Afyonkarahisar, kültürün de merkeziydi – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM), Mayıs ayının toplantısında konuşan araştırmacı Dr. Muharrem Bayar, Afyonkarahisar'ın tarihte önemli bir idare ve kültür merkezi olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi, aylık toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan araştırmacı Dr. Muharrem Bayar, Afyonkarahisar ile ilgili önemli bilgiler verdi. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinin Roma döneminde önemli bir şehir olduğunu kaydeden Bayar, [&hellip]
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM), Mayıs ayının toplantısında konuşan araştırmacı Dr. Muharrem Bayar, Afyonkarahisar’ın tarihte önemli bir idare ve kültür merkezi olduğunu kaydetti.
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi, aylık toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan araştırmacı Dr. Muharrem Bayar, Afyonkarahisar ile ilgili önemli bilgiler verdi. Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinin Roma döneminde önemli bir şehir olduğunu kaydeden Bayar, İscehisar’dan çıkarılan mermerlerin de Roma İmparatorluğu’nda kullanıldığını belirtti.
100’ü aşkın mahalle
mektebi vardı
Afyonkarahisar’ın yalnızca yolların kesiştiği bir şehir değil, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun bir kültür merkezlerinden biri olduğunu belirten Bayar, “Afyonkarahisar’da 100’ü aşkın mahalle mektebi ve 3 büyük kütüphane vardı. Bu kütüphanelerin birinde, kütüphanede çalışan öğrencilere bal şerbeti ikram edilirdi” dedi. Afyonkarahisar’ın büyük bir tımar olduğunu da hatırlatan Bayar, Bolvadin ve Sandıklı’nın eskiden beri iki büyük sancak olduğunu söyledi.
Abdülhamit, takdir
belgesi yolladı
Afyonkarahisar’ın savaşlarda da kahramanlık gösterdiğini aktaran Bayar, buna örnek olarak 93 Harbi’nde cesaretle savaşan Afyonkarahisar Alayı’nın başarısı nedeniyle o zamanki padişah Abdülhamit’in Afyonkarahisar’a takdir belgesi göndermesini gösterdi.
Osmanlı, kadına
önem veriyordu
Bayar, tarih sohbetinde yalnızca Afyonkarahisar’a özgü bilgiler vermedi. Osmanlı döneminde evlilik kurumunun ve kadınların ön planda tutulduğunu vurgulayan Muharrem Bayar, evlenmek isteyen çiftlerin önce mahalle muhtarından, ardından mahkemeden, en sonunda imamdan onay aldıklarını dile getirdi.
Bayar, “Evlilik adeta üçlü kararname ile gerçekleştiriliyordu. Evlilik yapılırken kadına para verilmesi isteniyordu. Böyleci muhtemel bir boşanma durumunda kadının mağdur olmasının önüne geçiliyordu. Ayrıca evraklarda kadının isminin önce yazıldığını görüyoruz. Bu da Osmanlı’nın kadına ne kadar değer verdiğini gösteriyor” diye konuştu.
AYTAM toplantısına Hüseyin Şenşaştımoğlu ve eşi, Ahmet İlaslı, Kadir Daylık, Hasan Özpunar, Gülenay Yalçınkaya, Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, Mehmet Pektaş, Hasan Tahsin Gülek, Akif Saklıca, Mustafa Mühsürler, Barış Can Daylık, Ebubekir Özen ve Mustafa Ceylan ile Yrd. Doç. Dr. İsmail Nakilcioğlu katıldı. (Kocatepe)