Afyonkarahisar MAKS’ta pilot İl seçildi

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin oluşturulması ve Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi’nde (MAKS) Afyonkarahisar pilot il olarak seçildi Kent Bilgi Sistemi örnek olduAfyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen Kent Bilgi Sistemi projesinin ülkemiz için önemli bir kilometre taşı olan MAKS’a katkı sağlayacağı düşünen İçişleri Bakanlığı Nüfus [&hellip]

Afyonkarahisar MAKS'ta pilot İl seçildi

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin oluşturulması ve Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi’nde (MAKS) Afyonkarahisar pilot il olarak seçildi

Kent Bilgi Sistemi örnek oldu
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen Kent Bilgi Sistemi projesinin ülkemiz için önemli bir kilometre taşı olan MAKS’a katkı sağlayacağı düşünen İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, belediye tarafından gerçekleştirilen başarılı çalışmaların söz konusu proje kapsamında öncelikle ele alınması bakımından önem arz ettiği bildirildi.
Çalışmalar başladı
MAKS projesine ilişkin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 24 Haziran 2011 tarihinde hizmet alım ihalesi yapılırken, sözleşmesi 8 Eylül 2011 tarihinde yüklenici ile imzalanmasına müteakip projeye ilişkin çalışmalara başlandı. Projenin 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen analiz çalışmalarının değerlendirilmesi ve görüşlerin alınması amacıyla 5-9 Aralık 2011 tarihleri arasında 1. Proje Çalıştayı gerçekleşti. Anılan proje kapsamında ilk veri entegrasyonu ikincisi veri ve sistem entegrasyonu alanlarında olmak üzere iki adet pilot uygulamanın gerçekleştirilmesi, ilk pilot uygulamasının ise Nisan 2012 sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Olası sorunlar rapor haline getirilecek
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde görevli teknik ekip, MAKS veri modeline uygun verileri proje kapsamında hizmet verecek olan entegrasyon ekibi aracılığı ile sisteme aktarmak için ili-mizde bir toplantı gerçekleştirdi. Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda veri ile ilgili olası sorunları rapor haline getirilirken ve çözüm yollarını sağlandı. Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi sayesinde; adres bilgi sistemi ve coğrafi koordinatların birleştirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer bilgi sistemlerine entegre edilmesi hedefleniyor.
Veri tabanına mekânsal nitelik kazandırılacak
Adres Kayıt Sistemi ile oluşturulan Ulusal Adres Veri Tabanının yönetilebilirliği ve güncellenebilirliğini daha kolay hale getirmek, dış kullanıcılarca yapılan işlemlerin takip ve denetimini sistem üzerinden yapabilmek ve sistemden yararlanan kurum ve kuruluşların hizmetlerinde etkinliği sağlamak amacı ile adres bileşenlerinin koordinat verisi kazandırarak veri tabanına mekânsal nitelik kazandırılması planlanıyor. Proje ile metinsel adres bilgilerinin harita tabanlı olması sağlanarak adreslerin harita üzerinde koordinatlandırılması ile verilerin okul kayıtları, telefon, su, elektrik, gaz, 112 çağrı sistemi gibi çalışmaları da daha etkin ve verimli kullanabilmesi mümkün hale gelecek.
Bu proje ile belediyeler, il özel idareleri, organize sanayi bölge idareleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde oluşturulacak olan veri tabanını kullanarak her türlü yapı belgesini elektronik ortamda düzenleyebilecek ve bu bilgiler ilgili kurumların paylaşımına açılacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme