• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar hızlı gelişiyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar hızlı gelişiyor – Kocatepe Gazetesi

ATSO ile “Kardeş Oda” protokolü imzalayan Aliağa Ticaret Odası'nın Başkanı Adnan Saka, Afyonkarahisar'ın çok hızlı gelişme gösterdiğini söyledi. Saka, Afyonkarahisar'da son 10 yılın planlamasını yapanları kutlarken, bu sayede yatırımcıların önünün açıldığına dikkat çekti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Aliağa Ticaret Odası arasında “Kardeş Oda” protokolüne imza konuldu. Tören ATSO idari binasında gerçekleştirildi KARDEŞ [&hellip]

Afyonkarahisar hızlı gelişiyor

ATSO ile “Kardeş Oda” protokolü imzalayan Aliağa Ticaret Odası’nın Başkanı Adnan Saka, Afyonkarahisar’ın çok hızlı gelişme gösterdiğini söyledi. Saka, Afyonkarahisar’da son 10 yılın planlamasını yapanları kutlarken, bu sayede yatırımcıların önünün açıldığına dikkat çekti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Aliağa Ticaret Odası arasında “Kardeş Oda” protokolüne imza konuldu. Tören ATSO idari binasında gerçekleştirildi

KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ ONURLANDIRDI
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 60 bin nüfusa sahip Aliağa’nın yüzde 2’lik kısmının Afyonkarahisarlılardan oluştuğunu belirtti.
Serteser; “Aliağa önemli limanlara sahip, sanayi ürünlerinin bulunduğu önemli bir sanayi yeri. Limanlarınızdan 50 milyon ton işleme ile 12 milyar dolarlık bir ihracat yapılıyor. Petkim ve Tüpraş gibi Türkiye’nin önemli tesisleri Aliağa’da bulunmaktadır. Bulunla beraber Türkiye’nin 3. büyük demir çelik üretimi yapan yerisiniz. Ayrıca 3 bin 500 megavatlık elektrik üretimi yapılan 3 yıl içinde 6 bin megavat elektrik enerjisinin üretileceği bir yer olacak. Aliağa OSB’de Türkiye’nin en modern organize sanayi bölgelerinden birisi, böylesine niteliklere sahip bir yerin Ticaret Odası ile kardeş oda protokolü yapmak bize gurur veriyor.” dedi.
TERMAL LOKOMOTİF SEKTÖR
Afyonkarahisar’ın mermerin, termalin, lezzetin şehri olduğunun altını çizen ATSO Başkanı Hüsnü Serteser şöyle konuştu: “Mermer konusunda tarihi öncesinde çalıştırılmış ocaklarımız var ve dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyoruz. Mermer ihracatı toplam ihracatımızın yüzde 55’lik kısmına karşı geldiği için mermer sektörü ilimizin lokomotif sektörüdür. Bununla beraber son yıllarda büyük gelişme gösteren termalimiz de ilimizde lokomotif sektörü haline geldi. 5 yıldızlı oteller sayısında tüm Türkiye’de sekinizci, termal turizm yatak kapasitesinde birinci, termal 5 yıldızlı yatak kapasitesinde altıncı sıradayız. Son 10 yılda büyük yol kat ettik. Jeotermal kaynak konusunda bununla yeterli kalmıyoruz. 300 dönümlük alanda jeotermal enerji ile seracılık faaliyetlerinde bulunuyoruz. Ayrıca hem Afyon’da hem de Sandıklı’da 15 bin konut jeotermal enerji ile ısıtılıyor.”
BÜYÜK SERMAYELER OLUŞMALI
Dört yıl önce Afyonkarahisar’da ayrı firmaların 400 bin dolar ihracat yaptığını, geçen yıl rekor düzeyde 96 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydeden Serteser; “Bunda kolektif çalışma kültürünün Afyonkarahisar’a güzel bir yansıması olarak kendini gösterdi. Ben inanıyorum küçük sermayeler birleşerek büyük sermayeler oluşturmalı. Her sektörde bunun başarılabileceğine inanıyorum. Kolektif çalışma anlayışı kendisini Otogar esnafında da gösterdi. Onlarda birleşerek, havalimanı büyüklüğünde içinde işletmelerin olduğu bir yer inşa ettiler. Bundan sonraki amacımızda mermer sektöründeki bu birlikteliği sağlayıp, büyük bir şirket olmak. Geçen sene 235 milyon dolar mermer ihracatımızı bu yolla 5 sene içerisinde 1 milyara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
İLK DERNEK AFYONLULARIN
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ticari hayatta tanıtım ve birlikteliklerin çok önemli olduğunu ifade etti. Dünya genelinde insanların birlikte olabilmelerinin büyük gelişmeleri doğurduğuna değinen Saka şunları söyledi: “Tanınmayı, tanımayı sevmek, konuşarak diyalog kurmak gerekiyor. Biz geçmişte Afyonkarahisar’ı sadece mermeri ile tanıyorduk hatta Afyonkarahisar’dan mermer alıyorduk. Şimdi geldiğimizde ilin çok geliştiğini, değiştiğini ve yeni sektörler kazandığını keşfettik. Aliağa’da Afyonkarahisarlıların samimiyeti o kadar iyidir ki Aliağa’da ilk kurulan dernek Afyonlular Derneği’dir. O dernek diğerlerine örnek oldu en sonunda biz kendimizde Aliağalılar Derneği’ni kurduk. Yapacağımız kardeş oda protokolü ile Afyonkarahisar için neler yapabileceğimiz konusunda araştırmalar ile işbirliklerine bakarak, birbirimize nasıl faydalı oluruz onun hesabını yapacağız.”
AFYON’DA YATIRIMCININ ÖNÜ AÇIK
Saka, Aliağa’da da 95 derecelik sıcak su kaynağı olmasına rağmen değerlendirmek için açılan kuyuların kapatılıp, işlevsiz biçimde durduğundan yakındı. Bir yöreyi planlamanın çok güzel hale dönüştürdüğünü kaydeden Saka sözlerine şöyle devam etti: “Bizde yatırım yapılacak olan yerlere az yerler veriliyor. Sekiz katlı bir bina yapacaksınız fakat planlamacılar 6 kata kadar izin veriyor. Bırakın yatırım yapılacak ve istihdam artırılacak bir gelişmeye gerekirse 10 kata izin verin. Sadece bir insan kazanmasın diyerek böyle kısıtlamalar getirerek insanları mutlu edemezsiniz. Ben Afyonkarahisar’a son 10 yılın planlamasını yapanları tebrik ediyorum yatırımcıların önünü açmışlar. Bununla beraber Afyonkarahisar’da gıda sektöründe çok büyük ilerlemede kat ettiğini gördük, tarımsal faaliyetlerin gelişmiş durumda olduğunu fark ettik demek ki her şey yerinde yapılırsa başarılı olunabiliyor. Sultandağı kirazının İngiltere’ye kadar gitmesi çok güzel bir şey. Afyonkarahisar’da çok hızlı bir gelişme var.”
Konuşmaların ardından Serteser, Saka’ya Atatürk portresi ile mermerden yapılmış satranç takımı takdim ederken, Saka’da Serteser’e tesbih ve zeytinyağı hediye etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme