Afyonkarahisar teğet geçilmiş – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programına katıldı. Şehir içi trafik sorunundan Afyonkarahisar'da termal ve turizm alanında yapılan çalışmalara kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunan Vali Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar büyük bir potansiyele sahip, ancak yıllarca Afyonkarahisar teğet geçilen bir il olmuş” dedi Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni [&hellip]
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programına katıldı. Şehir içi trafik sorunundan Afyonkarahisar’da termal ve turizm alanında yapılan çalışmalara kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunan Vali Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar büyük bir potansiyele sahip, ancak yıllarca Afyonkarahisar teğet geçilen bir il olmuş” dedi
Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programının konuğu Vali İrfan Balkanlıoğlu oldu. Programa Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın, İhlas Haber Ajansı Muhabiri Ali Kemal Akan, Cihan Haber Ajansı Muhabiri Mesut Mercan, 03Haber.com Haber Müdürü Mehmet Ali Bağ, Kurtuluş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Kocaerkek de konuk gazeteci olarak katıldılar.
“Cezalar kurallara uymadıkları için yazılıyor”
Programda ilk olarak şehir içi trafik sorunu masaya yatırıldı. Vali Balkanlıoğlu, sorunun temelinin geçmişte yapılan dar yollar ve otopark yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Yıllarca kentsel dönüşüm yapılmadığı için yollarda araçların rahat hareket edemediğini bunun üstüne de minibüs ve halk otobüslerinin de sayısının artmasıyla trafiğin adeta çileye döndüğünü kaydeden Balkanlıoğlu, “Türkiye geliştikçe araba sayısı da hızla artmaya başladı. Ancak 50 sene önceki yollarımızla bunun üstünden kalkamıyoruz” dedi.
Araç sahiplerinin de trafik sıkışıklığında büyük payı olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, 2 TL ücret vermemek için otoparkların kullanılmadığını ve bu yüzden bütün yolların araç işgaline uğradığını söyledi. Belediye’nin bu konuda özverili çalışmalarının olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, ücretsiz otopark ve 1 TL’ye sınırsız araç parkı için çalışmaların sarf edildiğini ancak duyarsızlık nedeniyle bunun başarılı olamadığını ifade etti. Minibüsçüler ve Turex halk otobüsleri arasında yaşanan müşteri kapma yarışının da halkımızı rahatsız ettiğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, “Arkalarından gelen araca yol vermemek için yavaş gidiyorlar. Ya da sürekli birbirlerini sıkıştırıyorlar. Bunda da en büyük sıkıntıyı halkımız çekiyor. Sonra ceza yedikleri zaman tepki gösteriyorlar. Emniyet güçlerimiz ceza yazarken kurallara uymadıkları için yazıyorlar. Sonra çıkıp minibüslerin de ceset torbası bulunmadığı için ceza yazıldığı şeklinde beyanatlarla halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. Yedikleri cezaların tamamı kurallara uymadıkları içindir” dedi.
“Minibüsçüler vatandaşa kötü davranıyor”
Minibüsçülerin halkımıza kötü davrandıklarını tespit ettiklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, “Lokantaya gittiğiniz zaman garsonların insanlara nasıl hizmet ettiğini bilirsiniz. Sürekli başka arzunuz nedir diyerek gelirler ve kibar davranırlar. Halkımızda minibüslere paralarıyla biniyorlar ve kaliteli hizmet almak istiyorlar. Fazla müşteri aldıklarında vatandaşın biri fazla müşteri almadınız mı sorusuna ‘Beğenmiyorsan in’ şeklinde konuşmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu şekilde davranırlarsa elbette devlet adına bizlerin ve Emniyet’in müdahalesiyle karşılaşırlar. Biz hepsine kurallara uymaları gerektiğini anlattık. Bundan sonra da uymayanlara cezalar devam edecektir. Halkı azarlamaya kalkanlar cevabını anında alır.” diye konuştu.
“Esnaf duyarlı olmalı”
Esnafa da uyarıda bulunan Vali Balkanlıoğlu, Emniyet güçlerine herkesin yardımcı olması gerektiğini söyledi. Esnafın sabah erken saatlerde aracını dükkanının önüne park etmesi nedeniyle şehir dışından gelen vatandaşların araç park edemediğini kaydeden Balkanlıoğlu, daha sonra cezai işlem uygulanması esnasında polisle halkın karşı karşıya geldiğini söyledi. Polislerin esnafa karşı son derece iyi niyetle yaklaştığını söyleyen Vali Balkanlıoğlu, “Esnafımız çarşı bölgesinde yıllardan beri hizmet veriyor. Polislerimizle iyi ilişkiler içinde. Polislerimiz esnafımızı uyaramıyor. Çünkü polislerimiz esnaftan utanıyor. Esnafımızın çok daha duyarlı olmasını istiyoruz. Onlar emniyet güçlerirne yardımcı olursa trafikte yaşanan sorun bir nebze de olsa azalmış olacaktır. Şehir dışından gelen misafirlerimizin araçlarını rahatça park edebileceği alanlar olmalı. Çünkü misafirlerimiz gittikleri şehirlerde Afyon’da yaşadıklarını iyi ya da kötü mutlaka anlatacaklardır” şeklinde konuştu.
“Hakkım olmayan bir şeyi
hiç bir zaman almadım”
Hakkında çıkan iddialara da yanıt veren Vali Balkanlıoğlu, “Ben bugüne kadar hiç bir zaman hakkım olmayan bir şeyi almadım, en büyük iddiam budur. Benim çocuklarımın karnı aç bile olsa, bir meyve bahçesine giderken bir meyve koparıp yemezler, bu kadar hassasız biz. Minibüsçülerle Özel Halk Otobüslerinin birleşmesi konusunda ben hiç işin içinde olmadım, sadece anlaştık, el sıkıştık, protokole bağladık, denildi. Ben de kutlamak için hayırlı olsun dedim o kadar. Bu arkadaşlar hakkına razı olacak, trafik kurallarına uyacaklar, abarttıkları gibi ceset torbası yok diye de ceza yazmadılar. Kibar ve nazik davranıp trafiği aksatmayacaklar. Bir de bu kış şartlarından dolayı yollarımız bozuldu ağır kış şartları nedeni ile havaların düzelmesini bekliyoruz ki Belediye Başkanımız yolları bir an önce düzeltsin. Bunlarda trafiği ağırlaştırıyor, trafikteki insanlar hızlı girse arabasında büyük hasarlar oluşuyor, yavaş gittiği zamanda arkasında trafik oluşuyor. Asfaltın sıcak havalarda dökülmesi gerekiyor” dedi.
“Her iddianın ayakları yere basmalı”
İl Genel Meclisi’nde tartışma konusu olan otla mücadele ve asfalt, astar sorunu hakkında da İl Özel İdaresi olarak gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Biz o iddiaları teknik elemanlara, bayındırlık mühendislerine incelettik. Herkes her iddiada bulunabilir ancak her iddianın ayaklarının yerine basması lazım. İncelettik, ortada teknik anlamda herhangi bir kusur, hata bulamadık dediler, raporda bize geldi. Biz teknik eleman değiliz, şimdi asfaltın dökülmesinden önce zemin hazırlandığında buraya özel bir madde yani astar ilave edilir. Sonuçta bu astar zemine sürülürken kenara birazcık taşması kaçınılmaz, taşması iyidir dediler. Çünkü astar kuruyuncaya kadar üzerine toz, toprak gibi birşey gelmemesi lazım. Kenarı böyle biraz geniş tutulur ki oradaki tozlar astarın üzerine gelmesin gibi, bu tamamen bütün karayollarının, herkesin uyguladığı teknik bir tutumdur. Ortada kusur hata yoktur diye teknik bilir kişiler rapor tuttular. Biz de herhangi bir işlem yapmadık. Hatalı ve kusurludur, dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle kamu zararına yol açılmıştır deselerdi gel bakalım diyecektik” şeklinde konuştu.
“Devletin bir kuruşunu çaldırmayız”
İl Özel İdaresi’nin yıllık rutin denetlemesi hakkındaki sorulara da cevap veren Vali Balkanlıoğlu, “Sayıştay denetçisi denetimini yaptı, raporunu tanzim edip bize gönderecek o zaman göreceğiz. Maliye Bakanlığımızın defterdarlık bünyesindeki muhasebe denetmenlerinden yeterince bir heyet oluşturup Özel İdareyi kendim de denetlettim. Ufak tefek kusurlar buldular, hata anlamında kasıtlı olmayan onlar her yerde olabilir. Denetim ekibi aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndaki hırsızlığı ortaya çıkaran ekipti. Para olan bir yerde insan da varsa denetleyeceksiniz sonuçta, ne varsa bakın dedim. Bütün evraklara baktılar anlaşmalara, işlemlere, ödemelere, banka hesap yani bizim herşeyimiz açıktır. Özel İdare’ye gelen para bankaya gelir hesabımıza yatar ve buradan da banka aracılığı ile çıkar. Yani dışarıdan hariçten para gitmez bizim kasamızda yoktur. Her şey bankada o yüzden denetlemesi çok kolaydır. Bizim hesabımızda diyelim ki 10 milyon Lira para var, 1 milyonu kalmış 9 milyonu nerede dediğimizde işte karar, işte belge diyerek göstermeleri lazım. Dolayısıyla tamamı denetlendi. Biz devletin bir kuruşunu çaldırmayız Allah’ın izniyle, çalan da olursa adalete teslim ederiz” dedi.
“Benim favorim AFJET”
Afyonkarahisar İhsaniye İlçesi Gazlıgöl Yaylabağı termal havzasında kurulan İMİT ve GAZJET hakkındaki iddialara da açıklık getiren Vali Balkanlıoğlu, “Merkezde yılların sanayicileri, işadamları valiliğin ikna etmesiyle ikna oldular, şimdi her birinin kuyusu var. Kendi kuyuları olduğu gibi bir de AFJET’ten su alıyorlar, buna rağmen itiraz etmediler. Yatırımcıların kendi aralarında kurmuş oldukları bir dernek var. Derneğin yönetim kurulu başkanı ve bütün yatırımcılarla karar verdik, valilik olarak neyi uygun görüyorsanız biz oradayız, itirazımız yok dediler. Şu anda İMİT ve GAZJET’in hukuki tüzel kişilikleri sona ermiş değildir. İMİT Mahalli İdareler Birliğidir, orada ilçe kaymakamı yoktur. Mahalli idareler birliklerine sadece belediyeler ve il özel idaresi üye olabiliyor. İçinde köyler dahi bulunsa yönetimde kaymakam bulunamıyor. Belediyeler gibi seçimle yönetim kurulu belirlenir. Zamanında arkadaşlarımızda kaymakam olsun demişler, tabii ki bu da kanuna aykırı olduğu için tüzüğü değiştirdiler biz de onayladık. İl özel idaresi şimdilik o birliğe katılmayı onaylamadı. Biz de oradaki yatırımcılarla konuştuk anlaştık, Ömer-Gecek birliğine katılacaklar. GAZJET’le mi yaparız, AFJET’le mi yaparız ona arkadaşlarla karar vereceğiz ancak benim favorim AFJET’tir. Çünkü 16 yıllık tecrübesi var, bu iş sadece tecrübe işidir. Yıllarca kuyular kazmış, borular döşemiş, hatalı kararlar vermiş, hangi borunun olup olmayacağı, sisteme uyup uymayacağı konularında baya bir yol katetmiştir AFJET. Hazır projeler var, her şey var elimizde, kaldı ki biz 17 kilometre yaptık, Gazlıgöl’ün tamamı 5 kilometre yani bizim için çocuk oyuncağı, kısa sürede bitecek iştir. Bu yüzden oradaki yatırımcılar, GAZJET’ten ve İMİT’ten vazgeçip bu oluşma sıcak bakıyorlar” diye konuştu.
“Afyonkarahisar yıllarca teğet geçilmiş”
Afyonkarahisar’ın yeterince tanıtılmadığını belirten Vali Balkanlıoğlu sadece kitapçıklarda İngilizce-Türkçe anlatımlı yazılarla Afyonkarahisar’ın tanıtılamayacağını söyledi. Afyonkarahisar’ın çok büyük bir tarihi mirasa sahip olduğunun altını çizen Vali Balkanlıoğlu, “İhsaniye ilçesinde bulunan Frig Vadisi, Mevlevi Müzesi, Türbe Camii, Sultan Divani Hazretleri, Ulu Cami, Afyonkarahisar Kalesi ve tarihi konaklarımızı yeterince tanıtabilirsek buraya büyük bir turist akını oluşur. Ben kendim gönüllü bir Afyonkarahisar elçisi oldum. Her gelen misafirimize tarihi yerlerimizi gezdirdiğimde ağızları açık kalıyor. Afyonkarahisar’da böyle yerler var mıydı? Şeklinde sorularla karşılaşıyorum. Afyonkarahisar yıllarca teğet geçilen bir yer olmuş. Tüm vatandaşlarımızın gönüllü birer turizm elçisi olması gerekiyor. Ayrıca termal otellerimiz ile temasa geçip onlardan da destek alacağız. Otele girenler, Türkiye’nin Konya’dan sonra ikinci büyük Mevlevi Müzesi’nin Afyonkarahisar’da olduğunu biliyor musunuz. Afyon Konaklarının Safranbolu’dan bile güzel olduğunu biliyor musunuz? şeklinde tanıtımlar yapılmalı” dedi.
Geçtiğimiz aylarda Danıştay üyelerinin Afyonkarahisar ziyaretinde tarihi mekanların gezilmek istendiğini ve 30 oda istediklerini anlatan Vali Balkanlıoğlu ancak 30 odayı bulamadıklarını için sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Konya’da 1950’li yıllarda yol olmak üzere olan Mevlevilik törenlerinin Afyon’dan giden semazenler ve Mevleviler sayesinde tekrar canlandırıldığını ve Konya Mevlana Müzesi Müdürü’nün bizzat bunu kendisine anlattığını belirten Vali Balkanlıoğlu, halkımızın da gönüllü turizm elçisi olmaları tavsiyesinde bulundu.
“Kale’ye teleferik yaptırmak sağlıklı değil”
Afyon Kalesi’ne teleferik yapmanın çok sağlıklı olmadığını belirten Vali Balkanlıoğlu, teleferiğin yapının güzelliğini bozacağını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da büyük bir çaba içerisinde olduğunun altını çizen Balkanlıoğlu, “Kale’nin arka kısmına asansör yapılması için Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da girişimlerde bulundu. Dünyaca ünlü asansör firmalarıyla görüşüldü. Ancak geri dönüşü olmadı. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Eğer Afyon Kalesi’nin arka kısmına asansör yapabilirim diyen varsa yaptırmaya hazırız. Kale’nin üstü geniş olmadığı için ve tarihi bir alan olduğu için bina yapılamıyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
“Turizm Bakanlığı ile ortak çalışma yapılıyor”
Termal suların Afyon için büyük bir nimet olduğunun altını çizen Vali Balkanlıoğlu gelecek dönemde Afyonkarahisar’ın dünyanın en büyük termal merkezi haline gelebileceğini ifade etti. Afyonkarahisar’ın termal sularının kıymetinin artık Türkiye’de duyulmaya başladığının altını çizen Vali Balkanlıoğlu “Hedefimiz tüm dünyanın bildiği Afyonkarahisar termali olmak. Bu konuda Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılıyor. Afyonkarahisar’ın termal sularının ne kadar şifalı olduğu bilinen bir gerçek. Birçok hastalığın şifasıdır. Vücudun yaşlanmasını da geciktiriyor. Türkiye’nin her yerinden her yaştan insan buraya şifa bulmaya geliyor.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)
“Bir milyon liranın buharlaşmasına seyirci kalanlar da sorumlu olabilir”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV)’nda bir milyon liralık açık tespit edilmesinin ardından başlatılan soruşturmada mütevelli heyeti ve dönemin valisine de mali sorumluluk çıkabileceğini söyledi
Vali Balkanlıoğlu, geçen yıl göreve başladığının üçüncü gününde SYDV’de bir takım şikayetler üzerine başlattıkları operasyon sonucunda müfettişlerin bir milyon liralık bir açık tespit etmeleri üzerine açılan davada vakıf müdürünün tutuklandığını belirtti. Balkanlıoğlu, “Yargı süreci devam ediyor. Net bir şey söylemek mümkün değil. Vakıflar Genel Müdürlüğü topu mütevelli heyete atmış ve 5 yıl boyunca da kendisi de doğru dürüst denetlememiş. Vakfı denetleyen muhasebecide vakfın işlemleri düzgün demiş. Bunlar mahkeme inceleyecek. Bütün bunlara rağmen vakıf mütevelli heyetinin de denetimdeki noksanlığından dolayı mali sorumluluğu ortaya çıkabilecek gibi duruyor. Bunlara mahkeme karar veriyor.” dedi. Ancak devletin mekanizmasının harekete geçtiğini, harekete geçince de merdaneli çamaşır makinesi gibi kaptığını içeri doğru çektiğini ifade eden Balkanlıoğlu, o dönemdeki valinin sorumluluğunu olup olmadığına mahkeme karar vereceğini, ancak müfettiş raporunda bu şahısların ve valinin sorumlu olacağı yönünde görüş bildirildiğini kaydetti.
İdarenin ve mütevelli heyetin sorumluluğunun vakfın neden periyodik aralıklarla denetlenmediği şeklinde olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, “Ancak, bunların hepsi toplama insanlar. Vakıf Mütevelli Heyeti dediğiniz insanlar arasında milli eğitim müdürü, tarım il müdürü, nüfus müdürü belediye başkanları haftada bir iki saat toplantıya katılıyor. Dosyaları bu süre içinde karar veriyorlar sonra dağılıyorlar. Dolayısıyla muhasebeden hesaptan kitaptan anlamayan insanlar.” diye konuştu.
Bir milyon lira bir paranın buharlaştığının görüldüğünü ifade eden Balkanlıoğlu, öncelikle yiyen kişiden bu paranın tahsil edilmesine çalışılacağını, alınamazsa daha sonra da buharlaşmasına göz yuman kişilere mali sorumluluk doğabileceğini anlattı. Balkanlıoğlu, müfettişlerin görüşlerinin de bu doğrultuda olduğunu dile getirdi.
Balkanlıoğlu kimseyi itham etmek istemediğini belirterek şunları söyledi: “Paranın buharlaşmasına kim seyirci kalmışsa buna mahkeme karar verecek. Katil yakalanmış, önce mahkum edilecek. Sonrada buna yardım ve yataklık edenlere de sıra gelecektir.”
“Hapse girmekten Rahşan affıyla kurtuldum”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun 28 Şubat sürecinde kaymakam olarak görev yaptığı ilçede Türk Hava Kurumu
(THK)’na deri toplamak için taşıt tahsis etmediği gerekçesiyle mahkemede yargılandığı ortaya çıktı
Tarihe post modern darbe olarak geçen ve anti demokratik uygulamalarla yüzlerce idareci, asker ve binlerce sivil ve öğrencinin mağdur olmasına neden olan 28 Şubat, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu da az daha meslekten ediyormuş. Balıkesir Sındırgı Kaymakamı olarak görev yaptığı dönemde idari ve adli soruşturma geçiren Balkanlıoğlu, kınama cezasından sonra, yargılanıp hapis cezası almak üzereyken kamuoyunda ‘Rahşan affı’ olarak bilinen ‘Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’ndan yararlanarak hapisten kurtulmuş.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kamuoyunun geriye dönük belgeler ve bilgiler ortaya döküldükçe, insanların o dönemde neler hissettiklerini, sıkıntılar yaşadıklarını gördükçe hayretler içinde kaldıklarını söyledi.
Kendisinin de 28 Şubat süreci sırasında soruşturma geçirdiğini belirten Balkanlıoğlu, Kurban Bayramı’nda THK’ya deri toplamak için resmi taşıt görevlendirmediği gerekçesiyle müfettişler tarafından 10 gün boyunca incelendiğini söyledi.
Balkanlıoğlu, “‘Görevlendirir’ diye bir emir olmadığı halde 28 Şubat süreci sırasında soruşturma geçirdim. Sırf gerekçesi budur. Bir müfettiş geldi 10 gün kaldı, 70 kişiyi dinledi. CHP ilçe teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Derneği, DSP İlçe Başkanı, emrimdeki bütün memurlara, halka sordular ‘bu kaymakam nasıl’ birisi diye. En son deri toplamak için araç görevlendirmedik diye onu buldular. Dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu’na kadar olay gitti. Bakan ceza verilmesini onayladı ve kınama cezası aldım. Bakanlığa itiraz ettim, itirazım reddedildi.” dedi.
Daha sonra verdikleri bir karar sonrasında Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandığını ifade eden Balkanlıoğlu, tam hapse girmesine ramak kala kamuoyunda ‘Rahşan Affı’ diye bilinen yasa sayesinde ‘paçayı sıyırdığını’ anlattı. Balkanlıoğlu, Danıştay’a yaptığı itirazının da reddedildiğini kaydetti.
Balkanlıoğlu, olağanüstü rejimler, seçimle iş başına gelmeyen bazı insanların yetki kullanmaya kalkmasının devletin milyarca lirasını buharlaşıp uçmasına, banka hortumlamalarına ve birçok insanın mağdur olmasına neden olduğunu dile getirdi.
Balkanlıoğlu, en iyi sistemin demokrasi ve seçim olduğunu belirterek, “Herkesin bu memlekette söyleyecek bir sözü varsa, ters giden bir şeylerle ait fikirleri varsa ya mevcut partilerden birisine girip siyasi mücadele yapacak. Yâda oturduğu koltuktan makamdan, elbiseden sıyrılıp seçimlere girecek. Yâ da parti kuracak halka anlatacak, iktidar olacak. Başka çare yok. Böyle yapmadan ‘seçimlere girmek istemiyorum ama iktidar olmak istiyorum’ diyen insanların bu tür zulümlerini de tarih unutmayacak.” diye konuştu.