Afyonkarahisar esnaf kenti – Kocatepe Gazetesi

23-27 Mayıs Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Gedik Ahmet Paşa namı diğer Taş Medrese'de temsili Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi.AHİLİK TOPLUMSAL DEĞERŞed Kuşanma töreni Ahilik Komitesi adına ESOB Başkanı Abdülkadir Konak'ın yaptığı konuşma ile başladı. Ahiliğin Türk-İslam kültüründeki önemine değinen Konak 'Ahilik geleneği yüzyıllardan beridir sürdürülen çok önemli bir gelenektir. Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, [&hellip]

23-27 Mayıs Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Gedik Ahmet Paşa namı diğer Taş Medrese’de temsili Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi.
AHİLİK TOPLUMSAL DEĞER
Şed Kuşanma töreni Ahilik Komitesi adına ESOB Başkanı Abdülkadir Konak’ın yaptığı konuşma ile başladı. Ahiliğin Türk-İslam kültüründeki önemine değinen Konak; “Ahilik geleneği yüzyıllardan beridir sürdürülen çok önemli bir gelenektir. Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu bir gelenek anlamına gelir. Yüzyıllar boyu toplumun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli olan ahilik, toplumsal kimlik açısından sahip çıkılması gerekli bir değerdir. Ahiliğin tanıtılmasının amaçlandığı Ahilik Haftası’nın ülke ve dünyaya hoşgörü ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Ahinin anlamının kardeşlik arkadaşlık, dostluk, cömertlik, eli açıklık, konukseverlik, yiğitlik anlamlarında kullanılır. Ahiliğin Anadolu topraklarında dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek erbabı yetiştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olarak nitelendiriyoruz. Bizler de bu kültüre ve geleneğe sahip çıkmalıyız. Geleceğimiz olan genç nesillere ahilik kültürünü ve terbiyesini aşılamalı, bu vesile ile de toplumun yüzyıllar sonra hizmet verecek olan ahilerine de aynı kültürü devam ettirmeleri için yol göstermeliyiz” dedi.
GENÇLER ÇALIŞMAK İSTEMİYOR
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban törende yaptığı konuşmada, ahilik haftasının yurt genelinde kutlandığını, Kırşehir’de hükümet ve devlet politikası olarak en az ilgili bakanlığın düzeyde protokol katılımı ile gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu durumun Ahilik Haftası ve esnafa verilen önemin göstergesi olduğunu dile getiren Çoban; “Esnaf ve sanatkarımızla şehrin Belediye Başkanı olarak her an görüşüyoruz. Eskiden okul tatillerinde babalarımız bizleri mutlaka bir yere çırak olarak verirdi. Oradan aldığımız harçlık bizim için önemli bir kaynaktı. Ona çok büyük önem veriyorduk. Afyon artık üniversite şehri yaklaşık 46 bin öğrencimiz var. Bu çocuklarımız burs katkısı bekliyorlar. Onlara otellerde vb türde işlerde çalışmayı tavsiye ediyorum. Ben geceleri çalışıp gündüzleri üniversiteye gittim. Gençlerimiz maalesef sürekli internette gezmeyi, kafelerde dolaşmayı tercih ediyor. ESOB 7 yıldır bu hafta özel önem veriyor takip ediyorum. Ahilik Haftamız hayırlı olsun” diye konuştu.
AHİLİK ÖNEMLİ DEĞER
AK Parti Milletvekili Hatice Dudu Özkal, ahiliğin Osmanlı ve Selçuklu’da en güçlü ahlaki, ticari teşkilat yapısı olduğunu vurguladı. Ahiliğin sadece ticaret yapma ve para kazanma üzerine kurgulanmadığını, insani ve ahlaki pek çok değeri içinde barındıran yapı anlamına geldiğini belirten Özkal; “Ahilik insanca paylaşımı içine alan bir yapıdır. Böylesi bir teşkilat yapısına sahip olan bu kültüre sahip atalarımızla gurur duyuyoruz. Bu köklü kültürün günümüzde de ticari hayatta devam etmesini gönülden arzu ediyorum. O nedenle bu geleneğin tekrar edilerek yaşatılmasını ben çok önemsiyorum. Böyle bir günde aranızda olmaktan mutluyum. Ayrıca esnaflarımızı canı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.
TEFRİKA ESNAF
 İÇİN HAYIRLI DEĞİL
Vali Hakan Yusuf Güner törenin son konuşmasını yaptı. Esnaf ve sanatkarın toplumun mayası olduğunu dile getiren Vali Güner, ahilik günü vesilesi ile esnafla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Vali Güner sözlerine şöyle devam etti: “Devletin ve hükümetin Afyonkarahisar’da ki temsilcisi olarak ahilik haftası kapsamında esnafımızla bir arada olmaktan son derece memnunum. Öncelikle Afyonkarahisar gerçekten esnaf şehri. Toplumun siyasetin nabzının tutulduğu önemli bir şehir. Her gün esnaf kardeşlerimizle selamlaşıp, sohbet edip, kahve içiyoruz. Bu yönü ile esnafın memnuniyeti aslında bu şehirde halkın ve Hakk’ın memnuniyetinden tezahür ediyor. O yönüyle esnaf bizim için çok önemli. Yeni seçilen Birlik Başkanımızı kutlarken, tefrikanın esnafımız için hayırlı olmayacağını düşünüyorum.”
YILIN AHİLERİNE PLAKET
Konuşmaların ardından kentte Yılın Ahisi seçilen Ahmet Demirpençe ve Bekir İşlek’e plaketleri verildi. Yılın Ahileri’ne plaketlerini protokol üyeleri verdi. Şed Kuşanma töreni icra edilirken, geçmiş yıllarda mesleğe giren çırak ve kalfaların nasıl ahi oldukları temsil edildi. Pilav ve ayran ikramının ardından tören sona erdi. Törene; Vali Hakan Yusuf Güner, AK Parti Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak ve çok sayıda davetli katıldılar. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme