• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar için kadın dayanışması – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar için kadın dayanışması – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nin kadın üyeleri Rasime Fedakar, Betül Tarkan, Günay Kart ve Ferda Ertürk yeni dönemde siyaset aracılığıyla oluşturacakları kadın dayanışmasının Afyon’a yarayacağı görüşünde birleştiler Her biri iş dünyasında farklı bir kulvarda bulunan ancak Afyonkarahisar’ın gelişimi ve refahı için aktif siyasette bir araya gelen AK Parti’nin dört kadın Belediye Meclis üyesi siyasete girme nedenlerini anlatırken, [&hellip]

Afyonkarahisar için kadın dayanışması

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin kadın üyeleri Rasime Fedakar, Betül Tarkan, Günay Kart ve Ferda Ertürk yeni dönemde siyaset aracılığıyla oluşturacakları kadın dayanışmasının Afyon’a yarayacağı görüşünde birleştiler

Her biri iş dünyasında farklı bir kulvarda bulunan ancak Afyonkarahisar’ın gelişimi ve refahı için aktif siyasette bir araya gelen AK Parti’nin dört kadın Belediye Meclis üyesi siyasete girme nedenlerini anlatırken, hemcinslerine tavsiyelerde bulundular.
SİYASET AK PARTİ İLE BAŞLADI
Evli ve bir çocuk annesi Serbest Mali Müşavir Rasime Fedakar, Afyonkarahisar Belediye Meclis üyeliğine ikinci kez seçildiğini belirtti. 2001-2003 yılları arasında AK Parti Afyonkarahisar Kadın Kolları’nda Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak başladığı aktif siyaset hayatına, 2003-2009 yılları arasında il teşkilatında Mali ve İdari İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak devam ettiğini ifade eden Fedakar; “2009 yılındaki Mahalli İdareler Genel Seçiminde Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın Belediye Başkanlığına aday adayı olup İl Başkanlığı’ndan istifa ettiği süreçte biz de onunla beraber teşkilattaki görevimizden istifa ederek belediye meclis üyeliğine aday adayı olduk ve seçildik. Teşkilattaki görevimiz Kadın Kollarımızın 2012’deki kongresi ile yeniden başladı ve Teşkilat Başkanı olarak partideki görevime devam etmekteyim.” dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞMAK HERŞEY
Dürüst ve nitelikli insanların mutlaka siyasetle ilgilenmeleri gerektiğini vurgulayan Rasime Fedakar, siyasetin boşluk kabul etmeyeceğini, boş bırakılan alanların ise hizmet üretilemeyip hakkaniyetten uzaklaşılacağını söyledi. Siyasette var olmak isteyenlerin mutlak surette taşın altına elini koymak zorunda olduğuna değinen Fedakar; “Gerçekçi ve samimi olmak şart. AK Parti kuruluşundan itibaren kadını ile erkeği ile siyasette hizmet etme şansı tanımıştır. Biz de AK Parti’nin kuruluşundan itibaren siyasete sahip çıktık. Ciddi bir tempoda da yol aldık, yol açtık. Ben kadın arkadaşlarıma siyasete teşkilatlarda çalışarak başlamalarını öneriyorum. AK Parti teşkilatı sahiden bir okul gibi, sizi her alanda yetiştiriyor. Eğitiminizden tutun da insan ilişkilerine kadar, kişisel gelişimden, iş dünyasında nasıl davranmanız gerektiğine kadar AK Parti’nin her konuda size emek veren bir teşkilat yapısı var. Mutlaka kadın arkadaşlarımıza önerim hangi partide siyaset yaparlarsa yapsınlar, teşkilatlarıyla ahenk içinde çalışmalarıdır. Birlikte çalışmak herşeydir.” diye konuştu.
SİYASET İNSAN ODAKLI YAPILMALI
Rasime Fedakar, AK Parti’nin ve Belediye yönetiminin yerele yönelik politikaları olduğunu, kadın üyeler olarak yeni dönemde bu politikalara entegre şekilde çalışacaklarını söyledi. Siyasetin tek başına kadınlara ya da erkeklere yönelik olmadığını, siyasetin insan odaklı olarak yapılması gerektiğini dile getiren Fedakar; “Ben şuna karşıyım, siyaset sadece ben kadınım anlayışı ile yapılmamalı. Kadınlığından istifade etmeden, kadınlığını muhafaza ederek, eğitim ve kişilik donanımlarıyla, bulunduğu makama katkıda bulunarak yapılmalıdır. AK Parti iktidarı ile cinsiyet körlüğü ve temsil boşluğu tamamen kaldırılamasa da siyasete kadın elininin en fazla değdiği dönemdir. 1999 yılındaki yerel seçim sonucunda Afyonkarahisar Belediye Meclisi’ne iki kadın üye seçilmişti. Sonraki dönemde AK Parti’den iki kadın Belediye Meclis üyesi seçildi. 2009 yılında bizler dört kadın olarak Meclis’e girerken 30 Mart yerel seçimlerinde yine dört kadın olarak göreve seçildik. Çalışmalarımızı samimiyetle sürdürmekteyiz. Nihai hedefimiz ve arzumuz önümüzdeki dönemlerde listelerden seçilebilecek yerlerde memlekete hizmet edecek kadın arkadaşlarımızın seçilmesidir.” şeklinde konuştu.
“BAŞKANIMIZ KADINLARA ÖNCELİK TANIYOR”
Belediye Meclis üyesi Rasime Fedakar, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın seçilebilecek yerlerde kadınlara öncelik tanıyan bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Fedakar sözlerine şöyle devam etti: “Bu vesile ile Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür ediyorum. Şunu da vurgulamalıyım ki, önceki dönemde Belediye Meclisi’nde üç komisyonun ikisinin Başkanının kadın üyelerden seçilmesi başkanımızın siyasete bakışı açısından son derece önemlidir.”

KADINLAR ERKEKLERDEN
DAHA VASIFLI
Serbest Şehir Plancısı olarak çalışan Betül Tarkan, evli ve bir çocuk annesi bir iş kadını olarak iki dönemdir Afyonkarahisar Belediye Meclis üyeliği görevini yürütüyor. Beş yıl süre ile İmar Komisyon Başkanlığı görevinde bulunan Tarkan’ın bu görevi yeni dönemde de sürüyor. Kadınların siyasette sadece vitrin olarak var olmaları yerine gerçek anlamda eğitim, uzmanlık, deneyim ve becerilerle siyasete katkı vermeleri gerektiğini savunan Tarkan; “İşe ve hayata, dolayısıyla siyasete bir şeyler katmak zorundayız. Aslında erkekler biz kadınlara göre bu noktada daha cesaretli. Çünkü siyasette var olabilmek için bazı kriterler var. Para, güç, belki siyasi bağlantılar. Maalesef uzmanlığınız ya da becerileriniz genel siyasete baktığınızda geri planda kalabiliyor. Bu noktada kadınların siyasete bir kalite getirdiğini düşünüyorum. Çünkü cesaret eksikliğini daha çok eğitimleriyle tamamlamaya çalışıyorlar. Özellikle iş hayatında belirli noktalara geldilerse bunu siyasete yansıttıklarını düşünüyorum. Bu noktada erkeklerden daha vasıflı ve dolu olarak geldiğimize inanıyorum. İnsana kadın erkek olarak değil, birey olarak bakmak vasıflarına göre değerlendirmek lazım.” dedi.
KADIN, KADININ
İHTİYACINI BİLİYOR
Kadının sahip olduğu bakış açısı, merhamet, duyarlılık, hassasiyet özellikleri de eklendiğinde kendisine göre siyasetin taçlandığını belirten Tarkan; “Kadının getirebileceği bence en büyük artı budur. Özellikle yerel yönetimlerde kadın verilen hizmetlerinden en çok etkilenen kesim. Ulaşımdan, çocuğunu götüreceği parka, alışveriş yapacağı pazar yerine kadar tüm bu hizmetlerden bire bir etkilenen daha çok kadın. Kadınlar birbirlerini bir erkeğin bakış açısından daha fazla anlar diye düşündüğümüzde bu noktada yoğunlaşmak gerekiyor. Biz kadınlar ihtiyaçlarımızı daha iyi biliyoruz. Kadınların siyasette yerel yönetimde olmalarının, ihtiyaçlara cevap verebilmek açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler de Belediye Meclis üyeleri olarak Afyon’daki kadınların ihtiyaçları hangi noktada ise bunlarla ilgili ulaşabildiğimiz yere kadar bir çok hizmet vermeye çalışıyoruz. Geçen dönemde de bunu benimsemiştik. Bu dönemde de bu anlayış devam edecek.” diye konuştu.
İNSANA BİREY OLARAK BAKMALI
Kadınların birbirlerine her zaman destek olamadıkları yönündeki tespitin çok gerçekçi olmadığını söyleyen Betül Tarkan, hem kadın hem de erkeklerin aralarında süregelen çekişmeler olduğunu söyledi. Rekabetin insanlar arasında süregelen bir olgu olduğuna dikkat çeken Tarkan; “Biz kadınların siyasi hayatta sayıca az olduğumuz için kadınlar arasındaki çekişmenin daha ön plana çıkartılmaya çalışıldığını düşünüyorum. Yoksa erkekler arasında da siyasette var olma, daha önde olma mücadelesi fıtrat olarak var. Ama kadınlar arası mücadelenin ön plana çıkartılması bana erkeklerin bir oyunu gibi geliyor. İnsana birey olarak bakmak lazım. Kendi adıma şehir plancılığı noktasında Belediye’ye faydalı olabileceğimi düşünerek bu göreve talip olmuştum. Bununla ilgili Afyon’a kazandırabileceğimiz ne varsa kadın bakış açısı ile bunu ne kadar iyi yansıtabilirsem o kadar iyi hissederim. Genel olarak hedefim bu. Kadınlarla ilgili Afyon’da değişmesi gereken çok şey var. Biz bunu yaşantımıza ne kadar katarsak bu inançta belli bir süreçte değişecektir.” şeklinde konuştu.

ORTAK AMAÇ AFYON’A FAYDA
İş dünyasının tanınan isimlerinden, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yüksek Maden Mühendisi Günay Kart, 2 çocuk annesi bir iş kadını olarak eşi ile birlikte kendi işini yaptığını söyledi. 30 Mart yerel seçimlerinde Belediye yönetimine kontenjandan girdiğini belirten Kart, siyasete girme nedenini Afyon’a maksimum düzeyde fayda sağlamak olarak açıkladı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın daha önce şehir için çok güzel çalışmalar yaptığını, gelecek dönem içinde yapacağı çalışmaları gördükten sonra ekip olarak birlik içinde çalışmak gerektiğine ikna olduğunu söyleyen Kart; “Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın her kesimle olan çalışmasının ve herkese kapısının açık olması ve bayanlara da çalışmalarında çok destek olmasını çok önemli buluyorum. AK Parti bünyesinde bayanlara güzel bir destek verilirken çok saygı duyulduğunu belirtmek isterim. Dolayısıyla ben ilk kez son yerel seçimlerle Belediye Meclisi’ne girdim. Arkadaşlarımız çok tecrübeliler. Hep birlikte onların da tecrübelerinden faydalanarak inşallah Afyonumuza güzel çalışmalar yaparız diye düşünüyorum.” dedi.
AFYON PIRLANTA
DEĞERİNDE ŞEHİR
Kadın emeğinin şehre hizmet ve kalkınmaya katkı noktasında ön plana çıkacağı bir dönemde bulunmanın heyecanı içinde olduğunu belirten Günay Kart, meclis üyesi kadın üyelerin farklı sektörlerden geldiğini kaydetti. Kendisinin yurt dışı bağlantıları noktasında tecrübe sahibi olduğunu söyleyen Kart; “Bilindiği üzere ATSO’nin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyorum. Oradaki birikimlerimizi ve çalışmaları Belediye’de de birlikte çalışarak bir yere getirmek istiyoruz. Burada arkadaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Belki Afyon küçük bir şehir ama inanın bir pırlanta değerinde. Zaten tanınıyor ama pırlanta değerinde olan şehrimizi layıkıyla hak ettiği şekilde yurt dışına tanıtmak istiyoruz.” diye konuştu.
SLOGAN; “BEN DEĞİL BİZ”
Yurt dışıdan gelen yabancıları ağırlamak ve Afyon’u yerinde tanıtma noktasında fuarların önem taşıdığını, bunun yanı sıra çalıştaylar yapacaklarından söz eden Kart şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıl Türkiye’nin 3. Kadın Çalıştayını Afyon’da yapacağız. Uluslararası bir çalıştay olacağı için hem Ticaret Odası hem Belediye hem de diğer kurumlar bulunacak. Bayanlar olarak ben değil biz sloganı ile çalışmak istiyoruz. İnşallah her şey güzel ve pozitif gelişir diye düşünüyorum.”
“EL ELE VERİRSEK
BAŞARACAĞIZ”
“Afyon’da şöyle bir özellik var; ticarette olan bayanlar çok güzel destek görüyorlar. Bu desteği siyasette de görüyorum” diyen Günay Kart şunları söyledi: “Biz el ele verirsek her konuda Afyon’daki bayanların hem siyasette hem de ticarette başarılı olacaklarına inanıyorum. Çünkü biz birbirimize destek verdiğimiz gibi beylerden de destek alıyoruz. Aslında Afyon modern bir şehir. Bunu belirtmek isterim. Bunun gelişimi ve sürdürülebilirliği bizlerin elinde. Yapılacak projeler çok önemli. Bu projeleri devam ettirmekte çok önemli. Ben Afyon’a çok olumlu bakıyorum. Hem ticarette hem de siyasette kadın gerçekten çok iyi bir yere geldi ve gelecek de diye düşünüyorum.”

KADIN ÇOK GÜÇLÜ,
İSTEYİNCE YAPIYOR
AK Parti teşkilatlarında tanınan evli ve iki çocuk annesi Avukat Ferda Ertürk, 2012 yılındaki kongrede Kadın Kolları Seçim İşleri Başkanı seçilerek siyasete başladığını kaydetti. Öncesinde Kent Konseyi Kadın Meclisi’nde üye olduğunu aktaran Ertürk; “Aktif siyasete adım atmadan önce sivil toplum kuruluşlarında görev alıyordum. Siyasetle uğraşan kadınların çoğu rahat kadınlar değil. Yani siyasetten önceki hayatımızda da neler yapabilirizin gayretinde olan kadınlarız. Belki birazcık kabuğumuzu kırmak, farklı şeyler yapmak için hizmet etme odaklı olarak siyasete başladım. Ben ticaretle de uğraştım, şu an avukatlık yapıyorum. Belki bir anne, bir kadın olarak hem mesleğini, hem ticareti, hem siyaseti götürmek belli noktalarda zor. Ama kadın çok güçlü ve isterse her şeyi yapabilir diye düşünüyorum. Bir kadın olarak vitrin olmaktan öte Allah rızası için farklı alanlarda da topluma hizmet etme imkanı bulmak açısından siyaset benim için önemli.” dedi.
SİYASET KİŞİYİ DAHA GÜÇLÜ KILIYOR
AK Parti Kadın Kolları’ndan önce çeşitli sivil toplum kuruluşlarında hizmet etme imkanı bulabildiğini ancak sivil toplum kuruluşlarında insanların biraz daha edilgen kaldıklarını söyleyen Ferda Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir sivil toplum kuruluşunda çalışıyorsanız sadece o sivil toplum kuruluşunun amacı çerçevesinde bir şeyler yapabiliyorsunuz. Ama siyasette daha güçlü bir aktörsünüz. Siyasette olmak bazı kararların altında imzanızın olmasını veya alınan bu kararlarda çorbada benim de bir parça tuzum var diyebilmeyi gerektiriyor. Bu çok büyük bir mutluluk. Türkiye’de içinden geçtiğimiz bu dönemlerde tarihi adımlar atılıyor. Çok başarılı işler yapılıyor. İleride çocuklarımıza bu kadronun içerisinde bende vardım, görev aldım diyebilmek çok büyük bir gurur.”
“PARTİMİZ KADINA DÜNYA ÇAPINDA DEĞER KAZANDIRDI”
Özellikle AK Parti’de siyasette olmayı tercih ettiğini vurgulayan Ertürk şöyle konuştu: “Çünkü AK Parti gerçekten kadına değer veren, listelerde bir kadın olması için değil de kadına o görevin üstesinden başarıyla gelebileceğini düşündüğü için kadrolarında yer veriyor. AK Parti Kadın Kolları olarak 3 bin 900 üye sayısı ile Türkiye’de değil dünyada en fazla kadın üyesi olan sivil toplum kuruluşu. Bu çok önemli bir nokta. Demek ki AK Parti’nin kadına verdiği değer bu kadar çok kadına hitap edebilmesini sağlıyor. Bu da biz kadınlara dünya çapında bir değer kazandırıyor. Geleceğe yönelik planlarıma gelince siyasette ana hedefim, çıkış noktam hizmet edebilmekti. Bu amaçla teşkilatımız, Belediye Meclisimiz, Belediye Başkanımız ne şekilde görev verirse gerek hukukçu kimliğimizle, gerek siyasi kimliğimizle gerekse anne ve kadın kimliğimizle olsun üzerimize düşeni hakkıyla yapma gayretinde olacağız inşallah. Bayanlara tavsiyem; gerçekten siyaset yapabileceğine inananların önlerinde hiçbir engel yok. İstedikten sonra her şeyi yapabilirler. İstemek, inanmak ve bu uğurda çalışmak çok önemli. Siyasete kadın elinin değmesi şart. Bu noktada kendini yetiştiren, çalışan ve yapabileceğine inanan tüm kadınlarımızı siyasete aktif olarak katılmaya davet ediyorum. ”
“KADINLARIN SESİ
ARTIK DAHA GÜR ÇIKACAK”
Hayat genelinde olduğu gibi siyasette de olumsuzluklarla karşılaşılabildiğine değinen Ertürk sözlerine şöyle devam etti: “Siyaset maalesef erkek egemen bir alan. Ama o alanda kadın olarak bulanabilmekte aslında çok zor değil. AK Parti iktidarı döneminde kadınlarımızın seçme ve seçilme haklarını daha etkin biçimde kullanmalarına katkı çerçevesinde önemli adımlar atıldı. Kız öğrencilerimizin hiçbir engellemeye maruz kalmadan okuyabilmeleri ve kadınların kamusal alanda mevcudiyetlerini sağlamlaştırmaları için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bunun neticesi olarak da bu dönem kadınların siyasette daha aktif rol aldıklarını görüyorum. Artık eskiye oranla daha fazla bayan Belediye Başkanımız var. Belediye Meclisleri ve İl Genel Meclisleri için durum aynı. Bunda AK Parti’nin rolü büyük. Her üç sırada bir kadının olmasını özellikle Sayın Genel Başkanımız’ın talimatıydı. Bundan sonraki genel seçimlerde de kadınların sesinin daha gür çıkacağına inanıyorum. Artık önümüzde hiçbir engel yok. Bu millet meclise seçilmiş kadın vekillerin giremediği dönemleri de gördü. Ama bundan sonraki meclislerde kadınlar daha güçlü gelecek ve tarihimize demokrasi ayıbı olarak geçmiş o dönemlerin iade-i itibarını sağlayacak diye düşünüyorum .” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme