'Afyon'da Son 10 Yılda Faili Meçhul Cinayet Yok'
Afyonkarahisar Asayiş Şube Müdürlüğü'nden Komiser Ali Bayram, il geneli sorumluluk alanımda meydana gelen cinayet olaylarında son 10 yılda faili tespit edilemeyen bir olay olmadığını açıkladı.
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nden Komiser Ali Bayram, il genelinde verilen asayiş hizmetlerini gazeteniz Kocatepe’nin okurlarına anlattı.
“ÖNCELİKLE SUÇUN OLUŞMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Asayiş kelimesinin düzen ve güvenlik içinde bulunma anlamına geldiğini hatırlatan Komiser Ali Bayram, vatandaşların genel güvenliğini temin etmek ve devamını sağlamanın Asayiş Şube Müdürlüğü olarak asli görevleri olduğunu söyledi. Komiser Bayram, “Asayiş Şube Müdürlüğü olarak görve sorumluluk sahamızda; Devriye Ekipler Amirliğimiz halkın yoğun olduğu bölgeler olan Alışveriş Merkezleri, Park ve Bahçeler v.s. devriye görevi ifa ederek proaktif polislik anlayışıyla suçun oluşmasını önlemeyi amaçlar. Ayrıca meydana gelen asayiş olaylarına en kısa zamanda müdahale ederek gerekli önlemleri alır.” ifadelerine yer verdi.
“128 HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ ADLİ MERCİLERE TESLİM EDİLDİ”
Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan Motosikletli Polis Timleri Amirliğinin de benzer anlayışla görev yaptığını söyleyen Komiser Bayram, “Daha önceden mahkeme kararıyla ilimizin belirli noktalarında suçun oluşmasına ve önlenmesine yönelik şüpheli şahıslar veya araçlar üzerinde genel asayiş kontrolü yapar. Tüm bu hususlarda amacımız; Vatandaşımızın düzenini sağlamak, korumak ve suçtan zarar görmesini engellemektir. Hırsızlık-Yankesicilik Büro Amirliğimiz ise, ilimizde meydana gelmiş çeşitli hırsızlık olaylarının aydınlatılmasına yönelik çalışma yapmaktır. Bu bağlamda Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği tarafından gerek saha gerekse teknik çalışmalar yapılarak olayların aydınlatılması ve olayları gerçekleştirerek vatandaşımızı zarara uğratan şüpheli şahıs veya şahısları yakalayarak adli mercilere teslim etme çalışmalarını yürütülür. Bu konuyla ilgili olarak vatandaşlarımız tarafından hırsızlık olaylarından zarar görmemeleri için kendilerince bir takım önlemler alınabilir. Örnek olarak; Evlerinin ve iş yerlerinden kısa süreli de olsa ayrılırken kapı, pencere ve balkon kapılarının kilitli olduğundan emin olmalarını ve bu yönde tedbir almalarını öneriyoruz. Aynı zamanda vatandaşların tanımadığı kişilere apartman giriş kapılarını açmamalarını, iş yerlerinde ve ikametlerinde değerli eşya, mücevher ve yüksek miktarda nakit para bulundurmamalarını veya mümkünse güvenlik kameraları ile gerekli tedbiri almalarını da önermekteyiz. Yapılan çalışmalar sonucunda 2024 yılı içerisinde 128 hırsızlık şüphelisi yakalanarak adli mercilere teslim edildi.” dedi.
“BU YIL 155 DOLANDIRICILIK ŞÜPHELİSİ YAKALANDI”
Dolandırıcılık Büro Amirliğinin görevleri kapsamında Afyonkarahisar’da meydana gelen ve gelebilecek olan dolandırıcılık olaylarının önlenmesi veya aydınlatılması çalışmalarının yürütüldüğünü dile getiren Komiser Bayram, “Dolandırıcılık olaylarından menfaat sağlayan şüphelilerin yakalanarak adli mercilere teslim edilmesi çalışmaları Dolandırıcılık Büro Amirliğimizce yürütülmektedir. Bu amaçla ilimizde bulunan halkımızın yoğun olduğu bölgelerde yılın belli dönemlerinde bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı, radyo ve televizyon programları aracılığıyla genel bilgilendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Vatandaşlarımızı telefonla arayarak kendilerini polis, asker, savcı, MİT personeli olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle para talep eden şahıslara itibar etmemesi, benzeri bir olayla karşılaşmaları durumunda en yakın polis veya jandarma karakollarına giderek bilgi vermeleri gerekir. Yapılan çalışmalar sonucunda 2024 yılı içerisinde 155 dolandırıcılık şüphelisi tespit edilerek adli mercilere bilgi verilmiştir.” diye konuştu.
“358 YAKALAMALI ŞAHIS CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ”
Aranan Şahıslar Büro Amirliğince daha önceden suça karışmış ve bu suçlardan dolayı hakkında adli mercilerce hapis cezası almış şahıslar üzerinde yakalama çalışmaları yapıldığını aktaran Komiser Bayram, “Vatandaşlarımızı suçtan veya suçludan zarar görmemeleri için gerekli saha ve teknik çalışmalara büyük bir özveri ile sürdürülmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda 2024 yılı içerisinde 358 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir.” şeklinde konuştu.
“112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE İHBARDA BULUNMAKTAN ÇEKİNİLMEMELİ”
Komiser Ali Bayram, Cinayet Büro Amirliğinin vatandaşların direkt olarak can güvenliğine yönelik yaralama veya öldürme gayesi güden eylemlerde bulunan şahısları yakalayarak adli mercilere teslim etme çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Komiser Bayram, “İlimiz genelinde sorumluluk alanımda meydana gelen cinayet olaylarında son 10 yılda faili tespit edilemeyen olay bulunmamaktadır. Ahlak Büro Amirliği halkımızın genel ahlak ve adaba aykırı hareket veya faaliyet gösteren şahıs veya işletmelere yönelik çalışmalar yürütür. Bu çalışmalar neticesinde şahıslara veya işletmelere yönelik gerekli adli ve idari işlemleri tahsis eder. Vatandaşlarımızdan bahsedilen konularla ilgili olarak bilgi edinmeleri halinde en yakın kolluk birimine ihbarda bulunmaları gerekir. Genel olarak; Vatandaşlarımızdan asayişe müessir bir olaya tanık olmaları veya taraf olmaları durumunda ücretsiz olan 112 Acil Çağrı Merkezine vakit kaybetmeksizin ihbarda bulunmaları gerekir.” ifadelerine yer verdi.
“BIÇAK VE DELİCİ ALET TAŞIMAK SUÇTUR”
Afyonkarahisar’da bıçak taşıma alışkanlığının yaygın olduğuna dikkat çeken Komiser Bayram, “Ayrıca ilimizde yaygın olan bıçak taşıma suçtur. Kabahatler Kanunu’nun 32’inci maddesine dayanarak idari ve 6136 Sayılı Kanun maddelerince adli işlem uygulanır ve sonucunda adli, idari ceza ile karşı karşıya kalınabilir. Vatandaşlarımızın bu tür kesici delici alet taşımamaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
“SON ÜÇ AYDA 55 TABANCA, 303 BIÇAK VE 16 TÜFEK YAKALANDI”
Kişilerin en mutlu anlarından biri olan düğün günlerinde silah kullanımına yer verilmemesi gerektiğini vurgulayan Komiser Bayram, “Düğünler vatandaşlarımızın en mutlu günüdür. Elbette eğlenmek herkesin hakkıdır. Ancak bu hak, diğer vatandaşların haklarını ihlal etmeyecek şekilde olmalıdır. Düğünlerde havaya ateş açma konusunda vatandaşlarımız farkındalık sahibi olmalıdır. İnsanların en mutlu gününde bir maganda kurşunu acı sonuçlar doğurabilir. Asayiş Şube Müdürlüğü olarak insanların mutlu günlerine tabii ki müdahale etmeyi istemeyiz ancak yasalara aykırı davranış gösterilen, diğer insanların huzur ve sükûnuna hatta canına kast eden davranışları engellemek de görevimizdir. Havaya açılan bir ateş yorgun mermi olarak çevreye düşüp insanların mal veya canına zarar verebilir. Hiç kimse zarar görmese bile eylemi gerçekleştiren kişi Türk Ceza Kanunu’nun TCK’nın 170’inci maddesi olan ‘Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması’ suçundan 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Düğünlerde sık rastlanılan bir diğer husus havai fişek atılmasıdır. Havai fişek atılması mülki amir tarafından özel izinle verilir. Atılması da uzman ve bu konuda eğitim alan kişilerce yapılmalıdır. Aykırı davranış gösteren kişiler TCK’nın 174’üncü maddesi yani ‘Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Bulundurma veya Nakletme’ suçundan adli ve idari yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirler. Yapılan çalışmalar sonucunda son 3 aylık zaman diliminde 55 adet tabanca 303 adet bıçak 16 adet tüfek yakalanarak adli, idari işlem uygulanmıştır.”