• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar 47’nci sırada – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar 47’nci sırada – Kocatepe Gazetesi

Aylık ekonomi iş dergisi CNBC-e Business, Eylül ayı sayısında “Yaşanabilir Şehirler” sıralamasını açıkladı. Türkiye’nin en yaşanabilir şehri Ankara olurken, Afyonkarahisar 47’nci sırada kaldı. Afyonkarahisar, geçen sene yapılan araştırmada 58’inci sırada yer alıyordu Aylık ekonomi ve iş dergisi CNBC-e Business, 37 ölçüte göre yaşanabilir şehirlerin istatistiklerini çıkarmaya devam ediyor. Bu sene 4’üncüsü yayınlanan yaşanabilir şehirler listesinde, [&hellip]

Afyonkarahisar 47'nci sırada

Aylık ekonomi iş dergisi CNBC-e Business, Eylül ayı sayısında “Yaşanabilir Şehirler” sıralamasını açıkladı. Türkiye’nin en yaşanabilir şehri Ankara olurken, Afyonkarahisar 47’nci sırada kaldı. Afyonkarahisar, geçen sene yapılan araştırmada 58’inci sırada yer alıyordu

Aylık ekonomi ve iş dergisi CNBC-e Business, 37 ölçüte göre yaşanabilir şehirlerin istatistiklerini çıkarmaya devam ediyor. Bu sene 4’üncüsü yayınlanan yaşanabilir şehirler listesinde, ilginç veriler dikkat çekiyor.
Derginin araştırmasına göre Türkiye’nin en yaşanabilir kenti Ankara. Ankara’yı Antalya, Eskişehir ve Trabzon takip ediyor. Afyonkarahisar ise bu yılki araştırmaya göre 47’nci sırada yer aldı.
Derginin arıştırmasına göre Afyonkarahisar, geçen yıl 58’inci sıradaydı. Bu durumda ilimizin bir yükseliş eğiliminde olduğu görülüyor.
Suç oranına dikkat çekildi
Dergide Afyonkarahisar ile ilgili bir genel değerlendirmeye de yer veriliyor. Derginin değerlendirmesi şöyle:
“Kavşak noktasında olması Afyon’u AVM yoğunluğu en gelişmiş ikinci, beş yıldızlı varlığı ise en zengin altıncı il yapıyor. İşsizliğin en düşük olduğu 19’uncu kent olarak görünse de ekonomisi ortalamanın biraz altında, 47’nci sırada. Hava kalitesi ancak yeterli Afyon’un suç oranı da yüksek: 66’ncı sırada.”
Çeşitli veriler toplandı
Derginin konu başlıklarına göre Afyonkarahisar ile ilgili topladığı veriler ise şöyle:
Zenginlik: Kişi başına 2 bin 713 lira ile Türkiye’deki toplam mevduatın binde 3’ü Afyon’da. 9 yetişkinden birinin otomobili, 5 kişiden birinin evi var. Afyonlu, yılda 491 lira vergi ödüyor, evinde 386 kilowatt saat elektrik tüketiyor.
İş ve yatırım: İşsizlik oranı 7.6, istihdam oranı 43.5. Kişi başına düşen kamu yatırımı 208 lira.
Alışveriş: AVM sayısı 12.
Konaklama: 5 yıldızlı otel sayısı 5.
Eğitim düzeyi: Okur-yazar oranı yüzde 91.3 olan ilde, 14 yetişkinden biri üniversite mezunu.
Sanat: 12 sinema ve 2 tiyatro salonu, 113 bin 431 sinema, 29 bin 782 tiyatro izleyicisiyle buluştu.
Sağlık: 824 kişiye bir doktor, 398 çkişiye bir hastane yatağı düşüyor.
Öğretim: 23 anaokulu, 18 ilköğretim ve 18 ortaöğretim öğrencisine birer öğretmen düşüyor.
Hava: Şehrin yüzde 22’si orman alanı, hava kalitesi yeterli.
Suç: 2010’da işlenen asayiş suçu sayısı 16 bin 667.
Trafik: 2010’da her 66 araçtan biri kaza yaptı.
Derginin değerlendirmesine göre Afyonkarahisar’ın çeşitli kategorilerdeki konumu arasında en iyisi kent hayatı. İşte o sıralama:
Ekonomi: 48, eğitim: 48, sağlık: 34, güvenlik: 59, kent hayatı: 23, kültü-sanat: 47.
Bölgemizde gerideyiz
Sıralamaya göre Afyonkarahisar’ın 47’nci olduğu araştırmada, çevre illerin durumları da gözle önüne konuyor. Afyonkarahisar’ın da dahil olduğu Zafer Kalkınma Ajansı bünyesinde bulunan Manisa genel değerlendirmede 45’inci sırada yer aldı. Kütahya 26’ncı, Uşak 27’nci sırada. Afyon’a komşu illerden Burdur 24’üncü, Isparta 5’inci, Denizli ise 29’uncu sırada. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme