Afyonkarahisar Caz Festivali'nde 'onuncu yıl marşı'
İlk kez 2001 yılında düzenlenen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 4-12 Haziran tarihleri arasında onuncu kez gerçekleştirilecek. Açılış ve ödül töreni ile başlayacak olan Onuncu Afyonkarahisar Caz Festivali'nin açılış konuşmasını Doğan Hızlan yapacak, açılış törenini sunacak isimler ise Pelin Batu ve Ali Düşenkalkar Açılış törenine bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Afyonkarahisarlı [&hellip]
İlk kez 2001 yılında düzenlenen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 4-12 Haziran tarihleri arasında onuncu kez gerçekleştirilecek. Açılış ve ödül töreni ile başlayacak olan Onuncu Afyonkarahisar Caz Festivali’nin açılış konuşmasını Doğan Hızlan yapacak, açılış törenini sunacak isimler ise Pelin Batu ve Ali Düşenkalkar
Açılış törenine bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Afyonkarahisarlı Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da katılıyor. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın hami ve evsahibi olarak hazır bulunacağı törende, Festival’e on yıldır kesintisiz destek olan basın ve medya kuruluşları (Hürriyet, Miliyet, Radikal, Cumhuriyet, CNN Türk, NTV, Cnbc-e) ile Sevda Cenap And Vakfı gibi on yıldır katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara da plaket verilecek.
Aydın Doğan Vakfı’na onur ödülü
Açılış Töreni’nde Festival’in on yıldır ayakta kalmasında kesintisiz destekleriyle özel bir yere sahip olan Festival’in Eğitim Sponsoru Aydın Doğan Vakfı’na, Afyonkarahisar Valiliği’nce Afyonkarahisar Caz Festivali Onuncu Yıl Onur Ödülü verilecek. Vakıf, Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi ile Afyon’daki eğitim hayatına önemli katkılar yapıyor. Vakfın Festival’e on yıldan bu yana verdiği maddi desteklerin yanısıra, Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi de Festival’in önemli mekanlarından biri konumunda. Burası Festival’in atölye çalışmaları, söyleşiler ve okul konserleri bölümünün başlıca ev sahiplerinden bir tanesi. Aydın Doğan Vakfı’na Festival Onur Ödülü sanatta kurumsal destekler konusunda örnek bir tavır sergilemesi nedeniyle Afyonkarahisar Valiliği’nce sunulacak.
İlk on yılda Anadolu’da caz olmaz tabusunu yıkan Festival’in ikinci on yılda Anadolu’ya bir türlü gitmeyen büyük kurumsal destekler konusunda bir dönüşüm hareketi başlatma misyonu öne çıkıyor. On yılda yapılanlar, Festival’in Türkiye’de sponsorluk ve kurumsal destekler konusunda da çığır açacağının en büyük göstergesi.
Afyonkarahisar Valiliği’nin himayesinde gerçekleşti-rilen onuncu Afyonkarahisar Caz Festivali’ni destekleyen devlet kurumları Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi. Bu üç kurumun maddi ve manevi destekleri Festivali ayakta tutuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban inisiyatifleriyle gelen gerek maddi gerekse manevi destekler Festival için çok büyük değer taşıyor. Ayrıca bir sonraki yıl için de büyük bir moral ve enerji depolanması anlamına geliyor. Bunun yanısıra Afyonkarahisarlı Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da onuncu yılın desteklenmesinde bu yıl oldukça yoğun bir çaba harcadı.
Müzikte kardeş kent: Prag
2005 yılında Prag Jazz Open’a Türkiye’den sanatçıların katılımıyla tohumları atılan iki şehir arasındaki sanatsal ve müzikal dostluk, katışıksız bir sivil inisiyatif olarak beş yıldır kesintisiz devam ediyor. Bunda Praglı müzisyenlerin Afyon’daki festivale sahip çıkan yaklaşımları çok önemli bir rol oynuyor. Dünya cazında çok saygın bir yere sahip Orta Avrupa cazının en iyi temsilcilerinden bazıları beş yıldır olduğu gibi bu yıl da Festival için Afyon’da olacak. Müzik ve caz severler için cazın farklı türlerini kapsayan kaçırılmayacak konserler bu yıl da Festival’e damgasını vuracak.
Piyanonun harika çocuğu
Açılış konserinde piyanonun “harika çocuğu” var: Konseri Burçin Büke Trio verecek
Festivalin 4 Haziran’daki açılış konserini Türkiye’nin son “harika çocuk”larından biri olan piyanist Burçin Büke kendi adını taşıyan triosu ile yapacak. Burçin Büke Trio’da Türk cazının iki değerli ismi akustik basta Volkan Hürsever ve sıradışı bir davul ustası, Deniz Dündar çalıyor.
Bayhan Gürhan herkesi çok şaşırtacak
Tüm Türkiye’nin onu tanıdığı adıyla Pop Star Bayhan’dan cazseverlere çok hoş bir sürpriz geliyor. Farklı tarzı ve yorumlarıyla bir dönem fenomen haline gelen Bayhan Gürhan, Afyonkarahisar’da bu kez hiç bi-linmeyen bir yönüyle dinleyicilerin karşısında olacak. Gürhan, uzun zamandır ilgilendiği cazın müziğinin sevilen örnekleri ile şaşırtacak.
Kapanış Konseri Assunta Mano’dan: Pop-caz’da Çek – İtalyan – Flaman sentezi eşliğinde sıradışı bir ses Assunta Mano grubu, şarkıcı/gitarist Assunta Mandaglio tarafından kuruldu, kendisi aynı zamanda şarkıları da yazıyor. Grupta Mandaglio’nun yanısıra Chryster Aerts (davul), Lukas Kytnar (bas), David Hermans (piyano, klavye) ve Pieter Thys (gitar) yer alıyor.
Farklı festival mekanları, farklı keyifler: Tren garı konserleri,
jazz brunch, jam session’lar
Festival sezonunda her yıl şehirde yaşanan sosyal hareketlenmeye bu yıl onuncu yıl dolayısıyla farklı mekanlar ve çeşitli etkinlikler de eklendi. Bunlardan biri Ali Çetinkaya Tren Garı. Afyonkarahisar’ın tarihi önem taşıyan mekanlarından biri olan Tren Garı Festival sergilerine on yıldan bu yana ev sahipliği yapıyor. Bu yıl ise Festival’in ana konser mekanı olan tarihi Millet Hamamı’nın yanısıra bazı konserler de Ali Çetinkaya Tren Garı’na taşındı.
Festival’in bu yıla özgü renklerinden biri de Anemon Oteli bahçesinde gerçekleştirilecek olan “jazz brunch” olacak. Afyonkarahisar’da ilk kez yapılacak olan bu etkinliğe de Afyonlular’ın yoğun ilgisi bekleniyor. Kaçırılmaması gereken bir başka müzik keyfi ise, Festival’e katılan müzisyenlerin birlikte gerçekleştirilecekleri “jam session”lar; cazın en keyifli yönlerinden biri olan doğaçlamaların ağırlık kazandığı bu dinletiler Çek ve Türk müzisyenleri biraraya getirecek.
Okul söyleşi ve konserleri “on yılın konukları” ile yapılacak
Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da konserlerin yanısıra, çok sayıda kültür-sanat insanının katılacağı okul söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler, kitap standları ve belgesel gösterimleri gibi pek çok etkinlik yer alacak. Okul söyleşileri ve diğer okul etkinlikleri (okul konserleri, vb.) bu yıla özgü bir sürprizi de içeriyor. Bu yıl Afyon’a gelecek konuk sanatçı ve kültür insanları, on yıl zarfında Festival’e daha önce de konuk olmuş sanatçılar arasından seçilerek davet edildi. Bu durumda gelen sanatçıların her birinin Festival’e en az ikinci, üçüncü katılımları olacak.
Aykut Uslutekin Caz Fotoğrafları Sergisi bu yıl onuncu kez Afyon’da olacak. Artık Festival ile özdeşleşen bu sergi, ilk yılından beri Festivali hiç yalnız bırakmayan fotoğraf sanatçısı Uslutekin’in yaşamındaki en önemli iki unsuru birleştirdiği fotoğraflardan oluşuyor: Caz ve fotoğraf.
Festival’deki ikinci önemli sergi ise Festival’in önemli destekçilerinden Aydın Doğan Vakfı katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Aydın Doğan Karikatür Ödülleri Sergisi. Sergide bu ödülü kazanmış dünya ve Türkiye’den ustaların caz ve müzik üzerine olan karikatürleri yer alıyor.
Festival kapsamında ayrıca, TRT İstanbul Televizyonu’nun başarılı yapımcılarından Lütfi Özarslan’ın “Ziller” isimli belgeseli de Festival boyunca gösterilecek. Bu ödüllü belgeselde, dünya cazının ve müziğinin büyük ustalarının da tercihi olan dünyaca ünlü Türk zillerinin yapım öyküsü anlatılıyor.
Afyonkarahisar
Festivalleri’nden notlar:
Afyonkarahisar’ın son on yılına sanatsal ve kültürel anlamda damgasını vuran ve bir ilk olan Caz Festivali’nin yanında, bu yıl Nisan ayında dokuzuncusu yapılan bir de Klasik Müzik Festivali bulunuyor. On yılda bu iki festival ile ulaşılan rakamlar, Festivaller’in Türkiye’de neden bir simge haline geldiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Bu rakamlar Afyonkarahisar Festivalleri’nin en özgün boyutlarından biri olan eğitim boyutuyla da çarpıcı rakamlar. Çünkü Festivaller ile gece konserlerinin yanısıra, aynı zamanda gündüzleri de çok sayıda okula ve öğrenciye ulaşılıyor. Eğitim yönüyle de özgün ve öncü olan Festivaller’in on yıllık çarpıcı rakamları şöyle:
Toplam 5 bin 500 müzisyen ve sanatçı: Caz ve klasik müzik festivalleriyle geçen on yılda Afyon’da toplam 5 bin 500 dolayında müzisyen ve kültür-sanat insanı konuk edilerek konserler verdi ve okul etkinliklerine katıldı.
Toplam 220 konser: On yılda yaklaşık olarak toplam 220 konser (okul konserleri hariç) düzenlendi.
Toplam 120 bin seyirci: Festivalleri 120 bin dolayında seyirci izledi. Açık hava konserleri ve 300 ila 400 kişilik küçük konser salonlarında yapılan konserler, Afyon ve bölgedeki diğer kentlerden seyircilerin katılımıyla, deyim yerindeyse, dolup taştı.
Toplam 98 bin çocuğa ulaşıldı: Gündüzleri yapılan okul etkinliklerinde 15 kişilik sınıflarda yaklaşık 98 bin çocuğa, ülkemizin en değerli sanatçıları ve kültür insanları ile bire bir ulaşıldı.
Ücretsiz konserler ve etkinlikler: Tüm etkinlikler ve konserler ücretsiz ve halka açık olarak yapıldı. Bu özelliğiyle Afyonkarahisar Festivalleri, şehrine ve bölgesine on yıldır katışıksız bir müzik ve çağdaş kültür-sanat hizmeti veriyor.
Türkiye’nin en önemli sanatçı ve kültür-sanat insanları katıldı: Festivallere on yılda Türkiye’nin en önemli sanatçıları katıldı; Doğan Hızlan, Ahmet Ümit, Tuna Kiremitçi, İnci Aral, Buket Uzuner, Sema Kaygusuz, Mehmet Güleryüz, Bedri Baykam, Atilla Dorsay, Işıl Özgentürk, Fikret Hakan, Hale Soygazi, Engin Ayça, Yavuz Aydar, Hülya Tunçağ, İzzet Öz, Erhan Konuk, Bülent Ortaçgil, Mahir Günşıray, Halit Ergenç, Derya Alabora, Tan Oral, Behiç Pek, Latif Demirci, Semih Poroy, İzzet Keribar, Tan Sağtürk, Pelin Batu, Atilla Dorsay bu değerli isimlerden yalnızca birkaçı.