• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar'daki Doğa Harikası Yerler Neresi?

Afyonkarahisar'daki Doğa Harikası Yerler Neresi?

Afyonkarahisar, Türkiye'nin doğal güzellikleriyle ünlü şehirlerinden biridir ve pek çok doğa harikası yeri barındırmaktadır.

Bu yerler arasında en bilinen ve ziyaretçilerin ilgisini çeken Frig Vadisi ilk sırada gelmektedir. Frig Vadisi'nin muhteşem kanyonları ve tarihi kalıntılarıyla ünlü olmasının yanı sıra, yürüyüş ve doğa sporları için de ideal bir konumdadır.

Şehrin diğer önemli bir doğal cazibe merkezi ise Sandıklı ilçesinde bulunan Akdağ Tabiat Parkı'dır. Göleti, ormanlık alanları ve yürüyüş parkurlarıyla ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunan bu park, doğaseverler tarafından oldukça rağbet görmektedir.

Afyonkarahisar'ın merkezine yaklaşık 47 kilometre uzaklıkta bulunan Emre Gölü de şehrin önemli doğal güzelliklerinden biridir. Göl çevresindeki piknik alanları ve temiz havasıyla ziyaretçilerin dinlenip keyifli vakit geçirebileceği ideal bir mekandır.

Eber Gölü Kuş Cenneti ise şehrin diğer önemli doğal cazibe merkezidir. Burada kuş gözlemciliği yapabilir, yürüyüş yapabilir veya sakin atmosferinin tadını çıkartabilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen yerler dışında Afyonkarahisar’ın termal kaynakları da oldukça popülerdir;
Termal deyince ilk akla gelen yerlerden biride Gazlıgöldür burada ki çeşitli termal otellerde konaklarken şifalı termal suyunda dinlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

İscehisar ilçesinde Dokimaia Antik Kenti tarihin ve doğanın buluştuğu cennet vatanımızda ki değerlerden bir tanesidir. Dokimaia Antik Kenti, kimin tarafından kurulduğu bilinmese de bazı kaynaklar da Makedonyalılar tarafından kurulduğu bilgisi geçiyor. Dokimaia, roma döneminde yarı özerklik kazanmış hatta Roma İmparatoru, adına bronz sikkeler bastırmıştır. 

Afyonkarahisar’da daha keşfedilmeyi bekleyen yerlerde vardır. Bunlardan bazıları;
Merkeze 45 kilometre mesafede ki Çoban Özü barajı doğa harikası görüntüsüyle bizlere görsel şölen sunarken temiz havası ve sakinliği ile de şehrin keşmekeşliğinden uzaklaştırıyor.

Bir diğeri Taşoluk Nuh barajı burası merkeze 46 kilometre uzaklıkta olup yeşilin ve mavinin güzel buluşmasıyla bizleri karşılıyor. Bölge, bölge piknik alanları da olup ailenizle gidip hafta sonunuzu güzel bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. 

(Ama ne yazık ki bu yerler yerel halk tarafından bilinirken ülkemizde ki bir çok insan bundan habersiz durumdadır.)

Bu kadar doğa harikasından bahsetmişken Afyonkarahisar’ın sembolleşmiş yeri ve incisi Karahisar Kalesinden söz etmemek olmaz. Karahisar Kalesi,Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından MÖ 1350 yılında, 226 metre yükseklikte bir kaya kütlesi üzerine yaptırılmıştır. İlk adı Hapanuva (yüksek tepe şehri) olan kaleye Frigler zamanında “Akronium” adı verilmiş ve bir kaya tapınağı eklenmiştir.

Selçuklular döneminde “Karahisar-ı Sahib” adı verilen kalenin, Alaaddin Keykubad zamanında ciddi bir onarım gördüğü kitabelerden anlaşılmaktadır. Sultan buraya cami, saray gibi yapılar inşa ettirmiş ve devlet hazinelerini bu kalede saklamıştır. Osmanlı döneminde Sultan II. Selim zamanında bir kez daha onarıma girmiştir. 

Afyonkarahisar, zengin ve çeşitli doğa harikalarına ev sahipliği yapmaktadır. Doğa severlere unutulmaz deneyimler sunan bu şehri keşfetmek için mutlaka zaman ayırmanız tavsiye edilir.

Bakmadan Geçme