türk Edebiyatı Vakfı ve ‘milli şuur ve geleneklere bağlılık ülküsüyle yürüttüğü sayısız faaliyeti’ ile Türk Kültürüne Hizmet Vakfı layık görülmüştür.” dedi.
Bakan Ersoy, ödülü alanlara kültür ve sanat dünyasına yaptıkları katkı nedeniyle teşekkür etti.
“ÖDÜL ALANLARIN HER
BİRİ KENDİ ALANINDA MARKA”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılı ödüllerine layık görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni, Türk Edebiyatı Vakfı’nı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’nı canı gönülden tebrik ederek sözlerine başladı. Bu müesseselerin her birine Türkiye’nin ve şehirlerimizin kültür ve sanat hayatına yaptıkları müstesna katkıları için yürekten teşekkür ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Biraz önce izlediğimiz belgeselle her biri kendi alanında marka olan ödül sahiplerinin çalışmalarıyla ilgili hafızalarımızı tazeledik. Bu üç kuruluşumuz da uzun yıllardır Türkiye’nin kültür havzasının daha da gelişmesi amacıyla önemli çalışmalara imza atıyorlar. Ülkemizin tanıtımı yanında da kültür ve sanat erbabımızın yetişmesi için de gayret sarfediyorlar. Bu yıl 21’inci düzenlenen Afyonkarahisar Caz Festivali’nin yurt içi ve yurt dışından önemli caz sanatçılarını ülkemizde ağırlamıştır” dedi.>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi

“AFYON, ANADOLU’DAN AVRUPA’YA SANAT KÖPRÜSÜ KURDU. FESTİVALLER VE DERNEK AFYON’A ÇOK ŞEY KAZANDIRDI”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende, ödüle layık görülen 3 kurum ile ilgili tanıtıcı belgesel de katılımcılara izletildi.
Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ile Afyonkarahisar’daki festivaller hakkında, izlenen belgeselde şu ifadelere yer verildi:
Sanatçılarımız ve ilim insanlarımız yeri gelir içinde bulunduğu topluma yol gösterici olur, yeri gelir bir kurumun çatısı altında etrafına ışık olur, nur olur. Bu çatı altındaki üretimi paylaşır, paylaştıkça tekamül eder ve bu sayede hep hatırlanır. Bugün burada kültür ve sanat alanında gönüllerimizi fetheden ilim insanı ve sanatkarlarımıza çatı ve memba olan bu saygın kurumların bize armağan ettiği eserleri ve başarı öykülerini hatırlamak, milletimiz adına şükranlarımızı sunmak için bulunmaktayız. 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı özel ödüllerine, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı ve Türk Edebiyatı’na Hizmet Vakfı layık görülmüştür.
Afyonkarahisar Caz Festivali’nin düzenleyicisi olarak Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, tüm birikimini ülkesi için harcamaya gönüllü olmuş bir kültür insanı Hasan Hüseyin Başkadem’in gayretleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Afyonkarahisar Valiliği’nin destekleri sayesinde ilk kez 2001 tarihinde hayat geçirilmiştir. Festival her yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında adından söz ettirerek, dünyanın bir çok yerinden ortaklık teklifler almıştır. Bunlar arasından Çekya’dan gelen teklif kabul edilmiş, Festival 2006 yılından bu yana Çekya’dan gelen müzisyenlerle yoğun işbirliği içerisinde gerçekleştirilmiştir. Böylece Anadolu’dan Avrupa’ya bir sanat köprüsü kurulmuş, Prag ile Afyonkarahisar şehirleri arasında sanat ve müziğe dair çok özel bir hikaye ortaya çıkmıştır. Festivalde akşam konserlerinin yanı sıra Türkiye’nin ünlü sanatçı ve yazarların da köy ve ilçe okullarında gerçekleştirilen enstrüman tanıtım çalışmaları, atölye çalışmaları söyleşiler ve sergiler sayesinde 22 yıl boyunca yaklaşık 60 bin öğrenciye ulaşılmıştır. Bu çalışmalar öğrencilerde özgüvenin oluşmasına, sanata olan ilginin artmasına ve kişiliklerini olumlu yönde gelişmesine katkı sağlamıştır. Geride kalan 22 yıl sürede Caz Festivali ve Klasik Müzik Festivali kapsamında tamamı ücretsiz yaklaşık 400 konser düzenlenmiştir. Festival 5 yıl önce kurulan Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ile kurumsal bir kimlik kazanarak faaliyetlerine bu çatı altında devam etmektedir. Ziyaret edilen okullarda yapılan çalışmalara katılan sanatçı ve müzisyenler ve onların ailelerinin destekleri ile bugünlere ulaşan dernek Anadolu ile sanatın kucaklaşması yolunda önemli bir misyonu yerine getiriyor olmanın kıvancı içerisindedir. Dünyanın bir çok ülkesinden çok önemli sanatçı ve müzisyenleri Afyonkarahisar’da ağırlamak suretiyle şehri bir kültür-sanat merkezi haline getiren Festival, Dernekleşme sürecinin ardından UNESCO nezdinde logo kullanım hakkı kazanmıştır. Bunu takiben yine UNESCO tarafından Afyonkarahisar’a bu kez de “yaratıcı şehirler” ünvanı verilerek uluslararası bir başarıya daha imza atılmıştır. 22 yıl boyunca ülke ve insan gönüllüsü, sanat hamisi, memleket sevdalısı Hasan Hüseyin Başkadem’in büyük özverisiyle kısıtlı bütçe ve mütevazi imkanlarla gerçekleştirilen Festival sürdürülebilirlik ve istikrar açısından da önemli bir örnektir.

Bakmadan Geçme