Afyon’da maden sektörüne teşvik şart!
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye'de bazı ara malı girdisi az olan sektörlere devletin daha fazla teşvik vermesi gerektiği düşüncesini açıkladı. Serteser, maden sektörünün ara malı girdisi en az olan sektörlerden biri olduğunu belirterek Afyon’un yüzde 50 ihracatının mermer sektöründen karşılandığına işaret etti ve ekledi: “Maden sektörüne teşvik verilmesi halinde, Afyonkarahisar’ın ihracat rakamı 359 milyon dolardan [&hellip]
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye’de bazı ara malı girdisi az olan sektörlere devletin daha fazla teşvik vermesi gerektiği düşüncesini açıkladı. Serteser, maden sektörünün ara malı girdisi en az olan sektörlerden biri olduğunu belirterek Afyon’un yüzde 50 ihracatının mermer sektöründen karşılandığına işaret etti ve ekledi: “Maden sektörüne teşvik verilmesi halinde, Afyonkarahisar’ın ihracat rakamı 359 milyon dolardan daha yukarıya çıkacaktır.”
“Teknolojinin Desteği, Üniversiteler-Sanayi-Ara ürün ve Sanayi Sicil Belgelerinin Güncellenmesi” ana temalı 2014 yılı Bölgesel İşbirliği ve Değerlendirme toplantısı dün sabah Anemon Otel’de başladı. Toplantı bugün sona erecek.
YENİ GENELGE
BİLDİRİLDİ
Toplantının açılış bölümünde Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım tüm katılımcılara teşekkür etti. Yıldırım, söz konusu toplantı doğrultusunda yeni genelge hakkında bilgiler verdi. Bakanlık tarafından yayınlanan 2019 nolu genelge kapsamında 3 yıl boyunca 5. bölgede üç ayda bir yılda dört kez bölgesel toplantı yapıldığını dile getiren Yıldırım; “5 Mart 2014 tarihinde yayınlanan 2014/6 sayılı genelge ile bölgesel toplantılar daha fazla katılımcı davet edilerek, yılda Nisan ve Ekim aylarında yapılmak üzere ikiye düşürülmüştür. 5. Bölge Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Denizli, Isparta ve Konya’yı kapsamaktadır. Iki günlük toplantımız yeni genelge usüllerine gore yapılacaktır.” dedi.
PROJE SAYI VE
GİRDİLERİ ARTTIRILACAK
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yaptığı konuşmada, 2014 yılında Bilim ve Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü’nce düzenlenen 5. Bölge Toplantısının kendileri için önemli olduğunu söyledi. Toplantıya bu alanda sorumlu olan Rektör Yardımcılarının da katıldığını belirten Rektör Solak, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren ve Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi dekanlarının da katıldıklarını aktaran Solak; “Her iki fakülteden de öğretim elemanlarımız toplantıya katıldılar. Amacımız bu tip toplantılarla kurumlar arası işbirliğini, özellikle üniversitelerle ildeki sanayici ve iş adamlarının birlikte çalışmalarını daha sağlam temeller üzerine oturtmaktır. Aynı zamanda proje sayısını ve proje girdilerini arttırmaktır. Bir taraftan iş adamlarımızın diğer taraftanda öğretim elemanlarımızın bu çalışmalardaki memnuniyet kat sayısını artırmak bizlerin görevidir. Bu nedenle ekip olarak toplantıya katıldık. Diğer çalışmalara üniversitemizde alanında uzman ve görevli öğretim elemanları katılacaklardır.” diye konuştu.
TOPLANTILARDA SIKINTILAR ÇÖZÜLÜYOR
Üniversite sanayi işbirliği kapsamında Türkiye’de önemli çalışmalar yapıldığını belirten AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversitelerin bulundukları illerde iş adamları ve TSO temsilcileri ile değişik alanlarda çok farklı projeler yürtmeye başladıklarına dikkat çekti. Solak; “Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK temelli, yine üniversitenin kendi imkanları temelli farklı projeler ile farklı çalışmalara başlanıldı. Bu çalışmalarda Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı çalışmaları kapsamında öğretim elemanlarımızın bir kaç küçük sıkıntısı var. Bu tür toplantılarda da sıkıntıları çözmek ve kat sayısnı artırmak açısından önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
ÜLKENİN BÜYÜMESİ GURUR KAYNAĞI
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, söz konusu toplantıya ev sahipliği yapmanın sevindirici olduğunu ifade etti. Türkiye’nin gelişmeye çalışan bir ülke olduğunu söyleyen Balkanlıoğlu; “Ülkemiz gelişme anlamında baş döndürücü bir hızla yol katediyor. Çin’den sonra en büyük gelişme trendi sağlayan Türkiye ihracattını üçe hatta beşe katladı. Avrupa bile krizle boğuşurken eksi değerlerdeyken, ülkemiz büyüme artısında 4 değerden aşağıya düşmedi. Bu durumda bizler için gurur kaynağı. Bu da sanayi, üniversite ve sanayi bürokratlarının çabası ile oluşna bir durum. Eğer bizlerin ve sizlerin çabası olmasa bu gelişme trendi bu kadar artmazdı. Dünyannın her yerinde ihraç ürünlerimiz ve ihracatçılarımız var. Önceden sadece tarım ürünü ihraç ederken şimdi sanayi ürünleride ihraç eder durumdayız. İhracatta kilo başına değer artışı sağlayan ülkeler trendini yakalamış durumdayız. Çin, Brezilya, Türkiye’de bu ülkelerden.” ifadelerini kullandı.
YERLİ TEŞVİK
EDİLİYOR
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise atamalı ithalatı konulu bir konuşma yaptı. Serteser, ara malının Türkiye için çok stratejik bir terim olduğunu, dış ticaret hacminin büyük bölümünün ara malı ithalatından sağlandığını kaydetti. Serteser şunları söyledi: “Tüm bakanlıklarımız bu ara malı ithalatını düşürmekte ve yerli malı ürünlerin ithalatına teşvik etmektedir. Bizim sürdürülebilir büyüme oranlarını sabit tutarak, aynı zamanda cari açığımızı ve dış ticaret açığımızı azaltmamız ancak ara malların Türkiye’de üretimi ile mümkün. Tabiki bunların hepsinin Türkiye’de üretimi mümkün değil. Ara malı ürünlerinin bir kısmı enerji ve maden alanında. Çünkü bunlar ülkemizde ya hiç yok, ya da çok az var. Bunlardan sonra gelen kimya, metal ve otomotiv sektöründeki ürünlerin ara mal üretimini Türkiye’de yapabilirsek; ki bu ürünler ithalatın yüzde 45.8’ini oluşturuyor. Bu da önemli bir miktar. İnşallah bizler de bu alanda çalışmalar yapıyoruz.”
“BEŞTE BİR FAZLA
TİCARET FAZLASI BEKLENİYOR”
Üretim arttıkça ara malı ithalatının da arttığına dikkat çeken Serteser şöyle konuştu: “Ara malı ithalatı arttıkça dış ticaret açığımız artıyor. Bu da çok büyük bir sıkıntı. Yapacağınız şey basit. Hem üretim artırılacak, hem dış ticaret açığınız artmayacak, hem de büyüme hızınızı sabit tutacaksınız. Bunu yapmak için gerekli olan tek şey, ara malı tüketimini yerli ürün ile karşılamaktır. 2013 yılında, binde 4’lük bir azalış ile ihracatımız 151.9 milyar dolar oldu. Bunun yanında ithalatımız yüzde 6.4 artışla 251.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama payı yüzde 60.3 yani 60 centlik ihracatın karşılığında 1 dolarlık ithalat yapmaktır. En büyük sıkıntı da zaten budur. Afyonkarahisar’da ise 60 centlik ihracata karşılık 1 dolarlık ithalat yaparken, biz burada 5 dolarlık ihracata karşılık 1 dolarlık ithalat yapıyoruz. Yani beşte bir fazla ticaret fazlası bekliyoruz. Geçen yılki dış ticaret fazlamız, ihraç kayıtlı ürünlerimiz de dahil yaklaşık 360 milyon dolar. Türkiye’de bazı ara malı girdisi az olan sektörlere devletin daha fazla teşvik vermesi gerektiğine inanıyorum. Mesela madencilik. Maden sektörü, ara malı girdisi en az olan sektörlerden. Afyonkarahisar’ın yüzde 50 ihracatı mermer sektöründen karşılanmaktadır. Maden sektörüne teşvik verilirse, ihracat rakamımız 359 milyon dolardan daha yukarıya çıkar.”
Toplantıya; Vali İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Vali Yardımcısı Ali Osman İşşen, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üst düzey yöneticileri, İl Müdürleri katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)