• Haberler
  • Spor
  • Afyonkarahisar sporda şiddete karşı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar sporda şiddete karşı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'da sporla ilgisi ya da ilişkisi olan hemen hemen herkesin katıldığı 'Spor'da Şiddete Yasası' konulu toplantı Karahisar Gençlik Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya AFJET Afyonspor ve İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Yunus Tortop, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ercüment Akkaya, Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek [&hellip]

Afyonkarahisar’da sporla ilgisi ya da ilişkisi olan hemen hemen herkesin katıldığı “Spor’da Şiddete Yasası” konulu toplantı Karahisar Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya AFJET Afyonspor ve İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Yunus Tortop, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ercüment Akkaya, Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Yücel Ocak, Afyon Barosu Avukatlarından ve Demirspor Başkanı Serkan Macif, Afyonkarahisar Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Orhan Küçüksağrıcı, Türkiye Spor Yazarları Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Nadir Güzbey  katıldı.
GÜZBEY SERZENİŞTE BULUNDU
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Spor Yazarları Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Nadir Güzbey, AFJET Afyonspor’un son yıllarda iyi yerlerde olduğunu ancak tribünlerde yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı haksız yere cezalar aldığına dikkat çekti.  Spora yön veren tüm kulüp başkanlarının toplantıya katıldığını belirten Güzbey, “Ben özellikle burada konuşmama serzenişle başlayacağım. Konuyla ilgili AFYOK Grubu’nu ve 03 Gençlik Grubu’nu ve diğer paydaşları bilgilendirdik. Yeterli katılımın olmamasını ben kabul etmek istemiyorum. Bundan sonra tepkim daha farklı olacak. Günler öncesinden hazırlıklar yapıldı. Bizler sizin için buradayken taraftar gruplarının yeterli olarak burada olmaması beni gerçekten üzdü” dedi.

 
“SPORA HARCANAN
PARA 500 MİLYAR”
Spora harcanan paranın miktarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Yücel Ocak, “Biz öyle bir sektörün parçalarıyız ki, bugün dünyada spora harcanan para beş yüz milyar. Oldukça büyük bir sektör, yüksek bir para ve bu sektör olgusu içerisinde bunun birçok paylaşımı var. Biz yıllar önce şunu söylemiştik, bir amatör müsabakada simit satan bir çocuk da buradan okul parasını kazanıyor, otellerden tutunda büyük sektörlere kadar. Bu kadar büyük bir sektörde büyük paraların harcandığı bir yerde spor elbette vazgeçilmez bir faktör” ifadesine yer verdi.
OCAK SEYİRCİ VE
TARAFTARI ANLATTI
Futbolun dünyada çok sevildiğini anlatan Ocak, seyircinin ve taraftarın arasındaki farkı anlattı. Ocak, “Bir çok branş bir tarafta, futbol bir tarafta. Dünya futbolu çok seviyor, biz de futbolu çok seviyoruz. Oynamayı seviyoruz, seyretmeyi seviyoruz, yorum yapmayı seviyoruz her şeyi seviyoruz. Futbolun her yerinde varız. Binlerce insan statları dolduruyor da kim dolduruyor bu stadı? Bir seyirci var bu statları dolduran. Seyirci kelimesine diyoruz ki, bir yarışmayı ya da karşılaşmayı izleyen kimseler yani, bir spor olgusuna gönül veren fakat organize edilmemiş topluluklara biz seyirci diyoruz. Seyirciler haz duymak, gerilim yaşamak, hep beraber aynı amaç için gidiyorlar. Seyircinin bir ilerisinde bu sefer taraftar var. Taraftar ise spor kulüplerinin faaliyetlerini maddi ve manevi destekleyen, kulübün hizmetlerini belirli bir ücret ödeyerek satın alan, her türlü zorluğa rağmen takımına destek olmak için yurt içi ve dışında deplasmanlara giden grubun esas kararını oluşturan halk kitlesidir” şeklinde konuştu.

 
“MANEVİ
DEĞERLERİMİZ DE AZALDI”
Sporla ilgili çoğu şeyin geliştiğini aktaran TCDD Avukatı, Demirspor Kulüp Başkanı, İnsan Hakları Kurulu’nda görevli ve İl Spor Kurulu’nda da yer alan Serkan Macif, manevi değerlerin azaldığına dikkat çekti. Spor Kurulunda yer aldığını belirten Macif, “Bildiğiniz gibi ve burada gerçekleştirdiğimiz toplantılarda Sayın Valimiz ‘Afyonkarahisar’ın şiddet olayları ile gündeme gelmesinden, insanların gerek fiziksel gerekse manevi olarak zarara uğramasından herkes gibi muzdarip olduğu için bir bilinçlendirme toplantısı yapılması gerektiğini’ söyledi ve bugün burada bu sebepten ötürü toplanmış bulunuyoruz. İnsanın içerisindeki şiddet dış dünyaya yansıdıktan sonra devreye giriyor ve son sigorta. Hukuktan önce devreye girmesi gereken durum ise aileden önce eğitim olmalıydı. Aile de olacak, eğitim de olacak. Bu durumun cezalar ya da hukuk yolu ile çözülmesi mümkün değil. Her insanın başına bir kolluk görevlisi dikmemiz zaten mümkün değil. Zaman içerisinde gelişmeye başladık. Yatırımlarımız arttı, sportif faaliyetlerimiz arttı fakat şimdi görüyoruz eskiden her ilde bir spor salonu ya da stat var iken, bu sayı gittikçe daha da arttı. Kulüplerimiz büyüdü, maddi imkanlarımız büyüdü, teknoloji büyüdü çabuk bilgiye ulaşıyoruz. Bir şeyler büyürken bence manevi değerlerimiz de azaldı. Birbirimize olan saygı ve sevgimiz azaldı ve bu şiddet olarak dış dünyaya yansımaya başladı. Devlet bu tür olayların engellenmesi için elbette ki düşünüp lafa yordu ve 2004 yılında spor müsabakalarında şiddet yasasını çıkardı. Bu yasa yeterli olmadı ki, 2010 yılında sporda şiddet yasası olarak çıkartıldı ve halen günümüzde de değişiklikler yapılarak güncelliğini korumaktadır. Burada bizlere düşen, sporun tadını çıkarmaktır. Bilindiği üzere yeni bir spor kompleksi yapıldı. Meşgul olmak için bu kadar çok imkanımız varken şiddeti düşünmenin bir manası yok. Hem kendimize zarar veriyoruz, hem yaşadığımız şehre zarar veriyoruz, kulübümüze zarar veriyoruz, sporcumuza zarar veriyoruz. Hiçbir kulüp başkanı bu tür bir durumu kabullenemez” diye konuştu.
“YETKİLERİ 2 HAFTA ÖNCE
KULLANMAYA BAŞLADIK”
Sporda şiddettin yaptırımlarını aktaran Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ercüment Akkaya, devlet tarafından verilen yetkilerin iki hafta önce başlandığına dikkat çekti. Akkaya, “Bizim burada toplanma amacımız, ilimize ve ilimizin takımlarının saha içerisinde düzgün, seviyeli ve Afyonumuza yakışır bir şekilde bu müsabakaların seyredilmesini anlatmaya çalışmaktır. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Spor Şube Amirliği olarak yapılan iş ve işlemlerde spor müsabakaları neresi olursa olsun yapılan tüm tezahüratları ister ev sahibi takım, ister misafir takım her iki taraf gruplarından yapılan tezahüratları kayda alıyoruz. Aşırıya kaçtığı takdirde stat ya da saha içerisinde bulunduğu noktada müdahalesini yaparak grup ya da kişi ya da kişileri dışarı çıkarmak suretiyle ilgili polis karakoluna teslim ederek tutanak ile 6222 sayılı kanun muhaliften iş ve işlemleri başlatmayı plânlıyoruz. Nitekim de geçen haftalarda olan olaylarda dolayı işlemlere başladık. Bundan sonra yapacağımız iş ve işlemler tamamen Afyon’da bulunan tüm takımlarımızın ve Afyonumuzun daha güzel, daha nezih ve daha iyi ortamlarda müsabakaların seyredilmesi ve can güvenliğinin sağlanması açısından. Biz Sayın Başkanım ile de bu konuyu görüştük hem fikiriz ve kararlıyız. Bu konuda taraftarlarımız ya da halkımız bilinçlendirilir ise seviniriz. Bizler kanunlar tarafından verilen yetkiler çerçevesinde kendi işimizi yapacağız yoksa hiçbir kitleye herhangi bir olumsuz kin güderek bu sözler ya da bu işlemler yapılmayacak. Biz yasal çerçeveler içerisinde kanunen verilen yetkileri Emniyet olarak 2 hafta öncesinde uygulamaya başladık ve bundan sonra kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu konunun Sayın Afyon halkımız tarafından da bilinmesini rica ediyorum” ifadesini kullandı. 

  
“TOPLANTILARI DEVAM
ETTİRECEĞİZ”
Sporda şiddet yasası ve yaşanan olaylar ilgili düşüncelerine aktaran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yunus Dr. Tortop, “Geçtiğimiz hafta amatör bir kulübün başkanı aradı beni ve dışarıda üstlerini değiştirdiklerini ifade etti. Olayın aslını araştırdığımızda o kulübün diğer takım ile yan yana soyunma odalarını kullanmak istemediği anlaşıldı. Bu da şiddete bir sebebiyet ve kulüp yöneticilerinin tavrıdır. Biz Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü olarak sporcu, hoca, akademisyen ne olarak düşünürseniz Afyon’da yetişmiş bir insanım. Ben Afyonumuzun kesinlikle şiddet ve saldırganlık ile anılmasını istemiyorum. Denizli’de tel örgülerin kaldırıldığını düşünürsek biz bunu başlatan veya öncü olan bir grup haline gelelim. Bundan sonra da bu tür toplantıları devam ettireceğiz” dedi.
VERDİĞİ DESTEK ORTADADIR
Başkan Sel’in Afyonkarahisar’ın her yerine hizmet ettiğini belirten TSYD İl Temsilcisi Nadir Güzbey, “Salih Başkan Emirdağ’dan-Başmakçı’ya, Hocalar’dan Sultandağı’na, İhsaniye’den-Şuhut’ta kısacası Afyon’un bir ucundan diğer ucuna daha fazla hizmet etmek için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Bu kadar yoğun tempoda çalışırken spora verdiği destek ve hizmet ortadadır” ifadesine yer verdi.
SPORA SİYASET GİRMEZ
Spora siyaset girmeyeceğini belirten AFJET Afyonspor Başkanı Salih Sel, “Bu görev bana tevdi edildiğinde bu işi sen yapacaksın dediler. Biz de elimizden geldiğince en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Benim bir siyasi kimliğim var, fakat ben Kulüp Başkanlığıma başladığım zaman AFYOK Grubu’nun 10. yıl kutlaması vardı. Ben o kutlamalarda spora siyasetin karıştırılmaması gerektiğini söyledim. Bu kim olursa olsun beni de karıştırmayın. Spora siyaset girmez, neden? Fenerbahçe taraftarının ateisti de vardır, sağcısı da vardır, solcusu da vardır her kesimden insan vardır. Bu durum tüm kulüpler için olduğu gibi AFJET Afyonspor için de geçerli. Zaman zaman duyuyoruz ben kesinlikle spor ile siyaseti birbirine karıştırmamaya özen gösteririm. Ben bu güne kadar hep adil olmaya çalıştım. Biz onun için bu görevi kabul ettiğimizde ilk hedefimiz örnek bir kulüp oluşturmak idi. Bilhassa özellikle taraftarlarımıza küfür oranını düşürdükleri için teşekkür etmiştim fakat maalesef son zamanlarda üzülerek izliyorum, hiç olmaması gereken şeyler yaşamaya başladık. Biz bu olumsuzluklarda dolayı Tarsus maçından sonra 5 bin TL ceza aldık. Bunu kulüp hak etmiyor. Bizler kulübü en üst seviyeye çıkarabilmek için gayret sarf ediyoruz, birilerinin bunu önlemeye hakkı yok” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme