Afyonkarahisar Hangi İlden Ayrıldı?

Afyonkarahisar hangi ilden ayrıldı? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Afyonkarahisar hangi ilden ayrıldı? Daha önce Afyonkarahisar'da hangi hükümdarlıklar yaşadı. Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Afyonkarahisar hangi ilden ayrıldı? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Afyonkarahisar hangi ilden ayrıldı? Daha önce Afyonkarahisar’da hangi hükümdarlıklar yaşadı. Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Türkiye’nin kadim şehirlerinden bir tanesi olan Afyonkarahisar, yüzlerce yıllık bir tarihe sahip. Yüzyıllar boyu farklı birçok hükümdarlıklara ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, Türkiye’nin medeniyetler beşiği konumundadır.

Afyonkarahisar’ın tarihi, Tarih öncesi çağa kadar uzanmaktadır. Şehirde yapılan araştırmalar sonucunda M.Ö.3000 yıllarından itibaren yerleşim yerlerine rastlanmıştır. Afyonkarahisar M.Ö. 1800 yıllardan sonra Anadolu’da kurulan Hitit Krallığı’na ev sahipliği yapan illerden bir tanesidir. Yine M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Anadolu’ya yayılmaya başlayan Frigler’de ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, daha sonra; M.Ö. 660-546 yıllarında Lidyalılar, M.Ö. 546-333 yıllarında Persler, M.Ö.30 M.S.395 yıllarında Romalılar, 395-1176 yıllarında Bizanslılar ve Selçuklu Beyliklerini topraklarında barındırdı.

AFYONKARAHİSAR HANGİ İLDEN AYRILDI?

Beyazıt devrinde (1390 ) Osmanlılara geçen Afyonkarahisar, 17. yüzyılda başlayan Celâlî isyanlarından etkilenmiş ve bir süre II. Mahmut ile mücadele hâlinde olan Mısır Valisi İbrahim Paşa’nın eline geçmiştir. Afyonkarahisar 500 yılı aşan Osmanlı hakimiyetinde Anadolu Beylerbeyinin sancağı olmuştur. Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa’ya bağlı bir şehir olarak kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna il olarak kabul edilmiştir.

Bakmadan Geçme