Afyonkarahisar'ın Eski Fotoğrafları – 2
Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden birisi olan kadim şehir Afyonkarahisar'ın geçmişten bugüne yansıyan fotoğraf kareleri Afyonkarahisar ile bağı olan herkesin ilgisini çekiyor. Elden ele, internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında Afyonkarahisar'a ait bir çok tarihi fotoğraf karesi dolaşıyor. Afyonkarahisar'a ait eski fotoğraf kareleri arasında hemen hemen herkesin aşina oldu, çok bilinen fotoğraflar olduğu gibi pek bilinmeyen, az görülmüş tarihi Afyonkarahisar fotoğraflarına rastlamak da mümkün. İşte Türk Tarih Kurumu'nun arşivlerinde yer alan Afyonkarahisar'ın bu fotoğraf kareleri 'az görülen' cinsten tarihi kareler. Dr. Süheyl Ünver Arşivi'nden alınarak Türk Tarih Kurumu arşivine eklenen fotoğraf kareleri ile sizleri Afyonkarahisar'da tarihi bir tura çıkarmak istiyoruz.
Eski ismiyle İstasyon Caddesi. Bugünkü Ordu Bulvarı. İstasyon Caddesi o dönemin şartlarında şehir merkezinden uzağa inşa edilmiş olan İstasyon ile şehir arasında bağı sağlayan en önemli, en özenli ve en güzel caddelerin başında geliyordu.
Caddenin sağ tarafında abidevi yapısıyla Afyon Lisesi, ve hemen berisinde İttihat ve Terakki binası. İttihat ve Terakki binası bugün nikah dairesi olarak kullanılıyor. Sol tarafta ise Askeri Mahvel, eski Kolordu Komutanlığı ve Orduevi binaları yer alıyor.
Orduevi’nin tarihi binası bugün de varlığını koruyor. Orduevi Bahçesi ağaçlar arasında kaybolmuş, dışardan görülmesi imkansız hale gelmiş olsa da Orduevi’nin tarihi binası titizlikle korunuyor. Atatürk’ün de kaldığı tarihi Orduevi binasında Atatürk’ün hatırası da ayrıca yaşatılıyor.