• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’a çağdaş müze kompleksi yapılıyor

Afyonkarahisar’a çağdaş müze kompleksi yapılıyor

18 Mayıs Müzecilik Günü Afyonkarahisar’da da kutlandı. Programda konuşan Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, çağdaş müze donanımları ve işletme modeline sahip yapı gruplarından oluşacak Müze Kompleksi’nin 24 bin 691 metrekarelik bir alana inşa edileceğini açıkladı. Üyümez, Afyonkarahisar’da Müze Kart uygulaması ile insanların müzelere olan ilgi ve alakalarının artmasının sağlandığını buna paralel olarak müze gelirlerinde artış sağlandığını [&hellip]

Afyonkarahisar'a çağdaş müze kompleksi yapılıyor

18 Mayıs Müzecilik Günü Afyonkarahisar’da da kutlandı. Programda konuşan Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, çağdaş müze donanımları ve işletme modeline sahip yapı gruplarından oluşacak Müze Kompleksi’nin 24 bin 691 metrekarelik bir alana inşa edileceğini açıkladı. Üyümez, Afyonkarahisar’da Müze Kart uygulaması ile insanların müzelere olan ilgi ve alakalarının artmasının sağlandığını buna paralel olarak müze gelirlerinde artış sağlandığını söyledi

Müzeciliğe 1750’de geçildi
18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle Emir Murat Özdilek Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Salonu’nda program düzenlendi. Programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı yaptı. 18 Mayıs tarihinin bu yıldan itibaren Müzeler Günü olarak kutlanacağını kaydeden Narlı, uygarlık dünyasında müze fikrinin ilk çağda oluştuğunu söyledi. Yapılan savaşlarda elde edilen savaş ganimetleri arasında bulunan sanat eserleri ve heykellerin bir araya toplanıp kolleksiyon haline getirilmesi ile müzecilik fikrinin oluştuğunu belirten A. İhsan Narlı; “Kolleksiyon fikrinden Müze fikrine geçiş batı dünyasında 1750 yıllarında olmuştur. Türkiye de ilk müze 1846 yılında Avrupa’yı gezip gören komutan ve elçi Fethi Ahmet Paşa tarafından Ayasofya Cami arka tarafında bulunan Aya İrini Anıtı’nda kurulmuştur. Ulusal Kurtuluş Savaşımız sırasında da Müzecilik çalışmaları devam etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, Türk Asar-ı Antika Müdürlüğü kurulur ve 5 Kasım 1922 tarihinde ‘Müzeler ve Asar-ı Antika Hakkında Talimat’ adıyla bir genelge yayınlanır. Bu genelge de arkeolojik ve etnografik eserlerin toplanarak yeni müzelerin kurulması emredilmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan hükümet programında uygun yerlerde yeni müzelerin kurulacağı yer almıştır.” dedi.
Karma müze faaliyette
İl Kültür ve Turizm Müdürü A. İhsan Narlı, 1923 yılından başlayarak 1937 yılına kadar 30 büyük ve önemli müze kurulduğunu söyledi. Bu müzelerin kurulmasında Halk Evleri’nin ve Halk Evi’nin bir kolu olan müze ve sergi kollarının büyük yardım ve desteği olduğunu aktaran Narlı şöyle konuştu:
“Atatürk’ün ölümünden sonra 1945 yılına kadar müzecilik adına önemli bir olay olmaz. 1945 Yılında Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, Eski Eserler ve Müzeler Birinci Danışma Komisyonu’nu toplar. 1951 Yılında 5805 Sayılı Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Kuruluş Yasası çıkarılır. 1973 Yılında 1710 Sayılı eski Eserler Kanunu yayınlanır. Daha sonra 1983 yılında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 1987 yılında söz konusu kanunun bazı maddelerini değiştiren 3386 sayılı yasa çıkarılmıştır. 2004 Yılında 5226 sayılı yasa çıkarılmış ve halen devam etmektedir. Oldukça eski bir tarihe ve kültüre sahip olan ilimizde de müzecilik çalışmaları çok eskidir. Bugünkü Gedik Ahmet Paşa Medresesi, 1928 yılında çevrede toplanan taş eserlerle önce depo daha sonra 1933 yılında Müze Müdürlüğü haline getiril-miştir. 1933-1970 yılları arasında karma müze olarak faaliyetlerini sürdüren müzemiz, 1971 yılında şimdiki binasına Arkeoloji Müzesine taşınmıştır. Gedik Ahmet Paşa Medresesi ise taş eserler deposu haline getirilmiştir.”
Müze kompleksi yapılacak
Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, kavşak nokta Afyonkarahisar’da bölgede bulunan tarihi, arkeolojik, doğal ve etnografik değerlerin geçmişten geleceğe aktarılmasını sağlayacak olan modern müze binası yapım çalışmasının son aşamaya geldiğini söyledi. TOKİ tarafından 12 Mayıs 2011 günü ihaleye çıkıldığını bildiren Müze Müdürü Mevlüt Üyümez; “3 Haziran 2011 tarihinde müracaat tarihi son bulacaktır. Mevcut kültür varlıklarının görkemleri ile paralel sunumlarının yapılacağı ve bölgenin kültür turizm kaynaklarından yararlanılabilmesi amacıyla, çağdaş müze donanımları ve işletme modeline sahip yapı gruplarından oluşacak Müze Kompleksi 24 bin 691 metrekarelik bir alana inşa edilecektir. Afyonkarahisar’da Müze ve Servis Yapıları ile bir bütün olarak planlanan yapı grubunda yer alan sosyal tesisler bu mevkinin Ankara, Antalya, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Konya bağlantılı mola noktası olma özelliğinden kaynaklanan ve turizm merkezlerine bu ulaşım aksları üzerinden geçilmesi nedeniyle bu yoğun trafik ihtiyacına cevap verecek sürekli bir servis, satış, yeme-içme alanları oluşmuştur. Kompleks içerisinde; Arkeoloji SAlonu, Kent Müzesi, ve Etoğrafya Salonu, Zafer Yolu Cumhuriyet Salonu, Süreli Sergi Salonları, Açık teşhir alanı, Müze Laboratuarı, Müze Eğitim Atölyeleri, Büro Bölümü, depolar yanı sıra 3 yüz kişilik konferans salonu, 2 yüz araçlık oto par, sürekli satış yapılabilecek satış mekanları gibi bölümlerde yer alacaktır.” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk 5 müzesinden biri Afyonkarahisar’da
Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, Müze Kart uygulaması ile insanların müzelere olan ilgi ve alakalarının artmasının sağlandığını buna paralel olarak müze gelirlerinde artış sağlandığını dile getirdi. 48 Müze ve ören yerinin ücretli olarak veya Müze Kart’la gezilebileceğini kaydeden Müze Müdürü Mevlüt Üyümez şunları söyledi: “Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi de ücretsiz olarak gezilebilen müzelerden olup tüm halkımızı müzemizi gezmeye, geçmişle irtibata geçmeye davet ediyoruz. Özel müzelerin 2010 yılında sayısı 141 olmuştur. Elli bine yakın eseri bulunan ve yıllık 10 binin üzerinde ziyaretçisi bulunan Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi çok önemli eserleriyle Türkiye’de ki ilk 5 müze içerisinde bulunmaktadır. Yıllık ortalama on bin ziyaretçisi olan müzenin yeni ören yerleri ile değerlendirilmesi halinde çevreden geçen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelecektir.” Program 5 dakika süreli müzeler belgeselinin izlenmesiyle devam etti. Daha sonra 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü’nde resim yarışmasında ilk 3’e giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışma sonucu; Ali Emre Küçükkurt birinci, Resul Biçici ikinci ve Sema Gencer üçüncü oldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme