Afyonkarahisar'ın Tarihi 8 Bin 500 Yıllık
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi tarafından 20. yıl etkinlikleri kapsamında 'Turizm Haftası Söyleşisi' etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Afyonkarahisar'ın tarihi hakkında önemli bir bilgi paylaşıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Reha Kora Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Avan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Söyleşide ilk olarak söz alan Afyonkarahisar Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Servis Sorumlusu Süleyman Kodal “Afyonkarahisar’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri” konusunu anlattı. Afyonkarahisar’ın 2019 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Programına dahil olarak Türkiye’nin 3. dünyanın ise 36. Gastronomi şehri olduğunu kaydeden Kodal, “Gastronomi şehri unvanı yerel kalkınma, kültürel mirasın korunması ve uluslararası tanınma açısından önemli bir adım temsil etmektedir” dedi.
Kodal, Afyonkarahisar’ın tarih boyunca Frigler, Lidyalılar, Hititler ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Afyonkarahisar’ın tarihsel zenginliği mutfak kültürüne de yansımıştır. Yöreye has tarifler, ürünler ve sofra gelenekleri nesilden nesile aktarılmıştır. Günümüzde bu değer UNESCO ile tescillenmiş ve dünya sahnesine taşınmıştır” diye konuştu
Afyonkarahisar’ın UNESCO sürecinde öne çıkan unsurlardan birinin de zengin coğrafi işaretli ürün yelpazesi olduğunu ifade eden Kodal, şu bilgileri paylaştı:
“Coğrafi işaretli ürünler, yalnızca lezzet değil aynı zamanda yöresel kimliği de temsil eden kültürel varlıklarımızdır. Bu ürünler, üretim tekniklerinin özgünlüğü, malzeme kalitesi ve geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor olmaları hem ekonomik değer yaratmakta hem de gastronomi turizmine yön vermektedir. Afyonkarahisar Belediyesi olarak coğrafi işaretli ürün tesciline başvurduğumuz 18 tane ürünümüz var. Bu ürünler hem kent markalaşmasına katkı sağlamakta hem de dış pazarlarda tanıtım ve ticaret potansiyelimizi arttırmaktadır. Afyonkarahisar gastronomisini görünür kılan en önemli etkenlerden biri de Uluslararası Gastro Turizm ve Lezzet Festivalidir.”
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Mevlüt Üyümez ise Türkiye’de son yıllarda turizm alanının geliştiğini vurguladı. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeline bakıldığında gastronominin ön plana çıktığını söyleyen Üyümez, “Gastronominin gelişmesi adına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak çalışmalara katkı sağlıyoruz. Gastronomi, insanla bir değer ifade ediyor.
Afyonkarahisar’ın insanlık tarihine baktığımızda 8 bin 500 yıl öncesine gittiğini, Afyonkarahisar’ının da yine ‘Afyon’la, gastronomiyle anıldığını görüyoruz” dedi. Üyümez, “Afyonkarahisar, turizm potansiyeli açısından yine kanyonlara, yılkı atına, termallere sahip. Afyonkarahisar, yolların kavşak noktasında yer alıyor. Bu da turizm potansiyeli noktasında da artı kazandırıyor. Hem ulaşım noktasında kolaylık sağlıyor hem de insanların kültürlerinin geçiş noktasında yer alarak buralardaki kültür zenginliğine sahip olması büyük bir avantaj sağlıyor” diye konuştu.
Söyleşi, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.