Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş: “Afyon’dan il dışına hasta göndermek istemiyoruz”

Üniversitemiz içinde bir çok
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş: “Afyon’dan il dışına hasta göndermek istemiyoruz”

Üniversitemiz içinde bir çok bölüm yer değiştirecek. Bölümlerin birbiriyle uyumunu sağlayacağız.
Yenidoğan yoğun bakım ve yoğun bakım ünitelerimiz genişliyor.
Kadın Doğum Bölümü’nü yeniden düzenliyoruz.
Diyaliz Merkezimizi yeniliyoruz.
Afyon’dan il dışına hasta gitmesini istemiyoruz. Bunu önlemek için çalışıyoruz.
Borcumuz var ama kötü durumda değiliz, hizmetleri aksatmıyoruz. Hastanenin devri söz konusu değil.
Afyon halkı bize inansın, güvensin.

Dün ilk bölümünü yayınladığımız Prof. Dr. Nurullah Okumuş’la yapılan röportajın son bölümüyle devam ediyoruz.
BİRÇOK BÖLÜMÜMÜZÜN
 YERİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ,
DÜZENLEMELER YAPACAĞIZ
Kocatepe: AFSÜ bünyesinde yeni açılan bölümler neler oldu?
Nurullah Okumuş: Eczacılık Fakültemizi açtık. Orada da birkaç gelişme var. A blokta yer alan tüm bölümleri boşaltacağım. Temelde burada verilen hizmet kalitesini artırmak istiyoruz. Bina eski, odalarından lavabosuna kadar hepsi çok kötü durumda. Burayı baştan aşağı revize ettiriyoruz. Buraya daha çok akademik birimler, birebir hasta girişinin olmadığı laboratuarlar, derslikler, Geleneksel Tamamlayıcı Tıp, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği gibi bölümlerin olacağı, Kozmotolojinin olacağı bir yer içerisinde hizmet vereceğiz. Meslek Yüksek Okulu için iki yer vardı. Şuhut ve Bolvadin ilçelerinde iki tane bölüm açılmasıyla ilgili bir konu söz konusuydu. Biz göreve geldiğimizde her şey bitmiş başvuru süreleri geçmişti. Bunları açmak biraz önümüzdeki yıla kalacak gibi duruyordu. Oraya gidip konuşup gerekenleri yaptık. İkna ettik, büyük oranda öğretim görevlimizi aldık. Sonuç olarak Bolvadin olmayacaktı. Ama inşallah son gün ikna ederek programa dâhil ettirdik. Şuhut’ta İlk Acil Yardım Laboratuar ve Teknikleri şeklinde iki bölüm olarak 40’ar öğrenciyle inşallah başlıyoruz. Bolvadin’de iki bölüm açmayı planlarken bir bölüm için zorlukla ikna ettik. Bolvadin’de de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümüne 40 öğrenci ile orada da eğitimimize başlayacağız.
YENİDOĞAN YOĞUN BAKIMIMIZ GENİŞLİYOR, YENİLENİYOR
Kocatepe: Revizyon yaptığınız birimler hangileri? Bu birimlerde neler yapıldı?
Nurullah Okumuş: AFSÜ içerisinde fiziki blokları taşıyacağız. Önümüzdeki haftadan itibaren bölümler parça parça taşınmaya başlayacaklar. Tüm bölümlerimiz birbiriyle uyumlu ve irtibatlı halde olacak. Bizim burada ki mevcut Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitemiz fiziki şartları ve yatak kapasitesi ile pek uygun değildi. Orada; Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi olacak. Benim alanımda Yeni Doğan olduğundan bu işleri yapmayı seviyorum. Baştan aşağı revize ettik. Şu anda bana göre Türkiye’nin en modern, en iyi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitelerinden birisi oldu. Alanıyla, fiziki şartlarıyla, izolasyon odalarıyla, teknolojinin kullanılmasıyla, Anne ve Aile Dostu olmasıyla güzel bir Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi yaptık. İnşallah ilerleyen günlerde açılış yapacağız. 24 artı 4 yatak olmak üzere toplam 28 yataklı Türkiye’nin en güzel Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitelerinden birisini açıyoruz.
ÇOCUK YOĞUN
 BAKIM ÜNİTESİ
 HİZMETE GİRİYOR
Kocatepe: Uzman alımında son durum nedir? Erişkin yoğun bakımında gelişmeler var mı?
Nurullah Okumuş: Bir tane Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanımız vardı. Bir tane daha hocamızı getiriyoruz. İki tane Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanımız olacak. Benim asistanım olan bir hocamız da inşallah İzmir’den gelecek. Afyon’da gerçek anlamda 6 artı 1 şeklinde bir Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi hizmete girecek. Altı yatak bir izolasyon odası olmak üzere yedi yataklı bir Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi bitti. Birkaç cihaz eksiği kaldı. Eğer bir Çocuk Yoğun Bakımcı alabilirsem buradan il dışına gidişleri engellemiş olacağız. Erişkin Yoğun Bakım Yatağında sayı ve fiziki olarak sıkıntı vardı. 14 yataklı Dâhiliye Nöroloji Yoğun Bakımı, 7 yataklı Anestezi Yoğun Bakımı, 7 yataklı Kardiyo Vasküler Cerrahi Yoğun Bakım hizmeti verilecek. Şu anda toplamda 28 Erişkin Yoğun Bakım Yatağımız var. İnşallah önümüzdeki haftadan itibaren hizmete girecek. İzolasyon odalarıyla beraber gayet güzel modern her türlü cihaz ve ekipmanın olacak. Hiç olmayan tedavilerin bir kısmı burada uygulanacak. Ekipman desteğine ihtiyaç kaldı. Büyük oranda onlar da ihale edildi. Bir kısmı alında bir kısmı da alınmaya devam ediyor.
DİYALİZ MERKEZİMİZ YENİLENİYOR
Kocatepe: Diyaliz Merkezi’nde bir iyileştirme yapılıyor mu?
Nurullah Okumuş: Diyaliz Merkezi ile ilgili sıkıntı vardı. Mevcut Diyaliz Merkezi eski boruları fiziki şartları maalesef kötüleşmiş durumdaydı. Şimdi 10 yataklı, cihazların tamamı yeni, modern bir Diyaliz Ünitemiz var. Artık sistem düğmesine basıp çalıştırılabilecek şekİLde hazır durumdadır. Dahiliye ve diğer bölümler oraya taşındığında önümüzdeki hafta inşallah Yeni Diyaliz Bölümü ile de sıfır hizmet verilecek. Bunun haberini ilk yapan yayın organı Kocatepe Gazetesi oldu. Tüm birimlerin açılışlarını yapıp herkesi davet edeceğiz.
KARDİYOVASKÜLER HASTALARIN İL DIŞINA GİTMEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Kocatepe: Peki Afyon’dan il dışına hasta gidişine bakışınız nedir?
Nurullah Okumuş: Kardiyoloji ve KVC hastalarında sadece üniversitemizden değil Devlet Hastanesi ve özel hastanelerde dâhil il dışına çok fazla hasta gittiğini gözlemledim. Gördüğüm tablolardan birisi de oydu. Bunların hep analizini yaptım. Afyon’dan kaç hastanın nereden nereye gittiğini inceledim. Bu hastalar isim isim hepsinin kayıtları bende var. 630 hastamız sadece Kardiyovasküler Cerrahi için il dışına gitmiş. SGK kayıtlarından bunu çıkardım. Bunlar sevkler veya tanı alan hastaların bir yıllık süre içerisinde nerelerde ameliyat edildiklerine baktım. Bu konuda hasta tercihini de belirleyen çok faktör vardır. Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanımız bu hafta Dekan olarak göreve başlayan Prof. Dr. Necip Becit hocamız. Ayrıca bir hocamız daha göreve başlayacak.
Kocatepe: Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi alanında fiziksel değişiklikler gündemde mi?
Nurullah Okumuş: Anlattığım üzere il dışına giden hasta tespitlerim sonucu Prof. Dr. Necip Becit hocamızla birlikte kardiyoloji alanında benim öğrencilikten arkadaşım olan bir Kardiyoloji Profesörümüzün işlemleri bitti. Birkaç hafta içerisinde o da göreve başlayacak. Kardiyoloji ve KVC ekibine baktığımızda çok kuvvetli bir ekip görüyoruz. Farklı yerlerde anjiyo farklı yerde, servisler farklı yerdeydi. Onların hepsini D Blok’ta aynı yere topladık. İlk bir bölüm Kardiyoloji, bir bölüm KVC dediler. Yoğun bakım ihtiyacımız var. Onlara da bir Kroner Yoğun Bakım yapıyoruz. Muhtemelen birkaç hafta içerisinde orası tamamlanmış olacak. Komple tüm Kardiyoloji ve KVC gereksinimi hasta olanlar tedavi edilecek ki zaten başladık.
BAŞI AĞRIYAN HACETTEPE’YE
GİTMESİN. AFYON’DA TEDAVİ OLSUN
Kocatepe: Son dönemde ilimizden dışarıya gitmek zorunda olan hasta var mı?
Nurullah Okumuş: Açık kalp cerrahisi ameliyatı v.d konularda artık mümkün olduğu kadar hasta dışarıya göndermiyoruz. Hatta uzun süreden beri, yaklaşık 1,5-2 aydan beri de doğru dürüst bizden dışarı hasta gitmedi. Sıkıntınız varsa biz size destek olalım diyorum. Yani bunu Devlet Hastanesi ve özel hastanelere de söylüyorum. Onların ekibini topladım, bizim ekibi de topladım. Sağlık Müdürü ile konuyu konuştum. Benim derdim ilimizden dışarıya hasta gitmesin. Ben işimi yaptıktan bir süre sonra güven kendiliğinden oluşacaktır. Ben Genel Müdürlük, Başhekimlik yaptım. Buradaki sıkıntı şu; Başı ağrıyan Hacettepe’ye gitmesin. Artık o noktaya geldi ki insanlar bir Ankara’ya gitse bir İstanbul’a gitsek diyorlar. Elimizdeki kaynakları etkin, yetkin kullanmamız lazım. Kişinin oraya gitmen 200 liradan git-gel 400 lira yol masrafı v.s. Konaklaman var, hocaya özel muayene paran var. Bir hastanın buradan oraya gitmesi 3 bin ile 5 bin lira senin ve devletin cebinden para çıkması demek. Yazık, günahtır. Oradaki hizmetin de aksaması demek. Gerçek hizmet vermek istediğin hastaya hizmet veremiyorsun, orası da çok yoğun. Adam gelip burada bana muayene oluyor. Her şeyini yaparım, ameliyatını yaparım. ‘Biz konuştuk, amcamın oğlu söyledi. Hacettepe’de bir hoca varmış bir de oraya gideyim’ diyor.
KADIN DOĞUM ALANINDA DA
YENİLİKLER YAPACAĞIZ
Kocatepe: Temel sağlık hizmetlerinden biri olan Kadın Doğum Hastalıkları bölümünde son durum nedir? Ayrıca kafeterya hizmetinde de yenilik düşünüyor musunuz?
Nurullah Okumuş: Diğer bölümlerde de mümkün olduğunca kadın doğumda da, iyi bir Kadın Doğum ekibimiz olduğunu açık ve net söylüyorum. Fiziki şartlarımızın kötü olması nedeniyle, özel sektörle ve diğer hastanelerle mücadele etmekle bir anlamda zorlanıyorsunuz. Kadın Doğumu güzel bir yere taşıyoruz, güzel bir doğum salonu yaptık. Hastaları mümkün olduğunca kompakt bir yere toplamak istiyorum. Birbirleriyle bağlantılı bölümler birbirlerine yakın olsun. Birisi hastanenin A Bloğunda birisi D Bloğunda, arada hasta rezil oluyor. Böyle bir şey olamaz. Planımızda o da var. Fiziki şartlar, ekonomik personel, yeni açılacak okullar inşallah önümüzdeki seneye başlayacağız. Benim personelim yemek v.s ihtiyacını, hastalarımız ve yakınları da aynı ihtiyaçları daha iyi bir ortamda temin edebilecekler. Çok güzel bir konseptle vatandaşın geleceği, çayını, kahvesini içeceği, sabah çorbasını içebileceği, kahvaltısını yapabileceği güzel bir yer yapıyoruz. Lezzet Durağında 3 ayrı bölümde düşünülüyor. Durağa gelmiş şoför de çorbasını içebilecek, hasta yakını da yemeğini yiyebilecek. Gece nöbette canı bir şey yemek isteyen asistanım, hemşirem de siparişini verip oradan yemeğini yiyebilsin. Hem buradaki personel hem de vatandaş yararlansın istiyoruz. İşletme bünyesinde çalıştıracağız. Az çokta gelir kayrağı olacak. Esas olan kaliteli insani hizmet almaktır.
HASTANEMİZİN BAKANLIĞA DEVRİ
GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL
Kocatepe: Geçmişte olduğu gibi bugünlerde de hastanenin borçları nedeniyle hastane işletmesinin Sağlık Bakanlığı’na devredilebileceği konuşuluyor. Böyle bir şey var mı, borç çok mu?
Nurullah Okumuş: Hizmet verirken, para kazanmaya çalışırken, kazanmaya çalıştığım paranın çok büyük bir kısmını personel giderlerine, maaşa, hizmet alımına, temizliğe, yemeğe, ısınmaya veriyorum. Para kalmıyor mu? Şu anda bir üniversitenin borçsuz ayakta kalması, yaşaması nerdeyse imkânsıza yakın. İnsanlar dışarıdan bilmez ama biz arkadaşlarla oturup ay sonu hesaplaması yapıyoruz. O firmanın borcu, ona para vereceğiz, buna para vereceğiz. Şuradan para aktaracağız, şuradan alacağımız var diye hesaplar yapıyoruz. AFSÜ’yü teslim aldığımda yaklaşık 80 milyon borç vardı. Yaklaşık bu süre içerisinde 7 milyon da mevcut sistem devam ederken borç kapattım. Zaman zaman malzeme temin edemediğimiz olabiliyor. Mesela bir eldivenin bittiği sıkıntılı günler de olabiliyor. Çünkü önce borcunuzu ödeyin, sonra mal verelim diyebiliyor. Buna hiç itirazım yok. Borçlanmışsın, gelirin sabit neredeyse. Giderin kat kat artmış. 1.5 – 2 yılda değil üniversiteler, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri şu anda ciddi sıkıntıda. Hastane batmaz. İhaleye çağırıyorum, firma gelmiyor. Boğazını sıkamam ki adamın, borcunu ver önce diyor. Geçen hafta bütün firmaları çağırdım. Bende borcunuz kalmayacak. Paranı ne zaman alacağını bileceksin. Ben sana her ay sonunda liste vereceğim. Sen paranı, ne kadar miktarın, ne zaman hangi ay alacağını bileceksin. ‘Hocam siz bunu sağlayın,ş biz size mal veririz’ dediler. Bu her yerde var. Bu işi tereyağından kıl çeker gibi halletmek gerekiyor. Çok kolay provokasyona gelen insanlar çok kolay provoke edilir. AFSÜ bunu alamadı, AFSÜ şunu alamadı. İyi de bunu sağlak camiasının genel durumunu bilerek değerlendirmek gerekir. Öbür tarafta bir hastane ameliyat yapamıyor, adını vermeyeceğim bir üniversite ben kalp pili takmıyorum kardeşim diyor, bitti. Ben diyor anjiyo yapmıyorum. Ben şu bölümü kapattım diyor. Adam bana bu malzemeyi 2 bin 500 TL’ ye veriyor. Devletin bana verdiği bu işlemden toplamda 700 lira diyor, yapmıyorum diyor, niye zarar edeyim diyor. Biz bu sıkıntıları mümkün olduğunca burada yaşatmak istemiyoruz.
HALKIMIZ BİZİ DESTEKLERSE
BİZ ÇOK İŞ BAŞARIRIZ
Kocatepe: Son olarak Afyonkarahisar halkına bir mesajınız var mı?
Nurullah Okumuş: Başlangıçta bizi tanımayan, tepki gösteren insanlar da oldu, yanlış yorumlayan insanlar da oldu. Bir şey yapamayabiliriz. Hatalarımız olabilir ama bilerek eksik ya da yanlış bir şey yapmam. Afyon halkı bunu bilsin ve bize inansın. Art niyetli, kötü niyetli değiliz biz. Vatanımızı, devletimizi, milletimizi seven insanlarız. Bayrağımızı seven insanlarız. Afyon’u da seviyoruz. Son 3-4 ayda Afyon halkı bizi benimsedi diye düşünüyorum. Daha destekler tarzda, bizimle el birliği, işbirliği yapıyor. Eğer bu devam ederse biz çok şey başarırız.
>> Kocatepe Haber Merkezi Özel Röportajı

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti