Afyonkarahisar İle Özbekistan İlişkileri Gelişecek

Özbekistan heyeti, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek termal turizm ve ekonomik işbirlikleri hakkında görüş alışverişinde bulundu

Özbekistan’ın Namangan şehri Valisi Şavkat Abdurazakov ile Vali Yardımcısı Okibjon İnamov, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov, Çartak İlçesi Belediye Başkanı İlhom Sattarov ve Valilik Özel Kalem Müdürü Ahmad Mamadcanov, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Özbekistan Namangan Valisi Şavkat Abdurazakov, “Başkanım öncelikle zaman ayırdığınız için, bizi kabul ettiğiniz için şahsım ve heyetimin üyelerini kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu teşrifimizin amacı, sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye ile işbirliğimizi geliştirmek, sanayimizi geliştirmek ve ortak yönleri bularak onlar üzerine yoğunlaşma yapmak ve dış ticaret ile yatırımları çekmek, bu ilişkileri iyileştirmek üzerine talimatları var. Biz de bunları gerçekleştirmek için buradayız. Ziyaretimiz kapsamında valiliğimiz çalışanları ve 15’ten fazla iş insanlarımız ile birlikte dört gündür Türkiye’nin çeşitli yerlerinde temaslarda bulunuyoruz ve görüşmeler yapmaktayız” dedi.

Haber

“SEKTÖRÜ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Özbekistan Namangan Valisi Şavkat Abdurazakov. “Namangan vilayetinde 14 ilçe var, bunlardan birisi olan Çartak ilçesi, Afyonkarahisar’a benziyor. İlçede kaplıca tesisleri var. Afyonkarahisar’da bu sektörün gelişmiş olduğunu biliyoruz ve buradaki tecrübeyi bizler de kazanmak istiyoruz. İlinize ve bu sektörde ortak çalışmalar yapmak istiyoruz. Aynı zamanda Çartak’ta maden suyu üretiyoruz ve ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bu sektörle ilgili tecrübelerinizden yararlanıp, güzel ortaklıklar yapmak istiyoruz. Bugün burada sayın Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ile ve Belediye Başkanı Burcu Köksal ile görüştük. Bu sektörleri geliştirmek adına ortaklıklar edinerek sektörümüzü geliştirmeye çalışıyoruz. Bir kez daha teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

TERMAL ZENGİNLİK VAR

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de ziyaret dolayısıyla teşekkür ederek “Ben de bizleri, Ticaret ve Sanayi Odamızı, tabii ki bağlı iş insanlarımızı ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sayın Valim Şavkat Abdurazakov  Namangan eyaletinin valisi. Benim bildiğim üzere de Özbekistan’ın ikinci büyük şehri konumunda. Bizimle çok yakın sektör olan hem maden suyu hem termal sektörler konusunda da Namangan ile sizin de söylediğiniz gibi aynı değerlere sahibiz. Dolayısıyla bizden istenen de termal konusunda iş insanları ile bir toplantıydı. Biz Türkiye’de termalin başkenti diye adlandırılan bir ildeyiz. Dolayısıyla burayı ziyaretiniz hakikaten tam isabetli bir karar. Kendisinin de belirttiği gibi geçtiğimiz ay öncelikle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da organize ettiği bir Özbekistan Türkiye iş ortaklığı düzenlendi. Sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Özbekistan cumhurbaşkanı ile birlikte yine bir stratejik iş birliği konseyi toplantısı yapıldı. Dolayısıyla hemen akabinde de ziyaret gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

TECRÜBELER AKTARILACAK

Serteser, şöyle devam etti:

“O toplantıda alınan kararlar iş ilişkilerinin gerçekleştirilmesi çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza sayın Özbekistan cumhurbaşkanının dostlukları iş dünyasında da sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun iş adamlarıyla dostluğu bu iş hacmini geliştirecektir diye düşünüyorum. Bizim burada termal tesislerimizin dışında yine bir kamu şirketi olan valiliğimizin, belediyemizin, ticaret odamızın ortak olduğu termal suların yönetimi ile ilgili Afyon’un suları hem ısıtmada hem de termal seralarda kullanılmak üzere önemli bir şirketimiz var. Bu tecrübelerimizi de zaman içerisinde sizlere aktarabiliriz. Biz burada termal suyu hem ısınmada hem turizmde hem elektrik üretiminde hem de seralarda bilhassa domates üretiminde kullanıyoruz. Dolayısıyla bunun  teknolojisini ve tecrübesini uzun yılardır yapıyoruz. Tekrar ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyor, toplantının iki tarafa da hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

KARDEŞ ÜLKE ÖZBEKİSTAN

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten de “Biz Afyon’daki iş insanlarımıza beraber, kardeş ülkemiz olan Özbekistan ile beraber iş geliştirme, beraber çalışma, sadece eski tarihsel kültürümüzden ziyade iş insanları olarak da karşılıklı çalışmayı çok isteriz. Tarihsel iş birliğimizi aynı zamanda aynı milletten gelen köktenciliğimizle bu iş birliğimiz Özbekistan ve Türkiye kaynaklarını daha efektif olarak işleyerek, katma değeri yüksek olan, gelirlere kazandırmayı düşünüyoruz. Bizlere görev düştüğü takdirde yönetim kurulumuz, meclisimiz olarak her konuda başarılı uygulamalarımızı sizlere sunmaya çalışırız. Geldiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Ziyaretin ardından ATSO’da termal turizm toplantısı yapıldı

Haber

Bakmadan Geçme