• Haberler
  • Gündem
  • 'Afyonkarahisar İstiklal Harbi'nde kördüğümün çözüldüğü yerdir'

'Afyonkarahisar İstiklal Harbi'nde kördüğümün çözüldüğü yerdir'

Büyük Taarruz'un 100. yılı kapsamında düzenlenen ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) de paydaş olduğu Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı AKÜ öğrencileri ile bir araya geldi   Söyleşi öncesi AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, Aktör Sefa Zengin ve Yapımcı Baran Mayda AKÜ Rektörü [&hellip]

Büyük Taarruz’un 100. yılı kapsamında düzenlenen ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) de paydaş olduğu Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı AKÜ öğrencileri ile bir araya geldi

Söyleşi öncesi AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, Aktör Sefa Zengin ve Yapımcı Baran Mayda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı ziyaret etti. Ziyarette Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun da yer aldı.
İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen söyleşiye AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“TARİHİ KENDİ ŞARTLARI İÇERİSİNDE
DEĞERLENDİRMEK LAZIM”
Aktör Sefa Zengin’in moderatörlüğünde AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyete ilişkin tarihi tespitlerini aktardı. Hayatta soruların esas, cevapların ise sadece deneme olduğunu söyleyen Bostancı, “Sorulara karşı hepimizin cevapları var. Ama bu cevaplarımızı adeta kesin bir aksiyon ya da kesin bir bilgiye dönüştürme ve bu çerçevede olup bitenleri değerlendirme doğru bir yaklaşım değil. Biraz esnek bir şekilde bakmak lazım. Belirsizlikle olup bitenleri ihtiyatlı bir biçimde değerlendirmekte fayda var. Hele tarih söz konusu olduğunda tarihten bahsediyorsak iki kere dikkatli olacağız. Çünkü Michel Foucault, tarihe ilişkin söylediği her kuşak tarihi yeniden üretir, yeniden okur. Doğru bugünün insanları, bugünün şartları içerisinde tarihi görürler. Tarihi kendi şartları içerisinde değerlendirmek lazım.” diye konuştu.
“VESİKALARI GALİPLERİN
BIRAKTIĞI ŞEKİLDE OKURUZ”
Tarihte olanları geleceğe vesikaların aktardığını ifade eden Bostancı, “Tarihte olanları bize bırakan vesikalardır. Vesikayı kim bıraktıysa onun üzerinden okuyacağız. Walter Benjamin ‘tarih galiplerin tarihidir’ diyor. Niçin? Çünkü vesikaları da galipler bırakır. Mağlup olanlar tarihte de yoktur. Galipler tarihi birazda kendi bulundukları yerden okurlar. Vesikaları da bizler galiplerin bıraktığı şekilde okuruz. Ama iyi tarihçiler kaybedenlere ilişkin tarih içerisindeki iktidar mücadelelerine de ilişkin okumaları yaparak daha iyi bir bütüncül bir bakışa sahip olmaya çalışırlar. O yüzden tarihe bakarken nasıl baktığın, nereden baktığın tarihteki siyaset, iktidar mücadelesi, ideoloji, egemenlik bunlara dair okumalara bakarak anlamaya çalışırsın. Bunların hepsi olup bitenleri değerlendirirken aklımızın gerisinde önümüzdeki olayları aydınlatmaya çalıştığımız fenerler gibi görmek lazım.” ifadelerini kullandı.
“OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUNDA HATALARI, KUSURLARI VARDI”
Tarihe ilişkin abartılı bir bakışın, bugüne ve geleceğe ilişkin inançsızlığın da bir unsuru olabileceğini dile getiren Bostancı, şunları söyledi:
“Osmanlı İmparatorluğu büyük bir imparatorluk ama gözümüz kamaşarak oraya da bakarsak Osmanlıyı da anlayamayız. Hataları ve kusurları olan bir imparatorluk onları da görmek gerekir. 600 yıllık bir imparatorluktan bahsediyoruz. Geleneksel tarzda tarıma dayalı gaza ve fetih üzerine örgütlenmiş bir askeriyenin olduğu, 3 sosyal tabaka üzerine teşkil etmiş, bugün bizim anlamakta zorlanacağımız milletler çerçevesi şeklinde bir anlayışla geniş bir özgürlüğü ahaliye tanıyarak hayatını sürdürmüş bir imparatorluktan bahsediyoruz. Osmanlı İmparatorluğunun hayatını tutarlı bir şekilde okumak gerekir. Ama fazlasıyla bir hayranlık geçmişe yönelik olağanüstü işler yaptı şeklinde bir perspektif bize bugünü ve geleceğe ilişkin iddialarımızı karartan sonuç da doğurabilir. Bu yüzden dikkat etmek gerekir. Tarihe ilişkin abartılı bir bakışla bunu öne çıkarmak, bugüne ve geleceğe ilişkin inançsızlığın da bir unsuru olabilir. O yüzden bugünün kuşaklarının da en az dünküler kadar büyük önemli işler yapabilme kapasitesinde olduklarını görmek gerekiyor.”
“AFYONKARAHİSAR İSTİKLAL HARBİRDE KÖRDÜĞÜMÜN ÇÖZÜLDÜĞÜ YERDİR”
İstiklal Harbi’nde kördüğümün çözüldüğü yerin Afyonkarahisar olduğunu vurgulayan Bostancı, “Bu yüzden Afyonkarahisar Milli Mücadelenin omurgasıdır, bel kemiğidir. Hikayenin nihai bir şekilde yazılışının satırbaşıdır. Afyonkarahisar’a karayolu ile gelirken yer yer çeşitli tabelalar görürüz. ‘İstiklal Savaşının verildiği topraklara giriyorsunuz.’ Dumlupınar’ın orada şehitler anıtı vardır. Yoldan geçenler ne kadar içeriye girip şehitliğe uğrayıp neler olmuş buralarda somut kalmış miras üzerinden görmeye çalışıyorlar. O tabelalar muhakkak bize bir şey söylüyor. Ama birazda yakın tarihe ilişkin anlatımların yeterince sosyal ve iktisadi arka planı ile dile getirilmeyişi belli klişelere getirilmiş anlatımların olması zayıflamayı doğuruyor diye düşünüyorum. Afyonkarahisar Büyük Taarruz’un başladığı yer.” dedi.
Söyleşi soru cevabın ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı’ya plaket takdiminin ardından sona erdi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme