• Haberler
  • Genel
  • Afyon’da öğrendiler, afetlerde uygulayacaklar – Kocatepe Gazetesi

Afyon’da öğrendiler, afetlerde uygulayacaklar – Kocatepe Gazetesi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü öğrencilerinin Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde 28 Kasım’da başlayan eğitimi sona erdi. Eğitimin kapanış töreninde konuşan Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, amaçlarının halkın arama kurtarma ve sivil savunma konusunda bilinçlerinin artmasını sağlamak olduğunu vurguladı Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü öğrencileri, doğal afetlere karşı [&hellip]

Afyon'da öğrendiler, afetlerde uygulayacaklar

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü öğrencilerinin Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde 28 Kasım’da başlayan eğitimi sona erdi. Eğitimin kapanış töreninde konuşan Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, amaçlarının halkın arama kurtarma ve sivil savunma konusunda bilinçlerinin artmasını sağlamak olduğunu vurguladı

Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü öğrencileri, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, yapılması gerekenleri öğrenmek ve uygulamak amacıyla Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde eğitim gördü. Teori ve pratik eğitimlerini tamamlayan öğrencilere sertifikaları verildi.
Hem teorik, hem pratik eğitim
Eğitimin kapanış töreninde konuşan Külüp Başkanı Alper Çelikkol, aldıkları eğitimin kendileri için son derece yararlı olduğunu söyledi. Çelikkol, “Kampınız boyunca ilk 3 gün teorik eğitim aldık. Sonraki 5 gün hem teorik hem uygulamalı olarak bütün kursiyerleri-mizle birlikte eğitim aldık. 31 öğrenci, 7 eğitmen 4 tane hocamızla 6’ncı Afyon Temel Arama Kurtarma Kampı’nı sona ermiş bulunuyor. Amacımız olası bir doğal afet durumunda bilinçli şekilde sivil savunma birlikleri ile beraber güzel ve koordineli bir şekilde çalışmaktır” dedi.
Arama-kurtarmanın birçok boyutu var
Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan ise, arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilinçlenmenin artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Buldan, öğrencilerin Afyonkarahisar’da eğitim görmesinde katkıları olan herkese teşekkür etti. Buldan, “Burada arkadaşlarımızın nezaretinde arama kurtarma konusunda bilgiler edindiniz. Her yıl tekrarlanan bu kamp-la, arama kurtarma konusunda bilgilerinizi pekiştirmektesiniz. Bu yıl itibariyle bu tür eğitimleri biraz daha standart hale ve sınavlı biçime dönüştürmeye başladık. Arama kurtarma, teknik, bilgi deneyim gerektiren, bir husus. Arama kurtarma konusunu sadece bir enkazda arama kurtarmadan ziyade sosyal yardım boyutunu, afet psikolojisini, arama-kurtarma alanlarındaki çadırların kurulması konularını da ekleyerek arama ve kurtarma faaliyetleri geniş çaplı bir şekilde burada göstermeye çalıştı arkadaşlarımız. Önümüzdeki hafta da yine Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü’nün bir eğitim var” diye konuştu.
Turuncu Kahraman adayları
Sivil savunma ekipleri ve arama-kurtarma persone-linin “Turuncu Kahramanlar” olarak adlandırıldığını kaydeden Buldan, “Turuncu Kahramanlar olarak anılan bu ekibe dahil oldunuz. bizim maksadımız, sivil halkın yeterli derecede arama ve kurtarma bilgisine sahip olması, çevresindeki arama-kurtarma gerektiren durumlarda bilinçli şekilde müdahale edebilme kabiliyetini geliştirmek. bu bağlamda çok önemsediğimiz bir durum bu. Arama-kurtarma konusunda bilgilerinizi, diğer insanlarla paylaşırsanız, bize bu konuda destek olmuş olursunuz.
binalar sağlam olursa bize gerek kalmayacaktır. varılması gereken hedef budur. binalarımız sağlam olsun, bize iş düşmese de olur” ifadelerini kullandı.
ADUYBİS, yol gösteriyor
Mehmet Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Diğer illerden farkımız, ADUYBİS veri kayıtlarının canlı olarak tutulması. İlimizde nerede ne kadar arazi aracı var, nerede ne kadar personel, nerede doktor var, nerede afet riski yüksek alanlar var bunların hepsi bir tuşla karşımıza gelmektedir. Eskiden ADUYBİM olarak faaliyetini sürdüren bu kurum bizim il afet ve acil durum müdürlüğü olarak kurulmamızdan sonra bize dahil oldu, bize güç verdi, bizim önümüzü açtı. Biz de bunun için yeni bir proje geliştirdik. Coğrafi Bilgi Sistemi üzerine önümüzdeki günlerde eğitimi vererek CBS’yi de AUDYBİS’in içine kattık. Bir afet sırasında oradaki bina sayısından, binaların durumu ve o sahadaki imkanlar harita üzerinde işlenmekte.”
Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Hakan Aykul da 6 yıldır Afyonkarahisar’da eğitim kampı yaptıklarını, Afyonkarahisar’daki alandan ve icraatlardan Dumlupınar Üniversitesi yöneticilerinin etkilendiğini, üniversiteye sivil savunma ve arama-kurtarma ile ilgili bir alan yapmayı düşündüklerini söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme