'Afyonkarahisar 2. derece deprem bölgesinde'

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası boyunca gerçekleştirecekleri etkinlikler ile ilgili bilgiler verdi. Buldan, ilimizin 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde bulunduğunu söyledi'İlimizin yüzde 45'i 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor'İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan açıklamasında 'Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik [&hellip]

“Afyonkarahisar 2. derece deprem bölgesinde”

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası boyunca gerçekleştirecekleri etkinlikler ile ilgili bilgiler verdi.

Buldan, ilimizin 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde bulunduğunu söyledi
“İlimizin yüzde 45’i 1. derece
deprem bölgesinde yer alıyor”
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan açıklamasında; “Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemlerin Gediz Çöküntü sistemi, Dinar Fay sistemi ve Akşehir Fay sistemi olduğunu belirtti. Yaklaşık 200 milyon yıl öncesinden günümüze kadar değişen yaşlardaki malzemeyle oluşmuş olan bu bölgenin, Türkiye tektoniğini meydana getiren bileşenlerden olan Batı Anadolu Çöküntü sistemi ile Orta Anadolu Ova rejiminin, karşı karşıya geldiği bir konumda olduğunu kaydetti. Buranın bir geçiş bölgesinde bulunduğunu ifade eden Buldan; “Akşehir Fay Zonu, bu bölgedeki tektonizmayı yönlendiren önemli mekanizmalardan biridir. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre; İlimiz genelinin yüzde 45’i 1. derece, yüzde 53’ü 2. derece, yüzde 2’si ise 3. derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi ve İl Merkezine bağlı kasaba ve köylerin büyük bir bölümünün yer altı suyunun yüksek olduğu alüvyal zeminler üzerinde kurulmuş olması, yapı stokları genel olarak değerlendirildiğinde yarısından fazlasının mühendislik hizmeti görmemiş yapılardan oluşmuş olması nedeniyle riski yüksektir” dedi.
“Tatbikatlar yapılacak”
Afyonkarahisar il merkezinin 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup, bölgenin etkin bir deprem merkezi olduğunu ifade eden Mehmet Buldan; “Ayrıca civardaki etkin bölgelerin de tesiri altındadır. 1900’den günümüze il genelinde 5 adet hasar yapıcı deprem meydana gelmiştir (1924 M=6,8, 1925 M=5,9, 1995 M=6,0, 2000 M=5,6, 2002 M= 6,1 ). Bu bilgiler ışığında ilimizin tehlike ve riskleri tespit edilerek, kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun buna karşı etkin stratejilerinin belirlenmesini öngörmekteyiz.
Afyonkarahisar ili için hazırlanan İl Afet Acil Yardım Planı bu anlayış ile her türlü afet/acil durum öncesi, anı ve sonrasında can ve mal koruyucu çalışmaların düzenlenmesini temel oluşturmaktadır. Afet olmadan önce eğitimli kadrolarını malzeme araç ve gerecin doğru noktalarda ko-numlandırılması, kurumların tamamının eşgüdümlü olarak eğitim ve donanımının sağlanması gibi faaliyetlerin belirlenmesini, afet meydana gelmesi halinde ise, ortaya çıkabilecek kayıpların ve tehlikelerin giderilmesi öncelikle tehlike ve tehdit altındaki canlıların kurtarılması ilk yardım, kayıpların bulunması, geçici iskân faaliyetlerinin ve lojistik desteğin sağlanması gibi konular belirlenmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
Ülkemizde 28 Şubat’ın Sivil Savunma günü olarak, 1-7 Mart tarihleri arasında ise Deprem Haftası’nın kutlandığını İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan; “Bu münasebetle süre gelen afetlere hazırlık eğitimlerimize ek olarak bu gün ve haftada Müdürlüğümüze bağlı Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü personeli tarafından kamu ve özel kuruluşlar ile ilimizdeki tüm okullarda afet eğitimi ve tatbikatları icra edilmektedir. Bu eğitim ve tatbikatlara tüm Afyonkarahisar halkının katılımını bekliyoruz” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme