• Haberler
  • Genel
  • Afyon’da ocak ve üretim verimliliği düşük

Afyon’da ocak ve üretim verimliliği düşük

Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfi Kulaksız, Afyon Kocatepe Üriversitesi’nde konferans verdi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sarıışık’ın koordinasyonunda “Doğaltaş Üretimi ve Teknolojileri” konulu konferans düzenlendi. AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferans, “Doğaltaş (Mermer) Maden İşletmeciliği ve İşleme [&hellip]

Afyon'da ocak ve üretim verimliliği düşük

Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfi Kulaksız, Afyon Kocatepe Üriversitesi’nde konferans verdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sarıışık’ın koordinasyonunda “Doğaltaş Üretimi ve Teknolojileri” konulu konferans düzenlendi. AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferans, “Doğaltaş (Mermer) Maden İşletmeciliği ve İşleme Teknolojileri” isimli kitabın yazarı, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Seyfi Kulaksız tarafından verildi.
Konferansa katılım yoğun oldu
Konferansa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şentürk, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Ersoy ile birlikte Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Konferansa ayrıca doğaltaş sektöründen de DEMMER Demireller Mermer San. Tic. A. Ş. Ekrem Demirel, Maden San. Tic. A. Ş. ve Merdivenci Mermer San. A. Ş.’nin mühendisleri ve teknik personeli katıldı.
“Mevcut kuruluşlar iyileştirilmeli”
Konferansta Prof. Dr. Seyfi Kulaksız, doğaltaş sektörünün dünya çapında yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu, talebin son 20 yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüdüğünü ve tahmini olarak, talebin 2025 yılında beş kat büyümeyle 488 milyon ton olacağını belirtti. Prof. Dr. Kulaksız, Afyonkarahisar’ın doğaltaş sektörünün gelişmesini ve büyümesini sağlayacak bazı özelliklere sahip olduğunu ancak ocak ve üretim verimliliğinin düşük olduğunu vurgulayarak, ayrıca blok ihracat miktarının sürekli artmakta olduğunu dile getirdi. Taş işleme verimliliğinde teknoloji ihtiyaçlarının belirlenmesinin, sanayiyi ve Ar-Ge kuruluşlarının saptanan araştırma ve geliştirmeye katılımının sağlanmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kulaksız, Afyonkarahisar’da bu alandaki mevcut kuruluşların iyileştirilmesinin ve kapa-sitelerinin geliştirilmesinin uygun olacağını sözlerine ekledi.
“Yeni rakipler ortaya çıkıyor”
Prof. Dr. Kulaksız, ayrıca doğaltaş üretimindeki gelişmeler ile ilgili olarak “Yeni teknolojilerden paydaşları haberdar etmek ve değerlendirmelerini sağlamak gerekir. Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkeleri uluslararası pazarda yeni rakiplerimiz olarak ortaya çıkıyor. Norveç, Finlandiya ve Güney Kore’nin ihracat performansları son yıllarda Türkiye’den daha iyi. İç pazarda, Elazığ, Muğla, Bilecik ve Denizli yeni üretim merkezleri olarak gelişiyor. Başlıca darboğazlar: Fiyat stratejisi-şirketler ağırlıklı olarak fiyata dayalı strateji izliyor. Afyonkarahisar’da şirketlerin teknoloji seviyesinin, ham madde kalitesinin artırılmasıyla, daha iyi performans sağlayabilirler. Global mermer ve doğal taş sektörü geniş ve sürekli büyüyen bir pazardır ve global üreticilerin çoğu uluslararası ihracata odaklanmıştır. Sektör 1990’lardan itibaren hızla büyümüş ve önümüzdeki dönemde yılda ortalama %8 gibi yüksek bir hızla büyümesi öngörülmektedir. Dünya blok istihracı 2007’de brüt 212 milyon ton olup, 108 milyon ocak firesinden sonra, net 103.5 milyon tondur” diye konuştu.
MERSEM Afyon için şans
Prof. Dr. Kulaksız, AKÜ ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle, 13-15 Aralık 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenecek “MERSEM’2012 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi”nin Türkiye ve Afyonkarahisar için önemli bir şans olduğunu da ifade etti. Konferans sonunda AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. Seyfi Kulaksız’a teşekkür ederek, plaket takdim etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme