• Haberler
  • Genel
  • 'Afyon'da yaklaşık 10 bin Karaçay Malkar halkı var'

'Afyon'da yaklaşık 10 bin Karaçay Malkar halkı var'

Kafkas Türkleri'nin kültürünün yaşatılıp yaygınlaştırılmasını amaçlayan Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği'nin yeni hizmet binası hafta sonu Ulu Güllük caddesindeki

Kafkas Türkleri’nin kültürünün yaşatılıp yaygınlaştırılmasını amaçlayan Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği’nin yeni hizmet binası hafta sonu Ulu Güllük caddesindeki Ulukonak’ta törenle açıldı.
Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği açılış töreni 17 Aralık Cumartesi günü öğleden sonra Burmalı Mahallesi Beşparmak Sokak’ta bulunan Ulukonak’ta yapıldı. Açılışa; Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Okyar, İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, İYİ Parti Milletvekili adayı Av. Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti Merkez İlçe Kurucu Başkanı Eczacı Okşan Ulusoy Efe, Alan Klavuzu Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar, Eskişehir Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği adına konuşan Başkan Yardımcısı Ramazan Ağıl ve kadın kolları üyeleri, Yakapınar Derneği adına konuşan Faruk Kaya, komşu illerden temsilci ve üyeleri katıldı. Açılış kurdelesini katılımcılar birlikte kesti.
KARAÇAY MALKARLAR AFYON’DA 10 BİN CİVARINDA
Türkiye’de yaklaşık 275 bin civarında bulunan ve 17 dernek tarafından temsil edilen Karaçay Malkar halkı Afyonkarahisar’da da yaklaşık 10 bin kişiden oluşuyor. Karaçay Malkarlar, Afyonkarahisar’da da Karaçay Malkar halkının yaşantısını, geleneklerini ve kültür değerlerini sonraki nesillere aktarmak, birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla dernek çatısı altında biraraya geldi. Covid-19 pandemi sürecinde iki yıllık bir hazırlık aşamasından sonra Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneği hizmet binası Ulukonak’ta hizmet verecek. Dernekte özellikle gençlere Kafkas oyunları, model uçak yapımı, TÜBİTAK ve Teknofest öğretmen, proje eğitimleri gibi konularda çeşitli kurslar düzenleniyor. Ayrıca yöresel lezzetlerde gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’a katkı vermek amaçlar arasında yer alıyor.
AKPINAR: AFYON’DA SAHİPATA VE BOLVADİN İLÇESİ AĞIRLIKTA
Ulukonak dernek hizmet binası kurdele kesiminden sonra Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Dernek Başkanı Ayhan Akpınar, dernek hakkında bilgiler verdi. Derneğin 1995 yılında kurulduğunu dile getiren Akpınar, “Afyonkarahisar Karaçay Malkar Kültür Yardımlaşma Derneğimiz 1995 yılında kuruldu. Afyonkarahisar Belediyemizin katkılarıyla restre edilen konağa geçtik. Derneğimizde okçuluk kursları, bizim Karaçay dilimizin kursları ve model uçak yapım kurslarımız var. Gençlere yönelik bazı etkinliklerimiz olacak. Türkiye geneline dağılan Karaçay Malkarlar halkının Afyon derneğimize çocuklarla beraber üye sayısı üç bini bulmaktadır. Karaçay Malkar’lar, Afyonkarahisar merkezde genelde Sahipata bölgesinde, Bolvadin ilçesinde bulunmaktadır. Bolvadin ilçesinde ayrıca Göçerler Mahallesi vardır. Karaçay Malkarlar 1905 yılında Kuzey Kafkasya’dan Türkiye’ye Rus zulmünden gelmişlerdir. İlk önce yerleşim yerleri Bursa olup daha sonra Türkiye’nin değişik yerlerde ormanlık alanları tercih ederek yerleşmişler. Konya’dan sonra Afyonkarahisar’a bağlı köylerde, Eskişehir’e bağlı köylerde Karaçay Malkar halkı yerleşmiştir. Tokat ve Kayseri gibi illerimizde olmak üzere bazı bölgelere dağılmışlar.” Burcu AYDIN’ın Haberinin devamı gazeteniz Kocatepe’de…
https://www.kocatepegazetesi.com/manset/afyonda-yaklasik-10-bin-karacay-malkar-halki-var/

Bakmadan Geçme