'Afyon'da Son Bir Yılda Eğitim Başarısında Ciddi Oranda Yükselme Sağlandı'
Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, Afyonkarahisar'da son bir yılda eğitim-öğretimde bariz bir şekilde yükselme olduğunu belirterek, 'Bu nasıl sağlandı? Sihirli bir değnek falan değmedi. Sadece Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Miraç Sünnetci, göreve geldiği günden itibaren başarı ve analiz noktasında tekniğe uygun çalışılmasını sağladı' dedi
Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, Kocatepe TV’de canlı yayında Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Burak Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
“BAŞARI KİTLESEL VE KALICI İSE BAŞARIDIR”
Afyonkarahisar’da son bir yılda eğitim ve öğretimde yükselen bir ivmenin olduğunu belirten Demirci, “Afyonkarahisar’da son bir yılda eğitim ve öğretimde yükselme bariz bir şekilde var. Ama bunun nasıl yapıldığını irdelemek lazımdır. Geçtiğimiz dönemlerde daha önceyi hatırlayacak olursanız Afyon’un eğitimde başarısı diye birçok çevre il örnek gösterilirdi. Afyon çevre illerle kıyaslanırdı v.s. Şu anda Afyon’da yüzde 2 küsurluk öğrenci o örnek illerde yüzde 1 küsura giriyor. Afyon’un puan ortalaması ciddi anlamda yükselmiş. Bu nasıl sağlandı? Sihirli bir değnek falan değmedi. Sadece Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Miraç Sünnetci, göreve geldiği günden itibaren başarı analizi ve bilinmeyen soruların boş bırakılması test tekniğine uygun davranılması. Sayılar üzerinden gidilerek test tekniği öğretilmeye çalışıldı. Yapılan sadece bu oldu. Öğrencilere bilmediğiniz soruyu yanıtlamayın, boş bırakın denildi. Yani öğrencilerin sınava girmesin demek yerine tekniğine uygun şekilde soruların yanıtlanması istenildi. Yıllardır tekniğe uygun yapın diye olmadı. Demek ki yıllardır insanların derdi başarı elde edilmesi değilmiş. Onun hesabını geçmişe sormak lazımdır. Afyon’un eğitimde başarısız olmasıyla ilgili 71’nci sırada olduğu telaffuz ediliyordu. Bir Milli Eğitim yetkilisi çıkıp bu rakamı tekzip etmedi. Başarı konusunda il sıralamaları uzun zamandır ilan edilmiyor. Başarının gerçek ölçüsü dereceye giren öğrenciler değildir. Başarı kitlesel ve kalıcı ise başarıdır. Bu sene böyleyiz, seneye böyle değilsek yine masaya yatırmak lazımdır. Afyonkarahisar’ın merkezle birlikte toplam 18 ilçesi var. Toplam 16 ilçenin soru net ortalaması ders, ders Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Ama iki ilçemizde Türkiye ortalamasının çok altındadır.” dedi.
“MÜLAKAT LİYAKATİN KATİLİDİR”
Mülakatla atama hakkındaki düşüncelerini açıklayan Demirci, “Sayın Cumhurbaşkanı bu ülkedeki en yüksek mercidir. Onun sözü ve talimatı üzerine başka bir söz ve talimatın olmaması gerekir. Seçim beyannamesinde de kamuoyuna Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Kamu da mülakatı kaldıracağız.’ dedi mi dedi. Bizim Sayın Milli Eğitim Bakanımız çıktı dedi ki ‘Biz öğretmen alımları v.s için 45 dakika mülakat yapacağız. Torpil v.s. olmayacak.’ dedi. Biz mülakatın ne olduğunu biliyoruz. Mülakat liyakatın katilidir. Eğer mülakat varsa kimse bize orada şu olmaz bu olmaz demesin. Olur.” diye konuştu.
“MÜFREDAT MİLLİLİK EKSENİNDE KALICI VE UZUN SÜRELİ YAPILMALI”
Önemli bazı sorunların olduğunu ve bunların hesap kitap yapılmadan çözülmeye çalışıldığını belirten Demirci, “Örnek vermek gerekirse mesela şimdi müfredat değiştiriliyor. Kasım ayındayız müfredat değişikliği gündemde. Bu müfredat niye bu kadar sık değişir? Amaç nedir çokta anlamak mümkün değil. Oysa bizim 1968 yılında yapılan müfredatımız yıllarca kullanılmıştır. 1965 yılında çıkarılan Devlet Memurları Kanunumuz hala işimize yarıyor. Ama biz müfredatı sürekli değiştiriyoruz. Eğitim millilik ekseninde kalıcı ve uzun süreli politikalarla yapılmalıdır. Günü birlik kararlarla bu olmaz. Mesala şimdi Meslek Liseleri bünyesinde METEM dediğimiz halkın anlayabileceği dil ile çıraklık faaliyeti veren işlerde yaptırılmaya başlandı. Bu da ciddi bir sorun yarattı. METEM yani çıraklık öğrencilerinin formatı bizim Meslek Lisesi öğrencilerinin formatından çok daha farklıdır. Onlar sanayide çalışan işyerlerinde çalışan haftada bir gün derse gelen öğrencilerdir. Dolayısıyla arada ciddi bir uyumsuzluk ve problemler yaşandı. Bazı okullarımızda buna çözüm olarak METEM’leri hafta sonu ders yapmaya yöneldiler. Fakat burada başka bir sıkıntı çıktı. Yasa gereği siz öğretmenleri hafta sonu zorla çalıştıramazsınız. Burada çözüm ne olmalıydı? Biz Türk Eğitim Sen olarak sorunları gündeme getirip bırakan bir sendika değiliz. Biz çözüm önerilerimizle gideriz. Çözüm şu, burada ihtiyaç olan bir METEM var. METEM binası vardı bilindiği üzere yıkıldı. Geçici olarak OSB’de bir okula taşındı. Demek ki bir tane METEM yetersizmiş. İkincisi yapılmalı. Böylece hem Meslek Liselerimiz rahat etsin hem de METEM öğrencilerimiz uygun oldukları, hakettikleri ortamlarda olsunlar.” şeklinde konuştu.
“AFYON EĞİTİMİ İÇİN SENDİKA OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ”
Afyon özelinde Destekleme Yetiştirme Kursları (DYK) planlamasının il merkezinde yanlış yapıldığını söyleyen Demirci, şunları kaydetti: “Bakanlık bir takım düzenlemeler yaptı ve belirli merkezlerde yapılmasını istedi. Her okula DYK açılmasın denildi. Sadece eğitimticiler değil eğitimde bizim meselemizdir. Anadolu Liselerinde ikinci yabancı dil dersinin kaldırılıp yerine seçmeli din dersinin konulması bunlar yanlış. Biz din derslerinin olmasına karşı değiliz. Yeterli din derslerimiz var. İkinci yabancı dili engellediniz. Ortaokullarda matematik ve fen derslerini azalttınız. Bu başarıyı olumsuz etkilemeyecek mi? Zorunlu seçmeli diye bir şey olamaz ki. Bu kadar kötü bir anlatım bozukluğu olamaz herhalde. Özellikle bunlar oldukça yanlış, düzeltmemiz gerekiyor. Biz Türk Eğitim Sen olarak Afyon eğitimi için elimizi taşın altına koymamız gerekiyorsa koyarız.”
“ÖĞRETMEN HUZURLU İSE BAŞARI GELİR”
“Her türlü başarıyı yakalayabilecek kadrolarımız, öğretmenlerimiz var. Siz okullardaki huzur ortamını adaletli yönetimi sağlayın gerisi gelecektir.” diyen Demirci, şöyle konuştu: “Eskilerin tabiriyle stajyer yani aday öğretmenler ‘yetiştireceğiz’ adı altında sabah 8.00’den akşam 17.00’ye kadar memur gibi kantinde tutuluyorlar. Bu olmaz. Bir başka okulda aday öğretmen dersinin olduğu saatte geliyor normal öğretmenler gibi idare ekstra bir görev verirse yapıp gidiyor. Bu öğretmenler birbiriyle iletişim halinde. Bu tutarsızlık insanları huzursuz ediyor. Bunların üzerine gitmek lazımdır. Öğretmen huzurlu ise başarı gelir. Öğretmenin karnı tok sırtı pek ise başarı gelir. Çalışanların çalıştıkları ortamda adaletten şüpheleri yoksa başarı gelir. Biz bunu bilir ve bunu söyleriz. Tecrübe ile bunların hepsi sabittir.”
“BİZİM ÜLKEMİZ ÖNCE İLKEMİZDİR”
Türk Eğitim Sen’e her öğretmenin üye olamayacağını belirten Demirci, şunları söyledi: “Türk Eğitim Sen’e herkes üye olamaz. Teknik olarak olur ama Türk Eğitim Sen olarak bizim ilkelerimiz var. Kuruluş hikâyemiz malumdur. ‘Benim ilkem önce ülkem.’ diyen, ‘Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız.’ diyerek Türkiye sevdasını önde tutan ‘Devletin dili Türkçe’dir, başka dil olmaz.’ diyen bir sendika var. O sendika Türk Eğitim Sen’dir. Ana dilde eğitimi destekliyorum diyen bir kişi gelipte mümkünse bize üye olmasın. Türk Eğitim Sen üyesi olacak öğretmenin bizim ilkelerimizle örtüşmesi lazım. Sendika insanlara aitlik duygusu hissettirmelidir. Hak mücadelesi yapan en iyi sendika konumundayız. Benim kast ettiğim asla siyasi görüş değildir. Bizim sendikamızda farklı siyasi görüşlerde birçok arkadaşımız var. Temel ilke ve değerlerle kişinin ters düşmememesi lazımdır. Birde sendika üyeliğinden kendi kararınızla bir imza ile çıkarsınız. Ama üyelik için yönetim kurulu kararı gereklidir.”
“ÜYE SAYIMIZ 2 BİN 200’DEN 3 BİN 200’E YÜKSELDİ”
Türk Eğitim Sen Şube Bakşanlığı görevine seçildiğinde 2 bin 200 üyeleri olduğunu söyleyen Demirci, “Göreve geldiğimizde sendika şubemizin toplam 2 bin 200 üyesi vardı. Şu anki toplam üye sayımız 3 bin 200’dür. Yüzde 50’ye yakın bir artışımız var. 13 Kasım 2023 tarihi itibariyle biz görevde 2 yılımız tamamladık. Önümüzdeki iki yılda da bu sayıyı yükseltmek niyetindeyiz. Allah bize yetkili sendika olmayı da nasip etsin.” ifadelerine yer verdi.
“BİZ ROTASYON YERİNE ADALETLİ BİR TAYİN SİSTEMİ İSTİYORUZ”
Öğretmenlere uygulanan rotasyon konusundaki görüşlerini açıklayan Demirci, “Güvenlik, saygınlık, mesleki haklar, rotasyon mesleğimizin başlıca sorunlarındandır. Öğretmenlere rotasyon uygulaması 2005 yılında Sayın Yusuf Tekin’in Müsteşarlığı döneminde getirilmeye çalışılmıştı. Hatta birçok arkadaşımız rotasyon başlayacak diye il içi tayin istediler. Son gecede iptal edildi. Yani Sayın Yusuf Tekin Bakanımızın yaptıkları bizlerin gördüğü eski filmlerdir. Bizim talebimiz rotasyon yerine adaletli bir tayin sistemidir. Sıra sistemine dayalı bir tayin sistemi istiyoruz.” dedi.
“OKULLAR SİYASET ALANI OLMAMALI”
Türkiye’deki eğitim sorunları hakkında açıklama yapan Demirci, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitimimize farklı unsurların sokulmasının karşısındayız. Eğer bu siyasi bir saikle yapılıyorsa. Okullar siyaset alanı olmamalıdır. Yaklaşık 4 yıldır ihalesi yapılıpta inşaatı tamamlanmamış okullarımız var. Artık bunu bakanlığımızın hızlandırması lazımdır. Tahminimce bu süreç bütçe ile de alakalı. Bilindiği üzere ekonomik olarakta zor bir dönem geçiriyoruz. Afyon’da depreme dayanıksız binası olan okulların binaları yapıldıktan sonra ikili öğretim sona erecektir. İlçelerde de birkaç okul bu durumdadır. İl merkezinde de bildiğim 4 okul bu şekildedir.”