Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl banka kredisi ile yapılacak
İlki 2002 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 2-10 Nisan tarihleri arasında banka kredisiyle 11. kez yapılacak. 2011'de 11. Caz Festivali ile birlikte Afyonkarahisar'da 12 yılda 22 festival düzenlendi Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem'in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin 2-10 Nisan tarihleri arasında 11.'si gerçekleştirilecek. Anadolu'nun en uzun soluklu klasik müzik festivali niteliğindeki etkinliğe başlangıçtan [&hellip]
İlki 2002 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 2-10 Nisan tarihleri arasında banka kredisiyle 11. kez yapılacak. 2011’de 11. Caz Festivali ile birlikte Afyonkarahisar’da 12 yılda 22 festival düzenlendi
Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin 2-10 Nisan tarihleri arasında 11.’si gerçekleştirilecek. Anadolu’nun en uzun soluklu klasik müzik festivali niteliğindeki etkinliğe başlangıçtan bu yana olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı pek çok müzisyen konuk olacak. Festivalin okul söyleşileri bölümünde de çok sayıda kültür sanat insanı Afyonkarahisar’da ağırlanacak. Her yıl daha da ileriye gitmek için yola çıkan ve zenginleşen festivalde bu yıl ayrıca Çek Cumhuriyeti’nden bir sinemacı ve fotoğraf sanatçısı da okul söyleşilerine katılacak.
Bu yılın teması “Modern Müzik”
Festivalin açılışı 2 Nisan 2012 Pazartesi günü Çek Cumhuriyeti’nden ‘Prag Modern’ topluluğunun konseriyle yapılacak. Gecenin Soloları adı altında Temaya bağlı olarak açılış konserinde Modern Müzik uslubu ve sanatsal duruşu olan bir konser izlenecek. Prag Modern grubu üyeleri olan ve dünyanın dört bir yanında konserler veren David Danel (keman), Ivan Siler (piyano), Jan Hudecek (basson), Tomas Kadlubiec (violin), Stepan Drtina (violincello), Ondrej Martinovsky (viola), Ronald Sebesta (klarnet), ve Hyun Sook (piyano) ile katılacağı konseri Prag Modern Oda Müziği Orkestrası üyeleri gerçekleştirecek. Konserde Alessandro Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Eugene Ysaye, Charles Ives, Béla Bartók ve Mozart piyano konçertosu seslendirilecek.
Festival temasında da belirtildiği gibi, “Modern Müzik Akşamları” başlığı altında dört akşam konseri yapılacak.
Konuşmanın ve hikayenin sanatı
“Konuşmanın ve Hikaye nin Sanatı” başlığıyla Festivalin ikinci günü olan 3 Nisan’da söyleşili ve açıklamalı konserler öne çıkacak. İkili konserlerin verileceği bu akşamda Johann Sebastian Bach, Paul Dukas, Anton Webern, Eugene Bozza, Bohuslav Martinu, Milan Slavicky, Luciano Berio’nun eserleri seslendirilecek. Modern Müzik gecelerinin ikincisi olan bu gecede konserler yine Prag Modern grubu üyeleri tarafından gerçekleşecek. İlginç ve müzikal çizgisi yüksek bir konser olacak.
Müzik bir buluşmadır
‘Müzik bir buluşmadır’ adı altında İkili, üçlü ve dörtlü konserlerin gerçekleşeceği 4 Nisan’da Modern Müzik Akşamları’nın üçüncü konseri yapılacak. Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak, Charles Ives, Giacinto Scelsi’nin eserlerinin seslendirileceği bu gecede konserler yine Prag Modern grubu üyeleri olan ve dünyanın dört bir yanında konserler veren David Danel (keman), Ivan Siler (piyano), Jan Hudecek (basson), Tomas Kadlubiec (violin), Stepan Drtina (violincello), Ondrej Martinovsky (viola), Ronald Sebesta’dan (klarnet) oluşan Prag Modern Oda müziği topluluğu tarafından gerçekleştirilecek. Prag Modern müziğin nasıl bir bulaşma ve duygu olduğunu sunmaya çalışacağı bu gece de yine farklı bir tat, anlam ve duygu sunacak.
Ensembel’ın boyutları
‘Ensembel ın Boyutları’ adı altında Festivalin 5 Nisan Perşembe akşamı W. A. Mozart, Francis Poulenc, Darius Milhaud, Antonin Dvorak, Leos Janacek, Martin Smolka, Peter Zagar Çek ve Dünya müziği bestecilerinin modern eserlerinin sunulacağı serinin bu son konseri 5 Nisan gecesi Prag Modern Oda Müziği Topluluğu’nca yapılacak. Topluluk, David Danel (keman), Ivan Siler (piyano), Jan Hudecek (basson), Tomas Kadlubiec (violin), Stepan Drtina (violincello), Ondrej Martinovsky (viola), Ronald Sebesta’dan (klarnet) oluşuyor. ‘Modern Müzik Akşamları’nın bu son konserinde yine farklı ve etkileyici bir müzik deneyimi yaşanacak.
Klarnetin usta
çocuğu Afyon’da
Ronald Sebesta Slovakya’nın en önde gelen klarnetçilerinden biri. Slovak Radio Symphony Orchestra’sının 1. klarnetçisi olan Ronald Sebesta aynı zamanda Cappella Istropolitana orkestrasında aynı görevi devraldı. Çağdaş müziğe duyduğu ilgi doğaçlama ile müzik yapan deneysel gruplar kuran Sebesta 2002’den beri Bratislava’daki Academy of Music and Drama’da klarnet ve oda müziği öğretiyor. Kardeşi de klarnet sanatçısı olan Sebatsa, kardeşinin tarihi enstrümanları kullandığı müzik ve konser projelerinde de yer alıyor.
Piyanist Tekin solo
performansı sergileyecek
Festivalin en önemli özelliklerinden biri her biri solist olarak öne çıkan sanatçıların resitallerine ağırlık verilmesi. Bu resitallerden birini de Güney Koreli piyanist Huyun Sook Tekin verecek. Tekin Afyonkarahisarlıların yakından tanıdığı bir isim; bu nedenle sanatçının solo performansı merakla beklenen konserlerden biri. 2009’da Festivale ilk kez katılan sanatçı, Türkiye’de ve Berlin de yaşıyor. Bu yıl açılış konserinde Prag Modern oda müziği topluluğuyla beraber Mozart Piyano konçertosu nu seslendirecek.
Oda müziğinin başarılı temsilcileri Afyon’da
Festival kapsamında Prag’ın ünlü ve önemli grubu Prag Modern Oda Müziği Orkestrası’nın açılış konseri gerçekleştirilecek. Orkestra festivalde ayrı ayrı dört konser gerçekleştirecek. Festivalin Türkiye’den katılan grupları da birbirinden değerli elamanlar ve ülkemizin sanat yaşantısının önemli isimleri arasında yer alıyor. Festivalde İstanbul Art Trio, Modiri Ensemble, İstanbul Dem Ud Ensemble, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasından Bakır Üflemeli Çalgılar Beşlisi, Anatolia Trio Ensemble, Melin Molla –Elif Tarakçı Akyar Keman Piyano Resitali, 1-2 Trio konserleri göze çarpıyor.
İstanbul Art Trio büyüleyecek
İstanbul Art Trio Julide Canca, Melin Molla ve Elif Tarakçı Akyar’dan oluşan bir müzik topluluğu dur. Julide Canca, daha önce de Afyonkarahisar Festivalinde çalmış bir çellistdir. 1997’de Viyana Konservatuarı’ndan mezun olmuş, Viyana Konservatuarı Opera Orkestrası’nın şefliğini yapmış, yurtdışında birçok konser ve festivale katılmış bir müzisyen. Melin Molla ülkemizin en önemlipiyanistlerinden birisi olarak gösteriliyor. Yurtdışında verdiği sayısız konserlerle tanınan Molla, 2001 yılında Mozarteum Akademisi’nde üstün performansından dolayı Avusturya Hükümeti Başarı bursuna layık görüldü. Elif Tarakçı Akyar, hem yerli hem yabancı birçok önemli müzisyenle işbirliği yapmış bir kemancı. Tarakçı 2003 yılında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası başkemancılığına getirilmişdi.
1-2 Trio seyirciyle buluşacak
Jülide Canca Eke, Atılgan Kaptanoğlu ve Beste Karaçetin’in yer aldığı 1–2 Trio da festivalde seyirciyle buluşacak. Atılgan Kaptanoğlu lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletindeki Eckerd College’de işletme ve piyano bölümlerinde ‘double major’ olarak tamamladı. Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde solo ve eşlikli konserler verdi. Halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda doktora çalışmalarına öğretim üyesi olarak devam ediyor. Beste Karaçetin ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda eğitimini tamamladıktan sonra Cemal Reşit Rey Orkestrası’nda klarnet ve bas klarnetçi olarak başladığı profesyonel hayatını İstanbul Senfoni Orkestrası’nda sürdürdü. Türkiye’nin önemli grup ve konserlerinde yer alan sanatçı, halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda araştırma görevlisi.
Modiri Ensemble
konser verecek
Modiri Ensemble Laçin Modiri Tenor, Beste Tıknaz Modiri Viyola, ve Piyano da Batuğhan Uzgören den oluşuyor. Laçin Modiri Marmara üniversitesinde şan bölümüne geçerek K. Tavityan ile opera eğitimine başladı. Amsterdam konservatuvarına D. Wilson-Johnson’ın öğrencisi olarak girdi. H. Meens, A. Oliver ve D. O’Neill gibi tenorlarla çalıştı. Hollanda devlet radyosu korosu ve Operasında çalıştı. İ.T.Ü TMDK’da öğretim görevlisidir. Beste Tıknaz Modiri İ.Ü.D.K’dan 2010 yılında Sanatta yeterlilik programından mezun oldu. Boston Konservatuarında tam burslu olarak başarı ile bitirdi. Ulusal ve Uluslararası Yarışmalarda dereceler aldı. Chichibu, Muse&Youth ve Applehill’da öğretmen olarak ve BİFO’da viyola grup şefi olarak görev yapıyor. Batuğhan Uzgören İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yüksek Lisans bölümünden mezun oldu. Almanya’da Robert Schumann Hochschule’de sürdürdüğü “Konzertexamen” eğitimini Prof. Barbara Szczepanska ile tamamlayıp mezun oldu. Eğitiminin yanında Hüseyin Sermet, Andre Diev, Michele Campanella, Pavel Gililov gibi ünlü piyanistlerle çalıştı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni
Orkestrası’ndan destek
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası elamanlarından destek. Festivale konuk olacak bir diğer topluluk ise birbirinden iddialı müzik kariyerlerine sahip müzisyenlerden oluşan bakır üflemeli çalgılar topluluğu. Cem Sevgi, Kutay Maktay, Müfit Şanbudak, Ekin Eti, Gurur Karadağ Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçıları olan grup festivalde Bakır Üflemeli Çalgılar repartuarının seçkin örneklerinden eserler çalacaklar.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası Bakır Nefesli Beşlisi 1997 yılında henüz üyeleri konservatuarda öğrenci iken kurulan bu grup,profesyonel müzik yaşamlarına atılmaları ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın üyeleri olmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni ülkemizde düzenlenen önemli müzik festivallerinde görev aldılar. Cso brass barok, romantik, klasik ve modern donem eserlerine yer vermesinin yani sira blues ve caz muziğinden oluşan geniş bir repertuara sahip. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Bakır Nefesli Beşlisi’nin (CSO brass) en önemli özelliklerinden biri de bünyesindeki sanatçılarının ülkemizin geleneksel müziklerine önem vermeleri ve bunları tüm dünyada gün geçtikçe popülerleşen bakır nefesli müziği formatına uyarlamaları. Bu eserleri (Türkülerimizi) yüksek çalıcı performansı ile dinleyicilerin beğenisine sunuyorlar. CSO BRAS, birçok oda müziği konseri vermesi dışında, çok önem verdikleri ve ülkemizin müzik eğitimine büyük katkı sağlayacağına inandıkları eğitim konserleri projeleri çerçevesinde ilköğretim, lise ve Üniversitelerde gerek klasik müzik gerekse kendi enstrümanlarını tanıtmak amacıyla gönüllü çalışmalar yapıyorlar.
Anadolu Art Trio
festivalde sahne alacak
Modern eserler ve Anadolu Ezgilerinden esinlenilmiş Türk bestecilerin yapıtlarıyla festivalde yer alacak topluluk Anatolia Müzik Topluluğu Sarma Skarbinika, Erkan Özbek ve Kamerhan Turan’dan oluşan bir grup. Sarma Skarbinika, Schleswig Holstein Festival Orkestrası’nda görev almış bir kemancıdır, 2007 yılında iki yıl süreyle Osnabrück Operası’nda çalışmakla birlikte, Katar Filarmoni Orkestrası keman grubunun bir üyesi. Erkan Özbek, 2003-2005 yılları arasında Lübeck Filarmoni Orkestrası, Hamburg Senfoni Orkestrası’nda sözleşmeli sanatçı olarak çalışmış bir çellistdir. 2005 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda çalııyor. Kamerhan Turan Viyana Müzik Akademisi’nde okumuş bir piyanist, yurtdışında birçok yarışmada birincilik ödülü kazanan bu sanatçı, ülkemizde de birçok konserler vermiştir. 2008 yılından beri Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyesi.
İstanbul Dem Trio Ensemble’de festivalde
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda tanışan Sami Dural, Bekir Şahin Baloğlu ve Bilen Işıktaş 2004 yılında, daha önceden Türkiye’de örneği olmayan 3 udun armonisini birleştirerek yaptıkları müzik anlayışı içerisinde 3dem grubunu kurdular. 3dem grubu “Dünden yeni, bugünden eski” diyerek çıktıkları yolda Türk Müziği’nin geleneksel icra anlayışından beslenerek, kendi müziklerini yaparken, Türk Müziği, Klasik Batı Müziği, Caz ve Arap Müziği gibi diğer dünya müziklerinden de istifade ediyor. Çaldıkları eserlerde udun kendine özgü mistik sadasını duyurdukları gibi yeri geldiğinde de teknik olarak ud sazının sınırlarını zorluyorlar. Bu müziğin tarifi, 3 udun sadasında yani 3dem’in tınısında saklı. Şu ana kadar 3dem grubu ve üyeleri hem yurt içi hem de yurt dışında birçok konser, festival katılmışlardır. Son olarak 24 ve 26 Kasım 2011 de Almanya’nın Münih kentinde iki konser verdiler. Kendi beste ve düzenlemelerini içeren albüm çalışması da devam etmektedir.
Okul konserleri düzenlenecek
Festivali anlamlı kılan en önemli özellik müzisyenlerin ilçe ve köy okullarında yaptıkları konser ve enstrüman tanıtmaya yönelik atolye ve konserler. Prag’dan gelen yabancı müzisyen ve Türk Müzisyenlerin okul koridor ve bahçelerini kullanarak yaptıkları konserler halka açık akşam konserlerinden sonraki özel etkinliklerden biri.
Farklı mekanlar
festivale ev sahipliği yapacak
Festivalin en ilginç etkinliklerinden biride Anemon otel Lobisinde geçtiğimiz yıl başlayan Lobi konserleri. Klasik Müzik ve Caz festivaline ev sahipliği yapan otel sanatın ve müziğin sosyal yaşantının içine daha fazla girmesi için ‘Klasik Müzik Lobide’ adı altında yapılacak iki konser ve ‘Lobide Kitab Kurdu Var’ altında söyleşiye ev sahipliği yapacak. Değişik mekanları kullanan festival, Tren garında sergi ve yine konser etkinliklerine bu festivalde de devam ediyor.
Okul söyleşileri yapılacak
11. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yılda konserlerin yanı sıra, sanat ve kültür söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler, kitap stantları gibi pek çok etkinlik yer alacak. Afyonkarahisar Tren Garı’nda açılacak olan Gürbüz Doğan Ekşioğlu ‘11. Yıl Müzik ve İllüstrasyon Sergisi’ bunlardan biri.
Festival kapsamında Afyonlu çocuklar ve gençlerle okul söyleşilerinde bir araya gelecek olan ülkemiz sanat ve kültür dünyasının önemli isimleri ise; Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Attilla Birkiye, Orhan Alkaya, Tayfun Akgül, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Gönül Paksoy, Zeynep Günsur, Cemil Ağacıklıoğlu, Nevzat Sayın.
Praglı fotoğrafçı ve sinemacılarda festivalde
Festivalin okul söyleşileri bölümünde de çok sayıda kültür sanat insanı Afyonkarahisar’da ağırlanacak. Her yıl daha da ileriye gitmek için yola çıkan ve zenginleşen festivalde bu yıl ayrıca yurtdışından Çek Cumhuriyeti’nden bir belgesel ve fotoğraf sanatçısı da okul söyleşilerine katılacak. Genç fotoğraf sanatçısı ve belgeselci Adam Ol’ha ve yine genç sinemacı ve belgese ci Marika Pechackova’da yer alacak.
İlçe ve köyleriyle Afyonkarahisar’a
sanat çıkartması
Sanatçıların her biri ilçe ve köy okullarında en az beş farklı performans, söyleşi, atölye çalışması gerçekleştirerek “sanat çıkartması” yapacaklar. Festivalde yapılacak okul söyleşilerinin yanı sıra, festivale katılan müzisyenlerin katılımıyla okul konserleri de gerçekleştirilecek. Böylelikle deyim yerindeyse, sanat her yıl olduğu gibi Afyonlu çocuk, öğrenci ve gençlerin ‘ayağına kadar’ gidecek.
Festival kredi, borç ve ayni
desteklerle ayakta duruyor
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 11. yılında iğneyle kuyu kazmaya devam ediyor. Festivale yıllardır desteğini esirgemeyen kurumlar bu yıl da maddi ve manevi yardımlarını kısmi olarak devam ettiriyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu yıl geçen yıl Caz Festivali’nin 11. yılında olduğu gibi küçük de olsa destek haberleri yayına girerken gelmedi. Bu durum festivalin yapılmasını bile zora sokarken her şeye rağmen kredi, borç ve ayni desteklerle ayakta durmaya çalışılıyor. Yerel bazda manevi desteğini eksik etmeyen kurumlar ise Afyonkarahisar valiliği.
Anemon Otel’den festivale anlamlı destek
Festivale ve şehrin kültür ve sanat hayatına en anlamlı desteklerden biri de Anemon Oteli’nden geldi. Afyonkarahisar’da da bir oteli bulunan ülkemizin tanınmış otel zincirlerinden Anemon grubuna bağlı Afyonkarahisar Anemon Oteli bu yıl Festivalin gecen yıllarda olduğu gibi konaklama sponsorluğunu üstlendi. Sanatsal ve Kültürel etkinliklere koşulsuz destek veren Anemon gurubu özellikle modern ve çağdaş sanatlara ve destekle tanınıyor. Bu yılki Festivalin en özel destekçilerinden biri de Afyon’la özdeşleşen önemli markalardan biri olan İkbal oldu. İkbal’in katılımı Festivalin yerel sponsorlarla büyümesi hedefinde önemli bir adım olarak yorumlanıyor.
Festival’in yanında yer almaya devam ediyorlar
Sevda Cenap And Vakfı ve Aydın Boru her yıl olduğu gibi bu yıl da Festival’in yanında yer alan kurumlar. Tıpkı Borusan Kültür Sanat ve Yapı Kredi Kültür Sanat gibi. Extreme Audio ise bu yıl da teknik desteğini eksik etmedi. Ayrıca başta Hürriyet, Milliyet, Zaman, Radikal, Cumhuriyet, Milliyet Sanat, Andante, NTV, CNBC-e, CNN Türk ve Açık Radyo olmak üzere, ulusal basın da yaptıkları haberlerle her zamanki gibi Festival’in en büyük iletişim destekçileri.
Tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştirildi
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali kapsamında on bir yılda vatandaşlar ve çocuklar 5 bini aşkın gerçek kültür ve sanat insanı ile 20 ila 30 kişilik sınıflarda bir araya getirildi. Festivalin kültür etkinlikleri çerçevesinde 30 kişilik sınıf etkinlikleri ile ulaşılan öğrenci sayısı 100 bini geçti. On yılda toplam 2 bin müzisyenin katılımıyla konserler düzenlendi. Akşam konserlerinde 300 kişilik salonlarda yaklaşık 220 bin Afyonlu sade vatandaşa caz ve klasik müzik konserlerini izleme olanağı sunuldu. Festivaller kapsamında ki tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştirildi. (Kocatepe)