• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar, ihracatta 28’inci sırada – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar, ihracatta 28’inci sırada – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, yılın ilk yarısına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre, Afyonkarahisar’ın ihracatı Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 5’lik artışla 27 milyon liraya yükseldi. Afyon, ihracatta ülke genelinde 28’inci sıradaAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, 2012’nin Haziran ayıyla ilgili dış ticaret verilerini açıkladı. ATSO’nun derlediği bilgilere göre 2012 Ocak ayında Afyonkarahisar’ın [&hellip]

Afyonkarahisar, ihracatta 28'inci sırada

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, yılın ilk yarısına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Verilere göre, Afyonkarahisar’ın ihracatı Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 5’lik artışla 27 milyon liraya yükseldi. Afyon, ihracatta ülke genelinde 28’inci sırada
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, 2012’nin Haziran ayıyla ilgili dış ticaret verilerini açıkladı. ATSO’nun derlediği bilgilere göre 2012 Ocak ayında Afyonkarahisar’ın ihracatı 21 milyon 559 bin 232 dolar iken Haziran ayında 27 milyon 15 bin 27 dolara yükseldi. Bu oran ile Afyonkarahisar, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 28’inci ülke oldu.
EN ÇOK ÜRÜN, IRAK’A GİTTİ
2012’nin Haziran ayında Afyonkarahisar’dan en çok ihracat yapılan ülke Irak. 7 milyon 68 bin dolarlık ihracatı, 3 milyon 540 bin dolar ile Çin izledi. Afyonkarahisar’dan Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra 3 serbest bölge dahil olmak üzere 70 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu 70 ülke şöyle:
Irak, Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Suudi Arabistan, Hollanda,
İngiltere, Hindistan, Belçika, Libya, Almanya, Rusya Federasyonu, Mısır, Avustralya, Birleşik Arap Emirliği, İsrail, Ukrayna, İspanya, Cezayir, AHL Serbest Bölge, Kongo, Gana, Avusturya, Azerbeycan-Nahcıvan, İran, Makedonya, Kosova, Tayland, Bangladeş, Kanada, Kazakistan, İtalya, Bulgaristan, İsviçre, Suriye, Singapur, Umman, Lübnan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tayvan, Katar, Polonya, Kuveyt, Lüksemburg, Danimarka, Romanya, Etiyopya, Panama, Portekiz, Güney Kore, Jamaika, Gabon, Hollanda Antilleri, Benin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Guatemala, Ürdün, Kostarika, Malta, Barbados, Japonya, İstanbul Deri Serbest Bölge, Cayman Adaları, Bahreyn, Bursa Serbest Bölgesi, İsveç, İrlanda, Virjin Adaları, Senagal.
MADEN VE METALLLER, BAŞI ÇEKTİ
Verilere göre Irak’a yapılan ihracat yüzde 64 oranında, A.B.D.’ ye yapılan ihracat yüzde 5 oranında, Çin’e yapılan ihracat yüzde 36 oranında artış gösterirken; Hindistan’a yapılan ihracatta yüzde 25,
Fransa’ya yapılan ihracatta ise yüzde 22 oranında gerileme gözlemlendi.
Bu dönemde en çok maden ve metaller ihraç edilirken, su ürünleri ve hayvancılık ürünleri, demir ve demir dışı mamuller, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ve mamulleri de en çok ihracat edilen ürünler arasında yer aldı.
HAŞHAŞIN DAHİL OLDUĞU
SEKTÖRDE GERİLEME
ATSO’nun derlediği verilerde 2012 Haziran ayında ilimizin lokomotif sektörü olan maden ve metaller sektöründe 2011 Haziran ayına oranla yüzde 12 oranında artış yakalandığı gözlendi. Su ürünleri ve hayvancılık mamullerinde özellikle yumurta ihracatı 2011 Haziran ayına oranla yüzde 34 artış yakalandığı, haşhaşın başı çektiği hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe 2011 Haziran ayına oranla yüzde 54 olan gerileme, 2011 Ocak-Haziran dönemine kıyasla da yüzde 20 düşüş yaşandığı belirtildi.
38 MİLYON
LİRALIK İTHALAT
Afyonkarahisar’ın 2012’nin Mayıs ayına kadar toplam ithalatı ise 38 milyon 350 bin 263 lira olarak gerçekleşti. Kentte şu ürünler ithal edildi:
Canlı hayvanlar, yağlı tohum ve meyveler,sanayi bitkileri,saman,hayvan yemi, yenilen çeşitli gıda müstahzarları, tuz, kükürt, toprak ve taşlar, alçılar ve çimento, mineral yakıtlar,mineral yağlar ve müstahsalları,mumlar, inorganik kimyasal müstahsallar,organik,inorganik bileşikler, debagat ve boyacılıkta kullanılan hülasa, boya, macun, sakızlar, barut,patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibrit, plastik ve plastikten mamul eşya, kauçuk ve kauçuktan eşya, deri eşya, saraciye eşyası,seyahat eşyası,bağırsaktan eşya, kağıt ve karton: kağıt hamurundan kağıt ve kartondan eşya, yün,kıl,at kılı:bunların iplik ve dokumaları, emdirilmiş,sıvanmış,kaplanmış mensucat,bunlardan teknik eşya, taş,alçı,çimento,amyant,mika vb maddelerden eşya, cam ve cam eşya, inciler,kıymetli taş ve metal mamulleri,madeni paralar, demir veya çelikten eşya, aluminyum ve aluminyum eşya, adi metallerden aletler,bıçakçı eşyası,sofra takımları, adi metallerden çeşitli eşya, kazan: makina ve cihazlar, aletler, parçaları, elektrikli makina ve cihazlar,aksam ve parçaları, motorlu kara taşıtları,traktör,bisiklet,motosiklet ve diğer, optik, fotoğraf, sinema, ölçü, kontrol, ayar cihazları, tıbbi alet, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri, aksam ve parçaları.
Afyonkarahisar’ın Haziran ayındaki ithalatının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme