Afyonkarahisar gerçek bir gastronomi şehri

Afyonkarahisar 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nin (Gastro Afyon 2021) gala gecesi düzenlendi     3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali kapsamında 16 Ekim 2021 Cumartesi akşamı NG Afyon'da Gala Gecesi düzenlendi. Program iklim değişikliğine ve gıda israfına dikkati çekmek amacıyla ormanı temsil eden kostüm giyen kadının yürüyüşüyle başladı. 'AFYON GERÇEK BİR GASTRONOMİ [&hellip]

Afyonkarahisar 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nin (Gastro Afyon 2021) gala gecesi düzenlendi

3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali kapsamında 16 Ekim 2021 Cumartesi akşamı NG Afyon’da Gala Gecesi düzenlendi. Program iklim değişikliğine ve gıda israfına dikkati çekmek amacıyla ormanı temsil eden kostüm giyen kadının yürüyüşüyle başladı.
“AFYON GERÇEK BİR GASTRONOMİ ŞEHRİ OLDUĞUNU İSPATLADI”
Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) Başkanı Hamza Kalkan gala gecesi programının açış konuşmasını yaptı. 3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalinin üç gün boyunca dolu dolu bir programla gerçekleştirildiğini söyleyen Kalkan, “Gerçekten Gastro Afyon Festivali her yerde konuşulurken festival marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Evet, eksiklerimiz var. Bunları festival boyunca gözlemledik. İnşallah 4. Gastro Afyon Festivalinde daha güzel bir organizasyonla seneye hazırlanmak istiyoruz. Bana göre Afyonkarahisar bu organizasyonla gerçek bir gastronomi şehri olduğunu herkese gösterdi, ispat etti. İnanılmaz bir katılım vardı. Çoğu kişiye cevap veremedik. Bu nedenle kırılan, üzülen kim varsa onlardan hepsinden özür diliyorum.” dedi.
“PANDEMİ EN ÇOK TURİZM
SEKTÖRÜNÜ VURDU”
Gala programında ikinci konuşmayı Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz gerçekleştirdi. İş insanı Nafi Güral’a ve NG Afyon Otel yönetimine ciddi katkıları nedeniyle teşekkür eden Açıköz, “TAFED olarak Türkiye için yaptığımız sosyal sorumluluk projelerimiz vardır. İsrafı önlemeye yönelik yaptığımız etkinliklerimiz vardır. Bilindiği üzere Kovid-19 pandemisi en çok turizm sektörünü vurdu. Tabi başka zarar görenlerde vardır. Biz turizmin içerisindeyiz. Bu işler olmadığında, ülkeye turist gelmediğinde maalesef ülkede turizmden gelir elde edemedi. İki yıldır inanılmaz bir sıkıntı var. Ama bu sıkıntıyı hep sahil bölgesinde çalışan meslektaşlarım sadece kendileri çekti zannediyor. Bu ülkede Edirne’den, Kars’a sektörde olan herkes inanılmaz derecede bunun zararını bir şekilde gördü. Federasyonların, kurum ve kuruluşların destekleriyle yüz binin üzerinde aileye Ramazan ayı içerisinde olsun, ihtiyaç sahiplerinin bilgisini çevreden alarak kendilerine destek olmaya çalıştık. Fakat bu süreçtede tembelliğe alışıldı. Mesleğin, sektörün toparlanabilmesi için en az 2-3 yıllık bir zamana ihtiyaç vardır.” diye konuştu. Bir mutfak müzesi kurulması gerektiğini dile getiren Açıköz konuşmasını 869 yerli kodlu ürünlerin kullanılması vurgusuyla tamamladı.
“UMARIZ KATILIMCILARI MEMNUN ETMİŞİZDİR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali katılımcılarına katılımları nedeniyle teşekkür etti. Afyonkarahisar’a ait yöresel 600 lezzet bulunduğunu belirten Zeybek, “Şehrimizin nüfusu 740 bindir. Çok geniş bir coğrafyaya oturan bir şehiriz. Mermerin başkentiyiz işlediğimiz mermerler yurt dışına ithal edilmektedir. Türkiye’de en çok yumurta üretimi yapılan ve yumurta borsasını belirleyen bir şehiriz. Termal su ve yatak kapasitesine sahip bir iliz. Çok geniş bir tarihi geçmişi olan gizemli bir şehiriz. 3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Davetimize katılan tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Umarım konuklarımızı memnun etmişizdir. Belki eksiklerimiz olmuştur ama inşallah önümüzdeki yıl daha fazla katılımla böyle bir festivali gerçekleştirmeye söz veriyoruz.” şeklinde konuştu.
“AFYON HER ZAMAN GASTRONOMİYE HİZMET ETTİ”
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya konuşmasında, Afyonkarahisar’ın bir lezzet şehri olduğunu söyledi. Programın gerçekleştirildiği NG Afyon Otel dâhil Türkiye’nin en güzel otellerinin Afyonkarahisar’da yer aldığını belirten Özkaya, “En güzel lezzetleri hazırlayıp sunan aşçılarımız hep Afyonkarahisarlıdır. Afyonkarahisar hem tarımsal üretim hemde meyvecilik üretiminde bitkisel ve hayvansal üretimlerde Türkiye’de en önde gelen illerden bir tanesidir. Afyonkarahisar, Türkiye’de en fazla yiyecek-içecek tesisi olan ve en kaliteli tesislerin olduğu bir şehirdir. Afyonkarahisar gastronomi unvanını halkıyla almış bir şehirdir. Şehrimiz her zaman gastronomiye hizmet eden önemli bir şehirdir. Festivalde emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Nice festivaller oluşturmayı diliyorum.” ifadelerini kullandı.
GALA GECESİ PLAKETLERİN
VERİLMESİYLE TAMAMLANDI
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek “Sahnelerin en çok alkış alan konuşmasını yapacağım. Afiyet olsun.” sözleriyle tüm katılımcılara teşekkür etti. Programda TAFED Başkanı Zeki Açıköz’ün 81 yaşındaki Ustası Şerafettin Öztürk’e ahde vefa göstererek gala gecesi programına katılımını sağladığı öğrenildi. Program kapsamında temsili şed kuşatması yapılırken; Vali Gökmen Çiçek’e, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e ve AK Parti Milletvekili Ali Özkaya’ya aşçı kıyafetleri giydirildi. Gala gecesi programı 3. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivaline katılan büyükelçilere plaket verilmesiyle tamamlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme