• Haberler
  • Genel
  • Afyon'daki uygulamalar Türkiye'ye örnek oluyor

Afyon'daki uygulamalar Türkiye'ye örnek oluyor

Termal su birliğinin sağlanmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu, SYDV'nın çalışmaları ile ülkede öncü konumda olduğunu anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyon'daki uygulamaların Türkiye'ye örnek olduğunu vurguladı Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın'ın sorularını cevaplandırdı. Kurumlar ve idareciler arasındaki uyuma diğer illerin gıpta ile baktığını söyleyen Vali Balkanlıoğlu, her şeyin daha iyi olması için [&hellip]

Afyon’daki uygulamalar Türkiye’ye örnek oluyor

Termal su birliğinin sağlanmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu, SYDV’nın çalışmaları ile ülkede öncü konumda olduğunu anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyon’daki uygulamaların Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Kurumlar ve idareciler arasındaki uyuma diğer illerin gıpta ile baktığını söyleyen Vali Balkanlıoğlu, her şeyin daha iyi olması için çabaladıklarını belirtti.
İŞKUR’UN GEREĞİNİ YAPTIK,
SORUŞTURMA TAMAM
Burcu Aydın: İŞKUR soruşturmasının akıbeti nedir?
Vali İrfan Balkanlıoğlu: İŞKUR soruşturması neticelendi. Bu olayın iki boyutu var. Bazı memurların yaptığı eylemler memur mevzuatına göre hem disiplin hem de ceza muhakemesi anlamında suç durumunda. Bu suç adli mahkemeleri ilgilendiriyor. Bir eylemden, iki suç çıktı. Bir nevi bir koyundan iki post çıkmış oldu. Haklarındaki ceza muhakemesi yargılaması devam ediyor. Bizim görevlendirdiğimiz muhakkik savcılığa ihbarda bulundu. Personelden biri tutuklandı. Kurum müdürü hakkında da başka bir vatandaşın şikâyeti üzerine soruşturma yürütülüyor. Olay bize intikal ettirildiğinde izinliydi. Bize suç ihbarı geldiğinde olayın ciddi olup olmadığını belirleyip hemen inceleme başlatırız. İsimsiz, imzasız bir yazı ile bize ihbar gelmişti. Yazıda mobing ve tacize uğrandığı yazıyordu. Personelin şikâyet konularında beyanda bulunması halinde, bu olaylara şahit olanlar varsa derhal gereğinin yapılacağını ifade ettik. Bir grup personeli makama çağırdık. Onlar teyit ettiler. İş ciddiyet kazanınca delillerin karatılmaması için iki personeli derhal açığa aldım. Hemen soruşturmacı görevlendirdim. Soruşturmacının tespitleri olayı biraz daha teyit edince bu kez savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Olay disiplin kuruluna geldi, disiplin açısından da işlem yapıldı. İki personelin Afyonkarahisar’da görev yapamayacağı konusunda valiliğimizin yazısı üzerine birisi Erzincan’a diğeri de Batman’a atandı. Şu anda açığa alma durumu sürdüğü için kendilerine bilgi verilmedi. Ama memuriyetten ihracı gerektirecek bir ceza almadıkları için bunlara tayinleri bildirilip yeni görev yerinde başlamaları gerekiyor. M. C isimli personel tutuklandı. Yargılama, adli boyutu hariç soruşturma tamamlandı. Basın önünde tartışmak yerine biz gereğini yapıyoruz. Kimse merak etmesin. Gerek personelin gerekse vatandaşın şikâyetlerini değerlendiriyoruz.
CİDDİ HER İHBARIN
GEREĞİNİ YAPARIZ
Memurlar kamu adına görev yapıyorlar. Vatandaşlar sürekli taleplerde bulunuyorlar. Öte yandan amirlerinde personel üzerinde bir takım yetkileri var. Personel arasında da çalışan, çalışmayan, kaytaran, vatandaşa kötü davranan kişiler var. Amirin de personel üzerinde disiplin yönünden bir yetkisi var. Personelin düzgün çalışması, vatandaşa hizmet noktasında uyarılarda bulunmaya, gerektiğinde cezalandırmaya yetkili. Böyle olunca bu yetkilerini kullanan müdürler hakkında personelde bazen ihbar ve şikâyetlerde bulunuyor. Mesela bana mobing uyguluyor diyebiliyor. Yani suiistimaller de olabiliyor. Harekete geçmeden önce inceliyoruz. Durumu iyi tartmak gerekiyor. Kamu görevini ifa eden kişiler bazı kişilerin menfaatini engelleyebilir. Bazen lehte bazen aleyhte karar bile verilebilir. Maalesef aleyhinde karar verilen insanlar bazen yersiz şikâyetlerde de bulunabiliyorlar. Artık şikâyet işlemleri kolaylaştı. Başbakanlık dâhil bu her yere şikâyet gönderilebiliyor. Personelde sürekli yerli yersiz soruşturmaya maruz kalınca moral motivasyon kaybı ortaya çıkabiliyor. Çünkü üzerlerinde ister istemez psikolojik bir baskı oluşuyor. En iyisi hiç bir iş yapmayayım. İş yapanlar şikâyet ediliyor gibi bir intiba ediniyorlar. Bizlerde her türlü şikâyet ve ihbarı değerlendirmeye alırken öncelikle olayın gerçekliğini iyice araştırıyoruz. Şikâyet makul mü, var mı? Soruşturmaya değer mi diye süzgeçten geçiriyoruz. Eğer ciddi bir şey varsa gereğini yapıyoruz.
ÜRÜNLERLE İLGİLİ NELER
YAPILABİLECEĞİNE BAKIYORUZ
B.A: Göreve başladığınızda nasıl bir Afyonkarahisar bulmuştunuz, bugün geldiğiniz noktada nasıl bir Afyonkarahisar var? Kısmetse hedefinizde nasıl bir Afyonkarahisar var?
Vali Balkanlıoğlu: Yolların kesiştiği noktada olan Afyon’un birçok avantajları var. Bir defa Afyon kaplıca memleketidir. Her yörede sıcak su yok. Bu önemli değerlerden biridir. Allah termal suyu buraya bahsetmiş, Türkiye’nin bazı bölgelerinde de var. Bunlardan biri de Afyon. Dört ayrı sıcak su havzamız var. İlimiz coğrafi konumu itibariyle yolların kesişim noktasında. Bir diğer avantaj ise mermer varlığıdır. Allah tarafından bahşedilen kazanılarak elde edilen zenginliklerden değil. Bunlar bu topraklarda var. Kazanılarak çalışılarak yapılan işlerde de Afyon’da yumurtacılık ön planda. Kiraz, vişne gibi meyveler ve patates üretimi var. Biz bu konularda neler yapabileceğimize bakıyoruz.
TERMALDE AFYON’A YAPILABİLECEK
EN BÜYÜK İYİLİĞİ YAPTIK
Termalle ilgili öteden beri çok söylenin temenni edilen şeyler var. Suların israf edildiği, zapt-u rapt altına alınması gerektiği belirtilmiş. Biz bu konuyu ele aldık. AFJET tüm termal otelleri tek bir sistemde birleştirdi. Bu Türkiye’de bir ilktir. Şu anda kullanılan suyun yüzde 95’ini reenjekte ediyoruz. İnsan vücuduna temas edip kirlenen suyu arıtmak oldukça zordur. Büyük teknoloji gerektiriyor. Bu oran yüzde 5’e tekabül ediyor. Geriye kalan yüzde 95 oranındaki suyun sadece ısısı alınıp hiçbir kirlenme olmaksızın doğaya deşarj ediliyor. Kaynak boşa akıtıldığı gibi çevre de kirleniyordu. Malum olduğu üzere termal su da mineral madde çoktur. Termal suyun içerisinde bazı metaller bulunduğundan aslında çevreyi kirleten bir su. Dolayısıyla termal kaynağı merkezi bir sisteme almak suretiyle otellerin bütün sularını biz temin ediyor ve 20 bin yatağa yetecek bir kapasite oluşturuyoruz. Şu anda termal oteller, üniversite, yapılmakta olan spor tesisleri ve yeni müze de dâhil orada bazı konutlara termal enerji vermek suretiyle termal kaynağımızı genişlettik. İnşa halindeki otel yapılabilecek arsaların önünden dahi, inşa halindeki oteller için bile kaynağımız var. 96 Derece sıcaklıkta su var. Yazın su soğutuluyor. Termal suyun aynı zamanda sıcak suyu soğutma özelliği de var. Hem kaplıca imkânı hem de şifalı havuzlar hizmeti var. Bu çok uzun yıllar devam edecek. Kaynağı israf etmeden kullanma yöntemi söz konusu. Eğer sistem kurulmasaydı termal su sürekli derinlere doğru kaçıyordu. Önceden kendiliğinden yüzeye çıkan termal sular, ben göreve başladığımda 600-700 metreden alınabilir durumdaydı. Artık su seviyesi sabitlendi. Bizim gözlem kuyularımız var. Su çekildiğinde termal su kaç metre aşağı iniyor, yazın ısıtmada kullanılmadığında ise kaç metre yukarı geri çıkıyor. Bunlar kontrol altında. Aşağı yukarı su seviyesi sabit kalıyor. Bu Afyon’a yapılabilecek en büyük iyiliktir. Bunu biz yaptık. En büyük farklardan biri budur. Projeyi otel sahiplerine finanse ettirdik, devletten para harcamadık. Ama bu kolay bir iş değildi. Defalarca toplandık, aba altından sopa gösterdik. Bazen kızdık, bağırdık. Güç bela ikna ettik. Şimdi otel sahiplerinin hepsi dua ediyorlar. Masrafları yüzde 40 oranında azaldı. Önceden su problemleri vardı. Otellerde hazır sıcak su var. Fiyat garantisi var. Su istikrarı mevcuttur. Suyun sıcaklık derecesi de belli. Su ile uğraşmıyorlar. Artık müşteri memnuniyeti tanıtım, pazarlama gibi şeylerle uğraşıyorlar.
GAZLIGÖL’DE İNFİALİ ÖNLEDİK
İl merkezinde yaptığımız termal su sisteminin aynısını Gazlıgöl’de yapıyoruz. Orada yatırımcıları ikna edebilmek biraz daha zor oldu. Çeşitli versiyonlar denediler, Kaymakam devreye girdi olmadı. En sonunda orada da masaya yumruğumuzu vurduk ve şimdi Gazlıgöl’de de aynı sistemi kuruyoruz. Aksi halde oradaki sistem bozukluğu ve sıcak su yetersizliği Türkiye çapında infiale yol açacak durumdaydı.
SYDV TRİLYONLUK YOLSUZLUKTAN KURTULDU, ÖRNEK KONUMA GELDİ
Bilindiği üzere kurumlarımızda da bazı denetmeler yaptık. Yolsuzlukların önüne geçtik. Ben geldiğimde SYDV’ndan bir trilyon lira para çalındığı ortaya çıktı. Gelir gelmez meseleyi kucağımızda bulduk. Geldik, meselenin üzerine giderek çözdük. Şu anda bizim SYDV çalışmaları ile herkesten dua alan çalışır bir kurum durumunda. Kurum asli vazifesini yapıyor. Bazı örnek uygulamalarla önder konuma geldi. Türkiye’de bazı uygulamalarımız örnek alınıyor. Vakfı bu hale getirdik. Kamu kurum ve kuruluşlarının hepsini denetledik. Para kullanan her kurumla ilgili denetmeler yaptık. Özellikle kaymakamları uyardık. Sistemi düzgün çalışır hale getirdik. Bizden önce çalışan valilerimizin özgün ve güzel çalışmalarını daha da ileriye götürmeye gayret ettik. Ben kendilerine gerek Muzaffer Dilek’e gerekse Haluk İmga’ya teşekkür ediyorum. Her iki valimizin de çok güzel çalışmaları olmuş. Onların başlattıkları hizmetleri devam ettirdik.
SİNEK KAYNAĞI GÜBRE PARA KAYNAĞI OLDU
Tavukçulukla ilgili olarak tavuk gübresinin çevreyi kirletmesi durumu söz konusuydu. Sinek şikâyeti oldu. Bu konu ile ilgili de defalarca toplantılar yaptık. Biraz da bizim zorlamamızla gübre artık para ile alınan bir değer durumuna geldi. Bu değerden de elektrik enerjisi elde edecekler. Bu anlamda bir motivasyonda sağladık.
PATATES ÜRETİMİNDE BÜYÜK ATILIM
Patatesin elde kalması büyük bir sıkıntı idi. ATSO Başkanımız Hüsnü Serteser’in, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın çabaları ve işadamlarımızdan Şükrü Demirayak’ın getirdiği bir yatırımcı oldu. Kendisine bu vesile ile teşekkür ediyoruz. Yatırımcının yer temini sorununu aşarak, ruhsat alma, tapu kadastrodaki sorunların çözümünde, sürekli arkalarında olup, ne gerekiyorsa yapacağımızı söyleyerek buraya çektik. Fabrika şu anda bitmek üzeredir. Üretime başlayacak. Yılda 200 bin ton patates işlenecek. Ülkenin en büyük fabrikası olacak. Aldığım bilgiye göre; 2014 üretiminin tamamını şimdiden satmışlar. Dolayısıyla sadece çalışanlar değil binlerce çiftçi ailesi için çok önemli bir yatırımı buraya çekmiş olduk.
KALE’YE ÇIKTIM, 7 SENE
KALABİLİRİM, NASİP ARTIK
Afyon’un tanıtımına önem veriyoruz. Her geleni bizzat kendim gezdiriyorum. Şehrimizi gören insanlar bunların içerisinde bakanlarımız var, Afyon’u böyle bilmediklerini söylüyorlar. Hatay’lı Adalet Bakanımız Sadullah Ergin Hatay’dan gönderilecek bir ekibin Afyon’daki özgün çalışmaları yerinde görmesi gerektiğini ifade ettiler. Kalesi, tarihi Ulu Camisi, Müzesi ile eşi benzeri olmayan eserler var. Mevlevi dergâhının en önemli ikinci eserinin burada olduğu, ikinci pir tabir edilen Sultan Divani’nin burada olduğunu ve aşure geleneğini hiç duymamışlar. Bunları tanıtmaya çalışıyoruz. Akdağ’da iki sefer Tokalı Kanyon’ndan geçtim. Kanyondan geçen ilk Vali olmakla birlikte iki kez geçen Vali olma özelliğim de var. Karahisar Kalesi’ne çıktım. Rivayete göre kaleye çıkan şehirde 7 sene kalıyor. Nasip artık. Takdir Allah’ın. Biz elimizden geldiğimiz ölçüde bulunduğumuz yere faydalı olmaya çalışıyoruz.
DAMLAMA SULAMADA İLKLERİ BAŞARIYORUZ
Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun öncülüğünde birçok açılışlarda, temel atmalarda bulunduk. Sayın Bakanımızla çeşitli sorunlarımızı ilettik. Takip ettik yapıldı. Sulama ile ilgili damlama sulama sistemine geçildi. Sayın Bakanımızın parasal desteği ile Türkiye’de ilk kez Özel İdare desteğini de yanına katarak mevcut vahşi sulama ile kanallardan açıktan akan sulama sistemini Afyon’da büyük oranda önledik. 250 Bin dönümün üzerinde bir sahada damlama ve yağmurlama sulama sistemi ile sulama yapılıyor. Damlama sulamanın yüzde 60’ını Özel İdare, yağmurlama sisteminin yüzde 50’sini yine Özel İdare finanse ediyor. Çiftçimiz daha fazla para kazansın diye bunu da biz Afyon’a sağladık. Türkiye’de bir ilktir. Benzeri çalışmalarımız devam ediyor.
HEDEFLERİMİZ ÇOK BÜYÜK
İdare’de anlayışın değiştiğini halkımız bilmeli. İdare sadece makamda oturup kâğıt imzalayan makam değil. Buraya her gün bir sürü işsiz geliyor. İstihdamı arttırabilir miyiz, vatandaşımızın cebine biraz daha fazla parayı nasıl koyarız diye düşünüyor, çabalıyoruz. Çünkü vatandaşın bireysel anlamda daha çok para kazanıp, işsizlik oranının azalması ile sonuçta ülkemiz güçlenir zengin olur. Ülke zenginliğini vatandaşlarımızın zengin olmasına borçludur. Şehirlerde artık ülke devletin doğrudan kendi işletmeleri, fabrikalarıyla kalkınma sistemi gerilerde kaldı. Bu durum komünist sistemde vardı. Vatandaşı her yönde teşvik ederek, önünü açarak ticari, zirai olarak her anlamda gelirin artırma ve bu sayede ülkenin güçlenmesini hedeflemek durumundayız. Biz de her konuda mermercilik, tarım, ziraat, hayvancılık, termal her ne varsa çaba içerisindeyiz. Afyon’un ülke gelişiminde iyi bir yerde olmasını istiyoruz. Aldığımız yerden daha ileriye götürmek istiyoruz. Yaşanabilir bir kent, değerlerine bağlı güçlü bir ülke. Afyon’da bu kervanda iyi bir konumda olsun diye çabalıyoruz. Hedeflerimiz çok büyük.
AFJET AFYONSPOR BİZİM KULÜBÜMÜZ
B.A: Afjet Afyonspor devlet kurumlarınca ve siz tarafından destekleniyor. Bu destekler takımlar arasındaki eşitliğe halel getirir mi?
Vali Balkanlıoğlu: Afjet-Afyonspor’a verdiğimiz destek takımlar arasındaki eşitliğe halel getirmez. Çünkü Afjet bir şirket. Devlet eli ile yapılsa bile sonuçta bir spor kulübü var. Bazı Belediyelerin spor kulüpleri var. Belediyeler tarafından basketbol ve voleybol takımları kuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u var. Şimdi diğer spor kulüpleri ile rekabet etme durumunda değiliz. Biz kendimiz bir spor kulübü kurduk. Kurulu bir spor kulübünü devir almak suretiyle Afyon’un adını duyurmaya çalışıyoruz. Biz eğer kendimiz bir futbol kulübüne sahip değilsek şirket olarak veyahut da Özel İdare olarak para veremiyoruz. Hele profesyonel takımları bir kuruş para veremeyiz. Ama takım kendimizin olursa o zaman destekleyebiliyoruz. Afyonspor borca batmış ve destek sağlanamayınca iş başa düştü. Afyon’un da güçlü bir takımı olsun istedik. Borçsuz, temiz bir takımı oluşturmaya çalıştık. Birçok amatör kulüpler arasında bir tek kulübü destekliyor değiliz. Bu kulüp kendimizin kulübüdür.
BİR İKİ AY İÇİNDE TAŞINIRIZ
B.A: Belediye eski binası restorasyon çalışmaları ne aşamadı? Ne zaman taşınma gerçekleşecek?
Vali Balkanlıoğlu: Eski Belediye binasına geçişte Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda ruhsat ve izin problemleri bizi epeyce oyaladı. Aslında şimdiye kadar bitecekti. Birazda müteahhitten kaynaklanan gecikmeler oldu. Sürekli ikazlarla devamlı sıkıştırıyoruz. En son 29 Ekim tarihinde bitecekti. Biraz daha taşınma süresi uzayacağa benziyor. Bir iki ay içerisinde inşallah taşınacağız.
AFYONKARAHİSAR’DAKİ
KOORDİNASYON
TÜM İLLERE ÖRNEK
B.A: Kurumlar arasındaki koordinasyondan memnun musunuz? Göreve başladığınızda; “Devlet kurumları özel sektör gibi değil. Tüm kadrolar dolu. Mevcut kişilerle çalışıp başarılı olmak zorundayız.” demiştiniz. Çalışmalardan, proje üretimine kadar bu anlamda mevcut durumdan hoşnut musunuz?
Vali Balkanlıoğlu: Biz koordine makamında orkestra şefi konumundayız. Mecburen aykırı sesleri ayıklayıp bir senfoni oluşturmak durumundayız. Dolayısıyla buna gayret ediyoruz. Gazetecisiniz bizi takip ediyorsunuz. Koordinasyonu görüyorsunuz. Üniversite Rektörü ile Belediye Başkanlığı, diğer kurumlarla uyumlu çalışıyoruz. Genelde herkes buna gıpta ediyor. Kurumlar birbirleri ile kavgalı değil. Zaten bize bağlı kurumların bizimle kavgalı olması düşünülemez. Böyle bir şey mümkün değil. Çocuğun anne babasına küsmesi gibi bir şey olur. Ama bize doğrudan bağlı olmayıp ast üst ilişkisi olmayan Adliye, Üniversite, Belediye gibi kurumlarla olan diyalog ve koordinasyon son derece önemlidir. Bu manada bütün iller bize gıpta ediyor. Bütün kurumlar birbirleri ile son derece uyumlu senkronize çalışıyor. Tartışmalarımız, düşmanlığımız yahut rekabetimiz yok. Hep bir elden vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz. Çalışıyor ve başardığımıza da inanıyoruz.
TARİHİ KENT DOKUSU İÇİN
ÇALIŞMALARA DEVAM
B.A: Tarihi kent dokusuna yönelik çalışmalar var mı?
Vali Balkanlıoğlu: Emlak vergilerinin belli bir oranda restorasyon ve tarihi kent dokusunu kurtarma çalışmalarında kullanma zorunluluğu var. Belediye ile beraber müşterek bütün kent dokusunu projelendirmeye çalışıyoruz. Malum hükümet konağı yıkıldığı zaman güzel bir meydan ve geniş çaplı bir restore çalışmasına başlanılacak. Bir de Muzaffer Dilek valimiz ve bizden önceki arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Ulu Camii ve Mevlevi Camii civarında yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile çalışmalar bir mesafeye gelmiş. Biz de Başkanımla sürekli istişare halindeyiz. Ekibiyle birlikte o alanın komple projeleri çıkarıldı. İnşallah yakında güzel bir restorasyon tanıtım çalışması yapılacak.
EĞİTİMDE BAŞARISIZLIK İÇİN
MAZERET KALMAYACAK
B.A: Eğitim alanında yeni yatırımlar var mı? Mevcut yatırımlar ne aşamada?
Vali Balkanlıoğlu: Türkiye’de Afyon çok şanslı bir il. Afyon pilot illerden biri olarak seçildi. Altı bin derslikli bir eğitim kampusu inşa edilecek. Meşhur hattatımız Ahmet Karahisari Kampusu olacak. Oraya tüm liseler taşınacak. Atölyesi olan liseler belki burada kalabilir. Mevcut okulların tamamı ilkokul ve ortaokul olacak. Eğitim sistemimizde komple mekan bakımından hiçbir sıkıntı yaşanmayan hepsi kampus halinde çok güzel bir sisteme kavuşacağız. Hayırseverler bize çok güzel yatırımlarla destek oluyorlar. Özgün bir proje ile Kız Meslek Lisesi inşa ettiren işadamı Salim Pancar’ın kayınpederi İbrahim Evren’e çok teşekkür ediyoruz. TOBB güzel bir İmam Hatip Lisesi yapacak. Onu da sıkıştırıyoruz. İnşallah o da yapıldı mı bina ve donanım açısından hiçbir mazeretimiz kalmayacak. Biraz işte kılıf bulunuyor ya niye biz eğitimde olmamız gereken yerde değiliz dediğimizde. Efendim binalarımız yeterli değil deniliyor. Artık o mazerette ortadan kalkacak bakalım bundan sonra ne olacak. İnşallah iyiye gider diye ümit ediyoruz.
Röportaj: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme