Afyonkarahisar 5. müzik çalıştayı başladı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarının geleneksel hale getirdiği “Müzik Eğitimi Çalıştayı”nın bu yıl beşincisi düzenlendi. AKÜ Devlet Konsevatuvarının Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AKÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Müzik Eğitimcileri Derneğiyle ortaklaşa düzenlediği “V. Müzik Eğitimi Çalıştayı”, başladı. 16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen çalıştay, Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konferans Salonunda [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarının geleneksel hale getirdiği “Müzik Eğitimi Çalıştayı”nın bu yıl beşincisi düzenlendi.
AKÜ Devlet Konsevatuvarının Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AKÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Müzik Eğitimcileri Derneğiyle ortaklaşa düzenlediği “V. Müzik Eğitimi Çalıştayı”, başladı.
16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen çalıştay, Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konferans Salonunda AKÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden Yelda Hepçakar ve M. Emir Barutçu tarafından sunulan keman ve piyano eşliğindeki müzik dinletisinin ardından açılış konuşmaları ve sunumlarla devam etti.
Müzik gönülden gönüle sesleniş
Çalıştaya AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Demir’in yanı sıra AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları, öğrencileri ile Afyonkarahisar’da görev yapan müzik eğitimcileri katıldı. Çalıştayın açılış töreninde bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Demir, “Müzik denilin-ce, insanları eğlendiren nokta akla gelmektedir. Halbuki bu doğru değildir. Müzik, gözle görülmeyecek ancak ritimlerle dile getirilen, içindeki aktivasyonlarla insanları ya da hayvanları müzik anlama kabiliyetlerini geliştirecek düzeyde olan bir ahenktir. Anlamadan dinlenilen müzik, kişide herhangi bir çağrışım uyandırmaz. Çağrışım uyandırmadığı gibi müziği, müzik olmaktan çıkartır. Öte yandan müziği anlayarak dinleyen kişi de öyle çağrışımlar meydana gelir ki, müzik o kişiyi mutlu eder. Dolayısıyla müzik, hayatımzda ufkumuza değer katan bir unsurdur” dedi.
Daha çok yaygınlaşmalı
AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen konuşmasında, “Önümüzdeki 10-15 yılın kültür politikası çok önemli ve çok değişik kültür politikaları oluşmaya başlayacak. Önümüzdeki 15 yıllık süreçte 2023 hedefi olan ülkemizde çok ciddi kültür politikalarının oluşturulması gerekiyor. Bu kültür politikalarının oluşmasında da en önemli rollerden birisi müzik eğitimcilerine aittir. Biz Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak düzenlediğimiz 23 Nisan Korolar Şenliği, Amatör Çalgıcılar Konserleri, Sultan Divani Uluslararası Sempozyumu, Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali, Müzik Eğitimi Çalıştayı ve bunların yanı sıra yıl içerisinde ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen konserler, resitaller, paneller ve akademik kadromuzla ülkemizin müzik politikalarına yön vermeye çalışıyoruz. Etkinliklerimizde yerel yönetimlerden ve iş adamlarından destek almaya çalışıyoruz” dedi. Doç. Dr. Türkmen konumasında, önümüzdeki yıl düzenlenecek Müzik Eğitimi Çalıştayı için Türkiye Bilimsel ve Tekonojik Araştırma Merkezi’nden (TÜBİTAK) destek alınmasını, çalıştayların beş yılda bir hedeflenen kitabının her yıl hedeflenmesini ve çalıştayın ulusal düzeyde yapılmasını önerdi.
Açılış konuşmalarının ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından “Çocuk Şarkılarındaki Tonal ve Modal Yapılarının Analizi” konulu sunum yapıldı. Tonal ve modal analizinin öğretiminin ilk, orta ve mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki müzik eğitimcilerinin karşılaştığı sorunlardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Türkmen, bu soruna çözüm olarak Yrd. Doç. Dr. Sefai Acay tarafından geliştirilen teoriyi aktararak, açıklamalarda bulundu.
TSM’ye yeterli ilgi gösterilmiyor
AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş ise “Türk Sanat Müziğinin İlköğretim Müzik Dersi Ortamında Kullanımına Yönelik Çalışma ve Uygulamalar” başlıklı sunumunda, her toplumun kendine ait milli bir kültürü ve buna bağlı olarak da müzik politikası olduğunu belirterek, Türk müziğinin Türk kültür ve yaşantısının en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Müzik eğitimi programlarında Türk sanat müziğine yeterli ilginin gösterilmediğini ve ders kitaplarında birkaç parçayla geçiştirildiğini dile getiren Öğr. Grv. Yıldırım, “Bu durumun birçok nedeni bulunmakla birlikte günümüzde kültürümüzün önemli bir unsuru olan bu m��ziğe yönelik araştırmaların çoğalmasının ve eğitime yönelik çalışmaların arttırılmasının önü açıktır. İlköğretim okullarında 4. sınıftan 8. sınıfa kadar okutulan müzik derslerinde Türk sanat müziğinin kullanılmasına yönelik uygulama ve araştırmaların arttırılmasının artık zorunlu hale geldiği düşünülmektedir” dedi. Çalıştayın ilk gün programı, Yrd. Doç. Dr. Sefai Acay tarafndan “Eğitim Müziği Besteleme Yöntemleri” konulu sunumunun ardından sona erdi. Çalıştayın Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konferans Salonunda gerçekleştirilecek ikinci gün programı kapsamında Öğr. Grv. Mete Gökçe tarafından “Orta Öğretim Düzeyinde Gençlik Korolarının Önemi, Okul Korolarına Müzikal ve Eğitsel Yaklaşım”; Ahmet Say tarafından “İnsan Hayatında Müzik Eğitiminin Yeri ve Önemi”; Prof. Suna çelik tarafından “Üniversitede Sanat Atölyeleri ÜÇSA (Çankırı Örneği)” ile “Koro Eğitimi ve Yönetimi” konulu sunumlar yapılacak. Çalıştayın üçüncü günü ise Yrd. Doç. Dr. Salih Aydoğan “Oynayarak Eğlenerek Müzik Dilini Öğreniyoruz” konulu sunumuyla başlayacak ve Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Başkanı Refik Saydam’ın çalıştay kapsamında sunulan çalışmaların değerlendirilmesiyle devam edecek. (Kocatepe)