Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nden bir başarı daha
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvuran ve Koroner damar hastalığı saptanan 67 yaşındaki hasta F.K.'ye Doç. Dr. İlker Alat başkanlığında yapılan özel bir koroner baypas ameliyatı gerçekleştirildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersin Çelik ile birlikte gerçekleştirilen ameliyatın başkanlığını yürüten Doç. Dr. İlker Alat, hastaya yapılan ameliyatın özelliği ile ilgili olarak [&hellip]
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne başvuran ve Koroner damar hastalığı saptanan 67 yaşındaki hasta F.K.’ye Doç. Dr. İlker Alat başkanlığında yapılan özel bir koroner baypas ameliyatı gerçekleştirildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersin Çelik ile birlikte gerçekleştirilen ameliyatın başkanlığını yürüten Doç. Dr. İlker Alat, hastaya yapılan ameliyatın özelliği ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Hastamız F.K. ön hazırlıkları tamamladıktan sonra koroner baypas ameliyatına alındı. Fakat kendisine çok özel bir yöntem ile bu baypas ameliyatını yaptık. Şöyle ki; bir defa kalbini hiç durdurmadan yani çalışan kalpte baypas ameliyatı yaptık. Kalp ameliyatlarının çoğu günümüzde hâlâ kalp ve akciğerler durdurularak ve hasta kalp-akciğer makinesi denilen bir cihaza bağlanarak yapılmaktadır. Kalbin durdurulup söz konusu cihaza bağlanması beraberinde birçok sorunu da getirmektedir ama çoğu zaman bu yöntem kaçınılmazdır. Ancak uygun hasta grubunda ise kalbi durdurmadan kimi kalp ameliyatlarını yapmak mümkündür. Kalp çalışırken yapılan bu koroner baypas ameliyatına ‘Çalışan kalpte baypas’ ya da ‘Atan kalpte baypas’ ameliyatları denilmektedir. Bu teknik ülkemizde birçok merkez tarafından kullanılmaktadır. Ancak bizim hastamız F.K.’nin ameliyatında onu çok özel kılan bir başka husus daha vardır. Kendisinin ameliyatı çalışan kalpte baypas tekniğiyle yapılmıştır ama onu daha da özel kılan şey ise MIDCAB (Minimal Invasive Direct Coronary Artery Bypass) denen tekniği uygulamış olmamızdır. MIDCAB tekniği ile biz hastamıza tüm ameliyatı çok küçük bir kesi içinden yaptık. Koroner baypas ameliyatlarında halkımızın da bildiği üzere ‘iman tahtası’ denilen göğüs ön yüzdeki kemik bir ucundan bir ucuna kesilir. Her insanın boyu birbirinden nasıl farklı ise bu kemiğin de boyu insandan insana az çok değişir. Hastamız F.K.’ye bu ameliyatı klasik bir kesi ile yapmış olsaydık, tam 24 cm.lik bir kesi yapmış olacaktık ancak biz hastamızın ameliyatını sadece dokuz cm’lik bir kesi yaparak gerçekleştirdik. Olabilen en küçük kesi ile ameliyat tamamlanmış oldu. Servisimizde göğüs ön yüzdeki bu kemiği hiç kesmeden bir başka MIDCAB yöntemiyle de koroner baypas ameliyatları da yapmaktayız. Bu yöntemler her hastaya uygulanacak diye bir şart yoktur. Mühim olan her bir hastada o hasta için uygun olan en iyi yöntem ne ise onu araştırıp, karar verip uygulamak gerektiğidir. Çalışan kalpte baypas ameliyatları ülkemizde birçok merkez tarafından uygulanıyor olmakla birlikte MIDCAB denilen küçük kesilerle ameliyatların yapılması işi hakikaten az sayıda cerrah tarafından yapılan ameliyatlardır. Bu hastalarımız, kliniğimizde koroner baypas ameliyatlarının her türlüsünün yapılabildiğinin göstergesidir. Kalp durdurularak veya çalışırken, ya da MIDCAB ile göğüs kemiğine çok küçük kesiler yaparak veya hatta onu hiç kesmeden ya da halk ağzıyla konuşursak her türlü açık ve kapalı yöntemlerle koroner baypas ameliyatları hastanemizde yapılabilmektedir.”
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Duran ise; “Hastanemiz Kalp Damar Cerrahisi Kliniği hekimlerimiz, MIDCAB tekniğini kullanarak ilk defa hastanemizde bir hastamıza operasyon gerçekleştirmişlerdir. Bu operasyon Türkiye’de birçok merkezde yapılıyor olmasından ziyade Hastanemizde ilk defa gerçekleştirilmiş ve hasta F.K.’nın kısa sürede normal sosyal yaşamına dönebilmesi açısından kullanılan teknik önem arz etmektedir. Bu nedenle ameliyatta emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Hasta F.K. ise bir kalp ameliyatını bu kadar küçük bir kesi ile ve bu kadar rahat atlatmış olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyerek teşekkürlerini belirtti.