• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10. yaşını kutluyor

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10. yaşını kutluyor

2010'da 9'uncusu yapılan Caz Festivali ile birlikte Afyonkarahisar'da 10 yılda 20 festival düzenlendi İlki 2002 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10-17 Nisan tarihleri arasında onuncu kez yapılacakOnuncu yıla zengin program Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem'in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10-17 Nisan tarihleri arasında zengin bir festival programıyla onuncu yılını kutlayacak. Anadolu'nun bu en [&hellip]

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10. yaşını kutluyor

2010’da 9’uncusu yapılan Caz Festivali ile birlikte Afyonkarahisar’da 10 yılda 20 festival düzenlendi

İlki 2002 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10-17 Nisan tarihleri arasında onuncu kez yapılacak
Onuncu yıla zengin program
Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 10-17 Nisan tarihleri arasında zengin bir festival programıyla onuncu yılını kutlayacak. Anadolu’nun bu en uzun soluklu Festivali’ne her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı pek çok müzisyen konuk olacak. Festivalin okul söyleşileri bölümünde de çok sayıda kültür sanat insanı Afyonkarahisar’da ağırlanacak. Festival çerçevesinde Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Onuncu Yıl Onur Ödülü de verilecek. Ödül Türkiye’nin yetiştirdiği en değerli müzik adamlarından Ahmet Say’a sunuluyor. Say’a ödülü gerek Türk müziğine yaptığı büyük hizmetler gerekse Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin başlangıç dönemi ve sonrasında adeta şehrin “fahri sanat elçisi” gibi uğraş vermesi nedeniyle verilecek.
Stavelova Akyol açılış konserinde
Bu yıl Festivalin Açılış Konseri 10 Nisan 2011, Pazar günü gerçekleştirilecek. Açılış Konseri’nde Türkiye’nin ilk “özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu” Bilkent Senfoni Orkestrası ile Çek flüt sanatçısı Anna Stavelova ve arpçi Çağatay Akyol Mozart’ın Do Majür Flüt Konçertosu’nu seslendirecekler. 2009 Yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçilen Bilkent Senfoni Orkestrası’nı, Orkestranın Sanat Yönetmenliği’ni de yürüten Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Yardımcısı Şef Işın Metin yönetecek. Konçertoyu seslendirecek sanatçı Anna Stavelova çok sayıda uluslararası ödüle sahip. Lyon Operası orkestrasının yanı sıra pek çok önemli orkestrada da birinci flüt olarak görev alan ve solo sanatçı olarak da önde gelen orkestralarla çalan yıldız bir isim. Stavelova kurucusu olduğu flüt, arp ve viyola üçlüsü ile çok sevdiği oda müziği alanında da çalışmalar yapıyor. Açılış konserinde Anna Stavelova ile birlikte sahne alacak bir diğer önemli isim ise Türkiye’nin en önde gelen arpistlerinden usta bir müzisyen, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solo arp sanatçısı Çağatay Akyol. Uluslararası orkestralarla defalarca solist olarak sahne alan sanatçı dünyanın sayılı arp yarışmalarına da jüri üyesi olarak davet ediliyor. Sanatçının adına yazılmış biri arp konçertosu olmak üzere iki de eser bulunuyor.
Yeni isimler sahne alacak
Ödül koleksiyoncusu Çek müzisyenler Prag-Afyon Müzik Dostluğu’nun altıncı yılı çerçevesinde yine Afyonkarahisar’da. Festivalin 10 Nisan’daki Açılış Konseri’nin ardından yer alacak konserlerde, yine Çek klasik müzik dünyasının yakından tanıdığı ancak Festival’e ilk kez katılan yepyeni isimler Afyon’da sahne alacak. Festivale katılan sanatçılardan her biri bireysel müzik kariyerlerinde çok sayıda uluslararası ödülle taçlandırılmış isimler. Heyecanla beklenen konserlerden biri Michaela Wdowková – Viliam Gräffinger keman-piyano ikilisinin konseri olacak. Konserde yetenekli keman sanatçısı Wdowková, çok sayıda uluslararası ödülü bulunan besteci ve piyanist Gräffinger ile birlikte sahne alacak. Festivale konuk olacak bir diğer topluluk ise birbirinden iddialı müzik kariyerlerine sahip müzisyenlerden oluşan bir üçlü; Lucie Steiner Klarnet Üçlüsü. Üçlüde başarılı Çek klarnet sanatçısı Lucie Steiner’in yanı sıra, hem orkestra hem de oda müziğinde ustalaşmış çellist Štepán Drtina ve uluslararası piyano yarışmalarının ödül koleksiyoncusu piyanisti Jirí Pešek yer alıyor.
Ulu ilk resitalini verecek
Avrupa’nın pek çok ülkesinde sıklıkla solo resitaller veren ve önemli orkestralarla çalan piyanist Hana Vlasáková ile flütçü Anna Stavelova bu kez de Afyon’da ikili bir konser verecekler. Vlasáková’nın da Festivale katılan tüm Çek sanatçılar gibi uluslararası yarışmalarda kazandığı pek çok birincilik ödülü bulunuyor. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin yeşerttiği ortamda yetişen meyvelerden biri, Afyonlu genç yetenek Ege Ulu ilk profesyonel piyano resitalini Festivalde gerçekleştirecek. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bale İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi olan Ulu, ilk mini konserini de yine 2008 yılındaki Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde vermişti. Bu yılki Festivalin en önemli özelliklerinden biri her biri solist olarak öne çıkan sanatçıların resitallerine ağırlık verilmesi. Bu resitallerden birini de Güney Koreli piyanist Hyun Sook Tekin vercek. Tekin Afyonkarahisarlılar’ın yakından tanıdıkları bir isim, bu nedenle sanatçının solo performansı merakla beklenen konserlerden biri. 2009’da Festivale ilk kez katılan sanatçı, Türkiye’de yaşıyor ve halen Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak da müziğe hizmet ediyor.
Dörtlünün konseri merakla bekleniyor
Festivalde sahne alacak isimlerden biri dünyanın sayılı klasik müzik merkezlerinden Viyana’da önemli çalışmalara imza atmış viyolonsel ustası Jülide Canca Eke. Bir dönem Johann Strauß orkestrasında da solo çellist olarak çalışan Eke Festivalde viyolonsel resitaliyle yer alacak. Ustalıklarını kurdukları CSO Cello Quartet ile birleştiren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yetenekli ve başarılı dört genç viyolonselcisi de Festivalin konukları arasında olacak. Onur Şenler, İbrahim Aydoğdu, Yaz Irmak ve Köklü Yiğit Tan’dan oluşan topluluk Afyonkarahisar’da merakla beklenen bir konser verecek. Festivalde yer alacak bir diğer dörtlü olan Semplice Quartet ise özellikle sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkıyor. Oda müziği alanında bir boşluğu dolduran dörtlünün Brüksel Kraliyet Akademisi’nde verdikleri konser Belçika basınından büyük övgüler almıştı. Topluluk daha sonra pek çok uluslararası konser projesinde yer aldı.
Sanat öğrencilerin ayağına gidecek
10. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da konserlerin yanısıra, sanat ve kültür söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler, kitap standları gibi pek çok etkinlik yer alacak. Afyonkarahisar Tren Garı’nda açılacak olan Tan Oral 10. Yıl Müzik Karikatürleri Sergisi bunlardan biri. Sergi 10. Yıl şerefine Afyon’a üçüncü kez geliyor. Festival kapsamında Afyonlu çocuklar ve gençlerle okul söyleşilerinde biraraya gelecek olan Türkiye sanat ve kültür dünyasının önemli isimleri ise; Sinema sanatçısı Hale Soygazi, oyuncu ve ses sanatçısı Deniz Türkali, oyuncu ve ses sanatçısı Gülsen Tuncer, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Köksal Engür, oyuncu ve çocuk kitapları yazarı Görkem Yeltan, oyuncu Akasya Asıltürkmen, karikatürist Ercan Akyol, karikatürist Tan Oral, yazar Cemil Kavukçu, yazar ve akademisyen Murat Gülsoy, ses sanatçısı İncila Bertuğ, yönetmen Engin Ayça, ressam Mehmet Güleryüz, edebiyat eleştirmeni Asuman Kafaoğlu Büke ve flüt sanatçısı, akademisyen ve müzik kitapları yazarı Aydın Büke. Sanatçıların her biri ilçe ve köy okullarında en az beş farklı performans, söyleşi, atölye çalışması gerçekleştirerek, “sanat çıkartması” yapacaklar. Festivalde yapılacak okul söyleşilerinin yanısıra, Festivale katılan müzisyenlerin katılımıyla okul konserleri de gerçekleştirilecek. Böylelikle deyim yerindeyse, sanat her yıl olduğu gibi Afyonlu çocuk, öğrenci ve gençlerin ‘ayağına kadar’ gidecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme