Afyonkarahisar geri dönüştürüyor

Katı Atık Ön İşlem Tesisinde kâğıt-karton, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir toplam 2 bin 77 ton atığın geri dönüşümü sağlanarak 54 bin 993 ton organik atık işlendi. 2009 yılından bu yana işletilmekte olan düzenli depolama sahasında geçtiğimiz yıl 142 bin 495 ton atığın depolanmasından elde edilen biyogazdan 25 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine denk [&hellip]

Katı Atık Ön İşlem Tesisinde kâğıt-karton, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir toplam 2 bin 77 ton atığın geri dönüşümü sağlanarak 54 bin 993 ton organik atık işlendi. 2009 yılından bu yana işletilmekte olan düzenli depolama sahasında geçtiğimiz yıl 142 bin 495 ton atığın depolanmasından elde edilen biyogazdan 25 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen 25 bin 580 Megawatt elektrik üretimi yapıldı

Haber

‘Sıfır Atık’ hedefine ulaşabilme adına başlattığı çalışmalara devam eden Afyonkarahisar Belediyesi bertaraf ve geri dönüşümde başarılı sonuçlara imza atıyor.
Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi 2021 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar, kurduğu yeni çevreci tesisler, çevreye ve ekonomiye kazandırdıkları ile ülkemizde sıfır atık alanında fark oluşturdu. Afyonkarahisar’ın tamamına katı atık hizmeti veren Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevre ve insan sağlığı için tehdit olan katı atık sorununu tamamen ortadan kaldırarak, katı atıklardan yakıt, enerji ve hammadde elde ederek ekonomiye kazanç sağladığı bildirildi. Çalışmalar kapsamında ekipler, kâğıt, plastik, metal, cam, atık pil, tekstil, tıbbi atık ve bitkisel atık yağ olmak üzere farklı türde atığı kaynağında ayrı topluyor.
ENTEGRE KATI ATIK BERTARAF
TESİSİ 2021 YILI ÇALIŞMALARI
Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklama ile ayrıştırılabilir ‘Geri Dönüşüm Seferberliği’ kapsamda 2021 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak şu bilgiler aktarıldı:
Tesise gelen atıkların türlerine göre ayrıştırıldığı ve geri dönüşümünün yapıldığı Katı Atık Ön İşlem Tesisinde kâğıt-karton, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir toplam 2 bin 77 ton atığın geri dönüşümü sağlanarak doğanın kirlenmesi önlenmiş, atıklar ekonomiye geri kazandırıldı.
2021 yılı içerisinde işletmeye aldığı Biyometanizasyon Tesisinde 54.993 ton organik atığın işlenmesi ile 2009 yılından bu yana işletilmekte olan düzenli depolama sahasında geçtiğimiz yıl 142 bin 495 ton atığın depolanmasından elde ettiği biyogazdan 25 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen 25.580 Megawatt elektrik üretimi yapıldı.
Yine 2021 yılı içerisinde işletmeye alınan Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisinde 9 bin 940 ton ısıl değeri yüksek atıklar son teknoloji makinelerle ayrıştırılarak yakıt elde edilmiş, çimento fabrikaları fosil yakıt yerine bu yakıtları kullanarak hem çevreye katkıda bulunuldu hem de ekonomik olarak tasarruf edildi.
2021 yılında yeni kurulan Biyometanizasyon Tesisi ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi ile geçtiğimiz yıllara kıyasla düzenli depolama alanına gönderilen atık miktarında azalma sağlanmıştır. Sıfır atık anlayışına uygun olarak çalışmalarına devam eden tesiste amaç tesise gelen atığın %80 oranında geri kazanımının sağlanmasıdır. 2021 yılında depolama alanından tasarruf edilen alanı örnekle anlatacak olursak 11 adet futbol sahası veya 177 adet yarı olimpik yüzme havuzu büyüklüğünde alandan tasarruf edildi. Katı atıkların bilinçsizce depolandığında çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğu gerçekliğinde, Afyonkarahisar Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi ülkemizde ilklere imza atan çalışmaları ile katı atıklar sorun olmaktan çıkarak adeta ekonomik bir değere dönüşüyor.
“HEM DOĞA HEM DE
EKONOMİMİZ KAZANIYOR”
Geri dönüşümle hem ülke ekonomisine büyük kazanç sağladıklarını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak istediklerine dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Oluşturduğumuz araç ve ekipmanla birlikte daha güzel yarınlara ulaşmamız için geri dönüşüme ayrı bir önem veriyoruz. Geri dönüşümleri, geriye döndürülebilecek her türlü atığı kendi üzerimize almak adına başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Çevre Hizmetleri Birliğimiz, dev tesisler ile sadece şehrimize değil ilçe beldelerimize de hizmet ediyor. Ayrıca şehrimizin birçok noktasına yerleştirdiğimiz geri dönüşüm kumbaraları, işletmelere ve sitelere dağıttığımız ambalaj atığı toplama kutularıyla geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının ayrışmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağlıyoruz. Hedefimiz gelecek nesillere daha temiz bir Afyon ve daha yaşanabilir bir çevre emanet etmek. Doğayı ve çevreyi korumak için sürekli yeni projeler üretiyoruz ve üretmeye de devam edeceğiz” dedi.
>> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme