Afyonkarahisar 'sıfır atık'a hazır – Kocatepe Gazetesi
Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Garnizon Komutanlığı Erkan Başkanı İkm. Alb. Ali İhsan İmre, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve diğer görevliler katıldı. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını [&hellip]
Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Garnizon Komutanlığı Erkan Başkanı İkm. Alb. Ali İhsan İmre, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve diğer görevliler katıldı. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan ‘Sıfır Atık’ projesinin amaç ve kapsamlarına ilişkin düzenlenen toplantıda Çevre Mühendisi Birol İnan projeyle ilgili bir sunum yaptı.
“BÖYLE BİR PROJEYE PAYDAŞ
OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ”
Çevre ve Şehircilik Müdürü Vahit Okumuşer’in Sıfır Atık Projesi ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin çevre yatırımlarına ilişkin bilgiler verdi. ‘Sıfır Atık Projesi’nin Türkiye’de çevre bilincinin arttırılması amacıyla en önemli projelerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, böyle bir projeye paydaş olmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi. Afyonkarahisar Belediyesi olarak çevre bilincinin arttırılması amacıyla önemli projelere imza attıklarına dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; “Afyonumuz bir büyükşehir değil ama 14 bin kilometrekare yüz ölçümü ile Türkiye’de büyüklük bakımından önemli illerden bir tanesi. 450’ye varan köyü, 40 üzerinde beldesi, 18 tane ilçesi var. 15 Ekim 2009 tarihinden bu tarafa sadece merkezimizin çöplerini düzenli depolamıyoruz. Aynı zamanda 18 ilçemizin 14 tanesini, 450 köyümüzün yaklaşık 350 tanesinin ve 40’ın üzerindeki beldemizin yaklaşık 40 tanesinin çöplerini düzenli depoluyoruz. Ancak adı büyükşehir geçip de bırakınız ilçelerini köylerin çöpünü düzenli depolayan, çöplerini hala daha vahşi depolayan büyükşehirlerimiz var. Yine 11.11.2011 tarihinden bu tarafa da atık sularını Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın standartlarında arıtan bir belediyeyiz. Bu noktada 24 saat 365 gün esası ile çalıştırıyoruz” dedi.
BAKANIMIZ BÜYÜK DESTEK OLUYOR
Çevre konusunda yatırım yapmaktan, para harcamaktan çekinmediklerini ifade eden Başkan Çoban; “Afyon’un bir şansı var. Değerli Bakanımız Veysel Eroğlu, ilimize büyük tesisler yapılması noktasında gerçekten çok büyük katkı sağladı. Sıfır atık projesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Biz bu konuda 2013 yılında bir çalışma başlatmıştık. Kalkınma Ajansımızdan yüzde 20 finans desteği alarak o günkü şartlarda 6 milyon lira yatırım yaparak kaynağında ayrıştırılmayan çöplerin çöp depolama alanında ayrıştırılması ile Türkiye’nin en modern tesisini kurmuştuk. Birçok firma, büyükşehir ve il tesislerimizi gezme imkânı elde etti. Örnek bir tesise sahip olduk. Bu duygu ve düşüncelerle Afyonkarahisar Belediyesi olarak “Sıfır Atık” projesine Sayın Valimizin önderliğinde, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüzün gösterdiği yolda en güzel yatırımları yaparak en güzel katkıyı sağlayacağız” diye konuştu.
“MİLLİ DEĞERLERİMİZİ EKONOMİYE KAZANDIRMAMIZ GEREKİYOR”
Tanıtım toplantısında konuşan ve atıkları artık atık olmaktan çıkaracak bir anlayışı uygulamaya koyacaklarını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz ise “Güzel bir projenin ilimizde bugün startını veriyoruz. Atıkları artık atık olmaktan çıkaracak bir anlayışı uygulamaya koyacağız. Bir taraftan bu proje ile bugüne kadar çevremizi kirleten, toplum ve çevre sağlığına zarar veren atıklardan kurtulmuş olacağız ve bir taraftan da bunları ekonomimize kazandıracağız. Ekonomimize kazandırırken de bir kısmının yurt dışına döviz olarak verdiğimiz paraların milli ekonomimize kalmasını sağlayacağız. Geçenlerde atıkların değerlendirildiği bir fabrikayı gezdim. Gördüğüm şey şuydu; sokağa veya çöpe attığımız petler, çevreye zarar vermeyecek şekilde %100 yeniden ekonomiye nasıl kazandırılıyor onu gördüm. %97 pet olarak yeniden kullanılabiliyor. Ham maddelerin tamamı bu fabrikada dönüştürülerek ekonomiye sunuluyor. %3’lük bölümünü de çimento fabrikalarımızda yakacak olarak kullanıyoruz. Yani işi bitmiş atıklar %100 yeniden ekonomiye döndürülüyor. İşte startını verdiğimiz çalışmada az önceki anlattığım fabrikadaki döngünün bir benzeridir. Camdan başlayarak diğer alanlarda ve yiyeceklerde de yine sokak hayvanlarına, gübreye ve benzeri alanlarda kullanılması ile ilgili çok yönlü değerlendirilmeleri mümkündür. Hepsini bir şekilde ele almamız ve bu milli değerlerimizi yeniden ekonomimize kazandırmamız gerekiyor” dedi.
“PROJEYİ VİCDANİ VE MİLLİ BİR GÖREV KABUL EDELİM”
Projenin takipçisi olacaklarını vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projenin önderliğini yapıyor. Bu işi uygulayıcı bakanlık ve onların teşkilatı bunun takipçisi durumundadır. Cumhurbaşkanımızın muhterem Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi de bu işin manevi olarak takipçisi. Biz de bunun ilde Valilik olarak takipçisi olacağız. Bütün İl müdürlüklerimiz kendi imkânlarıyla öncelikle Çevre Şehircilik uzmanı arkadaşımızın sizlere anlattığı uygulamaları kendi kurumlarınızda yapmaya başlayacaksınız. Ekonomik olarak ne gerekiyorsa kendi bütçelerinizden öncelikle bunun teminini sağlamaya çalışacaksınız. Eğer sıkıntısı olan kurumlarımız olursa da onlardan da haberimiz olsun, bir şekilde milli ve yerel imkânlarımızla çözüm bulmaya çalışırız. Özellikle şunu da ifade etmek istiyorum. Şu anda projenin uygulaması Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzde yapılmaya başlandı. Onlar aşağı yukarı 2 aydır bunu uyguluyorlar. Önce biz de kendimiz uygulayalım, nerede sıkıntılar var onları görelim ve ondan sonra bunu diğer kurumlara örnek olarak gösterelim dediler. Her kurumdan temsilci, irtibat görevlisi seçmiştik. Bu arkadaşlarımızın ve sorumlu İl Müdürlerimizin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek orada bir inceleme yapmalarında fayda var. Ne yapılmış, nasıl uygulama yapılmış, nerelerde sıkıntılar olmuş önce orada inceleyelim, oradan elde edeceğiniz bilgiler doğrultusunda kendi kurumlarımızda yapılanmaya gidin. Bunu hem vicdani, hem de milli bir görev olarak kabul edelim” ifadelerini kullandı.