Afyonkarahisar seracılık için biçilmiş kaftan
Afyonkarahisar’da şirketleşebilme de ve termal seracılıkta örnek oluşturan Bircan Tarım Fide Tohum Tarım Nakliyecilik San. Tic. A.Ş yöneticileriden Mustafa Açıkgözoğlu, seracılığın lokomotif sektörler arasına gireceğini söyledi. Açıkgözoğlu, seracılıkta Afyonkarahisar’ın biçilmiş kaftan olduğunu belirterek, sera yatırımının alt yapısıyla birlikte metrekaresinin yaklaşık 100 euro şeklinde hesaplanıp maliyetin ortaya konulabileceğini kaydetti Teşvik kapsamında yatırım Bircan Tarım Fide Tohum [&hellip]
Afyonkarahisar’da şirketleşebilme de ve termal seracılıkta örnek oluşturan Bircan Tarım Fide Tohum Tarım Nakliyecilik San. Tic. A.Ş yöneticileriden Mustafa Açıkgözoğlu, seracılığın lokomotif sektörler arasına gireceğini söyledi. Açıkgözoğlu, seracılıkta Afyonkarahisar’ın biçilmiş kaftan olduğunu belirterek, sera yatırımının alt yapısıyla birlikte metrekaresinin yaklaşık 100 euro şeklinde hesaplanıp maliyetin ortaya konulabileceğini kaydetti
Teşvik kapsamında yatırım
Bircan Tarım Fide Tohum Tarım Nakliyecilik San. Tic. A.Ş yöneticilerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Açıkgözoğlu, şimdilik domates yetiştirilen sera çalışmalarını anlattı. Bircan Tarım termal serası Köprülü köyü mevkii Araplı Deresi’nin bulunduğu alanda yer alıyor. “İyi Tarım İyi Domates” Agrotes markasıyla tarla domatesine yakın lezzette termal serada domates üretimi yapıldığını aktaran Açıkgözoğlu, Bircan Tarım’ın 2004 yılında Antalya’lı işadamı Mahmut Şen tarafından kurulduğunu söyledi. İşadamı Şen’in Antalya’da çiçekçilik yapıp tohum üretimiyle uğraştığını bildiren Mustafa Açıkgözoğlu; “Afyonkarahisar’ın güneşlenme gün sayısı, iklim ve termalinden istifade etmek için ciddi bir araştırma yapıldı. Araşıtrma sonucu seramızın yöneticilerinden Haydar Hancıoğlu’nun yardımlarıyla seramızı kurduğumuz yer tespit edildi. 5084 Sayılı Teşvik Kanunu kapsamında burada bir yatırım tahsisi gerçekleştirildi. Bircan Tarımın Antalya Şubesi sıkıntıya düştü. Bu işin yapılamayacağı ifade edildikten sonra biz işe atıldık. Firma global krizden biraz etkilendi. Seracılığı araştırdığımız dönemde yaptırım yapmak niyetindeydik. Hali hazırda bir müessese de olunca bizde böyle bir iş içinde olmayı tercih ettik.” dedi.
Bu yıl ki hedef ihracaat
İşadamı Mahmut Şen’in Afyonkarahisar’da kurduğu müesseyi satma düşüncesi üzerine serayı 2009 yılında devir aldıklarını anlatan Mustafa Açıkgözoğlu, serada üretime 2010 yılında başladıklarını dile getiren Açıkgözoğlu; “Seramızı 23 Nisan 2010 yılında bitirip ilk fidemizi diktik. Temmuz ayında da domates üretimine başladık. Kısa vadeli 4,5 aylık yarı sezonlu bir üretim yaptık. İyi ve randımanlı bir ürün elde ettik. Bu bizim için bir tecrübe oldu. Daha sonra ikinci etapta Kasım ayı sonunda birinci üretimimizi sonlandırdık. 21 Aralık tarihi itibariyle de yeni ürün fide-mizi diktik. Yaklaşık 15 gün önceden başlamak üzere ticari manada hasata başladık. Biz burada 6 arkadaşız. Şirketimizin Afyonkarahisar için çok güzel olmasını umduğumuz şehrin geleceği için şirketleşme adına güzel bir emsal oluşturmasını arzu ettik. El birliği ile bu şekle getirdik. Geçen yıl ki ürünümüzü içi piyasada değerlendirdik. Geçen yıl Tuta ve diğer zararlılardan, kuraklıktan dolayı domates üretimi biraz sıkıntılıydı. Biz burada üretimimizi başardık. Geçen sene ki üretimimizi iç piyasaya pazarladık. Bu yıl ki hedefimiz yurt dışı. Tamamen ihracaat yapacağız. Artan kısım olursa içi piyasada değerlendiririz.” diye konuştu.
Hedef 90 bin metrekareye çıkmak
Dış piyasada Bircan Tarım tarafından üretilen sera domatesine ciddi anlamda talepler olduğuna işaret eden yönetici Mustafa Açıkgözoğlu, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, Moskova ve Almanya kaynaklı ithalata yönelik ürünler hazırlayacaklarını söyledi. Geçen yıl Antalya bölgesinde üretilen mahsülden daha fazla bir üretim elde ettiklerine dikkat çeken Açıkgözoğlu; “Geçen yıl istediğmiz rekolteyi elde ettik. Burada 3 tane Ziraat Mühendisimiz var. Diğer elemanlarla birlikte 45 çalışanımız mevcut. Bizim 55 işçi çalıştırma taahhüdümüz vardı. Yaklaşık olarak bu sayıya yaklaştık. Fakat biz bununla sınırlı kalmak istemiyoruz. İkinci etap planladığımız bir yatırımımız var. Biz burada 90 bin metrekare alana çıkacağız. Şu anda 43 bin 5 yüz metrekare üretim alanımız var. Bu alanda üretim gerçekleştiriliyor. Toplamda 90 bin metrekare hedefte. Kısmet olursa bu yıl içerisinde 90 bin metrekareye çıkarız diye düşünüyoruz. Çalışan sayısı yüze yaklaşacak. Böylece istihdam da artmış olacak. Tüm çalışanlarımız sigortalı, işçi güvenliği de dahil her türlü özlük haklarına sahipler. Kurumsallaşmış bir müessese olarak profesyonel şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Şirketleşmede övünülecek yapılanma
Seracılıkta sezonun 9,5-10 aylık bir süreci kapsadığını belirten Mustafa Açıkgözoğlu, Antalya ilinde 28-30 ton civarında dekardan ürün elde edildiğini Bircan Tarım Fide Tohum Tarım Nakliyecilik San. Tic. A.Ş olarak geçen yıl 4,5 ay gibi kısa sürede 28 tonluk mahsül aldıklarını söyledi. Yarı ölçekte Antalya’yı ikiye katladıklarını ifade eden Açıkgözoğlu; “Biz bu yıl dekar başına 60 ton domates almayı düşünüyoruz. Gidişimiz o yönde. Bir aksaklık olmaz Allah izin verirse dekardan 60 ton teknolojik salkım domates elde etmeyi planlıyoruz. İhracaat kalitesinde olan domatesleri ihracaata vereceğiz. Artanları iç pazara vereceğiz. Hedefimiz bu şirketi ilk kurduğumuzda ihracaat yapmaktı. Ülkemize yabancı sermaye girsin. Döviz elde etmeyi hedefledik. Çalışanlarımız olsun insanlar buradan ekmek yesin diye bir hedefimiz de vardı. Afyonkarahisar’da şirketleşmenin bazı problemleri var. O problemleri aşıp gelecek nesillere örnek olalım diye bir hedefimiz var. Aslında çok sıkıntılı bir şey. Kısmetse inşallah biz bunu başarıyoruz. Ortaklarla çok güzel diyaloglar ve paylaşımlarımız var. Herkes kendi işinde gücünde kimse kimseye karışmıyor. Ama bizde yöneticiler olarak onları bilgilendiriyoruz. Sürekli toplantılarla bilgiler veriyoruz. Şirketleşme adına çok güzel övünülecek bir seyrü seferimiz var. Şirketimiz 6 ortaktan oluşuyor. Yeşilay grubu, Yusuf Balık, Bekir Balık, Mehmet Aytay, Ahmet Sakalsız ve Halil Çoban ortaklarımızdır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak israfsız geri dönüşümlü kullanılıyor
Piyasanın en sürdürülebilir ürününün domates olduğunu dile getiren sera yöneticisi Mustafa Açıkgözoğlu, mevcut durumun illa domates üretiminin sürdürülmesi anlamını taşımadığını kaydetti. Piyasanın arz talebi doğrultusunda domates üretimine ağırlık verdiklerini aktaran Açıkgözoğlu şöyle konuştu: “Sera içerisinde her türlü ürünü üretmeye yönelik bir alt yapı söz konusudur. Biz burada 90 bin metrekare üretim alanına çıktıktan sonra sebzeden ziyade gül üreticiliği yapmak istiyoruz. Yaklaşık 15 dekarlık bir gül çiçekçilik üretimi yapmak istiyoruz. Bizim burada ki sıcak suyumuz 75 derece. Yeterinci sıcak suyumuz var. Yaklaşık 150 bin metrekare araziyi ısıtabilecek bir termal kaynağımız var. Bunu maksimum derece de kullanacağız. Daha sonra ki hedeflerimiz de sera haricinde bizim burada yaklaşık 580 bin metrekare yerimiz var. Termal suyu reenjekte ederek tekrar yerin altına gönderiyoruz. Kaynağı israf etmeden verimli kullanıyoruz. Enerjinin ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Yenilenebilir enerji kullanı-yoruz. Geri dönüş suyumuz da 50 derece oldukça sıcak. İnşallah bu enerjiyi ileride termal yatırımlar yaparak değerlendirme düşüncemiz var. Seracılıkta yetinmeyeceğiz çünkü bu önü açık bir sektör. Yatırımcılara bu işi tavsiye ederiz. Afyonkarahisar gerçekten bu iş için iklimi açısından biçilmiş kaftan. Antalya’da Haziran ayından itibaren ürün elde edemiyorlar. Bizim tam 12 aylık bir üretimimiz söz konusu. Seracılığın en güzel yapılacağı yer bizim şehrimiz. Güneşlenme gün sayısı açısından, gündüz gece sıcaklık farkları açısından yaz aylarında çok önemli. Seracılıkta Afyonkarahisar bu işin en güzel yapılabileceği illerden biri.”
Kıskançlık yok seracılığın önü açık
Afyonkarahisar’da lokomotif sektörlerin tavukçuluk, besicilik, mermercilik ve termal yatırımlar yatırımlar olarak tanımlayan Mustafa Açıkgözoğlu, termal seracılığında bu sıralamada yerini alacağını söyledi. Kendilerinin kıskanç davranmadıklarını, bu işin bir borsa haline dönüşmesini istediklerini bildiren Açıkgözoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz bilgilerimizi saklamıyoruz. Gerçekten bu iş Afyonkarahisar’da yapılabilir. Biz bunu gerçekleştirdik. O insanlara göstermiş olduk. Tavsiye ediyoruz ilk 5’e girer diye düşünüyoruz. İstihdamı arttırıcı bir sektör. Bir defa emek yoğunluğu var. Dekar başına en az 1-1,5 gibi bir istihdam gereki-yor. Bu da oldukça güzel bir rakam. Afyonkarahisar için her türlü şehrimize bir şey yapabilecek insanların ne tür talepleri olursa biz bilgilerimizi esirgemez yardımcı oluruz. Çünkü biz bu konuda biraz tecrübe sahibi olduk.. Afyonkarahisar’a yapılacaklardan, çakılan her çividen mutluluk duyarız.” Açıkgözoğlu, sera yatırımının alt yapısıyla birlikte metrekaresinin yaklaşık 100 euro şeklinde hesaplanarak maliyetin ortaya konulabileceğini sözlerine ekledi.